Rapportserie:
Rapport fra havforskningen 2024-8ISSN: 1893-4536Publisert: 14.03.2024Oppdatert: 08.07.2024Prosjektnr: 15194-01Oppdragsgiver(e): FiskeridirektoratetReferanse: 23/1362 Forskningsgruppe(r):
Reproduksjon og utviklingsbiologiTema:
TorskeoppdrettProgram:
Fremtidens havbruk
Forskningsgruppeleder(e):
Anna Wargelius (Reproduksjon og utviklingsbiologi)
Godkjent av:
Forskningsdirektør(er):
Geir Lasse Taranger
Programleder(e):
Robin Ørnsrud
Protocol for assessing the degree of maturity in farmed cod
The current protocol for assessing the maturity level in farmed cod outlines distinct stages of maturity in both male and female cod (Gadus morhua). This protocol aids in evaluating the degree of maturity in cod within farming facilities. Each stage involves a macroscopic evaluation, which includes pictures of the gonads both inside and outside the fish, detailed images, a general description of the gonads, and fish metrics. Additionally, there is a microscopic evaluation, featuring histological pictures and descriptions. The protocol also provides guidelines for properly collecting gonad samples from male and female cod for further histological analyses.
Sammendrag
Den gjeldende protokollen for vurdering av modningsnivået hos oppdrettstorsk skisserer distinkte modenhetsstadier hos både hann- og hunntorsk (Gadus morhua). Denne protokollen hjelper til med å evaluere graden av modenhet hos torsk i oppdrettsanlegg. Hvert stadium involverer en makroskopisk vurdering, som inkluderer bilder av gonadene både inne og utenfor fisken, detaljerte bilder, en generell beskrivelse av gonadene og fiskemålinger. I tillegg inkluderer det en mikroskopisk vurdering, med histologiske bilder og beskrivelser. Protokollen gir også retningslinjer for riktig innsamling av gonadeprøver fra hann- og hunntorsk for videre histologiske analyser.
1 - Ordliste
Atresi – Oocytter som tilbakedannes
Follikler etter ovulering – bevis på nylig egg gyting
Gonade – (Indre) kjønnsorgan som produserer kjønnsceller
GSI – Gonadosomatisk index. Blir beregnet ut fra formelen: (Gonadevekt/fiskens totale vekt) *100
Hydrert oocytt – Gjennomsiktig oocytt, siste stadiet av oocyttmodning
Ig – Somatisk GSI. Blir beregnet ut fra formelen: (Gonadevekt/somatisk vekt) *100 hvor somatisk vekt er vekten av fisken uten innvoller (lever, gonader og fordøyelsesorganer)
Kortikale alveoler –Vesikler i utkanten av plommemassen som inneholder glykoproteiner. Disse bidrar til herding av egget etter at det er befruktet.
Melke – Sæd / modne spermier
Oocytt – Eggcelle
Ovulering/ovulasjon – Eggløsning
Rognsekk – Hunngonade
Sædledere – Kanaler som transporterer sæd fra gonade til ytre miljøet under reproduksjon; efferentkanaler
Spermatide – Differensierte kjønnsceller som modnes til spermatozoer
Spermatocytt – Differensierte kjønnsceller som modnes til spermatider
Spermatogonium – Type stamcelle som er forløperne til sædceller
Spermatozoer – Hannfiskens spermier; moden sædcelle
Testes – Hanngonade
Vaskularisering – Dannelse av blodkar
Vitellogenese – Dannelse av plommemasse, ved at forløperen vitellogenin blir produsert i leveren, transportert i blodet og lagret i oocyttene. I denne fasen vokser oocyttene meget raskt
Vitellogenin – Forløpere til plommemateriale. Blir dannet i leveren og inneholder protein, fettstoffer, karbohydrater og sporstoffer som blir brukt i tidlig utvikling av fiskeembryo og -larver
2 - Innledning og metode
2.1 - Prøvetaking for vurdering av modningsgrad hos oppdrettstorsk
Denne malen/protokollen er utarbeidet for å hjelpe til med å vurdere modningsgraden hos oppdrettstorsk i oppdrettsanlegg. Vi anbefaler å samle inn prøver eller vurdere modningsstatusen på nylig avlivet oppdrettstorsk.
