Gå til hovedinnhold

Sårbar, verdifull og karakteristisk natur i Tysfjorden

Forfatter(e): Mona Maria Fuhrmann , Tina Kutti , Nicolas Dupont og Katherine Mary Dunlop (HI)

Forord

På oppdrag fra Statsforvalteren i Nordland gjennomførte Havforskningsinstituttet i 2023 og 2024, kartlegging av sjøbunn på 26 stasjoner i Tysfjorden (fra 60 til 620 m dyp) med hjelp av fjernstyrt undervannsfarkost (ROV). Arbeidet ble bestilt i samband med oppstart av planarbeidet med utredning av Tysfjorden marint verneområde. Denne rapport sammenstiller funn fra det kartleggingsoppdraget og presenterer i tillegg funn fra ROV kartlegging gjort under to andre tokt i prosjektet Sårbare arter på dypt vann i 2021 og 2022 (NFD prosjekt no. 15598). Dette for å gi en så god oversikt som mulig over forekomster av stor, strukturbyggende fauna i dype deler av fjorden, fauna som kan være sårbare for menneskelige aktiviteter og derfor viktig å få et godt kartgrunnlag for. Data fra de tre toktene har i tillegg blitt brukt til å modellere utbredelse av noen utvalgte, vanlig forekommende og forvaltningsrelevante arter i fjorden, som blir presentert i form av kart. Artsregistreringene er publisert i artskart (https://artskart.artsdatabanken.no/) for å være enkelt tilgjengelig både for forvaltning og industri ved planlegging av ny aktivitet i fjorden.

Bildene på forsiden er fra kartleggingstokt i Tysfjorden (HI)

Sammendrag

Havforskningsinstituttet har gjennomført ny kartlegging av bunndyrssamfunn i Tysfjorden og kombinert denne med allerede eksisterende informasjon om bunndyrssamfunn på forskjellige plasser i fjorden. Dette for å få en oversikt over hvor man kan forvente å finne sårbar, verdifull og karakteristisk natur, som støtte til planarbeidet med utredning av Tysfjorden marine verneområde.  

Kartleggingsarbeidet avdekket et rikt artsmangfold på bunndyp mellom 60 og 620 meter. Totalt ble 137 taksa, fra mange forskjellige dyregrupper registrert. Svamper og nesledyr (koraller) var de mest vanlig forekommende dyregruppene, etterfulgt av bløtdyr, leddyr og pigghuder. Syv rødlistede arter ble observert. Flere av dem, som bambuskorallen Isidella lofotensis, var relativt vanlig. På 31 av de 55 undersøkte stasjonene ble minst en rødlistet art observert og sammen ble over 2000 individ av rødlistete arter registrert. Rødlistede naturtyper ble observert frem for alt på veldig bratte fjordvegger og terskelområder, samt i de dype fjordbassengene. Bambuskorallskoger med uvanlig høy tetthet, ble funnet i de dype bassengene midt i Tysfjorden og ytterst i Hellmofjorden og prediksjonsmodellering viser at slike bambuskorallskoger kan forekommer over store deler av de dype fjordbassengene, både i ytre og midtre deler av fjorden. Korallrev av øyekorall ble dokumentert som veggrev på bratte fjellvegger i den ytre delen av fjorden, i områder med sterk bunnstrøm. Risengryskoraller bygget korallskoger i helninger og på ruglete bunn i midten av Tysfjorden. Svampeskoger på bløtt og hardt substrat (ansett som forvaltningsrelevant, men ikke rødlistet som naturtyper i Norge) forekom både i indre og ytre deler av fjorden. Reirskjellsamfunn ble dokumentert på bratte fjellvegger over hele fjordsystemet.

Det generelle inntrykket etter kartleggingen er at den dype Tysfjorden huser et mangfold av sårbar natur, med rikelige forekomster av korallrev, korallskoger og svamp- og sjøfjærhager. Særlig korallskogene bygget av bambuskoraller i de dype bassengene over store deler av fjorden, er uvanlig vidstrakte, tette og uforstyrrete sammenlignet med det vi kjenner fra andre fjorder. Fjorden fremstår med dette unik og bør forvaltes med omhu.

1 - Bakgrunn

Norge har gjennom FN-konvensjonen for Biologisk Mangfold tidlig forpliktet seg til å verne 30 % av sjøarealet innen 2030. Å etablere verneområder er en lang prosess med flere steg av kunnskapsinnhentinger og vurderinger, før det til slutt er Regjeringen med Kongen i statsråd, gjennom kongelig resolusjon, som vedtar eventuelt vern. I Norge startet dette arbeid allerede på tidlig 2000-tallet hvor 36 kandidatområder for marint vern ble identifisert (Skjoldal, 2004). Tilrådingen hadde samme mål som nedfelt i Naturmangfoldlovens § 39 (LOV-2009-06-19-100), «å bevare et representativt utvalg av norsk natur for kommende generasjoner». Noen kandidatområder var små og ble valgt ut fordi de har en spesiell type natur eller er spesielt artsrike. Andre områder var store og definert som transekter fra fjord til hav der man dekket et vidt spekter av økosystem. Tysfjorden, som ble utpekt som kandidat for marint verneområde i 2004, er et eksempel på en dyp fjord med flere særegne naturtyper og arter, som de store bambuskorallskogene og den nordligste bestanden av europeisk hummer (Agnalt et al., 2009).

Denne rapport ble bestilt i samband med oppstart for planarbeidet for Tysfjorden marine utredningsområde, hvor Statsforvalteren i Nordland hadde et behov for å innhente kunnskap om utbredelsen av sårbare naturtyper i fjorden. For å oppnå det har vi gjennomført to kartleggingstokt og analysert undervannsvideo samlet inn på de toktene, samt brukt data fra to tidligere tokt for å: 1) kartfeste observasjoner av sårbare arter i fjorden, 2) studere sammenhengen mellom forskjellige miljøparametere og forekomst av de forskjellige artene og 3) predikere forekomster av sårbare naturtyper over hele Tysfjorden gjennom modellering. Kunnskap om hvor i fjorden vi med høy sannsynlighet vil finne spesielt viktige og/eller særlig sårbare naturtyper eller hotspots (naturtyper med mange truede arter) er essensiell informasjon for forvaltningen. Jo tidligere i utredningsfasen denne informasjon er tilgjengelig desto høyere er sannsynligheten for at det kan tas riktig hensyn til dem i planleggingsfasen.

2 - Lokalitet og metodikk

Tysfjorden strekker seg 62 km fra terskelen ved Korsneset til innerst i Hellmobotn og er med det en av Nordlands lengste fjorder (Figur 1). Den er også den dypeste fjorden i Nord-Norge, med det dypeste rapporterte punktet på 897 meter. Dybdeforholdene i de dype bassengene i Tysfjorden er imidlertid dårlig kartlagt. Tysfjordsystemet har syv større fjordarmer, i.e. Stefjorden, Tømmeråsfjorden, Fuglfjorden, Indre Tysfjorden, Mannfjorden, Grunnfjorden, og Hellmofjorden, med flere terskler og flere dype bassenger. Ytterst i fjorden finnes det en dyp terskel (Korsnes, dybde på rundt 300 m) som separer Tysfjorden fra Vestfjordsystemet. Den indre Hellmofjorden (ca. 400 m dyp) er separert av den dypere Helland terskelen. En høy terskel (Musken) deler Hellmofjorden i et ytre og et indre basseng.

Det finnes ulike bunnsubstrater i Tysfjorden som påvirker hvor det finnes ulike organismesamfunn. Med sine loddrette vegger byr Tysfjorden på et strømrikt hardsubstrat for flere sårbare arter som korall og svamp. Bløtbunnssamfunn er blitt undersøkt av NIVA i 2013 og i 2016–2017. Undersøkelsene viser at bløtbunn i Tysfjorden er finkornet med en relativt høy (90–95 %) andel finstoff (i.e. partikler < 63 μm) og med et moderat innhold av organisk karbon (TOC = 22). Bløtbunnsfaunaen i fjorden er moderat artsrik og individfattig, og er dominert av muslinger (Keliella miliaris og Mendicula ferruginosa) og børstemark (Spiochaetopterus typicus og Paradiopatra fiordica) (Borgersen et al., 2017). En trend med minkende tettheter av bunndyr i sedimentene er blitt observert, men tilstandsklasse er enda god. Molina et al. (2019) fant forskjellige bløtbunnsamfunn i de tre dype bassengene som skyldes dybdeforhold (og dermed innhold av organisk material som er tilgjengelig som næringskilde) og egenskaper til de lokale vannmassene på bunn (som for eksempel forskjeller i temperatur og oksygen innhold). Innerst i Hellmobotn er den bentiske samfunn vel adaptert til periodisk hypoksi. Det finnes ingen publisert kunnskap fra tidligere om stor strukturbyggende fauna innenfor utredningsområdets grenser, men Mareano har kartlagt svampskog og hardbunnskorallskog 2 km nord for Korsnes (www.kart.mareano.no). En genetisk distinkt populasjon av Europeisk hummer et blitt beskrevet fra Stefjorden (Agnalt et al., 2009).

Foreslått grense til Tysfjorden utredningsområdet strekker seg i rett linje fra fergekaien på Bognes til Skarberget (Figur 5).

 

o bilder. Venstre viser Tysfjorden med de tre tersklene Korsnes (ytre del av fjorden), Helland (midtre del) og Musken (innerst del av fjorden) markert med stiplete linjer. Høyre viser dybdeprofilen der lengde i km er vist langs X-aksen (0 til 60 km) og dybde er vist på Y-aksen (-800 nederst og 0 øverst).
Figur 1. Dybdeprofil gjennom Tysfjorden. Kilde: Kartverket.

 

2.1 - Ny Kartlegging

Kartlegging av 26 stasjoner, på dyp mellom 60 og 620 meter, ble gjennomført i desember 2023 og januar 2024 med fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) ( Figur 5 og vedlegg 1) . Stasjonene ble valgt ut systematisk for å få en jevn fordeling over forskjellige dyp, helningsgrader og bunnsubstrat. En jevn representasjon av forskjellige miljøer ble prioritert da informasjonen fra undervannsvideofilmene skulle bli brukt både for å dokumentere forekomster av sårbare arter og naturtyper på dypt vann (> 100 m) i fjorden, og for produsere flatedekkende kart over predikerte forekomster av sårbare naturtyper over hele fjorden, for de arter hvor datamaterialet var tilstrekkelig stort for å tillate det. På hver stasjon ble det kjørt en videolinje (transekt) på omtrent 300 m, fra startpunktet på tvers mot dybdekonturene og oppover. I noen tilfeller ble videolinjen forkortet på grunn av sterk strøm eller dårlig sikt. Andre ganger, når det ble gjort interessante og viktige observasjoner, ble videolinjen forlenget, for eksempel for å definere grenser for en korallskog (se tabell vedlegg 1).

All undervannsvideo ble samlet inn med en ROV av typen Argus Rover 73 (Figur 2 , Figur 4 C) fra fartøyet ROV AS 1303 med 2 lasere montert med en avstand mellom laserpunktene på 10 cm. Undervannsposisjonen til ROVen ble målt med et USBL system fra Applied Nexus. Posisjonen til ROVen ble kontinuerlig lastet opp og lagret i HIs Toktlogger, et system for lagring av data fra tokt. Programvaren SFO (Seabed Field Observer) ble brukt til å registrere alle observasjoner av sårbare arter (megafauna av særlig forvaltningsrelevans da de er klassifisert som sårbare og/eller verdifulle av OSPAR, ICES eller Artsdatabanken), bunnsubstrat (Tabell 1, Figur 3) og bevaringsrelevante naturtyper («VME habitat», Tabell 2) under videolinjens gang. SFO knytter observasjonene til riktig posisjon og dyp da dette leses inn fra toktloggeren. På grunn av sterk strøm ble ikke alle planlagte lokaliteter besøkt, og det mangler detaljert informasjon fra dypere områder (> 700 meter) og fra noen sidearmer av fjorden. I tillegg feilet ofte laseren som gjorde at synsfeltet til ROVen ikke kunne la seg bestemme, og dermed kunne ikke eksakt undersøkt areal (m2) bestemmes for alle videolinjene.

 

 ROV henger fra kran og er på vei ned over ripa, toktpersonell står på dekk og holder på ROV. I bakgrunnen sees sjøen, og fjell som bader i vintersol.
Figur 2. Argus Rover 73 ROV fra ROV AS brukt under nylige kartleggingstokt i 2023/24 i Tysfjorden. Bilde: HI

 

Substrat EUNIS EUNIS code
1. Fjell Deep-sea bedrock A6.11
2. Fjell med tynt sedimentdekke Deep-sea bedrock A6.11
3. Grovt sediment Deep-sea mixed substrata A6.2
4. Veldig grovt sediment Deep-sea mixed substrata A6.2
5. Mudder Deep-sea mud A6.5
6. Mudder med steinblokk Deep-sea mixed substrata A6.2
7. Sand/Skjellsand Deep-sea sand A6.3
9. Korallgrus Deep-sea biogenic gravels (shells, coral debris) A6.22
10. Blokker av dødt korallskjelett Deep-sea ( Lophelia pertusa ) reefs A6.11
11. Levende Lophelia pertusa (Desmophyllum pertusum) rev Deep-sea ( Lophelia pertusa ) reefs A6.11
Tabell 1. Substrat klassifikasjonen som ble brukt under kartleggingen og den tilhørende European Nature Information System klassifikasjonen (EUNIS, A6 Deep-sea bed) (Davies et al., 2004).

 

10 bilder som henviser til Tabell 1, to og to bilder nummerert fra 1 til 10.
Figur 3. Illustrasjon av de forskjellige klassifikasjoner som ble brukt til klassifikasjon av bunnsubstrat under kartleggingstoktene. Bilde: HI

 

2.2 - Tidligere kartlegging

For å få et bedre og utvidet datagrunnlag for utbredelsen og karakterisering av rødlistede arter og forvaltningsrelevante naturtyper i fjorden ble data fra 29 videolinjer fra to tidligere kartleggingsarbeid innhentet (tokt 2021609/610 og 2022511) (Figur 5 og vedlegg 1). De dekket et dyp mellom 110 og 590 meter i de indre, midtre og de ytre fjordbassengene. Grunnere videolinjer ble kjørt med tauet videorigg («Drop camera», DC) (Figur 4 A) og dypere områder ble kartlagt med en Sperre subfighter ROV i 2021 (Figur 4 B) eller en Argus Rover 73 ROV i 2022 (Figur 4 C). Videoriggen hadde ikke lasere montert og lasere til ROVen feilet i 2022.

 

Fire fotografier, to og to, navnet A til D. A: Videoriggen hengende over vann. B: ROV henger i kran like over vannflaten. C: Nærbilde av ROV stående på dekk. D: Toktdeltaker følger med på video via skjerm.
Figur 4. (A) Tauet videorigg (DC) og ROV (B) brukt på tokt i Tysfjorden i 2021 med FF Kristine Bonnevie, (C) ROV brukt på kartleggingstokt i Tysfjorden i 2022, (D) Loggføring av artsobservasjoner under kartleggingstokt i Tysfjorden, 2022.

 

Oversikt kartlegging av Tysfjorden. Kartet har koordinater i nedre og venstre kant og linjer som skaper ruter (tre ruter i tre rader under hverandre). Rød stiplet linje er grense marin verneplan og kan sees nederst i øvre, midtre rute. Hvite sirkler er DC drop camera og røde prikker er ROV. Skalaen kan sees nederst til venstre, 0 til 10 km.
Figur 5. Kart over Tysfjorden som viser ROV videolinjer filmet under Havforskningsinstituttets tokt til fjorden i alle årene fra 2021 til 2024. DC = Drop camera. Se også oversiktstabell i vedlegg 1.

 

2.2.1 - Bilde- og dataanalyse

Videomateriale av fjordbunnen fra tokt i 2021 og 2022 ble annotert etter toktene i programvaren Video Navigator, hvor alle større dyr (> 5 cm) samt sårbare arter (megafauna av særlig forvaltningsrelevans da de er klassifisert som sårbare og/eller verdifulle av OSPAR, ICES eller Artsdatabanken) ble registrert på still bilder tatt ut hver 30 sekund gjennom videolinjen. På alle bildene ble i tillegg substrat type (Tabell 1) og forvaltningsrelevante naturtyper (Tabell 2) registrert. Siden lengden av videolinjene varierte ble det tatt ut 11 til 127 bilder per videolinje.

Multivariat statistikk (Non-metric Multidimensional Scaling = NMDS) ble brukt for å visualisere samfunnsstruktur av arter (hvilken arter lever sammen i de ulike miljøene) og en Envfit analyse fra R pakken vegan (Oksanen J. et al., 2022) ble kjørt for å se hvordan miljøparametere (som bunnsubstrat, helningsgrad og bunnstrømmer) påvirker hvilket samfunn blir funnet hvor. NMDS er en statistisk metode som visualiserer likheter eller ulikheter mellom stasjoner. Den bruker en avstandsmatrise (Bray- Curtis i dette tilfelle) for å plassere stasjoner («sites») med likt artssammensetning nær hverandre og ulike punkter lengre fra hverandre, uten å kreve lineære relasjoner. Data som ble brukt til analysen omfattet bare stillbilder fra 2021 og 2022, og det ble gruppert 5 stillbilder per «site». Arter med mindre enn 5 observasjoner og «sites» med mindre enn 2 individer ble ekskludert av analysen.

Antall individ observert per videolinje for enkelte arter (e.g. i Tabell 9 og 12), er det summerte antallet av arten enten over hele videolinjen eller alle stillbilder ekstrahert fra videolinjen og er derfor ikke sammenlignbart mellom videolinjene kjørt i 2021/22 og 2023/24. I 2023/24 ble hele videolinjen analysert i SFO under selve toktet (kapitel 2.1), men her kan lengden på videolinjen variere fra stasjon til stasjon. I 2021/22 ble stillbilder ekstrahert fra videofilmen hvert 30 sekund analysert. Arealet som ble undersøkt i de forskjellige videolinjene varierte dermed. På grunn av usikkerheter rundt hvor stort areal hvert stillbilde eller videolinje dekker (som skyldes at laseren feilet på noen tokt og ujevnhet i terrenget som gjør det vanskelig å fastsette undersøkt areal til tross for at synsfeltets bredde kan fastsettes) presenteres heller ikke noen tetthetsestimat i denne rapport.

