Publisert: 10.09.2024
I ein klassisk grensekontroll lyt gjerne turistar syne fram passet sitt. Men visste du at vi i Noreg også har ein veterinær grensekontroll?
Der vert noko av sjømaten vi importerer til Noreg stoppa opp, og «passet» undersøkt. Har denne sjømaten stoff i seg som vi helst ikkje ser på matfatet?
Kvart år analyserer Havforskingsinstituttet stikkprøver av akvatiske produkt som er importert frå land utanfor EU og EØS, på oppdrag frå Mattilsynet.
– Dette er ein del av arbeidet med å sikre at vi har trygg mat på middagstallerken, seier havforskar Julia Storesund.
I 2023 analyserte havforskarane 114 slike prøver for lovlege legemiddel, ulovlege stoff, miljøgifter og/eller mikroorganismar.
No ligg resultata føre: alle prøvene var i samsvar med regelverket.
Det var ingen overskriding av grenseverdiar.
I éi prøve vart det påvist Listeria-bakterien L. monocytogenes, men ein nærare analyse synte at konsentrasjonen var under målbart nivå, og såleis langt under grenseverdien.
– Sidan produktet i tillegg var eit som ikkje er meint å etast rått, men skal varmebehandlast før ein et det, så er dette i samsvar med regelverket, forklarar havforskaren.
I tillegg var fire prøver positive for spor av Vibrio-bakterie, som det i dag ikkje finst nokon grenseverdi for.
– Men vi overvakar likevel nivået i sjømat, fordi det er venta at førekomsten av Vibrio-bakteriar i mat aukar i takt med sjøtemperaturen, seier Storesund.