Publisert: 24.08.2022 Oppdatert: 15.07.2024
Grisetanghøstingen i Norge forvaltes gjennom privatrettslig lovverk der grunneiers tillatelse er eneste krav, og aktiviteten har i liten grad vært gjenstand for regulering og overvåking. Det foreligger derfor lite kunnskap om mulige miljøeffekter av grisetanghøstingen i Norge. Det høstes om lag 20 000 tonn grisetang årlig i Norge, og med tanke på et økende globalt trusselbilde for makroalger generelt, er det viktig å undersøke om grisetangressursene utnyttes bærekraftig. Her gir vi en kort introduksjon til artens biologi og høstehistorikk, og påpeker kunnskapsmangler knyttet til høsteaktiviteten i Norge.
Grisetang (Ascophyllum nodosum) er en brunalge som vokser i fjæresonen, hvor den ofte danner et vegetasjonsbelte mellom blæretang og sagtang. Grisetangplantene har enkeltvise blærer, og en lysebrun til olivengrønn farge (figur 1). Den første blæren dannes når planten er 2–3 år gammel, og deretter danner hvert skudd en ny blære i året. Plantene kan derfor enkelt aldersbestemmes ved å telle antall blærer på det lengste skuddet og legge til 1–2 år.
Grisetangplantene blir svært gamle, og kan oppnå en maksimumsalder på 40–60 år i enkelte populasjoner (Åberg 1992ab). Grisetang har kjønnet formering der eggceller og spermatozoider produseres i egne formeringsstrukturer (reseptakler) om våren. Plantene blir imidlertid ikke kjønnsmodne før ved 5-årsalder (Sundene 1973). Man finner vanligvis få småplanter i grisetangpopulasjoner, og kjønnet formering betyr derfor trolig lite for tilveksten på kort sikt, da kimplantene både har langsom vekst og høy dødelighet (Steen & Rueness 2004, Schiel & Foster 2006). Biomasseproduksjonen skjer hovedsakelig ved at nye skudd vokser ut fra de eksisterende grisetangplantenes hefteskive og hovedakser.
Grisetangen krever stabilt substrat (dvs. fast fjell eller store steiner), og vokser hovedsakelig på delvis bølgebeskyttede steder. Grisetang finnes langs hele norskekysten og på begge sider av det nordlige Atlanterhav, inklusiv Grønland.
Artens utbredelsesgrenser på den europeiske siden defineres av Portugal i sør og Svalbard i nord (Pereira et al. 2020). Grisetangen vokser et stykke inn i fjordene og tåler godt brakkvann, men ikke i like stor grad som blæretang og sagtang. Den vokser derfor f.eks. ikke som disse vanligvis samlokaliserte artene inn i Østersjøen.
Fra eldre undersøkelser er det beregnet at det finnes ca. 1,8 mill. tonn grisetang i Norge, og at biomassetettheten i grisetangbeltet normalt ligger på mellom 4 og 7 kg per kvadratmeter (Baardseth 1970).
Grisetanghøsting har lange tradisjoner i kystsamfunn i Norge og har blitt høstet industrielt i mer enn 80 år til produksjon av tangmel og ulike tangekstrakter (https://www.algea.com/). Høstingen har tradisjonelt foregått langs kysten fra Smøla til Vesterålen, men det finnes i dag også planer om å starte opp med gristanghøsting i Finnmark (https://www.polaralgae.no/). I Finnmark forvaltes 95 % av grunnen, inkludert store deler av kystlinjen på 5400 km, av Finnmarkseiendommen (om Finnmarkseiendommen).
Til sammen høstes det årlig i underkant av 20 000 tonn grisetang i Norge (figur 2). Grisetang høstes primært maskinelt ved hjelp av spesialbygde fartøyer (figur 3) som kutter skuddene, som pga. oppdriften fra luftblærene står mer eller mindre loddrett i vannsøylen ved flo sjø. Tidligere ble grisetang høstet for hånd i Norge, en metode som fortsatt blir praktisert andre steder i verden, bl.a. i Canada (Lauzon-Guay et al. 2021).
I Norge er ikke grisetanghøstingen regulert, slik som f.eks. tarehøsting, der definerte sektorer er åpne for høsting hvert femte år. Grisetanghøsting foregår primært grunnere enn 2 meters dyp og faller inn under privatrettslig lovverk. Det er derfor opp til grunneier å gi tillatelse til denne aktiviteten, med mindre det forekommer særskilte verneregler for vegetasjonen i det aktuelle området, som f.eks. i enkelte naturreservat, nasjonalparker o.l.
Grisetangens begrensede rekrutteringspotensial kan gjøre den spesielt sårbar overfor inngrep (Dudgeon & Petraitis 2005), og høsting av grisetang er gjenstand for regulering i land som f.eks. Canada (Lauzon-Guay et al. 2021). I østlige deler av Canada praktiseres en sektorbasert høsteregulering der aktørene blant annet må framlegge en uavhengig revidert evaluering av grisetangbiomassen i den aktuelle sektoren i forkant av høstingen. Det er videre krav om at den høstede biomassen rapporteres årlig for hver sektor, slik at uttaksgraden kan beregnes. Den maksimale årlige uttaksgraden av den stående grisetangbiomassen per sektor er f.eks. satt til 17 % i New Brunswick og 25 % i Nova Scotia (Lauzon-Guay et al. 2021).
Grisetang skaper leveområder for mange marine organismer i grunne farvann, og reduksjoner av dette habitatet vil kunne påvirke den økologiske balansen i slike samfunn (Ingólfsson & Hawkins 2008, Phillippi et al. 2014, Pocklington et al. 2018). De biologiske og økologiske effektene knyttet til høsting av grisetang har vært lite studert i Norge (Larsen et al. 1997). Høsteaktiviteten har heller ikke vært gjenstand for noen form for overvåking, og miljøpåvirkningene er derfor ukjente.
Effekter av høstingen vil blant annet avhenge av uttaksgrad, høstefrekvens og grisetangsamfunnenes restitusjonsevne. I tillegg vil høstemetoden og stusshøyden (dvs. avstand fra algens basis til kutt) ha avgjørende betydning for reversibiliteten, da gjenveksten hovedsakelig skjer ved at nye skudd vokser ut igjen på de avkuttede plantene (Printz 1959, Ugarte et al. 2006, Perry & Hill 2020). I Canada er det for eksempel innført krav om en minimums kutthøyde på 12,5 cm over hefteskiven ved høsting av grisetang (Lauzon-Guay et al. 2021). Undersøkelser gjennomført i Nova Scotia og New Brunswick i Canada tyder ikke på at høstingen har gitt negative effekter på tangbestandene i disse områdene (Lauzon-Guay et al. 2021), men her er som nevnt høsteaktiviteten regulert, og man praktiserer en annen høstemetode enn i Norge.