Det er i litteraturen ikke etablert noen grenseverdier for minimums tettheter av VME indikatorarter for at et område skal defineres som et sårbart marint økosystem (VME) eller sårbar naturtype. Dette skyldes en rad utfordringer som: 1) vanskeligheter å estimere synsfeltet grunnet skrå kameravinkler og ujevnt terreng, 2) variasjon i utstyr, i.e. forskjeller i hastighet, høyde over bunn og lyssetting mellom forskjellige ROV-er og sleperigger som fører til forskjeller i hvor lett det er å skille arter som er like fra hverandre, 3) upålitelige posisjonsdata da undervannsposisjoneringsutstyr kan bli forstyrret av tetthetssjikt i vannmassene og bratte fjellvegger som kaster skygger. Sterke strømmer kan føre til at ROVen ikke kan holde seg stabilt i vannet. I tillegg, er det ikke etablert noen grenseverdier for hvor stort et område, med for eksempel sjøfjær, må være for å klassifiseres som sjøfjærbunn. For eksempel, er fem sjøfjær per kvadratmeter over 10 m², nok til å klassifisere området som et VME-habitat? Hva bør utgjøre en riktig prøvetakingsenhet – kan det være et enkelt bilde? I denne studien har vi, i tillegg til å telle individuelle observasjoner, basert oss på ekspertkunnskap og registrert tettheter som vurderes som tilstrekkelige for å kunne kalles et VME, med samme tilnærming som blir brukt i Mareano-programmet.

2.3 - Rødlistete arter og forvaltningsrelevante naturtyper

Først ble det satt sammen et register av alle fastsittende, marine evertebrater (virvelløse dyr) som på Norsk rødliste (2021) er kategorisert som nært truet (NT), sårbar (VU), sterk truet (EN) eller kritisk truet (CR) (det vil si korallene Anthomastus grandiflorus, Anthothela grandiflora, Desmophyllum pertusum (synonym Lophelia pertusa), Isidella lofotensis, Paragorgia arborea og Swiftia pallida). Figur 6 viser illustrasjonsbilder av noen rødlistede koraller som blitt observert på Havforskningsinstituttets tokt til Tysfjorden.

 

Fire fotografier, to og to, med artene listet fra øverst til venstre til nederst til høyre.
Figur 6. Illustrasjonsbilder av rødlistede koraller som er vanlig forekommende i Norske fjorder: Isidella lofotensis: Grasholbanken (401 m), Mareano, Paragorgia arborea: Andfjorden (231 m), Mareano, Desmophyllum pertusum: Tysfjorden (250 m), Mareano, Anthomastus grandiflorus: Sognefjorden, EAF-Nansen.

 

Videre ble et register av observerte rødlistede habitat/naturtyper satt sammen som baserte seg på både Norsk rødliste for naturtyper (Artsdatabanken, 2018), ICES og OSPAR sine lister over truede naturtyper og Havforskningsinstituttets egen, mer detaljerte klassifisering (Tabell 2). For Tysfjorden, inkludert ytre delen og Ofotrevet ved Barøya, inkluderer dette: 1. Korallrev, 2. Hardbunnskorallskog, 3. Hornkorallskog (diverse arter 3.1–3.7 blant annet bambuskorallskog), 4. Sjøfjærbunn, 5. Bløtkorallhage (5.4 kjøttkorall), 6. Svampsamfunn. Det ble dessuten funnet Reirskjell på fjell, som er beskrevet som en bevaringsrelevant naturtypefor Norge. Sylindersjørosebunn er også vanlig i Tysfjorden, mest på grunne områder med sandbunn, men det ble ikke registrert på større dybder som ble fokus under denne kartleggingen. På grunne områder, som ikke ble kartlagt under denne studien, finnes det også tareskog og ruglbunn.


Naturtype1/ forvaltningsrelevant naturenhet2 VME habitat hovedtype VME habitat undertype ICES VME habitat type Foreslått ICES VME undertype (ICES, 2020)
Korallrev 1. Korallrev 1.1 Steinkorallrev C old-water coral reef Lophelia pertusa / Madrepora oculata reef
1.2 Kolonisert steinkorallrev
1.3 I hovedsak dødt steinkorallrev
1.4 Dødt steinkorallrev
2. Lobber og blokker av steinkorall 2.1 Lober og blokker av steinkorallskjelett Hard bottom coral garden Non-reefal scleractinian aggregations
2.2 Lober og blokker av dødt steinkorallskjelett
2.3 I hovedsak døde Lober og blokker av steinkorallskjelett
2.4. Koloniserte blokker og lober av steinkorallskjelett
2.5. Døde koloniserte blokker og lober av steinkorallskjelett
Hardbunns korallskog  3. Hornkorallskog 3.1 Risengrynskorall på fjell eller blandingsbunn Hard bottom gorgonians and black coral gardens
3.2 Plexauridae på fjell eller blandingsbunn
3.3 Sjøtre på fjell eller blandingsbunn
3.4 Forskjellige hornkoraller på fjell eller blandingsbunn
Bambus- Korallskog (Bløtbunnskorallskog) 3.5 Bambuskorallskog på fjell eller blandingsbunn
3.6 Bambuskorallskog på bløtbunn Soft bottom coral garden Soft bottom gorgonian and black coral gardens
Hardbunns korallskog 3.7 Swiftia hage Hard bottom coral garden Hard bottom gorgonian and black coral gardens
Sjøfjærbunn 4. Sjøfjærbunn 4.1 Stor piperenser på bløtbunn Seapen fields Seapen fields
4.2 Hanefot på bløtbunn
4.2 Liten piperenser på bløtbunn
Hardbunns korallskog 5. Bløtkorallhage 5.1 Blomkålkoraller på fjell eller blandingsbunn Hard bottom coral garden Cauliflower coral fields
5.1 Blomkålkoraller på bløtbunn Soft bottom coral garden
(Ikke definert) 5.3 Kjøttkorall på fjell eller blandingsbunn Hard bottom coral garden Hard bottom gorgonians and black coral gardens
Svampsamfunn 6. Svampesamfunn 6.1 Svampesamfunn på fjell eller blandingsbunn Deep-Sea sponge aggregations Deep-Sea sponge aggregations
6.2 Svampesamfunn på bløtbunn
(Ikke definert) 7. Begerkorallbunn 7.1 Beger koraller på bløtbunn Soft bottom coral garden Cup-coral fields
7.2 Beger koraller på fjell eller blandingsbunn Hard bottom coral garden
(Ikke definert) 8. Anemonebunn 8.1 Anemonebunn på fjell eller blandingsbunn - -
8.2 Anemonebunn på bløtbunn
Sylindersjørose- bunn 8.3 Sylindersjørosebunn Tube-dwelling anemone aggregations Tube-dwelling anemone aggregations
(Ikke definert) 9. Hydrokoraller 9.1 Stylaserider på fjell eller blandingsbunn Hard bottom coral garden Stylasterid corals on hard substrata
9.2 Forskjellige hornkoraller og hydrokoraller på fjell eller blandingsbunn -
Tabell 2. Klassifisering av bevaringsrelevante habitater for Norge brukt i rapporten (engelsk) og tilsvarende klassifikasjon og foreslått subtype klassifikasjon etter ICES rammeverk (ICES, 2020). VME = Vurnerable marine ecosystems. Anemone hager (9.1, 9.2) ble ikke kartlagt under denne studien. «Coral gardens», «deep-sea sponge aggregations», «Lophelia perusa reefs» and «seapen-, and burrowing megafauna» er også klassifisert under OSPAR sin liste over truende og minkende habitat (OSPAR, 2008). Vær oppmerksomt på at Noen av gruppene er parafyletiske og taksonomisk inndeling har forandret seg.

1 Norsk rødliste for naturtyper (Artsdatabanken, 2018)

2 Bekkby et al. (2021)

 

2.3.1 - Korallrev, lober og blokker av steinkorall

VME habitat: 1. Korallrev og 2. Lober og blokker av steinkorallskjelett

Indikatorarter: Desmopyhllum pertusum, Madrepora oculata .

Substrat: Hardbunn (bart fjell og blokk). 

Korallrev i Norge består hovedsakelig av øyekorallen Desmopyhllum pertusum. Korallrev står på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge og er en forvaltningsrelevant naturenhet i Norge. «Coral reefs» er også på OSPARs liste over truede og minkende habitat og ICES listen over VME (Vulnerable Marine Ecosystems). Ofte er korallrevene kolonisert av svamper (Geodia spp., Mycale lingua) og andre mykkorall (for eksempel Paragorgia arborea). I fjordene finnes det ofte forekomst av enkelte kolonier eller større lober av øyekorall, som sitter gjerne på de loddrette fjellveggene. Etter hvert som korallen vokser vil korallskjelettet bli tungere og etter hvert for tungt, slik at det faller ned.


2.3.2 - Hardbunnskorallskog

VME habitat: 3. Hornkorallskog (3.1–3.4, 3.7)

Indikatorarter: Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Primnoa resedaeformis, Swiftia spp.

Substrat: Hardbunn (bart fjell og blokk). 

Hardbunnskorallskog står på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, og er en forvaltningsrelevant naturtype i Norge og er på ICES listen over VME som «Hardbottom coral garden» bygget av Paragorgia og Primnoa. «Coral gardens» er også på OSPARs liste over truede og minkende habitat. Hardbunnskorallskog vokser i fjorder, liksom korallrev, frem for alt i terskelområder og på bratte, loddrette og overhengende fjellvegger, gjerne på utstikkende nes hvor strømmen er forhøyet.

 

To fotografier, det til venstre litt mer på avstand og det til høyre med litt mer nærbilde av en rødrosa Paragorgea arborea.
Figur 7. Hardbunnskorallskog bestående av Paragorgea arborea. Bilde: Mareano.

 

2.3.3 - Bambuskorallskog

VME habitat: 3.5 Bambuskorallskog på fjell eller blandingsbunn, 3.6 Bambuskorallskog på bløtbunn

Indikatorarter: Isidella lofotensis

Substrat: Hovedsakelig mudderbunn, men kan også være fjell/berg med et tyntlag av sediment. Sjelden på bart fjell.

Bambuskorallen (Isidella lofotensis) står ofte på dype (300–600), men strømrike lokaliteter, enten på bløtbunn eller berg med et tynt mudderlag. Norsk rødliste for naturtyper 2018, vurderer bambuskorallskog som sterkt truet (EN). «Soft bottom gorgonian and black coral gardens» med Isidella lofotensis som en av indikatorartene er også på ICES listen over VME og er inkludert i den forvaltningsrelevant naturenheten bløttbunnskorallskog.


2.3.4 - Sjøfjærbunn

VME habitat: 4. Sjøfjærbunn (4.1–4.3)

Indikatorarter: Funiculina quadrangularis, Balticina (tidl. Halipteris) christii, B. finmarchia, B. sp., Kophobelemnon stelliferum, Pennatula phosphorea, Pennatula sp., Pennatulacea indet., Protoptilum thomsoni, Stylatula elegans, Virgularia mirabilis, Virgularia sp. (Figur 8) og Petilella grandis.

Substrat : Bløtbunn (mudder til mudderholdig sand)

Sjøfjærbunn er relativt vanlig i norske fjorder, både på grunt og dypt vann. De bygges av flere forskjellige arter og kan bestå av tette forekomster av en enkelt art eller av en blanding av flere forskjellige arter. Sjøfjærbunn står ikke på den Norske rødlisten for naturenhet, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er vurdert som forvaltningsrelevant naturtype sjøfjærsamfunn og er på ICES listen over VME som «Seapen fields» bygget av Pennatula, Kophobelemnon, Funiculina og Virgularia sjøfjær. «Sea Pen and Burrowing Megafauna» er også på OSPARs liste over truede og minkende habitat.

 

To bilder. Det til venstre viser på litt avstand, og to røde laserpunkt er synlig midt i bildet. Og til høyre er et nærbilde av sjøfjær.
Figur 8. Sjøfjærbunn bestående av Virgulariidae sjøfjær (Mareano).

 

2.3.5 - Kjøttkorall

VME habitat: 5.3 Kjøttkorall på fjell eller blandingsbunn

Indikatorarter: Anthomastus grandiflorum

Substrat: blokk eller bart fjell

Andre koraller som ikke har et hardt skjelett omfatter kjøttkorallen (Figur 6) og familien Nephtheidae (gruppens taksonomi er nylig revidert), som for eksempel blomkålkorallen. Kjøttkorallen (Anthomastus grandiflorus) kan forekomme i tette bestander på dype og bratte fjordvegger. Kjøttkorallen er satt på Norsk rødliste for arter med kategori nært truet. Arten står på ICES sin liste over VME som en indikator art for «hard bottom coral gardens».


2.3.6 - Sylindersjørosebunn

VME habitat: 8.3 Sylindersjørosebunn

Indikatorarter: Sylindersjøroser (Cerianthidae), Ceriantharia indet., Cerianthus lloydii, Cerianthus vogti, Pachycerianthus multiplicatus 

Substrat: Bløtbunn (mudder til sandig mudder)

Sylindersjørosebunn er relativt vanlig i norske fjorder, både på grunt og dypt vann. Sylindersjøroser er vanskelig å bestemme til art fra video og det er vanskelige å ta fysiske prøver av den, derfor er taksonomien av denne gruppen dårlig kjent. Sylindersjørosebunn står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er på ICES listen over VME som «Tube-dwelling anemone aggregations» bygget av cerianthider/sylindersjøroser.

 

To bilder. Det til venstre (A) viser flere individer på litt avstand. Og til høyre (B) er et nærbilde.
Figur 9. (A) Cerianthidebunn bestående av sylindersjørosen Cerianthus vogti (Mareano), (B) Pachycerianthus multiplicatus.

 

2.3.7 - Hardbunns-svampsamfunn

VME habitat: 6.1 Svampesamfunn på fjell eller blandingsbunn

Indikatorarter: Antho dichotoma, Axinella infundibuliformis, Axinellidae indet, Phakellia ventilabrum, Phakellia sp., Mycale lingua (Figur 10), Geodia spp.

Substrat : Hardbunn eller blandet hardbunn som grus, stein, blokk eller bart fjell

Hardbunnsvampesamfunn finnes flekkvis i norske fjorder frem for alt i terskelområder og på bratte og loddrette fjellvegger. Bratte vegger er foretrukket levested for viftesvamper av forskjellige typer mens loddrette vegger er foretrukket levested for store svamper av typen Geodia (Kålrabisvamp). Svamphager står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er på ICES sin liste over VME som «Deep-Sea Sponge Aggregations» bygget av Axinella og Phakellia svamper. «Deep Sea Sponge Aggregations» er også på OSPAR sin liste over truede og minkende habitat. Svampsamfunn er vurdert som en forvaltningsrelevant naturenhet i Norge.

 

To bilder. Det til venstre viser litt på avstand, og fire røde laserpunkt er synlig midt i bildet. Og til høyre er et nærbilde av svampen.
Figur 10. Svamphage på hardbunn, bestående av viftesvampen Phakellia ventilabrum (Mareano).

 

2.3.8 - Bløtbunns-svampsamfunn

VME habitat: 6.2 Svampesamfunn på bløtbunn

Indikatorarter: Thenea spp., Polymastia spp.

Substrat: Mudderbunn

Bløtbunnsvampesamfunn finnes flekkvis i de dype bassengene i noen norske fjorder. Bløtbunns-svampsamfunn er ikke på Norges liste over naturtyper, men artene Thenea spp., og familien Polymastiidae er foreslått som indikator arter for «deep-sea sponge aggregations» på ICES sin liste over VME. Svampsamfunn er vurdert som en forvaltningsrelevant naturenhet i Norge.

 

2.3.9 - Reirskjell på fjell

Indikatorarter: Reirskjell (Acesta excavata, Figur 11)

Substrat: Vertikale flater på fjell og blokk. 

Denne arten opptrer ofte på korallrev, men i norske fjorder forekommer den enkelte steder i store tettheter på fjellvegg og blokk, typisk på dybder mellom 100–700 m. Reirskjell på fjell står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, heller ikke på ICES liste over VME eller OSPARs liste over truede og minkende habitat. De blir likevel ansett som en forvaltningsrelevant naturtype da reirskjell deler mange karakteristikker med koraller og svamp. De bygger habitat med skjell i veldig høye tettheter, har veldig høye filtreringsrater og har derfor viktig funksjon for nitrogen og karbon syklusen i fjorder. De er sensitive mot forurensning og blir flere hundre år gamle.

 

To bilder av reirskjell på vegg, det til høyre viser litt mer nærbilde av en klynge skjell.
Figur 11. Reirskjell Acesta excavata på en fjellvegg (t.v.) i Hardangerfjorden og (t.h.) i Sognefjorden (SponGES prosjekt, Meyer et al., 2020).

 

2.4 - Modellering av utbredelse av enkelte sårbare arter

I dette arbeidet ble observasjoner fra undervannsvideo brukt til å predikere utbredelse av noen relevante sårbare arter i Tysfjorden. Modelleringsarbeidet baserte seg på data fra annoterte stillbilder fra 2021 og 2022 og ekstraherte data (hvert 30 sekund) fra de kontinuerlige feltobservasjonene i 2023/2024. For å øke antall datapunkter og dermed forbedre modellene ble modellene bygget for et større område enn Tysfjorden og inkludert også data fra Andfjorden, Astafjorden og Ofotfjorden.

For arbeidet ble det brukt random forest modeller fordi vi ville bruke samme type modell for alle arter, og for noen arter var forekomstdata dårlig egnet for parametriske modeller. Random forest modeller har en tendens til å være robust mot støy og ekstremverdier i dataene, og produsere modeller av høy nøyaktighet. Gitt den noe lave mengden av data tilgjengelig for modellering av visse arter, er det dog en sjanse for overtilpassete resultater og at modellen går glipp av områder som faktisk er egnet for arten.