Modningsgraden hos oppdrettstorsk er delt inn i stadier i henhold til visuell estimering av gonader. Stadiene er bekreftet med histologiske analyser for begge kjønn. Modningsstadiene som beskrives nedenfor samsvarer med prosedyren som brukes i håndboken for prøvetaking av fisk, krepsdyr og andre evertebrater (SPD gruppen, 2023) og den foreløpige manualen for å bestemme gonademodningsgraden av Nordsjøtorsk, utviklet av deltakere i ICES Workshop på «Modenhetsstadium for torsk, hvitting, hyse og sei» (Bucholtz m.fl. 2007) og Tomkiewicz m.fl. (2003). Ytterligere beskrivelse og bilder av torskegonader finnes i Tomkiewicz m.fl. (2002) hos vill torsk.
Når modningsstadiet er vanskelig å vurdere (kan være tilfelle mellom stadium 1 og 4 - umoden og utgytt i hanner og hunner), er det mulig å ta en prøve for histologiske eller partikkelanalyser. I tillegg til gonadeprøver som er samplet for videre analyser, anbefaler vi å ta et bilde av fisken åpen med gonaden inni og et bilde av gonaden utenfor fisken (Figur 1A og B). Protokollen for å sample og fiksere vevet er beskrevet nedenfor.
I denne protokollen, ble gonadosomatisk index (GSI) beregnet ut ifra formelen: (Gonadevekt/fiskens totale vekt) *100. Somatisk GSI (Ig) ble beregnet ut ifra formelen: (Gonadevekt/somatisk vekt) *100 hvor somatisk vekt er vekten av fisken uten innvoller (lever, gonader og fordøyelsesorganer). GSI og Ig intervall for hvert modningsstadium er basert på et lite antall fisk (samplet for denne protokollen) og er her kun for å gi et foreløpig estimat av GSI for hvert modningsstadium. Ytterligere innsamling av fisk vil imidlertid være nødvendig for å gi en representativ verdi for hvert modningsstadium.
2.2 - Gonadeprøver for histologi og partikkelanalyse
Formalin er sterkt irriterende, giftig og kreftfremkallende. Formalin kan fremkalle allergi. Alt arbeid med formalin utføres i avtrekk. For mer informasjon se på sikkerhetsdatablad.
Bouins løsning inneholder formaldehyd og samme tiltak som for 4% nøytralt bufret formalin gjelder for Bouins. For mer informasjon se på sikkerhetsdatablad.
2.2.1 - Sampling og fiksering av gonadeprøve: hunnfisk
Bruk forhåndsfylte ferdig merkede scintillasjonsrør med 4% nøytralt bufret formalin. Prøven skal utgjøre cirka en halv teskje og tas ved å skjære ut en bit fra den høyre gonaden omtrent midt på (se Figur 1C og D, rød stiplet linje) med gonadeåpningen under/ned og lobene/lapper pekende bort fra deg (Figur 1C, D og E). Dette kan gjøres ved hjelp av en kniv eller skalpell. Ved svært store gonader kan det være utfordrende å skjære ut en bit, og i slike tilfeller kan en plastpipette eller teskje brukes til å sample prøven. Denne biten plasseres direkte i plastflasken, som allerede er fylt med 4% nøytralt bufret formalin.
OBS!! Denne biten skal aldri utgjøre mer enn 1/10 av væsken i flasken (se Figur 1E). Det skal kun være én prøve (fra en fisk) per flaske.
Tørk av utstyr som brukes for å unngå forurensning fra én prøve til en annen (hvis du bruker en plastpipette, bytt den). Registrer løpenummeret sammen med fiskedataene (fiskenummer, totalvekt, lengde, gonadevekt, levervekt, somatisk vekt og kjønn).
Figur 1: Protokoll for sampling av gonadeprøver hos hunntorsk. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B-E) gonader/rognsekker utenfor fisk –sett fra dorsal/ryggside. Svarte piler indikerer åpningen av gonadene/rognsekkene. Rød stiplet linje viser delen som skal kuttes for prøvesamling.
2.2.2 - Sampling og fiksering av gonadeprøve: hannfisk
Bruk forhåndsfylte ferdige merkede scintillasjonsrør med fikseringsvæske. For hanner oppnådde vi best resultater i histologi ved bruk av Bouins løsning. For Bouins løsning: Vevsbiten må ikke være tykkere enn 5 mm på grunn av absorpsjonshastigheten til fiksativet. Etter 6-24 timer i Bouins fikseringsløsning vaskes vevet i 70 % etanol og overføres deretter til 70 % etanol. Hvis det ikke er mulig å bruke Bouin’s løsning, kan den erstattes med 4% nøytralt bufret formalin.
