Pierre De Wit and Maru Bernal samler tare og blåskjell i Hirtshals, Danmark.
Sjøgress, koraller, tang og tare, skjell og muslinger er alle arter som danner viktig habitat for andre arter. Leveområdene de danner er oppvekstområde og leveområde for snegler, tanglopper, isopoder og småfisk som leppefisk, kutling og stingsild. De habitatformende artene sprer sine frø, sporer og larver med stømmer i vannmassene, på samme måte som smådyrene og mindre fisk også kan flytte på seg. I denne delen av prosjektet skal vi undersøke konnektiviteten og spredningen både til artene som danner habitat og for artene som lever der. I Skagerrak og Kattegat opplever noen av disse habitat-formende artene en nedgang. Dersom vi skal beskytte og restaurere disse habitatene, må vi vite hvordan de sprer seg langs kysten og i havet. Hvor langt kan frøene fra en ålegrasseng spre seg og legge grunnlaget for en ny ålegrasseng? Og vil artene som er avhengige av habitatene spre seg like langt?
For å studere dette bruker vi «seascape genomics» - en metode der man studerer hvordan en arts genetiske sammensetning varierer langs kyst og i hav, og med miljøgradienter som temperatur.
Akkurat nå utvikler vi en plattform som gjør at myndighetene enkelt kan overvåke genetikken til flere habitatformende arter og tilhørende dyr i Skagerrak og Kattegat i fremtiden. Tanken er at alle, selv uten ekspertkunnskaper, skal kunne være med å spore endringer i genetisk mangfold og konnektivitet for ulike arter. Mål er å inkludere dette i den nasjonale rapporteringen under EUs Habitatdirektiv.
For å sikre at den nye plattformen faktisk fungerer, gjennomfører vi nå en test der vi analyserer genene til mange forskjellige kystarter langs Skagerrak-kysten i Danmark, Norge og Sverige.
Publisert: 25.03.2025