Vi fokuserte på arter av særlig relevans for forvaltningen og der det var tilstrekkelig med antall datapunkter: bambuskorallen Isidella lofotensis, øyekorallen Desmophyllum pertusum, hardbunnskorallen Primnoa resedaeformis og sjøfjæra Funiculina quadrangularis (Figur 12). Paragorgia, Paramuricea, Anthomastus, Anthothela og Swiftia ble funnet på for få stasjoner for å kunne modellere deres utbredelse med tilstrekkelig høy sikkerhet.

 

 Fire fotografier, to og to, listet som i figurteksten fra øverst til venstre (A) til nederst til høyre (D).
Figur 12. Illustrasjoner av modellerte arter fra Tysfjorden. (A) bambuskorallen Isidella lofotensis, (B) øyekorallen Desmophyllum pertusum, (C) hardbunnskorallen Primnoa resedaeformis og (D) sjøfjæra Funiculina quadrangularis.

 

Miljøvariablene som ble brukt for å karakterisere miljøet bestå av:

1. Topografi (raster med 50 m opplysning, flerstråle ekkolodd data fra NGU)

 - Dybde

 - Terrenghelning, orientering av terrenget, terrengkurvatur, og to forskjellige terreng ujevnhet indekser, beregnet basert på dybde data i R pakken MultiscaleDTM (Ilich et al., 2023)

2. Oseanografi (raster på 160 m opplysning, modellerte verdier i årene 2020-22, HI sin Nordkyst modell)

 - Temperatur på bunn- gjennomsnitt, samt laveste og høyeste verdier

 - Saltholdighet på bunn - gjennomsnitt, samt laveste og høyeste verdier

 - Strømhastighet på bunn - gjennomsnitt, samt laveste og høyeste verdier.

3. Sediment kornstørrelse (data fra NGU, polygoner)

Kornstørrelsesdata er spesifikke koder som indikerer substrat typen. En oppslagstabell ble brukt til å konvertere kodene til en prosentandel av hardsubstrat (Van Son et al., 2020). Først ble polygonene rasterisert på et 50 x 50 m rutenett (WGS84/UTM33), og deretter konvertert til deres prosentandel av hardt substrat (summen av grus, småstein, steinblokker og berggrunn) for hver celle på rutenettet ved bruk av oppslagstabellen.

Oseanografiske variabler ble interpolert ved bruk av funksjonen “bilinear interpolation” i R-pakken terra (Hijmans, 2024) på vanlig lengdegrad-breddegrad rutenett (WGS84) for å tilpasse dataene til korallobservasjoner. Kart med noen av miljøvariablene som ble brukt til modelleringen for Tysfjorden er visst i vedlegg 2, Figur 37.

Mange miljøvariabler var korrelert og under modelleringsprosessen ble variabler som viste lav korrelasjon med hverandre (korrelasjonskoeffisient < 0,6) og lav variansinflasjonsfaktor (< 3) beholdt, i.e. dybde, topografisk helning, orientering og kurvatur (negative verdier for konkave skråninger og positive for konvekse skråninger), ujevnhet i terrenget (0 indikerer en flat overflate og 1 en ekstremt ujevn overflate), gjennomsnittlig vanntemperatur og maksimal strømhastighet på bunn. I modellen ble også geografiske koordinater inkludert (øst og nord) som en romlig komponent i modellen for å redusere romlig autokorrelasjon.

Datasettet besto av alle artsobservasjoner på bildene eller video, noe som resulterte i en kort avstand mellom observasjoner og noen ganger med flere observasjoner i hvert grid celle. Andelen av artsforekomster («presences») var lav sammenlignet med fravær («absences») som gir noen utfordringer ved bruk av random forest modeller. Vi aggregerte derfor alle observasjoner per 50 x 50 raster celle, og tetthetsdata ble konvertert til kun «presences» eller «absences» per celle. Enhver «presence» ble ansett som tilstedeværelse for hele cellen, de resterende dataene ble ansett som «absence». For å maksimere ytelsen til random forest modellen og oppnå en bedre balanse mellom tilstedeværelse- og fraværsobservasjoner «resamplet» vi datasettet ved å beholde alle tilstedeværelser og tilfeldig valgte fraværsceller slik at prosentandelen av tilstedeværelse ble økt til 33 % (2 fravær for hver tilstedeværelse). I resampling-prosessen ble romlig interferens redusert ved å kun tillate resampling av fraværsceller som var mer enn 200 meter unna tilstedeværelse celler.

Random forest modellen i R pakken spatialRF (Benito, 2021) ble tilpasset forskjellige fjorddatasett. Først modellerte vi sannsynligheten for tilstedeværelse ved bruk av kun data fra Tysfjorden. Hvis modellens ytelse ikke var tilfredsstillende (lav gjennomsnittlig AUC), økte vi datasettet til å inkludere de nærliggende fjordene: Ofotfjorden, Sagfjorden og Andfjorden. Denne metoden viste seg effektiv i tilfelle av Desmophyllum pertusum hvor tilstedeværelser kun utgjorde 1 % av det totale antallet observasjoner i Tysfjorden.

Resampling-prosessen førte til noe økt usikkerhet i prediksjonene, da de forskjellige «resamplede» datasettene produserte litt forskjellige modellestimater. For å estimere usikkerheten rundt estimatene, kjørte vi hver random forest modell 50 ganger, med 50 uavhengige resamplings-prosesser. Resultatene som blir vist i denne rapporten representerer simulerte gjennomsnittsverdi av sannsynligheten for tilstedeværelse av arten og det tilhørende standardavviket for disse. I vedlegg 2 presenteres også sannsynligheten for forekomst som en funksjon av miljøvariabel (responskurver) og deres 95 % konfidensintervall (Figur 38, Figur 39).

3 - Resultater

3.1 - Marinbiologisk mangfold og miljø

Totalt ble 137 forskjellige arter (taksa) registrert på de 55 undersøkte stasjoner i Tysfjorden som dekket dybdeintervallet 60 til 620 m (Tabell 3). I data fra 2021 og 2022 var dyregruppene Porifera (svamp) og Cnidaria (nesledyr) mest hyppig observert, etterfølgt av Mollusca (bløtdyr), Arthropoda (leddyr) og Echinodermata (pigghuder). Den vanligste arten var Acesta excavata (reirskjell) som ble observert på 28 videolinjer, ofte på loddredde vegger langs sidene av fjorden (se også 2.5 for mer detaljer). Isidella lofotensis var også hyppig. I nyligere kartleggingstokt fra 2023/24, der fokuset var på kartlegging av større sårbare arter var Nesledyr (med artene Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum og Funiculina quadrangularis) og svamper (med artene fra Familien Axinellidae og Geodia slekt) mest hyppig. Ascidiacea (sekkdyr) var også vanlig på bløtbunn. Anemonen Protanthea simplex er karakteristisk for de harde fjellveggene hvor de på mange plasser bygger tette samfunn. Svampsamfunnene er dominert av vifteformede svamper fra Familien Axinellidae, slektene Phakellia og Antho dichotoma på hardhardbunn og fjellvegger, og cf Thenea sp. på bløtbunn (se også 2.4 Svampesamfunn). Sjøfjærene Funiculina quadrangularis, og Kophobelemnon stelliferum er ofte funnet på blødbunn (dypere bassenger, se 2.4.5), der de ofte står i lag med bambuskorall. Ved den ytre terskelen ble det på mange plasser observert tette samfunn av arter som fanger matpartikler ved å filtrere bunnvannet, som for eksempel slangestjerner.

Innerst i Mannfjorden er det mest bløtbunn med stor forekomst av sjøpung (uidentifisert, mest sannsynlig Ascidia sp., men kan være flere arter) og reker (Pandalus sp.), og filtrerende børstemark. Som i andre deler av Tysfjorden er det observert uer her.

Det ble ikke observert noen bløtkorall (Nephtheidae) under kartleggingen. Dette er for eksempel blomkålkorall Duva florida som er kjent fra Andfjorden og Stjernsundet der det finnes både høy strømhastighet og grus (Figur 42 og Figur 43 i vedlegg 3).


Art Antall individer Antall videolinjer
Acesta excavata 2172 28
Isidella lofotensis 2104 16
Protanthea simplex 788 6
Kophobelemnon stelliferum 595 25
Mycale lingua 534 27
Funiculina quadrangularis 390 19
Fam. Axinellidae (other) 353 26
Phakellia sp. 370 33
Geodia sp. 533 32
Antho dichotoma 226 34
Desmophyllum pertusum 138 11
cf Thenea sp. 176 20
Ascidiacea (other) 193 11
Stylocordyla borealis 154 17
Porifera (other) 152 19
Paramuricea placomus 126 9
Actiniaria (other) 134 22
Primnoa resedaeformis 86 13
Brisingidae 81 15
Anthomastus sp. 51 5
Fam. Polymastiidae 93 18
cf Anthothela sp. 27 4
Pennatula phosphorea 26 3
Virgularia mirabilis 25 6
Bolocera tuediae 24 6
Fam. Cerianthidae 29 9
Kadosactis abyssicola 23 6
cf Swiftia sp. 23 1
Paragorgia arborea 21 10
Fam. Zoanthidae 21 2
Tabell 3. Oversikt over de 30 vanligste rødlistede artene eller arter som bidrar til å bygge habitat/naturtyper som er klassifisert som sårbare i enten Norsk rødliste for naturtyper eller av internasjonale forvaltningsorgan som OSPAR og ICES og som blitt observert i Tysfjorden under en av kartleggingstoktene. Tabellen viser hvor mange individ som blitt observert og på hvor mange av videolinjen arten har blitt observert. For Desmophyllum pertusum, antallet tilsvarer antall av observasjoner, siden det er vanskelig å skille mellom individer eller kolonier.

 

I datasett fra tidligere kartlegging (2021/2022) ble samfunnsstruktur av fastsittende arter og sammenhengen med miljøvariabler studert med hjelp av non-metrical multidimensional scaling (NMDS) og envfit procedure (Figur 42 og Figur 43 i vedlegg 3). NMDS analysen viser at samfunnsstruktur påvirkes av de utvalgte miljøvariablene substrat, dyp, strømhastighet, temperatur og saltinnhold (vedlegg 3). Stasjoner som er karakterisert av arter som Isidella lofotensis, Kophobelemnon stiiliferum og Funiculina quadrangularis er gjerne lokalisert på mudderbunn i større dybder. Stasjoner med organismesamfunn som er karakterisert av Øyekorallen Desmophyllum pertusum og svamper som Geodia spp. og Mycale lingua, finnes på hardt substrat og lokaliteter med høyd strøm og en større helning. Forskjell i temperatur og salinitet av stasjoner inkludert i denne analysen var liten, og selv om disse er korrelert med samfunnsstrukturen har det lite å si. Da strøm og helning er sterk korrelert er det vanskelig å si hvilken av de to som påvirker samfunnsstrukturen mest. NMDS analysen viser også at det ikke er fullstendig separerte grupper med veldig distinkt sammensetning av arter, dette er fordi stasjonene ligger langs art-, og miljø gradienter (for eksempel, samme arten finnes på ulike substrater eller samme substrat type har ulike organismesamfunn avhengig av andre miljøfaktorer).

3.2 - Rødlistete arter og forvaltningsrelevante naturtyper

I denne studien ble det fokusert på forekomst av arter som er rødlistede eller bidrar til å bygge habitat/naturtyper som er klassifisert som sårbare og/eller verdifulle i enten Norsk rødliste for naturtyper eller av internasjonale forvaltningsorgan som OSPAR og ICES. Flere slike naturtyper ble registrert under kartleggingen, blant annet korallrev, hardbunnskorallskog, svampeskog og bambuskorallskog. I tillegg ble det observert svamp på bløtbunn og sjøfjærbunn. Forekomstene er forvaltningsrelevant da disse naturtypene ofte karakteriseres av særlig høy biodiversitet, og med viktig økologisk funksjon. Korallrev er dokumentert særlig viktig for omsetting av organisk karbon og svampebunn særdeles viktig i kretsløpet av nitrogen og silikat.

3.2.1 - Rødlistede arter (norsk rødliste)

Et minimum av 6 arter av fastsittende rødlistede evertebrater (virvelløse dyr) ble funnet fordelt over 30 videolinjer, som tilsvarer rundt 50 % av undersøkte stasjoner i Tysfjorden i 2021–2024. Til sammen ble det gjort 2377 observasjoner av rødlistete arter i Tysfjorden (Tabell 4). Kartet (Figur 14) viser tydelig terskelområdet i ytre Tysfjorden som et hotspot for rødlistede arter, men også lenger inn i fjorden er flere arter blitt observert på forskjellige lokasjoner. Mest utbredt var Isidella lofotensis (bambuskorall, Figur 13) som ble observert på 16 videolinjer fra 212–622 m dyp. Arten er mest utbredd på dypere bløtbunn, men står også på «terasser» på berg med et tynt lag av sediment, som var tilfelle på den ytre terskelen av fjorden (grense til utredningsområde).

Nest vanlig var Desmophyllum pertusum (Øyekorall), som ofte ble observert på vertikale veggene i fjorden, der strømmen er sterk. Både i indre deler og ytre deler av fjorden ble øyekorallen observert, men størst sammenhengende forekomst av levende korall var på Ofotrevet ved Barøya (Figur 15). Det ble også gjort mange observasjoner av dødt skjelett i fjorden. Madrepora oculata ble ikke registrert i Tysfjorden, men observert i hyppig antall på Ofotrevet ved Barøya. Paragorgia arborea (Figur 15, Figur 18) ble observert på 10 videolinjer på dybder mellom 157 og 448 meter på hardbunn langs fjordveggene eller eksponerte forhøyninger.

Kjøttkorallen Anthomastus ble observert både som enkelt individ og i grupper, med mange individ på blokk, på 5 videolinjer i fjorden fra > 300 m dybde. Største tettheter ble observert i midtre Tysfjorden nordvest fra Hulløya (2022_ROV_28). Noen arter som Swiftia pallida og Anthothela grandiflor a er vanskelig å artsbestemme fra video med sikkerhet. Anthothela grandiflora kan ha blitt observert, men differensiering av arten mot Lethothela slekt er vanskelig og observasjonene ble derfor kalt «cf Anthothela sp.». Cf Swiftia sp. ble observert på bare en videolinje i nærheten av Drag (2023_ROV_30, Figur 14), men med relative store tettheter. En blålange ble observert på 1 videolinje (2022_ROV_17) på 384 m dybde på tokt i 2022.

 

Art Antall individer Min dybde (m) Max dybde (m) Videolinjer Antall videolinjer
Isidella lofotensis (bambuskorall) 2104 212 623 2021 ROV_13, 2022_ROV_14, 2022_ROV_17, 2022_ROV_18, 2022_ROV_23, 2022_ROV_26, 2022_ROV_27, 2022_ROV_30, 2023_ROV_13, 2023_ROV_16, 2023_ROV_17, 2023_ROV_22, 2023_ROV_24, 2023_ROV_29, 2023_ROV_3, 2023_ROV_30, 2023_ROV_47 17
Desmophyllum pertusum (Øyekorall) 138 163 554 2021_ROV_17, 2021_ROV_13, 2021_Tow 15, 2021_Tow 16, 2022_ROV_15, 2022_ROV_16, 2022_ROV_18, 2022_ROV_21, 2022_ROV_22, 2022_ROV_23, 2022_ROV_27, 2023_ROV_1, 2023_ROV_10, 2023_ROV_25 14
Madrepora oculata 13 164 193 2021_Tow 15, 2021_Tow 16, 2021_ROV_13 3
Anthomastus sp. (Kjøttkorall) 51 300 437 2021_ROV_17, 2022_ROV_16, 2022_ROV_25, 2022_ROV_28, 2022_ROV_30 5
cf Anthothela sp. 27 281 448 2021_ROV_17, 2022_ROV_16, 2022_ROV_21, 2023_ROV_30 4
Paragorgia arborea (Sjøtre) 21 157 448 2021_ROV_17, 2021_Tow 15, 2021_Tow 16, 2022_ROV_16, 2021_ROV_13, 2022_ROV_18, 2022_ROV_25, 2022_ROV_27, 2023_ROV_10, 2023_ROV_25, 2023_ROV_7 11
Cf Swiftia sp. 23 204 231 2023_ROV_30 1
Tabell 4. Oversikt over observasjoner av rødlistede evertebrater som blitt observert i Tysfjorden under Havforskningsinstituttets tokt i 2021–2024. For Desmophyllum pertusum, antallet tilsvarer antall av observasjoner, siden det er vanskelig å skille mellom individer eller kolonier. Vær obs på at arealet som ble undersøkt i de forskjellige videolinjer varierer og antall individer er dermed ikke direkte sammenlignbart.

 

Fire bilder, to og to, som listet i figurteksten, fra øverst til venstre til nederst til høyre. I bilde A er det også synlig en skate.
Figur 13. Utvalgte rødlistete arter som ble observert i Tysfjorden under Havforskningsinstituttets tokt i 2021–2024. A) Tett bambuskorallskog ved inngangen av fjorden utenfor foreslått verneområde, (B) større øyekorall lober sammen med sjøtreet Paragorgia arborea på videolinje 2023_ROV_25, (C) blandet svamp og korall på videolinje 2022_ROV_9, bl.a. Paramuricea placomus, cf Anthothela sp. og cf Swiftia sp., (D) Kjøttkorall (Anthomastus grandiflorus) på videolinje 2022_ROV_28.

 

Figuren viser kart over Tysfjorden. Rød stiplet linje viser grense marin verneplan. Video observasjoner: Røde prikker viser følgende rødlistede arter, se også tabell 4: A. grandiflorus, cf Anthothela sp., I. lofotensis, D. pertusum, M. oculata, P. arborea og cf Swiftia sp. Et mindre kartutsnitt nede i høyre hjørne viser et mer zoomet bilde omkring den stiplete linjen, med tette samlinger av røde prikker. Koordinater i nedre og venstre kant, skala 0 til 10 km.
Figur 14. Kart over Tysfjorden som viser videolinjer med identifiserte rødlistete arter. For Desmophyllum pertusum, bare levende kolonier er vist, noen punkter overlapper.