Prøven tas ved å skjære ut en bit av en lobe/lappe av hanngonaden (Figur 2, svarte piler og svart stiplet linje) ved hjelp av saks og pinsett. Hvis den er for stor, kutt loben over bredden (Figur 2, rød stiplet linje). Denne biten legges direkte i plastflasken som er forhåndsfylt med 4% nøytralt bufret formalin eller Bouins løsning.
OBS!! Denne biten skal aldri utgjøre mer enn 1/10 av væsken i flasken. Det skal kun være én prøve (fra en fisk) per flaske.
Tørk av utstyr som brukes for å unngå forurensning fra én prøve til en annen. Registrer løpenummeret sammen med fiskedataene (fiskenummer, totalvekt, lengde, gonadevekt, levervekt, somatisk vekt og kjønn).
Figur 2: Protokoll for sampling av gonadeprøver hos hanntorsk. Svarte piler viser en lobe/lappe av gonadene. Svarte og rød stiplet linjer indikerer delen som skal kuttes for prøvesamling.
3 - Modningsgrad hos torsk – Makroskopisk – Visuell vurdering
3.1 - Hunntorsk modningsgrad oppsummering
Stadium
Makroskopisk – visuell vurdering
1- Umoden
Gonadene er små, består av to lober og befinner seg under leveren og fordøyelseskanalen i den bakre delen av bukhulen, langs svømmeblæren. På det umodne stadiet er ingen oocytter/eggceller synlig makroskopisk, og rognsekken er glatt, litt gjennomsiktig og rosa. GSI intervall: 0,20 til 0,83; Ig intervall: 0,24 til 1,01
2- Modnende (tidlig)
Gonadene er plassert i den bakre delen av bukhulen. Gonadene er små og hovne med oransje, rød til rosa farge. GSI intervall: 0,65 til 3,92; Ig intervall: 0,76 til 5,35
2- Modnende (avansert)
Gonadene er større i volum sammenlignet med forrige stadium og tar opp halvparten til 2/3 av plassen i bukhulen. Gonadenes farge varierer fra oransje, lys rosa til rosa. Vaskularisering begynner å bli fremtredende. De ugjennomsiktige oocyttene i vitellogenese er lett å observere. GSI intervall: 3,29 til 10,99; Ig intervall: 4,02 til 15,23
3- Gytende (tidlig)
I starten av gytingen har hunntorsk svært store gonader som tar opp mesteparten av plassen i bukhulen. Gonadenes farge varierer og kan være oransje, lys rosa, rosa. Oocytter er tydelig synlige, og noen få transparente, hydrerte oocytter observeres i gonadene, blant store og ugjennomsiktige oocytter i vitellogenese eller i sluttmodning (siste stadiet før ovulasjon). Gonaden ser granulert ut med mye vaskularisering. GSI: 16; Ig: 23,19
3- Gytende hovedgyteperiode
Gonadene er svært store og opptar mesteparten av plassen i bukhulen. Gonadens farge varierer fra oransje, lys rosa, rosa til rødlig. Hydrerte oocytter observeres gjennom hele gonaden. Gonadene ser granulerte ut og det er mye vaskularisering. Gonadene er rennende. Ved stryking av fisken kan det komme ut noen egg. GSI minker gradvis utover gytingen. GSI intervall: 11,80 til 24,99; Ig intervall: 19,24 til 44,15
4- Utgytt/hvilende
Gonadene er lokalisert i den bakre delen av bukhulen og viser hvitaktig, gråaktig til lys rosa farge. De er små og slappe, kan være blodsprengte og har tykke vegger. Hvite oocytter i atresi kan observeres. Regenerering tar til, og gonadene blir noe større og fyldigere enn i stadium 1 (umoden). Det er ingen synlige egg. GSI: 1,53 til 1,91; Ig: 1,89 til 2,35
Tabell 1 : Oppsummering av modningsstadier hos hunntorsk
3.2 - Hanntorsk modningsgrad oppsummering
Stadium
Makroskopisk – visuell vurdering
1- Umoden
Gonadene er små, ser ut som en streng, består av to lober og befinner seg under leveren og fordøyelseskanalen i den bakre delen av bukhulen, langs svømmeblæren. Fargen er hvit til gulhvit og gjennomsiktig. GSI intervall: 0,01 til 0,27; Ig intervall: 0,01 til 0,31
