Den røde fargen på den danske vestkysten viser oppblomstringen av den potensielt skadelige algen Psudochattonella.
Fotograf: Bengt Karlson, SMHI / Swedish Meteorological and Hydrological Institute ; HavforskningsinstituttetPublisert: 04.04.2025 Oppdatert: 08.04.2025
Oppdatering 8. april:
De siste dagene er det observert en økning i konsentrasjonen av algen Pseudochattonella utenfor Arendal, men nivåene er fremdeles ikke så høye at de er dødelige for fisk.
Den store oppblomstringen som er sett utenfor Danmark og Sverige har enda ikke kommet til Sørlandet, trolig på grunn av at gunstig vind har presset algene tilbake.
Havforskningsinstituttet følger situasjonen utenfor Arendal og vil komme med oppdateringer så snart vi har mer informasjon.
I uke 14 ble det rapportert om funn av død villfisk på vestkysten av Danmark. Dette ble rapportert gjennom det Nordisk nettverk for overvåkning og varsling av skadelige alger.
– Årsaken til denne dødeligheten er mest sannsynlig å være en oppblomstring av algen Pseudochattonella, sier havforsker Lars-Johan Naustvoll.
Gjennom den faste overvåkingen av alger som gjøres ved Havforskningsinstituttet, følger Naustvoll nøye med for å se om algen også dukker opp i norske farvann.
– Foreløpig er det for tidlig å si om den kommer til å dukke opp i så store mengder at den er skadelig for fisk i Norge, men vi forventer at den vil nå norske farvann om få dager, sier han.
Siden algen kan være dødelig for fisk, er Fiskeridirektoratet og oppdrettsnæringen varslet om den mulige algeoppblomstringen.
Små og større oppblomstringer av ulike alger er naturlig, men enkelte alger kan være giftige for fisk om oppblomstringen er kraftig nok.
Sist det var en dødelig oppblomstring av Pseudochattonella var i 1998. Den medførte dødelighet på oppdrettsfisk i Agder og Rogaland.
– Pseudochattonella trives best når det er lite vind og solrikt, akkurat slikt vær det er meldt de neste dagene. Derfor antar vi at algen vil få gode forhold dersom den dukker opp i våre farvann, sier Naustvoll.
– Alger kan ikke svømme selv, de fraktes rundt av havstrømmene. I tillegg kan vindretningen påvirke hvor de havner, sier Naustvoll.
Forskerne bruker modeller for å holde kontroll på hvor algene kan drive.
– Foreløpig viser resultatene at algene ikke vil komme inn i Oslofjorden, men de blir trolig ført sørover langs Sørlandet.
Modellene kan bare vise hvordan algene blir fraktet med havstrømmene – ikke hvilke alger som til enhver tid er i strømmen.
– For å vite det trenger vi vannprøver, disse tar vi jevnlig. Når vi analyserer de, får vi svar på hvilke alger som er i et område og hvor mye det er av de.
Akkurat nå pågår det også et miljøtokt i Oslofjorden med forskningsfartøyet G.M. Dannevig der de blant annet tar algeprøver – og de holder også utkikk etter Pseudochattonella.
– Det er en mulighet for at algen kan komme inn i fjorden via strømmer som går lenger nede i dypet. I så fall vil de trolig bli fanget opp av de som er på tokt. Algeprøvene analyseres fortløpende etter at de er tatt om bord, sier Naustvoll.
I utgangspunktet er større oppblomstringer av skadelige alger mest farlig for oppdrettsfisk.
– Villfisk slipper i de aller fleste tilfeller unna siden de kan svømme bort fra algene, mens oppdrettsfisken er innestengt i merder og dermed blir mer utsatt, sier Naustvoll.
Unntaket er dersom villfisk blir sperret inne i en bukt samtidig som det er en oppblomstring som beveger seg mot land.
– I slike tilfeller ser vi at også villfisk kan dø som følge av algeoppblomstring.
I henhold til Havforskningsinstituttet sine beredskapsrutiner i forbindelse med overvåking av alger, er Fiskeridirektoratet varslet om at en mulig skadelig oppblomstring kan være på vei.