 

 

3.2.2 - Korallrev og lober av øyekorall

Øyekorallen (Desmophyllum pertusum) som hører til de revbyggende steinkoraller ble observert mest på fjellskråninger, på terskler eller bratte vegger ytterst og midt i fjorden hvor bunnstrømmen er sterk og sedimentasjon av partikler er lav. I Tysfjorden ble det dokumentert levende kolonier av øyekorall på 14 plasser, inkludert Ofotrevet (Figur 15). På 2 plasser var andelen levende øyekorall så høy at den karakterisertes som levende korallrev (VME habitat 1.1, 1.2), dette var hovedsakelig på «Ofotrevet» ved Barøya, utenfor Tysfjorden og på videolinje 2021_ROV_17 rett ved inngangen av Tysfjorden der det er sannsynlig at det finnes flere forekomster, spesielt i område der det vises modellert forekomst av bioklastisk avsetning (Figur 15).

Mindre forekomst av levende øyekorall (VME habitat 2.1, 2.4) ble registrert på fem plasser fordelt i fjorden, bl.a. rett utenfor kaien i Kjøpsvik på rundt 180 m (2023_ROV_25), på 2022_ROV_18 (øst fra Drag), og på 2023_ROV_12 (Kvassvikodden) (Figur 16).

På 16 andre plasser var andelen levende korall så lav at det ble karakterisert som et dødt eller døende korallrev eller lober (VME habitat 1.3, 1.4, 2.3, 2.4, Figur 16). Etter hvert som korallen vokser vil korallskjelettet bli tyngre og etter hvert for tungt, slik at det faller ned. Det er derfor vanlig at døde korallfragmenter blir liggende ved bunn av fjellveggen. Et større rammeverk av død korall, kolonisert med diverse svamper og andre organismer ble registrert på 2023_ROV_30 (sørvest fra Drag havn), der det også ble funnet en tett bambuskorallskog (Figur 16).

Hovedbildet viser kartutsnitt av Ofotrevet, prikker er videolinjene som er kjørt, og fargene på prikkene henviser til VME habitat subtype (Tabell 2). Blått felt er bioklastisk avsetning. Skala er 0 til 2 km (nederst til venstre). Et mindre utsnitt i øverste høyre hjørne (tilsvarer rød rute) viser enkelte transekter zoomet inn. Det er fem ulike farger på prikkene, disse er listet i infoboks til høyre med koder fra Tabell 2: Mørk blå (1.1, 1.2), lys blå (2.1, 2.4), gråblå (1.3, 1.4 og 2.2, 2.3) og grå (korallgrus). Det er også to mindre bilder ved siden av kartutsnittet. Det øverste er av «Lophelia pertusa (Øyekorall) rev» og det nederste er av «Svamp og sjøtre blant øyekorall».
Figur 15. Oversikt over de videolinjene som ble kjørt over «Ofotrevet» i 2021. Fargesettingen viser hvilke områder som blitt klassifisert som naturtypen korallrev, enkelt lober og dødt korallskjellet. Modellert utbredelse av bioklastiske sedimenter (i dette tilfelle trulig korallgrus) fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) er også visst. Dette revet har en høy tetthet av andre arter av koraller og mange forskjellige arter av svamper.

 

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Korallrev og lober av øyekorall». Fargene på prikkene henviser til VME habitat subtype (Tabell 2). Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre). Et mindre utsnitt i nederste venstre hjørne (tilsvarer rød rute) viser enkelte transekter zoomet inn. Det er tre ulike farger på prikkene, disse er listet i infoboks til høyre med koder fra Tabell 2: Mørk blå (1.1, 1.2), lys blå (2.1, 2.4) og gråblå (1.2, 2.3). Det er også ett bilde innfelt i kartutsnittet (A) og to mindre bilder ved siden av kartutsnittet (B øverst og C nederst), disse er forklart i figurteksten.
Figur 16. Kart som viser forekomster av øyekorall (Desmophyllum pertusum) habitater registrert på video med hjelp av ROV og DC (drop camera) under Havforskningsinstituttets tokt i 2021, 2022 og 2023. Fargesettingen (blå punkter) viser hvilke områder som blitt klassifisert som naturtypen korallrev, enkelte korall lober og dødt korallskjellet. (A) «Vegg rev» på 2023_ROV_30, (B) større øyekorall lober sammen med (C) sjøtreet Paragorgia arborea på 2023_ROV_25.

 

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) End dybde (m) Lengde (m)
1.1 Steinkorallrev 2021_ROV_13 2021 68.35472 15.99576 68.35367 15.99513 181 167 121
2021_ROV_16 2021 68.35331 15.99851 68.35387 15.99600 164 180 120
2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
1.2 Kolonisert steinkorallrev 2021_ROV_13 2021 68.35472 15.99576 68.35367 15.99513 181 167 121
2021_ROV_16 2021 68.35331 15.99851 68.35387 15.99600 164 180 120
2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
2021_Tow 15 2021 68.35371 15.99602 68.35082 15.99067 175 166 391
1.3 I hovedsak dødt steinkorallrev 2022_ROV_15 2022 68.12180 16.21130 68.12220 16.21900 559 139 323
2022_ROV_18 2022 68.06990 16.14360 68.06430 16.14230 490 179 627
2022_ROV_23 2022 68.23980 16.16830 68.24020 16.17000 560 227 83
1.4 Dødt steinkorallrev 2021_ROV_13 2021 68.35472 15.99576 68.35367 15.99513 181 167 121
2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
2022_ROV_15 2022 68.12180 16.21130 68.12220 16.21900 559 139 323
2022_ROV_16 2022 68.20600 16.17790 68.20770 16.18020 590 301 212
2022_ROV_18 2022 68.06990 16.14360 68.06430 16.14230 490 179 627
2022_ROV_22 2022 68.01990 16.17690 68.02280 16.18110 370 187 368
2022_ROV_27 2022 68.03617 16.19240 68.03845 16.19951 337 220 249
2022_ROV_29 2022 68.21631 16.12597 68.21440 16.13110 519 477 301
2023_ROV_12 2023 68.03173 16.35764 68.03016 16.35482 261 100 212
2023_ROV_30 2023 68.03999 16.13014 68.04147 16.13507 350 199 264
2.1 Lober og blokker av steinkorallskjelett 2021_Tow 16 2021 68.35282 15.99259 68.35202 16.00055 179 193 340
2022_ROV_18 2022 68.06990 16.14360 68.06430 16.14230 490 179 627
2023_ROV_1 2023 68.12258 16.43979 68.12478 16.43546 400 200 305
2023_ROV_25 2023 68.09129 16.38519 68.09291 16.38033 215 100 271
2.2 Lober og blokker av dødt steinkorallskjelett 2022_ROV_18 2022 68.06990 16.14360 68.06430 16.14230 490 179 627
2022_ROV_21 2022 68.16970 16.31090 68.16960 16.32390 381 133 540
2022_ROV_22 2022 68.01990 16.17690 68.02280 16.18110 370 187 368
2022_ROV_23 2022 68.23980 16.16830 68.24020 16.17000 560 227 83
2022_ROV_29 2022 68.21631 16.12597 68.21440 16.13110 519 477 301
2023_ROV_10 2023 68.03343 16.39149 68.03052 16.39171 263 130 324
2023_ROV_11 2023 68.18548 16.28778 68.18356 16.28302 500 340 291
2023_ROV_12 2023 68.03173 16.35764 68.03016 16.35482 261 100 212
2023_ROV_13 2023 68.00253 16.19446 68.00263 16.18832 375 262 257
2023_ROV_25 2023 68.09129 16.38519 68.09291 16.38033 215 100 271
2023_ROV_30 2023 68.03999 16.13014 68.04147 16.13507 350 199 264
2023_ROV_7 2023 68.21914 16.11573 68.21977 16.10927 490 250 277
2.3 I hovedsak dødt steinkorallskjelett 2021_Tow 15 2021 68.35371 15.99602 68.35082 15.99067 175 166 391
2021_Tow 16 2021 68.35282 15.99259 68.35202 16.00055 179 193 340
2.4. Koloniserte blokker og lober av steinkorallskjelett 2021_Tow 15 2021 68.35371 15.99602 68.35082 15.99067 175 166 391
2021_Tow 16 2021 68.35282 15.99259 68.35202 16.00055 179 193 340
Tabell 5. Oversikt over stasjoner (videolinjer) med korallrev og lober av øyekorall i Tysfjorden.

3.2.3 - Hardbunnskorallskog

Seks forskjellige hornkoraller som hovedsakelig finnes på hardbunn (dvs. substrattype 1–2, Tabell 1) ble registrert i Tysfjorden under kartleggingen i 2021–2024 Anthothela grandiflora (dvergsjøtre), Paragorgia arborea (sjøtre), Primnoa resedaeformis (risengrynskorall), Paramuricea placomus (sjøbusk), cf Swiftia sp og Isidella lofotensis (bambuskorall). Bambuskorallskog finnes mest på blødbunn og er klassifisert som egen naturtype (se avsnitt 2.4.4).

Hornkoraller (uten Isidella lofotensis) ble funnet på samlet 23 videolinjer i Tysfjorden (Figur 17). Ofte står disse på eller sammen med øyekorall – spesielt på Ofotrevet. Enkelte forekomster av Primnoa resedaeformis, Paramuricea placomus, og Paragorgia arborea ble funnet på ulike lokalitetene på hardbunn eller fjellvegger. Ofte er de artene observert i assosiasjon med død eller levende øyekorall, Desmophyllum pertusum. Døde korallskjellet har den høyeste biodiversiteten av korallrevets forskjellige deler, ettersom det tilbyr et hardt substrat som andre koralldyr kan feste seg, rikelig med hull rom å gjemme seg i og god tilgang på mat. Spesielt nordlig, fra grensen til foreslått utredningsområde, ble det funnet mange enkelt forekomster av Primnoa (Figur 17). Oppsummert, så er forekomst av hornkoraller i Tysfjorden tydelig assosiert med terskler, bratte skråninger og loddrette fjellvegger, og er mest utbredt i den ytre delen av fjorden ved terskelområdet.

Korallskog, dvs. områder med større tetthet av nevnte arter, ble registrert på totalt 9 videolinjer (Tabell 6). Vår sammenstilling viser at hardbunnskorallskoger i Tysfjorden bygges hovedsaklig av hornkorallene sjøbusk og risengrynskorall (Figur 18). Det ble også funnet en ett større område med tette forekomster av en uidentifisert art av korall (muligens Swiftia pallida) på fjellgrunn på rundt 200 m utenfor Drag havn (Figur 17).

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Hornkoraller». Symbolene tilsvarer følgende arter: hvit prikk = cf Anthothela sp., rosa prikk = Paragorgia arborea, gul prikk = Paramuricea placomus, oransje kryss = Primnoa resedaeformis og grå prikk = cf Swiftia sp. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Et mindre utsnitt i nederste venstre hjørne (tilsvarer rød rute) viser enkelte videolinjer zoomet inn. Det er også et bilde innfelt i kartutsnittet (A) og to mindre bilder ved siden av kartutsnittet (B øverst og C nederst), disse er forklart i figurteksten. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 17. Oversikt over hvor i Tysfjorden forskjellige typer hornkoraller blitt registrert på video med hjelp av ROV og drop camera under Havforskningsinstituttets tokt i 2021. Fargesettingen viser hvilken art som blitt funnet (A) Paramuricea placomus sammen med anemoner og svamp (Mycale lingua) på videolinje 2023_ROV_30, (B) Risengrynkorall Primnoa resedaeformis sammen med sjøstjerner av familien Brisingidae på videolinjer 2023_ROV_3 utenfor utredningsområde, (C) Paragorgia arborea på videolinje 2023_ROV_25.

 

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) End dybde (m) Lengde (m)
3.1 Risengrynskorall på fjell eller blandingsbunn 2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
2022_ROV_15 2022 68.12180 16.21130 68.12220 16.21900 559 139 323
2022_ROV_16 2022 68.20600 16.17790 68.20770 16.18020 590 301 212
2023_ROV_10 2023 68.03343 16.39149 68.03052 16.39171 263 130 324
3.2 Plexauridea på fjell eller blandingsbunn 2021_ROV_13 2021 68.35472 15.99576 68.35367 15.99513 181 167 121
2021_ROV_16 2021 68.35331 15.99851 68.35387 15.99600 164 180 120
2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
2021_Tow 16 2021 68.35282 15.99259 68.35202 16.00055 179 193 340
2023_ROV_30 2023 68.03999 16.13014 68.04147 16.13507 350 199 264
3.4 Forskjellige hornkoraller på fjell eller blandingsbunn 2022_ROV_30 2022 68.23530 16.14680 68.23730 16.14360 441 422 259
Tabell 6 Alle videolinjer hvor hardbunnskorallskog med hornkoraller ble observert

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Hardbunnskorallskog». Symbolene tilsvarer VME habitat subtype (se tabell 6). Oransje prikk = 3.1, gul prikk = 3.2 og lilla prikk = 3.4. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Det er også to mindre bilder ved siden av kartutsnittet: Øverst er P. placomus, korallskog på Ofotrevet. Nederst er P. resedaeformis, P. placomus og cf A. grandiflora på transekt 2021_ROV_17. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 18. Oversikt over hvor i Tysfjorden naturtypen hardbunnskorallskog ble registrert på video med hjelp av ROV og drop camera under Havforskningsinstituttets tokt i 2021 til 2024. Fargesetting og form på punkter viser hvilken type korallskog som blitt funnet.

 

3.2.4 - Bambuskorallskog

Bambuskorallen (Isidella lofotensis) står ofte på dype lokaliteter (300–600m) enten på bløtbunn (mest på substrattype 5 mudder, Tabell 1) eller berg med et tynt mudderlag (substrattype 2, Tabell 1). I Tysfjorden ble det dokumentert bambuskorall på 17 plasser (Tabell 4). Det ble observert høyere tettheter i Tysfjorden, sammenlignet med tidligere funn fra andre fjorder i Nordland (som for eksempel Andfjorden og Sagfjorden). På den nordligste grensen til foreslått utredningsområdet (utenfor Skarberget) ble det observert særlig store tettheter av bambuskorall (Figur 19 A, Figur 20) sammen med sjøfjæren Funiculina quadrangularis og Brisingidae sjøstjerner. Dette området er sannsynligvis særlig viktig for sårbare arter. I tillegg ble det bl.a. observert forekomster av bambuskorallskog sør fra Hulløya, i ytre Hellmofjorden og sørvest fra Kjøpsvik (2023_ROV_24, Figur 20). Utenfor Drag havn ble det også oppdaget bambuskorall fra dybder > 300 m (videolinjer 2023_ROV_17, og 2023_ROV_30), i litt lavere tettheter. På videolinje 2023_ROV_17, mot grunnere vann ble det observert noe som kan være utslipp fra kvartsfabrikken som dekker berggrunn og samles nedenfor skråningen. På berggrunn i dette området ble det observert veldig lave tettheter av fauna (Figur 19 C).

I ytre Hellmofjorden er det også observert bambuskorall i store tettheter (Figur 20). På grunn av hydrografien er det antatt at det finnes flere plasser med bambuskorallskog i de dypere bassengene som strekker seg gjennom fjorden på vest siden (se også avsnitt 2.6.1 modellering av utbredelse av bambuskorall).

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, oransje prikker er forekomster av Bambuskorall Isidella lofotensis. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. To mindre utsnitt (tilsvarer røde ruter) viser enkelte videolinjer zoomet inn. Det er også tre bilder ved siden av kartutsnittet (A, B og C), disse er forklart i figurteksten. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 19. Bambuskorallen (Isidella lofotensis) forekomst i Tysfjorden. (A) Tett korallskog ved inngangen av fjorden utafor foreslått utredningsmråde i ROV 3, 23 og 30, (B) bambuskorall på hardbunn, (C) sørøst av Drag med lite fauna på berggrunn

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) End dybde (m) Lengde (m)
3.5 Bambuskorall på fjell eller blandingsbunn 2022_ROV_27 2022 68.03617 16.19240 68.03845 16.19951 337 220 249
2023_ROV_13 2023 68.00253 16.19446 68.00263 16.18832 375 262 257
2023_ROV_16 2023 68.17226 16.19183 68.17270 16.19432 554 520 114
2023_ROV_17 2023 68.04504 16.10417 68.04253 16.10090 331 204 311
2023_ROV_3 2023 68.22627 16.14685 68.22550 16.15155 598 548 213
3.6 Bambuskorall på bløtbunn 2022_ROV_26 2022 68.01230 16.18990 68.01330 16.18890 373 373 119
2022_ROV_27 2022 68.03617 16.19240 68.03845 16.19951 337 220 249
2022_ROV_30 2022 68.23530 16.14680 68.23730 16.14360 441 422 259
2023_ROV_17 2023 68.04504 16.10417 68.04253 16.10090 331 204 311
2023_ROV_22 2023 68.03601 16.29633 68.03774 16.30922 375 266 571
2023_ROV_24 2023 68.08417 16.35345 68.08630 16.35881 226 245 326
2023_ROV_29 2023 68.09114 16.18755 68.09004 16.19423 620 536 304
2023_ROV_30 2023 68.03999 16.13014 68.04147 16.13507 350 199 264
Tabell 7. Videolinjer med store tettheter av bambuskorall (Isidella lofotensis) som er tilstrekkelig høy for å klassifisere området som korallskog.

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Bambuskorallskog». Symbolene tilsvarer VME habitat subtype (se tabell 7). Oransje prikk = 3.5 og gul prikk = 3.6. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Det er også to mindre bilder ved siden av kartutsnittet: Øverst «Spisskate i en bambuskorallskog på bløtbunn, her fra Ofotfjorden». Nederst er «Bambuskorallskog på hardbunn (med et sedimentlag) på transekt 2023_ROV_16». Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 20. Registrerte forekomst av store tettheter av bambuskorall (Isidella lofotensis) som var høyt nok for å bli karakterisert som naturtypen bambuskorallskog.

 

3.2.5 - Sjøfjærbunn

Sjøfjær i Tysfjorden omfatter artene Virgularia sp. (Figur 21 A), Funiculina quadrangularis (Figur 21 B), Pennatula phosphorea (Figur 21 C, D) og Kophobelemnon stelliferum (Figur 21 E). Sjøfjær ble funnet på totalt 25 videolinjer (Figur 22), derav 8 ble karakterisert som sjøfærbunn (Tabell 8 og Figur 23) med artene Funiculina og Kophobelemnon. Funiculina quadrangularis ble ofte observert sammen med bambuskorall på mudderbunn (substrattype 5, Tabell 1) på store dyp. De mest tette forekomstene og de største individene (opptil 1 m) ble observert nord fra grensen til foreslått utredningsområdet (Figur 23). Mindre tette forekomst finnes i midten av fjorden, men her er det også et stort område med dybder > 600 m som ikke har blitt kartlagt. Kophobelemnon ble observert i midten av fjorden på dybder rundt 300–500 m. En større forekomst av Pennatula sp. ble registrert på videolinje 2023_ROV_60, øst for Hulløya (Figur 22).

