Publisert: 31.10.2024
ICES anbefaler med utgangspunkt i MSY-tilnærmingen, og gitt at utkastraten og fiskerimønsteret ikke endrer seg fra gjennomsnittet over årene 2021–2023, at fangstene i 2025, inkludert fangster fra fritidsfisket, ikke bør overstige 38 tonn.
Fisketrykket har ligget over FMSY siden slutten av 1990-tallet. Bestandsindeksen har minket siden slutten av 1990-tallet, og har ligget under MSY Btrigger siden 2007.
ICES vurderer fiskedødeligheten til bestanden i 2023 til å være over FMSY, og bestanden til å være under MSY Btrigger.
Bakgrunn | Fangst* 2025 (tonn) | F (2024) / FMSY | F (2025) / FMSY | Bestand (2026) / BMSY | % forandring i B/BMSY** | % forandring i råd*** |
* Inkluderer fangster fra fritidsfisket og dødt utkast.
** B/BMSY i 2026 relativt til B/BMSY i 2025.
*** Kvoteråd for 2025 relativt til kvoterådet for 2024 (304 tonn).
Bestanden gikk gjennom en metoderevisjon i 2024, noe som førte til en endring i bestandsvurderingsmetoden til en SPiCT-modell (ICES bestandskategori 2). SPiCT-modellen bruker en bunntrålsindeks fra det norske reketoktet i Skagerrak og Norskerenna, fra og med 2006.
Bestandsvurderingen inkluderer sjøkrepsfangster fra norskekysten (~26 % av alle fangstene i 2023) der det foregår et målrettet teinefiske etter sjøkreps. Bunntrålsindeksen dekker imidlertid ikke disse områdene. Kysten og fjordene skiller seg fra havområdene når det gjelder fisket, og kanskje også populasjonsdynamikken, og er derfor muligens ikke tilstrekkelig representert i bestandsvurderingen.
Bestandsstatus følger bestandsindeksen fra bunntrålstoktet tett. Det er imidlertid tokt basert på telling av sjøkrepshuler på bunn (UWTV) som vanligvis brukes for å kvantifisere mengden av sjøkreps, og en sammenligning av indekser fra tråltoktet med UWTV-indekser er derfor nødvendig for å evaluere kvaliteten av de nåværende toktdataene.
Det faktum at bestandsstørrelsen er lav til tross for lave landinger i mer enn et tiår impliserer lav produktivitet i bestanden, noe som står i motsetning til estimatet av produktivitet i bestandsmodellen. Antagelsen om at produktiviteten i bestanden er konstant over tid bør derfor undersøkes.
Sjøkreps i Norskerenna har vært omfattet av det norske utkastforbudet siden 1. januar 2022.
Det fastsettes én sjøkrepskvote for hele ICES delområde 4, med unntak av norske farvann. Forvaltningen bør sikre at fiskemulighetene er i tråd med størrelsen på sjøkrepsressursen for hver av bestandene.
Betraktninger om blandingsfiske
Sjøkreps i Norskerenna fanges i et blandingsfiske sammen med bunnfisk.
ICES bestandskategori: 2
Bestandsvurderingstype: SPiCT
Data som inngår i bestandsvurderingen: kommersielle fangster (internasjonale landinger, dansk utkast), antatte fangster i det norske fritidsfisket med teiner, og én bestandsindeks basert på det norske reketoktet med bunntrål i Skagerrak og
Norskerenna (tokttidsserie 2006–2024).
Referansepunktene for denne bestanden defineres ikke som absolutte verdier. De SPiCT-estimerte verdiene av ratene F/FMSY og B/BMSY brukes til å estimere bestandsstatus relativt til MSY-referansepunkt.
MSY-tilnærming:
Tiltaksgrense for maksimalt langtidsutbytte (MSY Btrigger): B/BMSY = 0,5. Relativ verdi fra SPiCT-modellen. BMSY estimeres direkte i SPiCT-modellen og endres når bestandsvurderingen blir oppdatert.
Fiskedødelighet for maksimalt langtidsutbytte (FMSY): F/FMSY = 1. Relativ verdi fra SPiCT-modellen. FMSY estimeres direkte i SPiCT-modellen og endres når bestandsvurderingen blir oppdatert.
Føre-var tilnærming:
Kritisk gytebestandsnivå (Blim): Ikke definert
Føre-var gytebestandsnivå (Bpa): Ikke definert
Føre-var fiskedødsrate (Fpa): Ikke definert
Forvaltningsplan:
Det finnes ingen forvaltningsplan
Ventet fiskedødsrate i 2024 (F/FMSY): 2,3
Ventet bestand i 2025 (B/BMSY): 0,151