Publisert: 22.01.2025
Aldri før har det vært mer søkelys på kosthold og ernæring. Men hvor mye vet vi egentlig om hva vi spiser, og hvorfor vi velger det? Og er det likt i hele Europa?
I en stor studie skal forskere fra flere land finne ut om undervisning om kosthold og ernæring kan gi folk mer kunnskap om sine matvarevalg. Prosjektet er en del av et større EU-prosjekt, og en del av studien skal gjøres i Bergen.
– For oss på havforskningen er det spesielt viktig å se på delen om sjømat og ernæring, sier seniorforsker Lisbeth Dahl som leder prosjektet.
Kvinner i alderen 18-24 som er student ved en studieinstitusjon i Bergen kan delta i studien. Deltakerne i studien blir delt tilfeldig i to grupper. Den ene gruppen får undervisning om kosthold og ernæring, den andre får det ikke.
Alle skal svare på et spørreskjema og levere en urinprøve ved tre ulike tidspunkt. Deltakerne som gjennomfører studien, vil motta et gavekort på 350 kroner og en kokebok.
– Vi håper så mange som mulig melder seg på denne spennende studien. Det krever ikke mye innsats og en har muligheten til å få lære mer om kosthold og ernæring, sier forsker Synnøve Næss Sleire.
Prosjektet vil bidra med viktig kunnskap om hvordan man kan øke kunnskap og bevissthet om ernæring og bidra til å forebygge ernæringsmangler blant unge kvinner og i befolkningen generelt.
– Helsepersonell står for undervisningen. Det kan gi oss en pekepinn på om dette er noe som kan primærhelsetjenesten helsevesenet kan bruke fremover, forklarer Dahl.