 

Fem bilder, A, B og C øverst, og D og E nederst. Informasjon i figurtekst.
Figur 21. Illustrasjonsbilder av de 5 forskjellige sjøfjærartene som ble observert i Tysfjorden. (A) Virgularia sp., (B) Funiculina quadrangularis, (C, D) Pennatula phosphorea, (E) Kophobelemnon stelliferum. Bilder fra HI og MAREANO.

 

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Sjøfjær». Prikkene tilsvarer følgende arter: gul = Balticina finmarchia, lilla = Funiculina quadrangularis, rosa = Pennatula phosphorea, blå = Kophobelemnon stelliferum og grønn = Virgularia sp. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Et mindre utsnitt i øverste venstre hjørne (tilsvarer hvit rute) viser enkelte videolinjer zoomet inn. Det er også et bilde innfelt i kartutsnittet (A) og to mindre bilder ved siden av kartutsnittet (B øverst og C nederst), disse er forklart i figurteksten. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 22. Sjøfjær (Pennatulacea) observert i Tysfjorden. (A) Stor piperenser (Funiculina quadrangularis) ved inngangen av fjorden utafor foreslått utredningsområde på videolinje 2023_ROV_3, (B) Hanefot (Kophobelemnon stelliferum) på videolinje 2023_ROV_47 (C) nærbilde av Pennatula phosphorea (her fra Ofotfjorden) som ble observert i større tettheter på 2023_ROV_60.

 

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) End dybde (m) Lengde (m)
4. Sjøfjærbunn 2021_ROV_17 2021 68.27329 16.08142 68.27371 16.07354 443 220 329
4.1 Stor piperenser på bløtbunn 2022_ROV_18 2022 68.06990 16.14360 68.06430 16.14230 490 179 627
2023_ROV_17 2023 68.04504 16.10417 68.04253 16.10090 331 204 311
2023_ROV_22 2023 68.03601 16.29633 68.03774 16.30922 375 266 571
2023_ROV_3 2023 68.22627 16.14685 68.22550 16.15155 598 548 213
4.2 Hanefot på bløtbunn 2023_ROV_14 2023 68.07062 16.16044 68.07219 16.16320 491 485 210
2023_ROV_21 2023 68.08631 16.15003 68.08776 16.14089 315 270 414
2023_ROV_24 2023 68.08417 16.35345 68.08630 16.35881 226 245 326
2023_ROV_47 2023 68.09784 16.31063 68.09958 16.31619 245 250 302
Tabell 8 Videolinjer med store tettheter av sjøfjær som danner sjøfjærhager

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Sjøfjærbunn». Symbolene tilsvarer VME habitat subtype (se tabell 8). Lilla prikk = 4.1 og blå prikk = 4.2. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Det er også to mindre bilder ved siden av kartutsnittet: A øverst og B nederst, informasjon i figurtekst. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 23. Registrerte forekomst av større tettheter av sjøfjær som danner naturtypen sjøfjærhage. Tett hage av stor piperenser (Funiculina quadrangularis) ved inngangen av fjorden utafor foreslått utredningsområde på videolinje 2023_ROV_3, (B) Hanefot (Kophobelemnon stelliferum) på videolinje 2023_ROV_47.

 

3.2.6 - Kjøttkorall og sylindersjøroser

Kjøttkorallen Anthomastus grandiflorus (se også avsnitt 2.4) ble observert både som enkelt individ og i grupper på 5 videolinjer i fjorden fra 300–437 m dybde (Tabell 9, Figur 24). Største tettheter ble observert i midtre Tysfjorden nordvest fra Hulløya (2022_ROV_28) som ble karakterisert som VME habitat «5.3 Kjøttkorall på hardbunn», sammen med to andre videolinjer i åpningen av fjorden (Figur 24). Det er vanskelig å si om antallet av observerte individer er stor nok for å bli klassifisert som habitat, fordi observasjonene stammer fra enkelte bilder tatt ut av video linjen (i årene 2021/22). Korallen ble bare funnet på berg eller enkelte blokk (substrattyper 1 og 6, Tabell 1) i Tysfjorden.

Sylindersjørosebunn (VME habitat «8.3 Sylindersjørosebunn») ble ikke observert under kartlegging av de dype områder, men det er kjent at naturtypen er hyppig utbredt på grunne områder. Enkelte funn av sylindersjøroser ble gjort og flere store individ av Pachycerianthus borealis ble observert, for eksempel på videolinje 2023_ROV_47 og inn mot Mannfjorden (Tabell 9 , Figur 24).


Art Antall individer Min dybde (m) Max dybde (m) Videolinjer Antall tvideolinjer
Anthomastus grandiflorus (Kjøttkorall) 1 300 300 2021_ROV_17 5
19 346 362 2022_ROV_16
9 388 403 2022_ROV_25
20 348 351 2022_ROV_28
2 437 437 2022_ROV_30
Cerianthidae indet. (Sylindersjøroser) 1 216 216 2021_ROV_17 6
1 148 148 2021_Tow 6
1 372 372 2023_ROV_13
15 319 375 2023_ROV_22
5 199 216 2023_ROV_4
1 134 134 2023_ROV_54
Pachycerianthus multiplicatus 1 264 264 2023_ROV_10 3
1 220 220 2023_ROV_34
2 221 251 2023_ROV_47
Tabell 9. Forekomst av kjøttkorall, hydroider og sylindersjøroser i Tysfjorden. Vær obs på at arealet som ble undersøkt i de forskjellige videolinjene varierer og antall individer er dermed ikke direkte sammenlignbart.

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, prikker er forekomster av «Andre koralldyr». Store rosa sirkler viser VME habitat subtype 5.3 i tabell 9 (Kjøttkorall på fjell eller blandingsbunn). Prikker symboliserer følgende arter (tabell 9). Rosa = Anthomastus grandiflorus, blågrønn = Cerianthidae indet, og lilla = Pachycerianthus multiplicatus. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Det er også to mindre bilder ved siden av kartutsnittet: A øverst og B nederst, informasjon i figurtekst. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 24. Forekomst av andre sårbare koralldyr Tysfjorden. (A) Kjøttkorall (Anthomastus grandiflorus) på videolinje 2022_ROV_ 28, (B) Sylindersjørose (Pachycerianthus borealis) på videolinjen 2023_ROV_47.

 

3.2.7 - Hardbunns-svampsamfunn

Svamp ble observert på alle 54 videolinjer i Tysfjorden som ble kjørt av Havforskningsinstituttet (fra 2021–2024) på dyp mellom 62 og 616 meter. Mest vanlig på hardbunn eller blandet bunn (substrattypene 1–4 og 6, Tabell 1) var artene Antho dichotoma (34 videolinjer, Figur 25 A), Phakellia sp. (33 videolinjer, Figur 25 B), Geodia spp. (34 videolinjer, Figur 25 B, C) og Mycale lingua (27 videolinjer, Figur 25 D). Mange svamper er ikke mulig å bestemme til art eller slekt på video og derfor ble mange svampindivid logget som morfotyper istedenfor arter, hvor de vanligste var «Porifera fan/stalk/funnel/cup» og «Porifera encrusting» (skorpedannende svamp) (til sammen registrert på 34 videolinjer, Figur 25 C, E). Den gule Aplysilla sulfurea og den blåe Hymedesmia paupertas var de mest vanlige skorpedannende svamper som ble artsidentifisert.

Større forekomster (såkalte «Svampehager») ble funnet på minst 12 lokaliteter, men det er mye usikkerhet knyttet til arbeidet med å karakterisere de forskjellige naturtyper bygget av svamp da det generelt er veldig vanskelig å identifisere svamparter fra video alene. Skorpedannende og små individ av typen «Porifera fan/stalk/funnel/cup» ble ikke brukt i karakterisering av området som «svampehager» (da de var små og vanskelige å identifisere og telle riktig), men noen av disse kan være unge individ av svamp fra familien Axinellidae, som er kjent for å danne svampehager på hardbunn. Mange svamper, særlig av typene Geodia atlantica og G. macandrewi og Mycale lingua ble funnet på korallrev hvor de vil inngå som en del av naturtypen korallrev da det er hoved-naturtypen, enda tettheten av svamp er så høy at man på bart fjell ville klassifisert en slik tetthet som svampeskog. Også berg og grus er et foretrukket habitat for svamp i Tysfjorden (Figur 27).

 

Fem bilder, A, B og C øverst, og D og E nederst. Informasjon i figurtekst.
Figur 25. Illustrasjonsbilder av de forskjellige svampeartene som ofte danner svampesamfunn på hardbunn og som ble observert i Tysfjorden. (A) Antho dichotoma, (B) Phakellia sp., Mycale lingua og Geodia sp., (C) Geodia baretti sammen med reirskjell og skorpedannende svamper, (D) Mycale lingua, (E) morfotypen «Porifera fan/stalk/funnel/cup». Bilder fra HI

 

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) End dybde (m) Lengde (m)
6.1 Svampesamfunn på fjell eller blandingsbunn 2021_ROV_13 2021 68.35472 15.99576 68.35367 15.99513 181 167 121
2021_Tow 11 2021 68.21246 16.41699 68.21160 16.40574 114 125 476
2021_Tow 12 2021 68.29230 16.08333 68.29362 16.07077 118 129 855
2021_Tow 13 2021 68.27496 16.03267 68.27551 16.02111 167 160 482
2021_Tow 15 2021 68.35371 15.99602 68.35082 15.99067 175 166 391
2021_Tow 16 2021 68.35282 15.99259 68.35202 16.00055 179 193 340
2021_Tow 6 2021 67.99708 16.23390 67.99737 16.22184 147 139 505
2021_Tow 7 2021 68.04385 16.15680 68.04140 16.16694 163 159 504
2021_Tow 8 2021 68.04059 16.31907 68.04246 16.32765 141 129 414
2022_ROV_15 2022 68.12180 16.21130 68.12220 16.21900 559 139 323
2022_ROV_21 2022 68.16970 16.31090 68.16960 16.32390 381 133 540
2023_ROV_10 2023 68.03343 16.39149 68.03052 16.39171 263 130 324
2023_ROV_21 2023 68.08631 16.15003 68.08776 16.14089 315 270 414
2023_ROV_30 2023 68.03999 16.13014 68.04147 16.13507 350 199 264
2023_ROV_31 2023 68.20522 16.29153 68.20762 16.28827 173 143 299
2023_ROV_47 2023 68.09784 16.31063 68.09958 16.31619 245 177 302
2023_ROV_54 2023 67.89632 16.22648 67.89771 16.22888 140 75 185
2023_ROV_9 2023 68.16570 16.29791 68.16439 16.29187 257 160 290
Tabell 10. Videolinjer med større tettheter av svamp som danner naturtypen svampehage på hardbunn (hardbunns-svampesamfunn)

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, symboler er forekomster av «Hardbunns-svampesamfunn». Mørkegule prikker tilsvarer VME habitat subtype 6.1 (Svampesamfunn på fjell eller blandingsbunn, tabell 10). Symbolene ellers tilsvarer følgende arter: hvite sirkler = A. dichotoma, lys grønne prikker = Axinellidae, blågrønne prikker = Geodia spp., lilla kryss = Mycale lingua og gule prikker = Phakelia sp. Et mindre utsnitt i nederste venstre hjørne (tilsvarer rød rute) viser enkelte videolinjer zoomet inn. Det er to mindre bilder ved siden av kartutsnittet (A øverst og B nederst), disse er forklart i figurteksten. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 26. Registrerte forekomst av større tettheter av svamp som danner naturtypen svampehage. Utsnittet viser noen svampearter registrert i Drag område. (A) Svampehage av familien Axinellidae og Phakellia sp. på skråning fra 2023_ROV_30, (B) svampehage av Mycale lingue på grus (2023_ROV_21). Svamper av morfotypen «fan/stalk/funnel/cup» og «Porifera encrusting» var også utbredt, men er ikke visst her.

 

 

To bilder av forskjellige svamper og koraller, se figurtekst.
Figur 27. Forekomst av store svamper, her Geodia atlantica, G. macandrewii, G. baretti og Mycale lingua er ofte knyttet til rev av øyekorallen, her på Ofotrevet. Korallene danner et strukturert hardsubstrat som svampelarvene setter seg på.

 

3.2.8 - Bløtbunns-svampsamfunn

Svamper som bidrar til å bygge naturtypen svampesamfunn på bløtbunn (mest på substrattype 5, Tabell 1) ble observert på 33 videolinjer på dybder mellom 100 og 580 meter. På dybder > 120 m så ble det observert Stylocordyla borealis (Figur 28 A) og en art som kan ligne Thenea sp. (Figur 28, Figur 29 B). Det ble også funnet forskjellige Polymastiidae (Figur 28 C). Disse artene er ofte kryptisk og mindre enn de store svampene på hardbunn. Fokuset av undersøkelsen var ikke å kartlegge svampesamfunn på bløtbunn – så selv om det ble observert en del svamp ble muligens ikke alle habitater karakterisert som et sårbart habitat (eller naturtype). Tre transekter med tette forekomster av Stylocordyla og Thenea ble allikevel karakterisert som VME habitat (Tabell 11, Figur 29).

 

Tre bilder, A, B og C, se figurtekst.
Figur 28. Illustrasjonsbilder av de forskjellige svampearter som kan danne svampehager på bløtbunn og ble observert i større forekomst i Tysfjorden. (A) Stylocordyla borealis, (B) Thenea sp., (C) Polymastia sp. Bilder fra MAREANO.

VME habitat ROV_id År Start breddegrad Start lengdegrad Stop breddegrad Stop lengdegrad Start dybde (m) Stop dybde (m) Lengde (m)
6.2 Svampesamfunn på bløtbunn 2021_Tow 8 2021 68.04059 16.31907 68.04246 16.32765 141 129 414
2023_ROV_31 2023 68.20522 16.29153 68.20762 16.28827 173 143 299
2023_ROV_9 2023 68.16570 16.29791 68.16439 16.29187 257 160 290
Tabell 11. Videolinjer med større tettheter av svamp som danner naturtypen svampsamfunn på bløtbunn.

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden, symboler er forekomster av «Bløtbunns-svampesamfunn». Gule prikker tilsvarer VME habitat subtype 6.2 (Svampesamfunn på bløtbunn, tabell 11). Symbolene ellers tilsvarer følgende arter: gulhvit prikk = A. pennatula, rødt kryss = Polymastiidae, blå prikk = S. borealis og oransje prikk = cf Thenae sp. Det er to litt uklare mindre bilder ved siden av kartutsnittet (A øverst og B nederst), disse er forklart i figurteksten. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 29. Forekomst av svamp på bløtbunn i Tysfjorden (A) Svampehage av Stylocordyla borealis (B) hyppige forekomst av cf Thenea sp. på videolinje 2023_ROV_21.

 

3.3 - Andre forvaltningsrelevante arter og naturtyper i Tysfjorden

3.3.1 - Reirskjell på fjell

Reirskjell ble observert på 28 videolinjer , på dybder mellom 162 og 586 meter (Tabell 12, Figur 31). Skjellene trives særlig godt på loddrette fjellvegger og underheng på fjell og blokk, på dødt skjelett av Desmophyllum pertusum og mellom levende Desmophyllum lober. Reirskjell ble observert i alle deler av fjorden fra den ytre terskelen til de indre delene. Lokale tette bestander av det som kan karakteriseres som naturtypen “reirskjell på fjell” (≥ 10 individ per still bilde, data fra 2021/22) ble observert på 10 av videolinjer (Tabell 12). Skjellene ble ofte observert på eller i nærheten av øyekorall, spesielt på døde rev eller mellom lober. Figur 31 viser assosiasjonen av reirskjell med de forskjellige VME habitater som ble registrert i Tysfjorden (Tabell 2).

Art Antall individ Min dybde (m) Max dybde (m) Videolinjer Antall stillbilder med > 10 individer
Acesta excavata (Reirskjell) 374 303 436 2021_ROV_17 10
9 165 168 2021_Tow 15 ingen
13 292 454 2022_ROV_12 ingen
14 262 338 2022_ROV_13 ingen
55 282 334 2022_ROV_14 2
29 400 489 2022_ROV_15 1
111 296 586 2022_ROV_16 5
315 234 430 2022_ROV_18 11
93 186 331 2022_ROV_21 3
345 247 374 2022_ROV_22 12
493 365 535 2022_ROV_23 13
2 287 403 2022_ROV_25 ingen
13 222 329 2022_ROV_27 1
91 477 498 2022_ROV_29 2
2 424 424 2022_ROV_30 ingen
57 202 316 2023_ROV_1 -
4 162 226 2023_ROV_10 -
30 342 485 2023_ROV_11 -
14 231 259 2023_ROV_12 -
29 284 363 2023_ROV_13 -
5 529 529 2023_ROV_16 -
1 331 331 2023_ROV_17 -
6 470 482 2023_ROV_18 -
4 310 343 2023_ROV_22 -
3 187 187 2023_ROV_25 -
3 296 316 2023_ROV_27 -
30 280 324 2023_ROV_30 -
27 283 410 2023_ROV_7 -
Tabell 12. Videolinjer i Tysfjorden hvor reirskjell ble observert. Vær obs på at arealet som ble undersøkt i de forskjellige videolinjer varierer og antall individer er dermed ikke direkte sammenlignbart. På noen still bilder (data fra 2021/22) ble det observert store tettheter.

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden. Grønne prikker er «Reirskjell» Acesta excavata. Det er to mindre bilder ved siden av kartutsnittet. Øverste bilde med klynger av reirskjell, og nederste bilde med korall og reirskjell. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 30 Kart over videolinjer i Tysfjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av reirskjell (Acesta excavata) på fjell og illustrasjonsbilde av døde lober av øyekorall sammen med reisrskjell på videolinje 2023_ROV_11 sørøst av Haukøya.