2- Modnende
Gonadene er langstrakte, lappete og krøllete. Gonadene er større i volum sammenlignet med forrige stadium. De utvikler seg til å ta opp halvparten til 2/3 av plassen i bukhulen. Lappene blir tykkere. Sædlederne er gjennomsiktige og tomme. Gonadenes farge varierer fra rødlig, lys rosa til rosa. Jo mer de utvikler seg, desto hvitere blir de. Det er ulike modningsgrader fra tidlig modning til avansert modning. Det er ingen utslipp av melke. GSI intervall: 0,49 til 8,42; Ig intervall: 0,59 til 11
3- Gytende
Gonadene er svært store og opptar mesteparten av plassen i bukhulen. Lobene/lappene er fyldige, hvite og ugjennomsiktige. Sædlederne er fulle av melke, som renner ut ved press på fiskens bukside. GSI minker gradvis utover gytingen og testes krymper mot ryggsiden av bukhulen. GSI intervall: 4,81 til 10,34; Ig intervall: 6,03 til 13,36
4- Utgytt/hvilende
Gonadene er små, de ligger langs svømmeblæren, lobene/lappene er tomme og kan være grå til rødlig. Det kan være spor av melke. Regenerering tar til, gonadene er noe større og fyldigere enn stadium 1 (umoden). GSI: 0,34; Ig: 0,41
Tabell 2 : Oppsummering av modningsstadier hos hanntorsk
3.3 - Oppdrettstorsk Umoden
3.3.1 - 1. Stadium: Umoden hunntorsk
Figur 3: Umoden hunntorsk. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) forstørrelse av åpen fisk – sett fra siden, (C) gonader utenfor fisk –sett fra dorsal/ryggside. Svarte piler indikerer gonadene.
Beskrivelse
Gonadene/rognsekkene er små, består av to lober (se Figur 3C) og befinner seg under leveren og fordøyelseskanalen i den bakre delen av bukhulen (Figur 3A og B, svarte piler). På det umodne stadiet er ingen oocytter/eggceller synlig makroskopisk, og rognsekken er glatt, litt gjennomsiktig og rosa (Figur 3C).
Fiskedata
Lengde: 31,5 cm; Vekt: 285 g; Gonadevekt: 0,78 g
GSI: 0,27 – Ig: 0,31
3.3.2 - 1. Stadium: Umoden hanntorsk
Figur 4: Umoden hanntorsk. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) forstørrelse av åpen fisk – sett fra siden, (C) gonader utenfor fisk. Den røde pilen indikerer gonadene.
Beskrivelse
På det umodne stadiet er gonadene små og vanskelig å se, ser ut som en streng (Figur 4A), består av to lober (Figur 4C) og befinner seg under leveren og fordøyelseskanalen i den bakre delen av bukhulen (Figur 4A og B, rød pil). Fargen er hvit til gulhvit og gjennomsiktig.
Fiskedata
Lengde: 28,5 cm; Vekt: 217 g; Gonadevekt: 0,22 g
GSI: 0,10 – Ig: 0,12
3.4 - Oppdrettstorsk Modnende
3.4.1 - 2. Stadium: Modnende hunntorsk (tidlig)
Figur 5: Modnende hunntorsk i tidlige stadier. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C)-(D)-(E) Gonader utenfor fisk – sett fra dorsal/ryggside.
Beskrivelse
Gonadene er plassert i den bakre delen av bukhulen (Figur 5A og B). Gonadene er små og hovne med oransje, rød til rosa farge (se Figur 5C til D). På mikroskopisk nivå viser oocyttene kortikale alveoler (se Figur 15).
Fiskedata
Figur 5A - C
Lengde: 44 cm; Vekt: 1069 g; Gonadevekt: 27 g
GSI: 2,53 – Ig: 3,20
Figur 5D
Lengde: 56 cm; Vekt: 2618 g; Gonadevekt: 49 g
GSI: 1,87 – Ig: 2,30
Figur 5E
Lengde: 56 cm; Vekt: 2921 g; Gonadevekt: 49 g
GSI: 1,68 – Ig: 2,10
GSI intervall: 0,65 til 3,92; Ig intervall: 0,76 til 5,35
3.4.2 - 2. Stadium: Modnende hunntorsk (avansert)
Figur 6: Modnende hunntorsk i avanserte stadier. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) gonader utenfor fisk – sett fra dorsal/ryggside, (D) forstørrelse av gonadene, høyre side.
