Publisert: 19.09.2024 Oppdatert: 05.11.2024
I generasjoner har vi fått høre at fisk er så sunt. Men hva er det egentlig som gjør torsk, sild og laks sunt?
– Fisk og sjømat inneholder mange viktige næringsstoffer som vi ikke finner så mange andre steder, sier sjømatforsker Lisbeth Dahl.
Det er spesielt tre næringsstoffer som skiller seg ut: jod, vitamin D og marint omega-3.
Jod er et mikronæringsstoff.
– Det er så bitte bitte lite, at selv om du trenger litt av det hver dag, vil alt du trenger gjennom et helt liv likevel få plass i en teskje, sier Dahl.
Jod er spesielt viktig for små barn og gravide.
– Stoffet er helt nødvendig for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, sier forskeren.
I tillegg er det mikroskopiske næringsstoffet viktig for stoffskiftet.
Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er gode kilder til jod.
Vitamin D kalles solskinnsvitaminet med god grunn.
– I sommerhalvåret kan vi lage vitamin D i huden vår ved hjelp av sollyset, sier sjømatforsker Synnøve Næss Sleire.
Resten av året er det viktig at vi får i oss det fettløselige vitaminet gjennom maten vi spiser.
– Vi vet at deler av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i vinterhalvåret. Både barn, gravide, ammende og eldre er utsatt, sier forskeren.
I tillegg er ikke-vestlige innvandrere spesielt utsatt for vitamin D-mangel i Norge, fordi personer med mørkere hud produserer mindre vitamin D gjennom huden.
– Den viktigste jobben til vitamin D er å holde et stabilt nivå av kalsium blodet. Mangel på vitamin D kan føre til et svekket skjelett og muskelsvakhet, sier Sleire.
I Norge blir vitamin D tilsatt i alle typer smør og margariner og i noen melke- og meieriprodukter.
– Men de beste kildene til vitamin D er feit fisk, særlig sild og makrell, sier sjømatforskeren.
Marint omega-3 finnes nesten utelukkende i fisk og annen sjømat, og det er en av grunnene til at helsemyndighetene anbefaler sjømat som en del av kostholdet.
– Det er dokumentert at de to marine omega-3-fettsyrene som vi kaller for EPA og DHA kan forebygge mot hjerte- og karsykdom, sier Sleire.
Feit fisk som laks, sild og makrell er gode kilder til marint omega-3. I tillegg har også tran og andre fiskeoljer et høyt innhold av disse fettsyrene.