Gå til hovedinnhold

AP 3: Habitatets funksjon for fisk og næringsnett – fra enkeltobservasjoner til forvaltning


2021 446903 nr

Nøkkelen til økosystembasert forvaltning er å forstå hvordan habitatet støtter artene som lever der, som for eksempel med tilgang til mat, beskyttelse, gyteplasser og oppvekstområder. I denne delen av prosjektet skal vi studere sandbanker og skjellrev dannet av o-skjell og blåskjell. Hvilke goder tilbyr disse leveområdene fisk, fugler, haier, skater og marine pattedyr?
Sandbanker finnes i mange former og på ulikt dyp. Blant annet er de viktige gjemmesteder for tobis og gyteområder for sild. Hvordan havstrømmene beveger seg i området og størrelsen på sandkornene er eksempler på detaljer som kan være viktige for disse artene. Hvor stort område må man beskytte for å sikre at det er nok småfisk til å støtte populasjoner av sjøfugl og marine pattedyr? Uttak av sand på havbunnen er et eksempel på en trussel for disse områdene.

Kortfinnet fløjfisk-han_sort
Kortfinnet fløjfisk (Callionymus reticulatus) Foto: Henrik Carl (etter avtale med fiskeatlas.ku.dk) 

I skjellrevene lever det mange smådyr som snegler og krabber, og det er oppvekst- og leveområder for fisk. Man tror at disse revene kan være viktige næringsområder for sårbare arter av haier og skater. Det meldes om en nedgang for skjellrevene, men omfanget er fortsatt ukjent.

Fire år med prøvetaking av sand- og grusbanker i den nordøstlige Nordsjøen har gitt ny innsikt om samfunnene av yngel og småfiskarter som lever i disse habitatene. Samtidig gjennomfører vi en stor systematisk litteraturgjennomgang for å samle all eksisterende kunnskap om fisk som bor i sand- og grushabitater og blåskjellrev i østatlantiske farvann. Vi håper å rapportere ferske resultater fra disse studiene senere i år.