Figur 7: Modnende hunntorsk i avanserte stadier. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) og (D) gonader utenfor fisk – sett fra dorsal/ryggside.
Beskrivelse
Gonadene er større i volum sammenlignet med forrige stadium og tar opp halvparten til 2/3 av plassen i bukhulen (Figur 6A og B, Figur 7A og B). Gonadenes farge varierer fra oransje, lys rosa til rosa (se Figur 6 og Figur 7). Vaskularisering (blodkar) begynner å bli fremtredende. De ugjennomsiktige oocyttene i vitellogenese er lette å observere (Figur 6D).
Fiskedata
Figur 6
Lengde: 42 cm; Vekt: 871 g; Gonadevekt: 76 g
GSI: 8,73 – Ig: 10,98
Figur 7A, B & C
Lengde: 56 cm; Vekt: 2580 g; Gonadevekt: 246 g
GSI: 9,53 – Ig: 13,32
Figur 7D
Lengde: 47 cm; Vekt: 1838 g; Gonadevekt: 202 g
GSI: 10,99 – Ig: 15,23
GSI intervall: 3,29 til 10,99; Ig intervall: 4,02 til 15,23
3.4.3 - 2. Stadium: Modnende hanntorsk
Figur 8: Modnende hanntorsk. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) til (F) Gonader av modnende hanntorsk.
Beskrivelse
Gonadene er langstrakte, lappete og krøllete. Gonadene er større i volum sammenlignet med forrige stadium. De utvikler seg til å ta opp halvparten til 2/3 av plassen i bukhulen (Figur 8A og B). Lobene blir tykkere. Sædlederne er gjennomsiktige og tomme. Gonadenes farge varierer fra rødlig, lys rosa til rosa (se Figur 8). Jo mer de utvikler seg, desto hvitere blir de. Det er ulike modningsgrader fra tidlig modning (Figur 8C) til avansert modning (Figur 8A, B og E). Det er ingen utslipp av melke.
Fiskedata
Figur 8A, B og E
Lengde: 51 cm; Vekt: 2032 g; Gonadevekt: 171 g
GSI: 8,42 – Ig: 11
Figur 8C
Lengde: 64 cm; Vekt: 3532 g; Gonadevekt: 51 g
GSI: 1,44 – Ig: 1,79
Figur 8D
Lengde: 60 cm; Vekt: 3690 g; Gonadevekt: 168 g
GSI: 4,55 – Ig: 5,99
Figur 8F
Lengde: 59 cm; Vekt: 2769 g; Gonadevekt: 76 g
GSI: 2,74 – Ig: 3,39
GSI intervall: 0,49 til 8,42; Ig intervall: 0,59 til 11
3.5 - Oppdrettstorsk Gytende
3.5.1 - 3. Stadium: Gytende hunntorsk – tidlig
Figur 9: Hunntorsk i begynnelsen av gytesesongen. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) gonader utenfor fisk – sett fra dorsal/ryggside, (D) forstørrelse av rognsekken, høyre side, med hydrerte oocytter (svarte pilspisser).
Beskrivelse
I starten av gytingen har hunntorsk svært store gonader som tar opp mesteparten av plassen i bukhulen (Figur 9A og B). Gonadenes farge varierer og kan være oransje, lys rosa, rosa. Oocytter er tydelig synlige, og noen få transparente, hydrerte oocytter observeres i gonadene (se Figur 9D, svarte pilspisser), blant store og ugjennomsiktige oocytter i vitellogenese eller i sluttmodning (siste stadiet før ovulasjon, se Figur 17). Gonaden ser granulert ut med mye vaskularisering.
Figur 10: Hunntorsk i gytesesong. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) gonader utenfor fisk – sett fra ventral/bukside, (D) forstørrelse av rognsekken, venstre side, med hydrerte oocytter (svarte pilspisser).
