Steinkobbe (Phoca vitulina) merket med GPS-merke i Færder nasjonalpark. I MARHAB studerer vi bevegelsene til denne arten i Skagerrak, hvordan den bruker habitatene og hvordan de overlapper med menneskelig aktivitet. Denne informasjonen er viktig for bevaring av arten og dens leveområder. Foto: Carla Freitas/Havforskningsinstituttet.
Hvilken rolle spiller toppredatorene når det kommer til å opprettholde et habitat og dets funksjoner? Store fisk, både store individer og store arter, er ettertraktede i fiskeriene samtidig som de har en viktig effekt på habitatene de lever i. De er på toppen av næringsnettet og påvirker både artene under seg og habitatet gjennom det vi kaller trofisk kaskadeeffekt. For eksempel kan en reduksjon i toppredatorer føre til at det blir mer plantespisende fisker, siden disse nå ikke har så mange fiender. Dette kan igjen føre til at algehabitat blir beitet ned og habitatet mister deler av sin funksjon som oppvekstområde og gjemmested.
Noen toppredatorer, både fisk og sjøpattedyr, beveger seg over store områder. De binder ulike områder sammen, gjennom å spise og reprodusere på ulike steder, og ved å frakte næringsstoffer og karbon. Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvor store områder mange av disse toppredatorene benytter, hvilke habitater som er viktige for dem, og hva de betyr for habitatene de besøker. I denne delen av prosjektet vil vi spore både sjøpattedyr og store fisk i sine leveområder i og utenfor Skagerrak. Sel, tunfisk og spekkhogger er merket med satellittmerker så vi kan se deres vandringer. Torsk, havabbor og pigghå merkes med telemetrimerker som gjør at vi kan spore deres bevegelser under vann ved hjelp av et system med undersjøiske lyttebøyer. I tillegg hjelper vevsprøver fra dyrene oss med å finne ut hva de har spist. Mange habitater er forstyrret av menneskelige påvirkninger. Kunnskap om toppredatorenes rolle hjelper oss å finne ut hva som skal til for å få habitatet i en bedre tilstand.
Publisert: 25.03.2025