Gå til hovedinnhold

Prosjekt: NORSE - Biomangfold i nordeuropeiske ålegressenger

Ålegresseng
Periode 01. januar 2024 - 31. desember 2027
Finansiert av Norges forskningsråd
Partnere NIVA, GRID-Arendal, Göteborgs universitet (GU), Göteborgs universitet (SU), Åbo Akademi universitet (ÅAU), Helsingfors universitet (UH), Finlands miljöcentral (SYKE), GEOMAR.
Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet

Prosjektet NORSE setter søkelyset på ålegressenger, som er viktige kystøkosystemer truet av intensiv menneskelig aktivitet.

Ålegressenger (Zostera marina) har vid utbredelse i hele Nord-Europa og er viktige kystøkosystemer som støtter opp om mange kritiske økosystemtjenester. Ålegress støtter høyt biomangfold og komplekse trofiske nettverk fra epifytiske alger via invertebrater til småfisk, til store arter som torsk og laks. I tillegg har de en viktig rolle i karbonlagring og for beskyttelse av kysten. Sjøgressenger reduseres rundt om i verden, og ålegressenger i Nord-Europa er truet av flere menneskelige aktiviteter, inkludert eutrofiering, overfiske og klimaendringer. På den svenske Skagerrak-kysten har mer enn 60 % av ålegressengene forsvunnet de siste 40 årene.

I NORSE-prosjektet har vi som mål å forstå driverne av biomangfold i ålegressenger, ved å bruke en kombinasjon av analyse av historiske data, feltdata og data fra mesokosm-eksperimenter over hele Skagerrak–Kattegat–Østersjø-regionen. NORSE-prosjektet fokuserer på virvelløse dyr i ålegressenger, som spiller viktige roller i dette økosystemet. De er det kritiske leddet i det trofiske nettverket og sikrer ålegressengenes økologiske helse ved å kontrollere eutrofiering og oppblomstring av trådalger.

De siste årene har flere prosjekter hatt som mål å forbedre statusen til ålegressenger rundt om i verden, og mange verne- og restaureringsprosjekter er på gang. NORSE-prosjektet skal identifisere kritiske drivere for ålegressenger og deres biomangfold. Prosjektets resultater skal bidra til å sikre at Nord-Europas ålegrasenger kan fortsette å trives i fremtiden. Resultatene skal også bidra til å planlegge verne- og restaureringsaksjoner som kan revitalisere tapte ålegressenger.