Beskrivelse
Gonadene er svært store og opptar mesteparten av plassen i bukhulen (se Figur 10A og B). Gonadens farge varierer fra oransje, lys rosa, rosa til rødlig. Hydrerte oocytter observeres gjennom hele gonaden (se Figur 10C og D, svarte pilspisser, og Figur 18A og B). Rognsekkene ser granulerte ut og det er mye vaskularisering.
Gonadene er rennende. Ved stryking av fisken kan det komme ut noen egg (Figur 10A). GSI minker gradvis utover gytingen.
Fiskedata
Lengde: 50 cm; Vekt: 1770 g; Gonadevekt: 304 g
GSI: 17,18 – Ig: 25,74
GSI intervall: 11,80 til 24,99; Ig intervall: 19,24 til 44,15
3.5.3 - 3. Stadium: Gytende hanntorsk
Figur 11: Hanntorsk i gytesesong. (A) Fisk åpen - sett fra siden, (B) Fisk åpen – sett fra ventral/bukside, (C) og (D) gonader utenfor fisk.
Beskrivelse
I gytende hanntorsk er gonadene svært store og opptar mesteparten av plassen i bukhulen (Figur 11A og B). Lobene er fyldige, hvite og ugjennomsiktige. Sædlederne er fulle av melke, som renner ut ved press på fiskens bukside. GSI minker gradvis utover gytingen og testes krymper mot ryggsiden av bukhulen.
Fiskedata
Figur 11A, B og C
Lengde: 44 cm; Vekt: 1139 g; Gonadevekt: 87 g
GSI: 7,64 – Ig: 9,82
Figur 11D
Lengde: 56 cm; Vekt: 2570 g; Gonadevekt: 133 g
GSI: 5,18 – Ig: 6,60
GSI intervall: 4,81 til 10,34; Ig intervall: 6,03 til 13,36
3.6 - Oppdrettstorsk Utgytt/Hvilende
3.6.1 - 4. Stadium: Utgytt hunntorsk
Figur 12: Utgytt/hvilende hunntorsk. (A) og (B) Fisk åpen – sett fra siden med gonadene (svarte piler), (C)-(D) gonadene utenfor fisk – sett fra dorsal/ryggside. (D) Gonadene mangler en lapp.
Beskrivelse
Gonadene er lokalisert i den bakre delen av bukhulen (Figur 12A og B, svarte piler) og viser hvitaktig, gråaktig til lys rosa farge (Figur 12). De er små og slappe (Figur 12A) og kan være blodsprengte. Ovariene har tykke vegger. Hvite oocytter i atresi (oocytter som tilbakedannes) kan observeres. Regenerering tar til, og gonadene blir noe større og fyldigere enn i stadium 1 (umoden). Det er ingen synlige egg.
Fiskedata
Figur 12A og D
Lengde: 47 cm; Vekt: 1554 g; Gonadevekt: 29,7 g
GSI: 1,91 – Ig: 2,35
Figur 12B og C
Lengde: 49 cm; Vekt: 1361 g; Gonadevekt: 20,78 g
GSI: 1,53 – Ig: 1,89
3.6.2 - 4. Stadium: Utgytt hanntorsk
Figur 13: Utgytt hanntorsk. (A) Fisk åpen – sett fra siden med gonadene (svarte piler), (B) testes utenfor fisk.
Beskrivelse
Gonadene er små, de ligger langs svømmeblæren (Figur 13A, svart pil), lobene er tomme og kan være grå (Figur 13A) til rødlig (Figur 13B). Det kan være spor av melke. Regenerering tar til, gonadene er noe større og fyldigere enn stadium 1 (umoden).
Fiskedata
Figur 13A
Lengde: 47 cm; Vekt: 1631 g; Gonadevekt: 5,18 g
GSI: 0,32 – Ig: 0,39
Figur 13B
Lengde: 51 cm; Vekt: 2004 g; Gonadevekt: 6,84 g
GSI: 0,34 – Ig: 0,41
4 - Modningsgrad hos torsk – Mikroskopisk vurdering
Figur 15: Modnende (tidlig stadium) hunntorsk, mikroskopi. Oocytter i begynnelsen av vitellogenese viser kortikale alveoler (Figur 15, svarte pilspisser). Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm, C: 100 µm.
4.1.3 - 2. Stadium: Modnende hunntorsk – avansert
Figur 16: Modnende (avansert stadium) torsk, mikroskopi. Oocytter i avansert vitellogenese viser eggeplommegranulat i cytoplasmaet og en sentral kjerne. Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm, C: 100 µm.
