Gå til hovedinnhold

Ny veileder skal gi riktige lusetall


En fisk ligger på siden i en blank boks med vann. En person med hansker undersøker fisken ved hjelp av pinsett. Hodelykt gir ekstra lys.

Havforskningstekniker Velimir Nola er utstyrt med pinsett og hodelykt når lusene på oppdrettslaksen skal telles.

Fotograf: Ole Folkedal / Havforskningsinstituttet

Antall lus på oppdrettsfisk telles jevnlig. Denne tellingen overlates i økende grad til maskiner. For å sikre riktige lusetall har forskerne laget en egen veileder.

At telling av lakselus gir riktige tall, er viktig både for forskning og næring.

– Tall for antall lakselus på oppdrettsfisk blir brukt både til å beregne lusepress på villfisk i Havforskningsinstituttet sine modeller, men også til å avgjøre når fisken skal avluses, sier forsker Samantha Bui.

I den nye veilederen blir resultatene fra automatiske og manuelle lusetellinger sammenlignet for å få riktige tall. Veilederen kan brukes av produsenter av telleutstyr til kalibrering, men er tilgjengelige for alle interesserte.

– Det er viktig at de automatiske lusetellingene viser sammenlignbare lusetall til tradisjonell lusetelling, samt at de fungerer under alle forhold, året rundt. Dette kan den nye veilederen hjelpe med, sier Bui. 

Automatiske tellinger er best for fisken

Fremdeles telles lakselus i all hovedsak manuelt på oppdrettsanleggene.

– Ved manuelle tellinger blir fisk fanget inn, tatt opp av merden og bedøvd. Deretter telles antall lus på fisken, sier Bui.

Denne prosessen foregår ukentlig og innebærer håndtering av fisken, noe som er negativt for velferden. I tillegg er det praktiske begrensinger i hvor mange fisk det kan telles lus på.

Når lusetellingen skjer automatisk, unngås håndtering av fisken. I tillegg er det mulig å telle mengde lus over tid på et stort antall fisk. En fordel med de automatiske tellingene er at det kan det se ut som de på sikt kan bli mer nøyaktige.

– Ved manuelle tellinger faller ofte noen av lusene av fisken under håndteringen, dermed blir antall registrerte lus lavere enn hva det reelt er.  I tillegg ser vi at nøyaktighet i tellemetodikk varierer mellom oppdrettere, sier Bui.

Veilederen er tilgjengelig for alle interesserte

For å lage veilederen har forskerne gjennomført et prosjekt der de har sammenlignet manuelle og automatiske lusetellinger. I utgangspunktet blir resultatet på antall lus ulikt. Dette  har resultert i en standard operasjonsprosedyre for sammenligning av manuell og automatisk lusetelling – en mal for hvordan et tellesystem kan verifiseres.

– Vi har gitt klare anbefalinger på hvor mange fisk det bør telles lus på ved manuell telling, beskrevet hvordan telling bør utføres, og hvordan tallene kan sammenlignes med automatisk telling. Resultatene har vi gjort tilgjengelige for alle interesserte i form av en egen temaside hvor en finner både rapporten og selv operasjonsprosedyren, sier prosjektleder Ole Folkedal.

Om veilederen og prosjektet

Veilederen er hoved-leveransen fra prosjektet AutoSOP som er finansiert av FHF. Prosjektet ble initiert på bakgrunn av kunnskapsbehov for pågående standardiseringsprosess mot Håndteringsfri lustelling i akvakultur hos Standard Norge.

Referanser

Samantha Bui, Ole Folkedal (HI), Ingar Stian Nerbø (Optoscale Norway) og Luke T Barrett (Deakin University Australia), Standard operasjonsprosedyre for manuell lusetelling til validering av automatisk telling, Rapport fra havforskningen 2024-56

Samantha Bui, Ole Folkedal (IMR), Ingar Stian Nerbø (OptoScale Norway) and Luke T Barrett (Deakin University Australia), Standardisation of manual louse counts for validation of automatic camera systems — Final report (FHF project 901881), Rapport fra havforskningen 2024-61.