Havforskningsinstituttet skal være et ledende marint forskningsinstitutt som det er knyttet høy tillit til, og som leverer kunnskap, rådgivning og datatjenester av høy kvalitet, betydning og relevans.
Havforskningsinstituttet fyller 125 år halvveis ut i den nye strategiperioden. Disse langt over hundre år med havforsking gir oss et solid fundament å stå på. Det trengs nå som endringene kommer raskere og vi får stadig kortere tid på å omstille oss. Vilje og evne til endring går som en blå tråd gjennom den nye strategien vår.
Som kunnskapsinstitusjon har vi alle forutsetninger for å lykkes: kreative, kloke medarbeidere som motiveres, ikke bare av jobben de gjør, men avHIs samfunnsoppdrag.
Havforskningsinstituttet har gjennomgått en rivende utvikling, og er i dag et av Europas største marine forskningsmiljø. Så erfarer vi også at samfunnsutfordringene blir mer komplekse, og at langt flere oppgaver skal løses for de samme eller kanskje til og med færre ressurser enn i dag. Vår nye strategi hjelper oss å navigere fremover. Den setter retning for hvordan vi skal løse vårt samfunnsoppdrag med de midlene vi til enhver tid har til rådighet – samtidig som vi griper mulighetene som oppstår.
Vi skal strekke oss for å få ned fotavtrykket på klima og natur; også i egen virksomhet. Innovasjon og teknologi blir enda viktigere verktøy både i den daglige driften og når vi setter kursen mot fremtidens hav.
Når vi effektiviserer virksomheten og spisser strategien, frigjør vi også noen ressurser. De skal pløyes inn i fremtidsrettet utvikling. Det er her vi skal drive nybrottsarbeid, pilotstudier og nysgjerrighetsdrevne aktiviteter. Ambisiøse mål, høy faglig kvalitet i alle ledd og kontinuerlig vitenskapelig publisering er viktig for at vi lykkes. Disse satsingene er også en forutsetning for å nå målet om at vi skal øke vår eksterne forskningsportefølje.
For å oppnå rene og rike hav og kystområder, kreves det en klar aksept av naturens egenverdi. Vårt arbeid med helhetlig havforvaltning ivaretar denne dimensjonen, og gir Norge et godt utgangspunkt for å oppfylle sin del av naturavtalen. Vi skal videreutvikle kunnskapsstøtten til global utvikling i tråd med instituttets øvrige satsing på helhetlig økosystem- forvaltning.
De store utfordringene må løses på tvers av sektorer, landegrenser og verdenshav. Vi har valgt å kalle dette aktørlandskapet for økosystemet. Den tradisjonelle forståelsen av begrepet er kjent og kjær for oss.
I overført betydning favner økosystem breiere og illustrerer bedre alle de sammenhenger, nivå og koblinger som kjennetegner verden av i dag. Vi skal utnytte denne dynamikken til utvikling internt og i søken etter nye aktører og arenaer for samarbeid.
Så er vi oss særlig bevisst vårt ansvar for å finne riktig vekting mellom HIs kjerneleveranser og den innsatsen fremtidens hav vil kreve av oss. Og – ikke minst – hva kommende generasjoner vil ønske av oss.