 

Box-plott med enkelte av VME habitat kategoriene fra Tabell 2 listet på X-aksen: Korallgrus innerst deretter 1 Korallrev, 2 Lober og blokker av steinkorall, 3 Hornkorallskog, 5 Bløtkorallskog, 6 Svampesamfunn og NA ytterst.  Y-aksen er «Antall» og går fra 0 til 300.
Figur 31. Antall reirskjell (Acesta excavata) per VME habitat kategori (se tabell 2, VME habitat Level 1) som ble observert under kartleggingen i Tysfjorden. Høyeste antall skjell ble observert i habitat bygget av øyekorall, ofte på det dødt korallskjelett. NA = Ingen VME habitat.

 

 

3.3.2 - Brisinga sjøstjerner

Filtrerende sjøstjerner av typen Brisinga sp. ble funnet på 15 videolinjer, på dypere vann > 280 meter, på hardsubstrat (substrattyper 1–2 og 6, Tabell 1). Brisinga sjøstjerner trives frem for alt på hardbunn (både fjellvegger og blandingsbunn) og ble funnet både i de ytre og de indre delene av fjorden. Sjøstjernene sitter på berg eller stein der strømmen er sterk. Brisinga sjøstjerner er typiske dypvannsarter og finnes ikke på sokkelen, men kun i dyphavet og i noen dype fjorder. Brisinga står ikke på ICES sin liste over VME indikator arter, men er vurdert i South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO) sitt rammeverk som VME indikator. Brisinga sjøstjerner ser ut å være mer vanlig i Tysfjorden enn i andre fjorder i Nordland og Altafjorden (forekom på 28 % av videolinjene Tysfjorden vs. 14 % i de andre fjordene).

 

Hovedbildet viser kartutsnitt av Tysfjorden. Rosa prikker er «Brisingidae sjøstjerner» Brisinga sp. Det er to mindre bilder ved siden av kartutsnittet (A øverst og B nederst), disse er forklart i figurteksten. Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Skala er 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 32. Forekomst av sjøstjerner Brisinga på berggrunn i Tysfjorden. (A) Sammen med korallen Primnoa i ytre Tysfjorden på videolinje 2023_ROV_3, (B) videolinje 2023_ROV_16 på dybder rundt 500m.

 

3.4 - Modellering av utbredelse av enkelte sårbare arter

Random forest modelleringer ble brukt for å produsere flatedekkende kart over sannsynlig utbredelse av fire forvaltningsrelevante koraller i Tysfjorden, i.e. Isidella lofotensis (bambuskorall), Desmophyllum pertusum (øyekorall), Primnoa resedaeformis (risengrynskorall) og Funiculina quadrangularis (stor piperenser). Kartene viser hvor i fjorden sannsynligheten for forekomster av de forskjellige artene er høyest og forvaltningen må være ekstra påpasselige, for eksempel gjennom å kreve grundig kartlegging ved foreslått ny aktivitet. En modell vil aldri predikere en arts utbredelse 100 prosent korrekt. Hvor godt en modell vil beregne en arts sanne utbredelse er avhengig av kvaliteten og oppløsningen av grunnlagsdata, hvor mange forskjellige miljøvariabler som påvirker artens utbredelse og komplekse interaksjoner mellom disse miljøvariablene og biologiske variabler som konkurranse om plass, predasjon, sykdom osv. Datakvaliteten i denne studien er i utgangpunkt god, men noen arter ble observert sjelden, derfor er usikkerheten i prediksjonene noen ganger ganske høy. Det er viktig at alltid ta hensyn til denne usikkerhet og derfor er et kart av usikkerhet knyttet til alle kartene med modellert utbredelse. På grunn av usikkerheten ved all prediksjonsmodellering må modellene brukes med forsiktighet. I tillegg viser resultatene bare sannsynlighet for forekomst, ikke hvor mange eller hvor tett individene ville være.

 

3.4.1 - Bambuskorallen Isidella lofotensis

Videoundersøkelsene avdekket funn av bambuskoraller på 17 videolinjer, hvorav 11 hadde store tettheter og ble kalt for naturtypen korallskog. Modelleringen viser at de dype bassengene med høy strøm sannsynlig er kjerneområder for denne arten i fjorden (Figur 33). Den laveste (median) sannsynligheten for forekomst (0,1) oppnås for steder grunnere enn 250 meter. Arten er også negativt assosiert med prosentandelen av hardt substrat, noe som tyder på at arten foretrekker bløtbunnsedimenter hvor sannsynlighet for forekomst øker fra 0,4 til 0,7. Arten har klare preferanser for høy strømhastighet og kaldere temperatur, med økt sannsynlighet for tilstedeværelse på steder med strømhastighet mellom 0,4 og 0,6 m/s og gjennomsnittstemperatur under 6,7 °C (Vedlegg 2, Figur 38). Romlig prediksjon i Tysfjorden antyder at et stort område av Tysfjorden er egnet for Isidella lofotensis, hovedsakelig på grunn av artens dybdepreferanse. Usikkerhet rundt sannsynligheten for tilstedeværelse viser høyere verdier på havbunnens skråninger i Tysfjorden, som er positivt korrelert med prosentandelen av hardt bunnsubstrat. Ytre armene har mindre sannsynlighet, men spesielt langs kantene av bassengene er usikkerheten større.

 

To kartutsnitt, se figurtekst. I høyre bilde: Isidella lofotensis: Gult kryss er til stede og liten prikk er fraværende. Predikert sannsynlighet fra gul (1) til mørk blå (0). Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Høyre bilde: S.d. (usikkerhet) fra gul (0,196582) til mørk blå (0,000484). Koordinater på nederste og venstre kant. Skala fra 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 33. Modellert utbredelse av bambuskorall (Isidella lofotensis) i Tysfjorden hvor gul er høy sannsynlighet og blå er lav sannsynlighet (venstre). Observerte funn fra HI tokt 2021-24 vises som krysser i oransj. Usikkerheten (høyre) ble estimert som standardavvik fra 50 simuleringer (se 1.4).

3.4.2 - Øyekorallen Desmophyllum pertusum

Resultatene fra random forest-modellen indikerer en svak sammenheng mellom miljøvariablene og sannsynligheten for forekomst av øyekorallen. Faktorene som viser de høyeste effektene er strømhastighet og terrenghelning. Resultatene antyder at forekomsten av Desmophyllum øker i områder med strømhastighet høyere enn 0,5 m/s og helninger brattere enn 40° (Vedlegg 2, Figur 39). Veldig bratte vegger ved siden av de dype bassengene ser ut til å være særlig egnet til øyekorallen (Figur 34). Også Ofotrevet ved Barøya ble predikert som en hoved leveområde, og predikeringen stemmer dermed godt overens med modelleringer som NGU gjorde for dette område (se Figur 15, område med bioklastiske sedimenter). Andre miljøfaktorer kan spille en rolle for utbredelsen av arten, for eksempel primærproduksjon som vi manglet data på.

 

To kartutsnitt, se figurtekst. I høyre bilde: Desmophyllum pertusum. Blått kryss er til stede og liten prikk er fraværende. Predikert sannsynlighet fra gul (1) til mørk blå (0). Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Høyre bilde: S.d. (usikkerhet) fra gul (0,143156) til mørk blå (0,000607). Koordinater på nederste og venstre kant. Skala fra 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 34 Modellert utbredelse av øyekorall (Desmophyllum pertusum) i Tysfjorden hvor gult i kartet til venstre viser områder med høy sannsynlighet for tilstedeværelsen av Desmophyllum og blå viser områder med lav sannsynlighet for tilstedeværelse av Desmophyllum. Observasjoner av arten fra HI tokt i 2021–2024 vises som blå kors. Kartet til høyre viser usikkerheten i prediksjonene som ble estimert som standardavvik fra 50 simuleringer (se også avsnitt 1.4).

3.4.3 - Risengrynkorallen Primnoa resedaeformis

Resultatene av modellering for Primnoa resedaeformis antyder at forekomsten av arten er knyttet til topografiske egenskaper ved havbunnen i Tysfjorden (Figur 35). Sannsynlighet for forekomst øker raskt med ujevnhet fra 0,1 ved flat bunn til 0,6 ved ruglete bunn. Sannsynlighet for forekomst økte også signifikant med økende terrenghelning brattere enn 45°. Modellert forekomst av Primnoa resedaeformis er også knyttet til både høye og lave verdier av kurvatur, noe som antyder en litt høyere forekomst av arten på konkave og konvekse helninger (Vedlegg 2, Figur 40).

Romlige prediksjoner viser en økning i gjennomsnittlig sannsynlighet for forekomst langs havbunnens helninger i Tysfjorden, likt som for Desmophyllum pertusum, og spesielt i den øvre delen av Tysfjorden. Usikkerheten rundt prediksjonene ser ut til å være større enn for de to tidligere artene.

 

To kartutsnitt, se figurtekst. I høyre bilde: Primnoa resedaeformis. Rosa kryss er til stede og liten prikk er fraværende. Predikert sannsynlighet fra gul (1) til mørk blå (0). Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Høyre bilde: S.d. (usikkerhet) fra gul (0,148635) til mørk blå (0,005708). Koordinater på nederste og venstre kant. Skala fra 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 35. Modellert utbredelse av Risengrynskorall (Primnoa resedaeformis) i Tysfjorden (til venstre) hvor gul viser områder med en høy sannsynlighet for tilstedeværelse av Primnoa og blå viser områder med lav sannsynlighet for tilstedeværelse av Primnoa. Observasjoner av arten under HI tokt i 2021–2024 vises som rosa kors. Kartet til høyre viser usikkerheten i prediksjonene som ble estimert som standardavvik fra 50 simuleringer (se også avsnitt 1.4).

3.4.4 - Sjøfjær Funiculina quadrangularis

Modellert forekomst av Funiculina quadrangularis (stor piperenser) var kun knyttet til to miljøvariabler: dybde og prosentandel av hardt substrat. På samme måte som Isidella lofotensis, var sannsynlighet for forekomst av Funiculina positivt assosiert med dybde, med størst sannsynlighet på 0,5 ved 600 meter (høy sannsynlighet assosiert med dypt miljø), og negativt assosiert med prosentandel av hardt substrat. Størst sannsynlighet for forekomst i Tysfjorden er derfor langs havbunnens dype bassenger hovedsakelig konsentrert i midten av fjorden (Figur 36). Isidella og Funiculina observeres ofte sammen, men kan også stå for seg selv. Usikkerheten knyttet til den prediksjonen for forekomst ser ut til å være høyere enn for Isidella lofotensis og Desmophyllum pertusum.

 

To kartutsnitt, se figurtekst. I høyre bilde: Funiculina quadrangularis. Lilla kryss er til stede og liten prikk er fraværende. Predikert sannsynlighet fra gul (1) til mørk blå (0). Rød stiplet linje er grense marin verneplan. Høyre bilde: S.d. (usikkerhet) fra gul (0,175071) til mørk blå (0,003312). Koordinater på nederste og venstre kant. Skala fra 0 til 10 km (nederst til venstre).
Figur 36. Modellert utbredelse av sjøfjærarten stor piperenser (Funiculina quadrangularis) i Tysfjorden (til venstre) hvor gul viser områder med en høy sannsynlighet for tilstedeværelse av Funiculing og blå viser områder med lav sannsynlighet for tilstedeværelse av Funiculina. Observasjoner av arten under HI tokt 2021–2024 vises som lilla kors. Kartet til høyre viser usikkerheten i prediksjonene som ble estimert som standardavvik fra 50 simuleringer (se også avsnitt 1.4).

 

4 - Konklusjon

Karleggingen har vist at Tysfjorden har rike forekomster av rødlistede arter og naturtyper på dypt vann, slik at et vern av Tysfjorden vil bidra godt til beskyttelse av flere viktige og sårbare naturtyper i Norge.

I de dype bassengene har fjorden noen av de tetteste bambuskorallskogene av Isidella lofotensis vi kjenner. Arten er kjent for å danne bestander i dype Norske fjorder og på sokkelen i Skagerrak/Norskerenna og Norskehavet, med tettheter på opptil 160 individer per 100 m². Tettheten i Tysfjorden overstiger dette da det på noen stillbilder fra Tysfjorden ble observert opptil 30 individ. Sammenlignet er det i Andfjorden registrert tettheter på 6 individ per 100 m². Bambuskorallskogene i Tysfjorden må derfor anses som unik ut fra et nasjonalt perspektiv og bør forvaltes med ekstra omhu.

På de bratte fjellveggene og på hardbunn i terskelområder i den ytre delen av fjorden, bør man trekke frem observasjonene av tette samfunn av korall av flere forskjellige arter som bygger de rødlistede naturtypene korallrev og hardbunnskorallskog. Aller rikest er disse habitatene i området utenfor utredningsområdets grenser (i området hvor Tysfjorden og Ofotfjorden møter Vestfjorden). Det ville derfor være naturlig å diskutere fordelene med å strekke utredningsområdets grenser lenger ut i Vestfjorden og dermed oppnå beskyttelse av flere områder med unik natur.

Mange av de artene som bygger korallrev og korallskoger av den typen som ble observert i Tysfjorden er sensitive mot fysiske forstyrrelser som tråling og oppankring, og sedimentasjon av både organiske og uorganiske partikler. Korallrev, korallskoger, sjøfjærsamfunn og svampsamfunn, har en svært viktig økologisk funksjon ettersom de danner levested for tusentalls andre arter av mikroorganismer, virvelløse dyr og fisk (Klitgaard, 1995; Freiwald et al., 2012). De har i tillegg en kraftig forhøyet produksjon og effektiv nedbrytning av organisk karbon sammenlignet med omkringliggende dype områder grunnet effektiv intern resirkulering av næringsemner og organiske molekyler (Kutti et al., 2013; Cathalot et al., 2015). Artene som danner grunnmuren i disse økosystemene har generelt en lav motstandsdyktighet mot endring i lokale miljøforhold, fordi de er fastsittende. De har i tillegg en lav evne til å bygge opp nye bestander etter endt påvirkning, fordi de har uregelmessig rekruttering og vokser veldig langsomt (Mortensen et al., 1998; Mortensen and Buhl-Mortensen, 2005). Hos mange av artene kan individene bli mange hundre år gamle. Det kan derfor ta hundre til tusentalls år å bygge opp nye samfunn eller rev, hvis de ødelegges. Grunnet den høye økologiske signifikansen og den lave evnen til restitusjon blir korallrev, korallskoger, sjøfjærbunn og svampskog regnet som særlig sårbare mot menneskeskapt påvirkning. Negative effekter av utslipp fra akvakultur anlegg (Kutti et al., 2022), utslipp av borkaks i samband med boring av olje og gass brønner (Larsson and Purser, 2011) og bunntråling (Fosså et al., 2002) har blitt dokumentert.

5 - Referanser

Agnalt, A. L., Farestveit, E., Gundersen, K., Jørstad, K. E., and Kristiansen, T. S. 2009. Population characteristics of the world's northernmost stocks of European lobster (Homarus gammarus) in Tysfjord and Nordfolda, northern Norway. New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research, 43: 47-57.

Artsdatabanken 2018. Norsk rødliste for naturtyper 2018. Hentet (01.12.2024) fra https://www.artsdatabanken.no/rodlistefornaturtyper

Bekkby, T., Rinde, E., Oug, E., Buhl-Mortensen, P., Thormar, J., Dolan, M., Mjelde, M., et al. 2021. Forslag til forvaltningsrelevante marine naturenheter. NIVA Rapoprt L.NR. 7672-2021.

Benito, B. 2021. SpatialRF: Easy Spatial Regression with Random Forest. doi:10.5281/zenodo.4745208, R package version 1.1.3, . https://blasbenito.github.io/spatialRF/

Borgersen, G., Ledang, A.-B., Norli, M., Hangstad, T. A., and Walday, M. 2017. Marin overvåking Nordland 2016-2017. Undersøkelser av hydrografi, planteplankton og bløtbunnsfauna i 6 fjorder i Nordland.

Cathalot, C., Van Oevelen, D., Cox, T. J., Kutti, T., Lavaleye, M., Duineveld, G., and Meysman, F. J. 2015. Cold-water coral reefs and adjacent sponge grounds: hotspots of benthic respiration and organic carbon cycling in the deep sea. Frontiers in Marine Science, 2: 37.

Davies, C. E., Moss, D., and Hill, M. O. 2004. EUNIS habitat classification revised 2004.

Fosså, J. H., Mortensen, P., and Furevik, D. M. 2002. The deep-water coral Lophelia pertusa in Norwegian waters: distribution and fishery impacts. Hydrobiologia, 471: 1-12.

Freiwald, A., Beuck, L., and Wisshak, M. 2012. Korallenriffe im kalten Wasser des Nordatlantiks – Entstehung, Artenvielfalt und Gefährdung. In Die Vielfalt des Lebens., pp. 89-96. Ed. by E. Beck. Wiley-VCH, Weinheim. pp 89-96.

Hijmans, R. 2024. Terra: Spatial Data Analysis. R package version 1.7-71. https://CRAN.R-project.org/package=terra.

ICES 2020. Vulnerable Marine Ecosystems (VME). ICES, Copenhagen, Denmark.

Ilich, A., Misiuk, B., Lecours, V., and Murawski, S. 2023. MultiscaleDTM: An open-source R package for multiscale geomorphometric analysis. 10.1111/tgis.13067.

Klitgaard, A. B. 1995. The fauna associated with outer shelf and upper slope sponges (Porifera, Demospongiae) at the Faroe Islands, northeastern Atlantic. Sarsia, 80: 1-22.

Kutti, T., Bannister, R. J., and Fosså, J. H. 2013. Community structure and ecological function of deep-water sponge grounds in the Traenadypet MPA—Northern Norwegian continental shelf. Continental Shelf Research, 69: 21-30.

Kutti, T., Legrand, E., Husa, V., Olsen, S. A., Gjelsvik, Ø., Carvajalino-Fernandez, M., and Johnsen, I. A. 2022. Fish farm effluents cause metabolic depression, reducing energy stores and growth in the reef-forming coral Lophelia pertusa. Aquaculture Environment Interactions, 14: 279-293.

