Næringsstofflaboratoriet sine analyseresultater er med på å kartlegge innholdet av positive næringsstoffer i mat gjennom hele næringskjeden inklusiv fôringredienser, fôr og alle typer sjømat (også lavtrofiske arter). Behovet for god analytisk kunnskap har jevnt og trutt økt for mange områder, i og med at det er økende søkelys på maten sin rolle i forhold til helse.
For å vite at vi har nok næringsstoff i norske matvarer, trenger vi analyser av alle de essensielle næringsstoffene. Mange av analysedataene våre kan man finne i Havforskningsinstituttets Sjømatdatabase og i den norske Matvaretabellen. Samspillet mellom de positive næringsstoffene og uønskede stoffer i mat er viktig for å kunne gi riktige råd til myndighetene, og våre analysemetoder benyttes derfor i en rekke ulike forskningsprosjekter ved instituttet (HI).
Laboratoriet har 14 akkrediterte metoder etter NS-EN ISO/IEC 17025:2017 (i tillegg til 25 ikke-akkrediterte metoder). For de akkrediterte metodene har vi status som Nasjonalt referanselaboratorium for tilsetningsstoffer i fôr. Laboratoriet har en moderne instrumentpark der hovedprinsippet er kromatografi koblet til en rekke ulike detektorer.
Aktiviteten vår deles inn i fire kategorier; Vitaminanalyser, lipidanalyser, proteinanalsyer og syntetiske antioksidanter.
Vi analyserer alle de 13 anerkjente vitaminene. Dette omfatter de fire fettløselige vitaminene A, E, D3 og K (K1, K2 og K3) og de åtte vannløselige B-vitaminene biotin, cobalamin (B12), folat, niacin, pantoten, riboflavin, tiamin og pyridoksin (B6) samt vitamin C. Flere av vitaminene finnes i ulike former som vi kan separere og kvantifisere med avansert metodikk.
Lipidanalyser utgjør en stor del av analysevirksomheten vår. Vi har flere ulike analysemetoder for fettsyrene, og metoder for voksestere og fettalkoholer. Fettsyrer er viktige bestanddeler i lipider og bidrar til lipidene sine egenskaper. De er blant annet viktige som kilder til energi og som strukturelle komponenter i celler. Fettsyrer er hydrokarbonkjeder med en karboksylsyregruppe i enden. Fettsyrene varierer i lengde og i antall dobbeltbindinger. Vi analyserer fettsyrer med 6 til 24 karbonatomer i hydrokarbonkjeden.
Laboratoriet kan også bestemme innhold av de ulike lipidklasser som triglyserider, fosfolipider, steroler, kolesterol, diglyserider etc. og kan bestemme fettsyreinnhold i flere av disse.
Fisk og annen sjømat er kilde til proteiner av høy kvalitet. Proteiner er store molekyler, og aminosyrene er byggesteinene i proteinet. Noen av aminosyrer kan kroppen lage selv, mens andre aminosyrer må vi få tilført gjennom kosten. Laboratoriet kan analysere hvilke aminosyrer og hvor mye det er til stede i prøven. I tillegg kan vi analysere frie aminosyrer som ikke er bundet sammen i peptidkjeder eller proteiner. På laboratoriet kan man også få målt NAH (Na-acetyl-l- histidine) og histidine i øyelinser i laks. Denne metoden benyttes når man skal se på kataraktstatus (grå stær) i fisk.
Butylhydroksyanisol (BHA) og butylhydroksytoluen (BHT) er syntetiske antioksidanter som tilsettes til næringsmidler, fôr og fôringredienser for å hemme oksidasjonsprosessen og dermed øke holdbarheten. Ethoxyquin (EQ) ble også tidligere benyttet som antioksidant i fôr og fiskemel. EQ er ikke lenger en lovlig tilsatt antioksidant i fôr, mens det for BHT og BHA finnes en øvre grenseverdi. Metodene brukes for å sjekke at grenseverdier overholdes, og at det ikke tilsettes ulovlige stoff (EQ).
Publisert: 01.04.2019 Oppdatert: 29.11.2024