4.1.4 - 3. Stadium: Gytende hunntorsk – tidlig
Figur 17: Gytende hunntorsk (initiering av gytesesong), mikroskopi. Noen oocytter er i sluttmodning med kjernen som har begynt å bevege seg mot oocyttens periferi (den animalske pol) (Figur 17A og B). Noen få follikler etter ovulering (Figur 17, svarte pilspisser) observeres på bildet. Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm, C: 250 µm.
Figur 18: Gytende hunntorsk, mikroskopi. Hydrerte oocytter (Figur 18A og B, HO) og follikler etter ovulering (Figur 18A og C, svarte pilspisser) observeres på bildene. Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm, C: 100 µm.
4.1.6 - 4 . Stadium: Utgytt hunntorsk
Figur 19: Utgytt hunntorsk, slutten av gytesesong, mikroskopi. Previtellogene oocytter observeres på bildene med noen oocytter i atresi som ikke klarte å utvikle seg til slutten av gametogenesen og blir tilbakedannet. I tillegg er det mange follikler etter ovulering (Figur 19B, svarte pilspisser), som er bevis på nylig gyting. Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm.
4.1.7 - 4. Stadium: Utgytt hunntorsk – hvilende
Figur 20: Utgytt hunntorsk – hvilende, mikroskopi. Previtellogene oocytter observeres på bildene, i tillegg til noen follikler etter ovulering (Figur 20C, svart pilspiss), som er bevis på nylig egg gyting. Målestokk - A: 500 µm, B: 250 µm, C: 100 µm.
4.1.8 - 1.Stadium: Umoden hanntorsk
Figur 21: Umoden hanntorsk, mikroskopi. Spermatogonia er karakteristiske for denne fasen Målestokk - A: 250 µm, B: 100 µm.
4.1.9 - 2.Stadium: Modnende hanntorsk
Figur 22: Modnende hanntorsk, mikroskopi. Forskjellige stadier av modning av kjønnscellene er observert på bildene med de mindre avanserte i periferien av lappen og de mest avanserte nær efferentkanalen. Blant de mest avanserte stadiene observeres spermatozoer (Figur 22A, svart pilspiss) og langstrakte spermatider (Figur 22B, svart pilspiss). Målestokk - A: 250 µm, B: 100 µm.
4.1.10 - 3.Stadium: Gytende hanntorsk
Figur 23: Gytende hanntorsk, mikroskopi. Gonader består hovedsakelig av spermatozoer (Figur 23). Interlobulære vegger (Figur 23C, svarte pilspisser) og fagocyterte frie spermatozoer (Figur 23D, svarte pilspisser) observeres på bildene. Målestokk - A: 1 mm, B: 250 µm, C: 500 µm, D: 50 µm.
4.1.11 - 4.Stadium: Utgytt hanntorsk
Figur 24: Utgytt hanntorsk, mikroskopi. Spermatogonia er karakteristiske for denne fasen (Figur 24A og B). Fagocyterte frie spermatozoer (Figur 24C) observeres på bildene Målestokk - A: 250 µm, B: 250 µm, C: 100 µm.
5 - Referanser
Bucholtz, R., Tomkiewicz, J., Vitale, F., Dalscov, J., Wilhelms, I., Sell, A., Bland, A., Gibb, I., & Power, G. (2007). Manual to determine gonadal maturity of North Sea cod ( Gadus morhua L.) (p. 36) [Report of the Working Group on Maturity Staging of Cod, Whiting, Haddock and Saithe (WKMSCWHS)]. ICES.
SPD gruppen. (2023). Håndbok for prøvetaking av fisk, krepsdyr og andre evertebrater (Håndbok FOU.SPD.HB-01; p. 149). Havforskningsinstituttet, IMR.
Tomkiewicz, J., Tybjerg, L., Holmm, N., Hansen, A., Broberg, C., & Hansen, E. (2002). Manual to determine gonadal maturity of Baltic cod . Danish Institute for Fisheries Research.
Tomkiewicz, J., Tybjerg, L., & Jespersen, A. (2003). Micro- and macroscopic characteristics to stage gonadal maturation of female Baltic cod. Journal of Fish Biology , 62 (2), 253–275. https://doi.org/10.1046/j.1095-8649.2003.00001.x