Larsson, A. I., and Purser, A. 2011. Sedimentation on the cold-water coral Lophelia pertusa: cleaning efficiency from natural sediments and drill cuttings. Marine Pollution Bulletin, 62: 1159-1168.

Molina, E. J., Silberberger, M. J., Kokarev, V., and Reiss, H. 2019. Environmental drivers of benthic community structure in a deep sub-arctic fjord system. Estuarine, Coastal and Shelf Science, 225: 106239.

Mortensen, P. B., and Buhl-Mortensen, L. 2005. Morphology and growth of the deep-water gorgonians Primnoa resedaeformis and Paragorgia arborea. Marine Biology, 147: 775-788.

Mortensen, P. B., Rapp, H. T., and Båmstedt, U. 1998. Oxygen and carbon isotope ratios related to growth line patterns in skeletons of Lophelia pertusa (L)(Anthozoa, Scleractinia): Implications for determination of linear extension rate. Sarsia, 83: 433-446.

Oksanen J., Simpson G., Blanchet F., Kindt R., Legendre P., Minchin P., O'Hara R., et al. 2022. Vegan: Community Ecology Package_. R package version 2.6-4. https://CRAN.R-project.org/package=vegan

OSPAR 2008. List of Threatened and/or Declining Species and Habitats. OSPAR Agreement 2008-07.

Skjoldal, m. f. l. 2004. Endelig tilråding med forslag til referanseområder. Råd til utforming av marin verneplan for marine beskyttede områder i Norge.

Van Son, T. C., Nikolioudakis, N., Steen, H., Albretsen, J., Furevik, B. R., Elvenes, S., Moy, F., et al. 2020. Achieving reliable estimates of the spatial distribution of kelp biomass. Frontiers in Marine Science, 7: 107.

 

6 - Vedlegg 1 Oversikt over videolinjer i Tysfjorden

Tabell 13: Oversikt over videotransektene i Tysfjorden 2021–2024. DC = Drop cam, ROV = Remotely operated vehicle. Første kolonne «Kode» korresponderer med tabell 14.

Kode Year Cruise Area Gear ROV ID Data type START-gps STOP-gps Pos Date Start Time Stop Time Length (time) Length (m) Start/End depth
1 2021 2021609 Inner Tysfjord DC Tow_6 Still 16.23389582 67.99707575 16.22183962 67.99736910 Boat 13.04.2021 05:14:23 05:54:08 00:39:45 505 147/139
2 2021 2021609 Inner Tysfjord DC Tow_7 Still 16.15680398 68.04385143 16.16693942 68.04139583 Boat 13.04.2021 06:46:47 07:21:16 00:34:29 504 163/159
3 2021 2021609 Inner Tysfjord DC Tow_8 Still 16.31906733 68.04059350 16.32764645 68.04245525 Boat 13.04.2021 08:52:08 09:21:02 00:28:54 414 141/129
4 2021 2021609 Mid Tysfjord DC Tow_11 Still 16.41698508 68.21245693 16.40573710 68.21160320 Boat 13.04.2021 13:56:20 14:27:31 00:31:11 476 114/125
5 2021 2021609 Outer Tysfjord DC Tow_12 Still 16.08333497 68.29229798 16.07076569 68.29361776 Boat 13.04.2021 16:39:08 17:22:41 00:43:33 855 118/129
6 2021 2021609 Outer Tysfjord DC Tow_13 Still 16.03267012 68.27495557 16.02111380 68.27550918 Boat 13.04.2021 17:41:21 18:13:56 00:32:35 482 167/160
7 2021 2021609 Outer Tysfjord DC Tow_14 Still 16.04067785 68.32484293 16.05030127 68.32234812 Boat 13.04.2021 18:56:03 19:28:40 00:32:37 485 178/173
8 2021 2021609 Barøya reef DC Tow_15 Still 15.99602480 68.35371270 15.99067237 68.35081597 Boat 13.04.2021 20:10:34 20:48:09 00:37:35 391 175/166
9 2021 2021609 Barøya reef DC Tow_16 Still 15.99258585 68.35282063 16.00055418 68.35201783 Boat 13.04.2021 21:23:42 21:46:09 00:22:27 340 179/193
10 2021 2021609 Mid Tysfjord DC Tow_25 Still 16.20578963 68.20485055 16.21773958 68.20523167 Boat 15.04.2021 06:18:14 06:50:46 00:32:32 497 123/125
11 2021 2021609 Mid Tysfjord DC Tow_26 Still 16.14824685 68.18355807 16.15140765 68.18831543 Boat 15.04.2021 07:46:57 08:24:55 00:37:58 547 110/119
12 2021 2021610 Barøya reef ROV 16 Still 15.99850537 68.35331488 15.99600215 68.35386979 Transponder 19.04.2021 16:54:49 17:15:00 00:20:11 120 164/180
13 2021 2021610 Outer Tysfjord ROV 17 Still 16.08142170 68.27329465 16.07354104 68.27370725 Transponder 19.04.2021 18:36:43 19:39:19 01:02:36 329 443/220
14 2022 2022511 Inner Tysfjord ROV ROV_12 Still 16.32620000 67.87880000 16.33200000 67.88310000 Transponder 09.09.2022 13:55:44 14:39:36 00:43:52 538 460/253
15 2022 2022511 Inner Tysfjord ROV ROV_13 Still 16.25090000 67.94740000 16.26280000 67.94650000 Transponder 09.09.2022 16:12:19 16:48:23 00:36:04 509 357/196
16 2022 2022511 Inner Tysfjord ROV ROV_14 Still 16.23050000 67.97490000 16.22600000 67.97430000 Transponder 09.09.2022 17:37:04 17:57:05 00:20:01 200 362/200
17 2022 2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_15 Still 16.21130000 68.12180000 16.21900000 68.12220000 Transponder 08.09.2022 16:35:35 17:03:21 00:27:46 323 559/139
18 2022 2022511 Outer Tysfjord ROV ROV_16 Still 16.17790000 68.20600000 16.18020000 68.20770000 Transponder 08.09.2022 10:30:18 11:00:52 00:30:34 212 590/301
19 2022 2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_17 Still 16.16300000 68.15420000 16.15430000 68.15470000 Transponder 08.09.2022 14:48:21 15:13:29 00:25:08 366 551/329
20

20

22

2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_18 Still 16.14360000 68.06990000 16.14230000 68.06430000 Transponder 09.09.2022 08:48:57 09:45:21 00:56:24 627 490/179
21 2022 2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_21 Still 16.31090000 68.16970000 16.32390000 68.16960000 Transponder 08.09.2022 12:33:10 13:21:03 00:47:53 540 381/133
22 2022 2022511 Inner Tysfjord ROV ROV_22 Still 16.17690000 68.01990000 16.18110000 68.02280000 Transponder 09.09.2022 10:55:20 11:29:44 00:34:24 368 370/187
23 2022 2022511 Outer Tysfjord ROV ROV_23 Still 16.16830000 68.23980000 16.17000000 68.24020000 Transponder 08.09.2022 08:33:55 09:07:50 00:33:55 83 560/227
24 2022 2022511 Outer Tysfjord ROV ROV_25 Still 15.97570000 68.30020000 15.98360000 68.29870000 Transponder 07.09.2022 17:18:31 17:41:05 00:22:34 367 408/257
25 2022 2022511 Inner Tysfjord ROV ROV_26 Still 16.18990000 68.01230000 16.18890000 68.01330000 Transponder 10.09.2022 08:54:44 09:08:27 00:13:43 119 373/373
26 2022 2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_27 Still 16.19240000 68.03616993 16.19950610 68.03845381 Transponder 10.09.2022 10:17:15 10:44:15 00:27:00 249 337/220
27 2022 2022511 Mid Tysfjord ROV ROV_28 Still 16.20580000 68.09760000 16.20990000 68.09550000 Transponder 10.09.2022 12:17:22 12:37:48 00:20:26 290 380/351
28 2022 2022511 Outer Tysfjord ROV ROV_29 Still 16.12596637 68.21630788 16.13110000 68.21440000 Transponder 10.09.2022 14:40:43 15:13:18 00:32:35 301 519/477
29 2022 2022511 Outer Tysfjord ROV ROV_30 Still 16.14680000 68.23530000 16.14360000 68.23730000 Transponder 10.09.2022 16:33:03 16:53:44 00:20:41 259 441/422
30 2023 15598-04 Brattli ROV 1 SFO 16.43978800 68.12258233 16.43545650 68.12478417 Transponder 30.10.2023 13:26:57 14:01:26 00:34:29 305 400/200
31 2023 15598-04 Skarberget ROV 3 SFO 16.14685467 68.22626750 16.15154783 68.22549517 Transponder 31.10.2023 13:31:33 13:58:31 00:26:58 213 598/548
32 2023 15598-04 Mannfjorden innerst ROV 4 SFO 16.45964467 68.01641517 16.46363533 68.01399900 Transponder 14.01.2024 13:57:49 14:23:34 00:25:45 317 247/188
33 2023 15598-04 Skarberget west ROV 7 SFO 16.11573467 68.21913767 16.10926883 68.21977083 Transponder 31.10.2023 15:23:43 16:03:04 00:39:21 277 490/250
34 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 9 SFO 16.29790867 68.16569533 16.29187083 68.16438767 Transponder 01.11.2023 13:52:41 14:09:41 00:17:00 290 257/160
35 2023 15598-04 Mann out ROV 10 SFO 16.39149200 68.03342783 16.39171000 68.03052033 Transponder 14.01.2024 15:10:03 15:46:11 00:36:08 324 263/130
36 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 11 SFO 16.28777517 68.18547850 16.28302100 68.18355817 Transponder 31.10.2023 18:27:01 18:55:03 00:28:02 291 500/340
37 2023 15598-04 Mann out. Near settlement ROV 12 SFO 16.35763900 68.03173233 16.35481533 68.03015717 Transponder 14.01.2024 16:27:04 16:50:03 00:22:59 212 261/100
38 2023 15598-04 Hellemo out ROV 13 SFO 16.19445983 68.00253200 16.18832167 68.00262717 Transponder 13.01.2024 14:26:13 14:55:54 00:29:41 257 375/262
39 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 14 SFO 16.16043900 68.07062350 16.16319633 68.07219417 Transponder 03.11.2023 13:58:00 14:19:48 00:21:48 210 491/485
40 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 16 SFO 16.19182700 68.17226267 16.19431867 68.17269933 Transponder 01.11.2023 10:42:39 10:54:43 00:12:04 114 554/520
41 2023 15598-04 Drag - fabrikk ROV 17 SFO 16.10417000 68.04503650 16.10089683 68.04253267 Transponder 14.01.2024 12:18:55 12:46:33 00:27:38 311 331/204
42 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 18 SFO 16.24305717 68.17534433 16.24855533 68.17400267 Transponder 01.11.2023 12:27:56 12:47:49 00:19:53 273 600/453
43 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 21 SFO 16.15003350 68.08630750 16.14088917 68.08775983 Transponder 03.11.2023 15:39:01 16:03:19 00:24:18 414 315/270
44 2023 15598-04 Mannfjorden out, southeast of Kjøpsvik ROV 22 SFO 16.29633267 68.03601400 16.30921700 68.03773700 Transponder 13.01.2024 16:29:25 17:20:36 00:51:11 571 375/266
45 2023 15598-04 South of Kjøpsvik harbour ROV 24 SFO 16.35344617 68.08416983 16.35880717 68.08629783 Transponder 30.10.2023 16:01:50 16:25:59 00:24:09 326 226/245
46 2023 15598-04 East of Kjøpsvik harbour ROV 25 SFO 16.38518700 68.09128533 16.38032717 68.09290733 Transponder 30.10.2023 14:59:02 15:25:07 00:26:05 271 215/100
47 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 27 SFO 16.23249483 68.16345717 16.23701250 68.16143000 Transponder 01.11.2023 08:58:23 09:18:05 00:19:42 294 394/255
48 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 29 SFO 16.18754933 68.09114000 16.19422667 68.09004183 Transponder 14.01.2024 09:41:18 10:09:57 00:28:39 304 620/536
49 2023 15598-04 South east of Drag ROV 30 SFO 16.13014417 68.03998700 16.13507167 68.04146933 Transponder 03.11.2023 12:13:34 12:43:04 00:29:30 264 350/199
50 2023 15598-04 South of Skarberget ROV 31 SFO 16.29153233 68.20522233 16.28826883 68.20761517 Transponder 31.10.2023 17:10:26 17:26:44 00:16:18 299 173/143
51 2023 15598-04 Hellemo mid ROV 34 SFO 16.22712517 67.92762783 16.22042167 67.92815533 Transponder 13.01.2024 12:50:28 13:12:27 00:21:59 287 340/200
52 2023 15598-04 West of Kjøpsvik harbour ROV 47 SFO 16.31062800 68.09784050 16.31619083 68.09957733 Transponder 30.10.2023 17:07:15 17:31:20 00:24:05 302 245/250
53 2023 15598-04 Musken ROV 54 SFO 16.22648283 67.89631833 16.22888083 67.89771217 Transponder 13.01.2024 11:42:17 11:55:36 00:13:19 185 140/75
54 2023 15598-04 Mid Tysfjord ROV 57 SFO 16.23507017 68.09233317 16.23934483 68.09068950 Transponder 03.11.2023 17:17:19 17:36:30 00:19:11 256 300/250
55 2023 15598-04 South of Kjøpsvilk ROV 60 SFO 16.34805700 68.06408867 16.34492017 68.06559417 Transponder 30.10.2023 11:15:16 11:33:18 00:18:02 213 100/60

 

 

Tabell 14: : Informasjon om arter, habitat og substrat fra videolinjene. VME = Vulnerable marine ecosystem. Første kolonne «Kode» korresponderer med tabell 13. 

