Gå til hovedinnhold

Tema: Kudoa – geléfisk-parasitten

Parasitten Kudoa gjør om filet til gelé når fisken dør.

Kudoa er et parasittisk nesledyr, i slekt med maneter, koraller og sjøanemoner, som kan forekomme i sjøfisk. 

De mikroskopiske sporene kan infisere flere organer hos fisken, inkludert filetene. 

Viser seg først post mortem

Men det er først etter at fisken dør, at Kudoa har effekt. Levende fisk viser ingen til infeksjon.

Når fisken dør og den naturlige nedbrytningen starter, frigjøres det sterke enzymer fra parasittens sporer, som gradvis løser opp fiskekjøttet. 

Ingen helsefare – men ødelegger naturligvis middagen

Fileten er fullstendig oppløst, nærmest flytende, i løpet av 12 til 48 timer. Forløpet er noe avhengig av mengden sporer, fiskens størrelse og lagringstemperatur. Frysing stopper nedbrytningen midlertidig. Så snart fisken tines, fortsetter prosessen. 

Tilstanden er kjent som geléfisk på norsk og soft flesh på engelsk.

Kudoa-artene som forekommer i fisk fra våre farvann utgjør ingen helsefare for mennesker som måtte spise fisken. Men en filet i oppløsning vil neppe være særlig fristende fra et praktisk og estetisk ståsted.

Ikke uvanlig

Havforskningsinstituttets overvåkning og stikkprøver tyder på at 1–4 prosent av all makrell som leveres og bearbeides i Norge, har Kudoa

Vi vet ikke hvor stor andel av infisert makrell som blir omsatt og havner på middagsbordet.

Milde symptomer, for eksempel litt mykt kjøtt i ryggfiletene, blir gjerne oversett eller tolket som feil under lagring.

Dukker opp nye steder når man leter

Nylig har vi påvist geléfisk forårsaket av Kudoa også i skrei, kysttorsk og brosme fra ulike steder langs norskekysten. Dette var tilfeldige funn, altså ikke gjort som en del av forskernes rutinemessige parasittovervåking. 

Vi kan derfor ikke si om funnene skyldes ny spredning eller om den alltid har vært i økosystemet som et sjeldent fenomen. 

Havforskningsinstituttet følger med på om Kudoa dukker opp i flere fiskeslag og flere steder langs kysten.

Kjenner ikke parasittens livssyklus og smittevei

Forskningen kjenner ikke livssyklusen til Kudoa. Vi vet dermed ikke hvordan den kommer seg inn i fisken og hvor den skal videre derfra. 

Et sentralt spørsmål vi stiller oss er: Hva har parasitten å vinne på å gjøre død fisk om til gelé? Å knekke livssyklusen til Kudoa er et høyt prioritert forskningsområde for parasittologene ved Havforskningsinstituttet.

Det er blant annet for å kunne verne om kvaliteten i norsk sjømat. Skulle for eksempel Kudoa spres til oppdrettslaks, ville det være svært dårlig nytt for oppdrettsnæringen.

Videosnutt som viser geléaktig fiskekjøtt som blir tatt opp fra en fiskefilet og puttet i et reagensrør.

Sånn ser Kudoa-infisert kysttorsk ut. (Foto: Paolo Cipriani / Havforskningsinstituttet)