Dato | 22. august 2019 10:00 - 12:00 |
---|---|
Sted | Klostergata 90, 7030 Trondheim |
Flere korte innlegg fra både næringa selv, Mattilsynet samt arrangørene selv vil belyse utfordringer for velferden og hvordan disse kan løses, men også hvordan en kan jobbe forebyggende.
Seminaret vil holdes i et konferansetelt rett utenfor Trondheim spektrum.
Møteleder: Stine Gismervik, Veterinærinstituttet
10.00 -10.10: Velkomst og innledning ved Tore Kristiansen, Havforskningsinstituttet
De største utfordringene sett fra fiskens side gjennom hele produksjonssyklusen. Fokuset på lakselus øker velferdsproblemene og tar oppmerksomheten vekk fra andre helseutfordringer.
10.10 – 10.20: Velferden i settefiskanlegga. Hva vet vi om den? Brit Tørud, Veterinærinstituttet
10.20 - 10.30: Sykdom kan gi de største velferdsutfordringene. Årsaker til dødelighet. Per Anton Sæther, Marin Helse
10.30 – 10.40: Velferd ved lusebehandling og tanker om rensefiskbruk. Elisabeth Wilmann, Mattilsynet
10.40 – 10.50: Smerte og varmt vann (Video og data fra forsøkene). Siri Kristine Gåsnes, Veterinærinstituttet
10 min Pause med fingermat og kaffe/mineralvann.
Hvordan løser vi problemene? Fiskeoppdrett er et håndverk, ikke en maskinell prosess.
11.00 – 11.10: Dess større ei næring er, dess viktigere er et godt regelverk for å sikre helse og velferd. Sammenligne regelverk for fjørfe og oppdrettsfisk. Lars Helge Stien, Havforskningsinstituttet
11.10 - 11.20: Måling av velferd for å dokumentere hvordan fisken har det - FISHWELL, praktisk bruk av indikatorene – hvilke tiltak kan resultatene utløse? Produksjonsfasene ferskvann/sjøvann må henge sammen. Anne Tjessem, Grieg Seafood
11.20 – 11.30: Kommer vi langt med beste praksis? Målrettet strategi for bedre fiskevelferd. Erlend Eide, Eide Fjordbruk
11:30 - 11:40: Er det enkelt å stenge fisken inne i semilukkede merder? Fordeler og ulemper sett i et fiskehelse- og velferdsperspektiv. Arve Nilsen, Veterinærinstituttet
11.40 – 11.55: Paneldebatt:
Under hele seminaret kan du sende spørsmål eller forslag til løsninger og tiltak som kan bedre fiskevelferden i hele eller deler av produksjonen.
Hva kan vi gjøre for å «bygge mer helse» inn i fisken?
Panelet som kan hjelpe til med å svare er:
11.55 – 12.00: Oppsummering - Avslutning v/Tore Kristiansen, Havforskningsinstituttet
Du kan også besøke Havforskningsinstituttet på stand nr. A-130 som er en del av Forskningstoret i hall A.
Publisert: 31.07.2019 Oppdatert: 13.08.2019