Kode Year Cruise VME indicator species VME habitat Substrate
1 2021 2021609 Phakellia spp., Stylocordyla borealis, Mycale lingua, Geodia barretti, Geodia phlegraei, Polymastiidae, Cerianthidae, Antho dichotoma 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 3. Grovt sediment 
2 2021 2021609 Geodia atlantica, G. baretti, G. phlegraei, Geodia sp., Mycale lingua 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 6. Mudder med steinblokk, 5. Mudder, 3. Grovt sediment, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
3 2021 2021609 Antho dichotoma, Axinellidae, Geodia sp., Geodia baretti, Mycale lingua, Phakellia spp.,  Polymastiidae, Stylocordyla borealis 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate,  1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 3. Grovt sediment, 5. Mudder, 3. Veldig grovt sediment 
6.2 Sponge garden on soft substrate
4 2021 2021609 Geodia barretti, Geodia sp., Mycale lingua, Phakellia sp. 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate  5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 3. Grovt sediment
5 2021 2021609 Antho dichotoma, Phakellia sp. 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 5. Mudder, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell, 6. Mudder med steinblokk, 3. Grovt sediment
6 2021 2021609 Antho dichotoma, Phakellia sp., Geodia atlantica, Geodia sp., Mycale lingua 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 5. Muddder, 6. Mudder med steinblokk, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell
7 2021 2021609 Funiculina quadrangularis, Virgularia sp.   5. Mudderder
8 2021 2021609 Lophelia pertusa, Geodia atlantica, G. baretti, G. phlegraei, Mycale lingua, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Phakellia sp., Madrepora oculata 1.2 Colonised Scleractinian reef, 2.3 Predominantly dead Scleractinian framework or lobes,  11. Levende Lophelia pertusa rev, 10. Blokker av dødt korallskjelett
2.4.Colonised Scleractinian framework or lobes, 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate
9 2021 2021609 Lophelia pertusa, Geodia atlantica, G. baretti, G. phlegraei, Geodia sp., Mycale lingua, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Madrepora oculata 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate, 2.1 Scleractinian framework or lobes, 2.4. Colonised Scleractinian framework or lobes, 2.3 Predominantly dead Scleractinian framework or lobes, 3.2 Plexauridae on hard or mixed substrate  10. Blokker av dødt korallskjelett, 11. Levende Lophelia pertusa rev, 5. Mudder
10 2021 2021609 Mycale lingua   6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 5. Mudder, 3. Grovt sediment
11 2021 2021609 None   6. Mudder med steinblokk, 5. Mudder, 3. Grovt sediment, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell
12 2021 2021610 Lophelia pertusa, Geodia atlantica, G. baretti, G. phlegraei, Mycale lingua, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Phakellia sp. 0. Coral rubble, 3.2 Plexauridae on hard or mixed substrate, 1.1 Scleractinian reef, 1.2 Colonised Scleractinian reef 9. Korallgrus, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 11. Levende Lophelia pertusa rev, 5. Mudder
13 2021 2021610 Antho dichotoma, Anthomastus sp., Anthothela/Laethothela, Axinellidae, Cerianthidae, Funiculina quadrangularis, Kophobelemnon stelliferum, Lophelia pertusa, Mycale lingua, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Phakellia sp., Primnoa resedaeformis  4. Sea pen fields, 0. Coral rubble, 1.4 Dead Scleractinian reef, 3.2 Plexauridae on hard or mixed substrate, 1.1 Scleractinian reef, 3.1 Primnoa on on hard or mixed substrate, 1.2 Colonised Scleractinian reef, 5.3 Anthomastus on hard or mixed substrate 10. Blokker av dødt korallskjelett, 6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 5. Mudder
14 2022 2022511 Antho dichotoma, Axinellidae, Kadosactis abyssicola, Phakellia sp., Polymastiidae, Porifera branching,  Zoanthidae   5. Mudder, 3. Grovt sediment, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell
15 2022 2022511 Antho dichotoma, Axinellidae, Brisingidae, Corymorpha sp., Funiculina quadrangularis, Kadosactis abyssicola, Kinetoskias smitti, Kophobelemnon stelliferum, Mycale lingua, Pennatulacea, Polymastiidae, Zoanthidae   5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
16 2022 2022511 Antho dichotoma, Brisingidae, Geodia barretti, Geodia sp., Isidella lofotensis, Kinetoskias smitti, Pennatulacea, Polymastia sp., Stylocordyla borealis   5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
17 2022 2022511 Antho dichotoma, Axinellidae, Brisingidae, Dead Lophelia block, Geodia barretti, Geodia sp., Lophelia pertusa, Mycale lingua, Phakellia sp., Primnoa resedaeformis  3.1 Primnoa on on hard or mixed substrate, 1.3 Predominantly dead Scleractinian reef, 1.4 Dead Scleractinian reef, 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 5. Mudder, 7. Sand, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 9. Korallgrus, 11. Levende Lophelia pertusa rev, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 1. Fjell
18 2022 2022511 Antho dichotoma, Anthomastus sp., Anthothela/Laethothela, Dead Lophelia block, Mycale lingua, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Phakellia sp.,  Primnoa resedaeformis 1.4 Dead Scleractinian reef, 3.1 Primnoa on on hard or mixed substrate,0. Coral rubble 9. Korallgrus, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 10. Blokker av dødt korallskjelett
19 2022 2022511 Brisingidae, Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Pennatulacea, Polymastiidae,  Reteporella beaniana   5. Mudder, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 5. Mudder
20 2022 2022511 Antho dichotoma, Ascidia sp., Brisingidae, Dead Lophelia block, Funiculina quadrangularis, Geodia atlantica, Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Lophelia pertusa, Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Pennatula phosphorea, Pennatulacea,  Protanthea simplex, Thenea sp., Virgularia sp. 1.3 Predominantly dead Scleractinian reef, 2.1 Scleractinian framework or lobes, 4.1 Funiculina quadrangularis on soft substrate, 1.4 Dead Scleractinian reef, 0. Coral rubble, 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes 5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 9. Korallgrus, 1. Fjell,11. Levende Lophelia pertusa rev
21 2022 2022511 Antho dichotoma, Anthothela/Laethothela, Dead Lophelia block, Geodia barretti, Geodia sp., Kophobelemnon stelliferum, Mycale lingua, Phakellia sp., Protanthea simplex, Stryphnus ponderosus 6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate, 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes, 0. Coral rubble 5. Mudder, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 0. Coral rubble
22 2022 2022511 Antho dichotoma, Dead Lophelia block, Geodia macandrewii, Geodia sp., Kadosactis abyssicola, Mycale lingua, Phakellia sp., Porifera branching, Primnoa resedaeformis, Protanthea simplex 1.4 Dead Scleractinian reef, 0. Coral rubble, 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes 9. Korallgrus, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 1. Fjell
23 2022 2022511 Antho dichotoma, Ascidia sp., Brisingidae, Dead Lophelia block, Geodia macandrewii, Geodia sp., Isidella lofotensis, Lophelia pertusa, Mycale lingua, Phakellia sp., Primnoa resedaeformis, Protanthea simplex 0. Coral rubble, 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes, 1.3 Predominantly dead Scleractinian reef 1. Fjell, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 9. Korallgrus
24 2022 2022511 Anthomastus sp., Asbestopluma pennatula, Geodia sp., Kophobelemnon stelliferum, Mycale lingua, Paragorgia arborea, Phakellia sp.,  5.3 Anthomastus on hard or mixed substrate 6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 3. Grovt sediment
25 2022 2022511 Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Pennatulacea,  3.6 Isidella lofotensis on soft substrate 5. Mudder
26 2022 2022511 Antho dichotoma, Axinella infundibuliformis, Dead Lophelia block, Dead Lophelia colony, Funiculina quadrangularis, Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Paragorgia arborea, Phakelia sp., Reteporella beaniana, Virgularia sp. 3.6 Isidella lofotensis on soft substrate, 3.5 Isidella lofotensis on hard or mixed substrate, 0. Coral rubble, 1.4 Dead Scleractinian reef 5. Mudder, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 1. Fjell, 6. Mudder med steinblokk, 9. Korallgrus, 10. Blokker av dødt korallskjelett
27 2022 2022511 Anthomastus sp., Octocorallia, Primnoa resedaeformis   5. Mudder, 7. Sand, 6. Mudder med steinblokk, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
28 2022 2022511 Brisingidae, Funiculina quadrangularis, Kadosactis abyssicola, Kophobelemnon stelliferum, Pennatulacea, Virgularia sp. 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes, 1.4 Dead Scleractinian reef 9. Korallgrus, 5. Mudder, 10. Blokker av dødt korallskjelett, 1. Fjell
29 2022 2022511 Antho dichotoma, Anthomastus sp., Brisingidae, Crinoidea, Funiculina quadrangularis, Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Paramuricea placomus,  Primnoa resedaeformis 3.4 Mixed gorgonians on hard or mixed substrate, 3.6 Isidella lofotensis on soft substrate 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk, 5. Mudder, 1. Fjell
30 2023 15598-04 Lophelia pertusa, Antho dichotoma, Geodia sp., G. atlantica 2.1 Scl framework or lobes 5. Mudder, 3. Grovt sediment, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
31 2023 15598-04 Funiculina quadrangularis, Isidella lofotensis, Brisingidae 4.1 Funiculina on soft subs, 3.5 Isidella on hard/mix subs 5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
32 2023 15598-04 Polymastiidae, Antho dichotoma, Axinelidae, Porifera unidentified, Stylocordyla borealis, Cerianthidae  No (but Ascideacea habiat, and some Antho on hard substrate) 5. Mudder,2. Fjell med tynt sedimentdekke
33 2023 15598-04 Primnoa resaediformis, dead Lophelia pertusa, Axinellidae, Phakelia sp., Antho dichotoma, Geodia sp. 2.2 Dead Scl framework or lobes 5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 9. Korallgrus
34 2023 15598-04 Geodia sp., Axinellidae (Phakellia sp.), Antho dichotoma, Stylocordyla borealis, cf Thenea sp. (Pheronema sp.), Mycale lingua 6.1 Sponge garden on hard/mix subs (6.2 Sponge garden on soft subs - Stylocordyla) 5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk, 1. Fjell, 3. Veldig grovt sediment
35 2023 15598-04 Stylocordyla borealis, Pachycerianthus borealis, cf Thenea sp, Polymastia sp., Coral rubble,  Antho dichotoma, Geodia sp., Geodia atlantica, Primnoa resedaeformis, Lophelia pertusa (possibly one live colony), Dead Lophelia pertusa,  2.2 Dead Scleractinian framework or lobes , 3.1 Primnoa on on hard or mixed substrate,  6.1 Sponge garden on hard or mixed substrate 5. Mudder, 1. Fjell
36 2023 15598-04 Dead Lophelia pertusa, Coral rubble,  Antho dichotoma, Geodia atlantica, Primnoa resedaeformis, Funiculina quadrangularis, Paramuricea placomus, Brisingidae 2.2 Dead Scl framework or lobes. Relatively diverse and a number of VME species. Possibly live Lophelia further up the slope. 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk
37 2023 15598-04 Dead Lophelia pertusa, Coral rubble, cf Thenea sp., Kophobelemnon stelliferum, Isidella lofotensis, Funiculina quadrangularis, Cerianthidae, Geodia sp., Phakellia sp., Antho dichotoma 1.4 Dead Scleractinian reef, 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes  5. Mudder, 1. Fjell
38 2023 15598-04 Dead Lophelia pertusa, Coral rubble,  Antho dichotoma, Geodia sp., Mycale lingua, Phakelia, Axinellidae, Stylocordyla borealis, Polymastia sp. 2.2 Dead Scleractinian framework or lobes, 3.5 Isidella on hard/mix subs 5. Mudder
39 2023 15598-04 Kophobelemnon stelliferum, Virgularia mirabilis 4.2 Kophobelemnon on soft subs (but low densities) 5. Mudder
40 2023 15598-04 Isidella lofotensis, Brisingidae (many), Axinellidae, Virgularia sp., Kophobelemnon stelliferum, Primnoa resedaeformis 3.5 Isidella on hard/mix subs. 2. Fjell med tynt sedimentdekke
41 2023 15598-04 Kophobelemnon stelliferum (small individuals), Isidella lofotensis (small individuals) Axinellidae, Funiculina quadrangularis 3.5 Isidella on hard/mix subs, 3.6 Isidella on soft subs (mostly smaller), 4.1 Funiculina on soft subs (larger, but low densities) 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke (sediments from factory)
42 2023 15598-04 Brisingidae, Axinellidae, Antho dichotoma No 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
43 2023 15598-04 Kophobelemnon stelliferum (small individuals), Phakellia sp. (Axinellidae), Porifera unid., Virgularia sp., Funiculina quadrangularis, cf Thenea sp., Mycale lingua. 4.2 Kophobelemnon on soft subs, 6.1 Sponge garden on hard/mix subs (Phakellia/Axinellidae/Mycale) 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk
44 2023 15598-04 Isidella lofotensis, Kophobelemnon stelliferum, Cerianthidae, Stylocordyla borealis, Virgularia mirabilis, cf Thena sp. 3.6 Isidella on soft subs (high density), 4.1 Funiculina quadrangularis on soft substrate. Cerianthidae 5. Mudder
45 2023 15598-04 Kophobelemnon stelliferum, Isidella lofotensis 4.2 Kophobelemnon on soft subs, 3.6 Isidella on soft subs 5. Mudder, 3. Grovt sediment
46 2023 15598-04 Lophelia pertusa, Paragorgia arborea, Geodia sp., Mycale lingua 2.1 Scl framework or lobes, 2.2 Dead Scl framework or lobes 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk, 9. Korallgrus
47 2023 15598-04 Thenea sp., Geodia sp., G. atlantica, Axinellidae, Kophobelemnon stelliferum, Phakellia sp. No 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 6. Mudder med steinblokk, 3. Grovt sediment, 4. Very course
48 2023 15598-04 Isidella lofotensis, Funiculina quadrangularis, Kophobelemnon stelliferum, cf Thenea sp. 3.6 Isidella on soft subs (high density) 5. Mudder
49 2023 15598-04 Isidella lofotensis, Funiculina quadrangularis, Kophobelemnon stelliferum, Dead Lophelia pertusa, Primnoa resedaeformis, Anthothela/Laethothela (?), Paramuricea placomus, Swiftia sp.(unidentified Plexauridae), Phakellia sp. (Axinellidae), cf Thenea sp., Geodia sp., G. macandrewii, Mycale lingua 3.6 Isidella on soft subs (high density), 1.4 Dead reef, 2.2 Dead Scl framework or lobes, 6.1 Sponge garden on hard/mix subs, 3.2 Plexauridae on hard or mixed substrate 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
50 2023 15598-04 Mycale lingua, Geodia atlantica, unknown porifera, Stylocordyla borealis, Phakelia sp. (Axinellidae), Antho dichotoma, Thenea sp., Polymastia sp. 6.1 Sponge garden on hard/mix subs (6.2 Sponge garden on soft subs - Stylocordyla) 3. Grovt sediment, 3. Veldig grovt sediment (gravelly, stones and small blocks), 5. Mudder, 6. Mudder med steinblokk
51 2023 15598-04 Pachycerianthus borealis, Axinellidae, Porifera, Funiculina quadrangularis, Antho dichotoma, Geodia sp., Polymastia sp., Brisingidae, one Kophobelemnon stelliferum, Stylocordyla borealis No, but low densities of Antho dichotoma 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
52 2023 15598-04 Kophobelemnon stelliferum, Funiculina quadrangularis, Cerianthus vogti (large), Isidella lofotensis,  Antho dichotoma, Axinellidae, Phakelia ventilabrum 6.1 Sponge garden on hard/mix subs, 4.2 Kophobelemnon on soft subs (but low densities) 5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke
53 2023 15598-04 Pakellia sp., Axinellidae, Antho dichotoma, Geodia sp., Stylocordyla borealis,  6.1 Sponge garden on hard/mix subs 7. Sand, 1. Fjell
54 2023 15598-04 Antho dichotoma, Hydoids (Tubularia sp.), Axinelidae, Kophobelemnon stelliferum   2. Fjell med tynt sedimentdekke
55 2023 15598-04 Pennatula phosphorea, Funiculina quadrangularis, Phakelia sp., Geodia. sp.    5. Mudder, 1. Fjell, 2. Fjell med tynt sedimentdekke, 3. Grovt sediment

7 - Vedlegg 2 Detaljer - modellering av korall

Figuren er satt sammen av fem kartutsnitt A til E, listet to og to nedover, med de ulike miljøvariablene oppgitt i figurteksten. Alle er med skala 0-10 km, svarte og røde prikker for henholdsvis 2021/2022 og 2023/2024. En nærmere beskrivelse av hver av kartene kan oppgis dersom ønskelig, ta bare kontakt med forfatterne via hi.no.
Figur 37. Oversikt over miljøvariabler brukt i modellering av utbredelse av enkelte sårbare arter. (A) Terreng helning (NGU), (B) Sedimentkornstørrelse (NGU), (C) Modellert gjennomsnittlig bunntemperatur i Tysfjorden fra Havforskningsinstituttet sitt Norfjords-modell (opplysning 160m), (D) Modellert gjennomsnittlig strømforhold i Tysfjorden fra Havforskningsinstituttet sitt Norfjords-modell (opplysning 160m). Maximum (gult) > 0,2 meter, (E) Modellert gjennomsnittlig saltinnhold i Tysfjorden fra Havforskningsinstituttet sitt Norfjords-modell (opplysning 160m). ROV videolinjer er visst per år (rød og svarte sirkler).

 

Fire diagram, alle Y-akser er sannsynlighet for forekomst og går fra 0,0 til 1,0. Teksten i figurene er på engelsk, her er den på norsk. Øverst til venstre = dyp (m), x-aksen fra -650 til -50. Øverst til høyre = bølgehastighet (meter per sek), x-aksen fra 0,1 til 0,8. Nederst til venstre = prosent hardt substrat (%), x-aksen fra 0 til 90. Nederst til høyre = gjennomsnittstemperatur, x-aksen fra 5,0 til 7,2 grader.
Figur 38. Responskurver for Isidella lofotensis som viser variasjon i sannsynligheten for forekomst som en funksjon av forskjellige miljøfaktorer: batymetri (dybde), strømhastighet, prosentandel av hardt underlag og gjennomsnittlig bunnstemperatur. Den svarte linjen representerer medianverdien omgitt av sitt 95 % konfidensintervall i rødt, hentet fra 50 uavhengige modellkjøringer. 

 

Tre diagram, alle Y-akser er sannsynlighet for forekomst og går fra 0,0 til 1,0. Teksten i figurene er på engelsk, her er den på norsk. Øverst til venstre =topografisk helning (grader), x-aksen fra 0 til 70 grader. Øverst til høyre = bølgehastighet (meter per sek), x-aksen fra 0,1 til 1,2. Nederst til venstre = gjennomsnittstemperatur, x-aksen fra 5,0 til 7,2 grader.
Figur 39. Responskurver for Desmophyllum pertusum som viser variasjon i sannsynligheten for forekomst som en funksjon av forskjellige miljøfaktorer: helning av havbunnen (topografisk helning), strømhastighet og gjennomsnittlig bunnstemperatur. Den svarte linjen representerer medianverdien omgitt av sitt 95 % konfidensintervall i rødt, hentet fra 50 uavhengige modellkjøringer .

 

Tre diagram, alle Y-akser er sannsynlighet for forekomst og går fra 0,0 til 1,0. Teksten i figurene er på engelsk, her er den på norsk. Øverst til venstre = ujevnheter (index), x-aksen fra 0,00 til 0,12. Øverst til høyre = topografisk helning (grader), x-aksen fra 0 til 70 grader. Nederst til venstre = kurvatur av havbunnens helning (index), x-aksen fra -0,007 til 0,01.
Figur 40. Responskurver for Primnoa resedaeformis som viser variasjon i sannsynlighet for forekomst som en funksjon av forskjellige miljøfaktorer: ujevnhet (ruggedness), helning av havbunnen (topografisk helning) og kurvatur av havbunnens helning (curvature). Den svarte linjen representerer medianverdien omgitt av sitt 95 % konfidensintervall i rødt, hentet fra 50 uavhengige modellkjøringer.

 

 

To diagram, begge Y-akser er sannsynlighet for forekomst og går fra 0,0 til 1,0. Teksten i figurene er på engelsk, her er den på norsk. Øverst = dyp (m), x-aksen fra -650 til -75. Nederst = prosent hardt substrat (%), x-aksen fra 0 til 90.
Figur 41. Responskurver for Funiculina quadrangularis som viser variasjon i sannsynlighet for forekomst som en funksjon av forskjellige miljøfaktorer: batymetri (dybde) og prosentandel av hardt substrat. Den svarte linjen representerer medianverdien omgitt av sitt 95 % konfidensintervall i rødt, hentet fra 50 uavhengige modellkjøringer.

 

8 - Vedlegg 3 NMDS

NMDS plott, x-akse NMDS1 og y-aksen NMDS2. x- aksen går fra -1,5 til 3,5 og y-aksen går fra -2 til 2,5. Stiplede piler fra midten med følgende signifikante miljøparametere: Strøm og helning går ut fra midten mot høyre. Dybde, salinitet og temperatur mot venstre. Prikkene har farge, forklaring i infoboks i øverste hjørne av plottet, går fra mørk rød øverst (1) på listen nedover via mer oransje, gult, grønt og ned til mørk blå og lilla (9). Kategoriene er som følger fra øverst til nederst: 1 Fjell. 10 Blokker av dødt korallskjelett. 11. Levende Desmphyllum rev. 2 Fjell med tynt sedimentdekke. 3 Grovt sediment. 4 Veldig grovt sediment. 5 Mudder. 6 Mudder med steinblokk. 7 Sand. (8 mangler) 9 Korallgrus.
Figur 42. NMDS av 2021/22 abundans data som ble rot transformert. Punkter er «sites» (5 bilder fra hver videolinje). Dimensjoner k = 2, stress = 0,18, distans = Bray-Curtis. Signifikante miljøvariabler er vist (p  ≤  0,05).

 

NMDS plott, x-akse NMDS1 og y-aksen NMDS2. x- aksen går fra -1,5 til 3,5 og y-aksen går fra -2 til 2,5. Stiplede piler fra midten med følgende signifikante miljøparametere: Strøm og helning går ut fra midten mot høyre. Dybde, salinitet og temperatur mot venstre. Artene er spredt i plottet, med svak grå tekst.
Figur 43 NMDS av 2021/22 data som ble rot transformert. Dimensjoner k = 2, stress = 0,16, distans = Bray-Curtis. Arter og signifikante miljøvariabler er visst (p   ≤  0,05).