Gå til hovedinnhold

Hvorfor er fisk sunt – sånn egentlig?


Liten gutt med blå jakke spiser grillede lakseterninger tredd på en pinne.

Laks er en god kilde til marint omega-3 – noen fettsyrer som er bra for hjertet ditt.

Fotograf: Eivind Senneset / Havforskningsinstituttet

Svaret er tre helt spesielle stoffer.

I generasjoner har vi fått høre at fisk er så sunt. Men hva er det egentlig som gjør torsk, sild og laks sunt?

– Fisk og sjømat inneholder mange viktige næringsstoffer som vi ikke finner så mange andre steder, sier sjømatforsker Lisbeth Dahl.

Det er spesielt tre næringsstoffer som skiller seg ut: jod, vitamin D og marint omega-3.

En teskje jod gjennom livet

Jod er et mikronæringsstoff.

– Det er så bitte bitte lite, at selv om du trenger litt av det hver dag, vil alt du trenger gjennom et helt liv likevel få plass i en teskje, sier Dahl.

Jod er spesielt viktig for små barn og gravide.

– Stoffet er helt nødvendig for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, sier forskeren.

I tillegg er det mikroskopiske næringsstoffet viktig for stoffskiftet.

Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er gode kilder til jod.

gravid kvinne spiser fisk
Jod er spesielt viktig for små barn og gravide. (Foto. Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet)

Vitamin D – solskinnsvitaminet

Vitamin D kalles solskinnsvitaminet med god grunn.

– I sommerhalvåret kan vi lage vitamin D i huden vår ved hjelp av sollyset, sier sjømatforsker Synnøve Næss Sleire.

Resten av året er det viktig at vi får i oss det fettløselige vitaminet gjennom maten vi spiser.

– Vi vet at deler av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i vinterhalvåret. Både barn, gravide, ammende og eldre er utsatt, sier forskeren.

I tillegg er ikke-vestlige innvandrere spesielt utsatt for vitamin D-mangel i Norge, fordi personer med mørkere hud produserer mindre vitamin D gjennom huden.

– Den viktigste jobben til vitamin D er å holde et stabilt nivå av kalsium blodet. Mangel på vitamin D kan føre til et svekket skjelett og muskelsvakhet, sier Sleire.

I Norge blir vitamin D tilsatt i alle typer smør og margariner og i noen melke- og meieriprodukter.

– Men de beste kildene til vitamin D er feit fisk, særlig sild og makrell, sier sjømatforskeren.

To blå-grå sildefisker ligger på brunt trebord.
Sild er en ypperlig kilde til både vitamin D og marint omega-3. (Foto: Eivind Senneset / Havforskningsinstituttet)

Marint omega-3 er bra for hjertet ditt

Marint omega-3 finnes nesten utelukkende i fisk og annen sjømat, og det er en av grunnene til at helsemyndighetene anbefaler sjømat som en del av kostholdet.

– Det er dokumentert at de to marine omega-3-fettsyrene som vi kaller for EPA og DHA kan forebygge mot hjerte- og karsykdom, sier Sleire.

Feit fisk som laks, sild og makrell er gode kilder til marint omega-3. I tillegg har også tran og andre fiskeoljer et høyt innhold av disse fettsyrene.