Gå til hovedinnhold

Sårbar, verdifull og karakteristisk natur i Sognefjorden

Forord

I forbindelse med oppstarten av planarbeidet for Sognefjorden marine verneområder har Statsforvalteren i Vestland gitt i oppdrag til Havforskningsinstituttet å sammenstille eksisterende kunnskap om sårbare naturtyper i Sognefjorden, samt gjennomføre videre kartlegging og karakterisering av sårbar natur på fjordens havbunn. Informasjonen fra arbeidet vil bli brukt for å evaluere hvorvidt de foreslåtte grensene for verneområdet er hensiktsmessige eller om justeringer bør foretas. Videre vil arbeidet også identifisere om/hvor det er områder i Sognefjorden hvor særlig forvaltningsstrategier bør vurderes. I et tilleggsarbeid er tilstanden til bunnfauna og naturtyper i 25 ankringsområder for båter, fordelt på 13 fjordarmer i Sognefjorden, blitt undersøkt. Målet med denne rapporten er å øke presisjonen av forvaltningens beslutningsgrunnlag og redusere risikoen for skade på sårbar natur. Denne rapporten presenterer observasjoner fra ROV kartlegging, analyser av disse, samt modeller for sannsynlig utbredelse av enkelte grupper av bunndyr som forvaltningen har et særlig behov for å kjenne utbredelsen av, da disse bør forvaltes med særlig omhu.

Sammendrag

Havforskningsinstituttet har gjennomført ny kartlegging av bunndyrssamfunn i Sognefjorden og kombinert denne med allerede eksisterende informasjon om bunndyrssamfunn på forskjellige plasser i fjorden. Dette for å få en oversikt over hvor man kan forvente å finne sårbar, verdifull og karakteristisk natur, som støtte til planarbeidet for Sognefjorden marine verneområde.

Kartleggingen viser at grunne områder i Sognefjorden er karakterisert av bunndyr fra gruppene Annelida (leddormer), Arthropoda (leddyr) og Echinodermata (pigghuder) mens områder dypere enn 100 m er karakterisert av bunndyr tilhørende gruppene Porifera (svamp), Echinodermata (pigghuder), Annelida (leddormer) og Cnidaria (nesledyr). Flere arter, for eksempel sjøpølsene Psolus squamatus, Parastichopus tremulus og Mesothuria intestinalis, trollhummer Munida og kråkebollen Graciliechinus acutus fremstår nærmest som kosmopolitiske og finnes både i de indre og ytre delene av fjorden, på grunt og dypt vann, og på flere typer bunnsubstrat. Sylindersjøroser (Cerianthider) og sjøfjæren Kophobelemnon stelliferum er å finne både på dyp og grunn mudderbunn, langs hele fjordgradienten. Reirskjellet Acesta excavata finnes flekkvis med veldig tette populasjoner på bratte fjellvegger. Generelt er tettheten av bunndyr relativt lav, men på noen plasser finnes tette samfunn av filtrerende bunndyr (det vil si bunndyr som spiser partikler som flyter forbi med vannstrømmen) som anemoner, armfotinger, slangestjerner og den filtrerende sjøpølsen Psolus squamatus. Noen typiske dypvannsarter, som brisingasjøstjern Brisingidae, er også vanlig og karakteristisk for fjorden.

Sammenstillingen viser funn av fire rødlistede arter (alle koraller) i Sognefjorden, nemlig Anthothela grandiflora (dvergsjøtre), Paragorgia arborea (sjøtre), Isidella lofotensis (bambuskorall) og Anthomastus grandiflorus (kjøttkorall). Alle fire ble i 2021 vurdert til nær truet. Kjøttkorallen er mest vanlig, den ble observert på 15 forskjellige plasser i fjorden, på noen plasser med veldig høye tettheter (opp til 108 individ på et 200 m langt transekt). Terskelen fremstår ellers som et tydelig hotspot for rødlistede arter, mens bambuskorallen og kjøttkorallen også ble funnet lenger inn i fjorden.

Fem forskjellige typer av forvaltningsrelevante habitat/naturtyper ble identifisert: Sjøfjærbunn, Cerianthidebunn, Svamphage, Reirskjell på fjell og Hardbunnskorallhager. Sjøfjærbunn ble observert flekkvis fordelt på mudderbunn over hele fjorden, både på dypt og grunt vann, på totalt 22 stasjoner. Den absolutt vanligst forekommende sjøfjærarten er Kophobelemnon stelliferum (hanefot). Svamphager er også flekkvis fordelt på hardbunn (fjell) langs hele fjorden, på dyp mellom 200 og 600 m. Svamphager i Sognefjorden er hovedsakelig bygget av vifteformede svamper tilhørende slektene Phakellia og Axinella, og ble observert på totalt 16 stasjoner. Tettheten av svamp i disse svamphagene er i det lavere grensesjiktet for hva som er nødvendig for at det kan karakteriseres som svamphage. Også biomassen av svamper i fjorden er lav, da store, massive svamper er sjeldne. Glassvampen Asconema foliata ble dokumentert på en stasjon på dypt vann. Cerianthidebunn ble observert flekkvis (på totalt 18 stasjoner) på mudderbunn, spesielt i de sentrale og indre delene av fjorden. Da cerianthider er vanskelig å bestemme til art på video/bildemateriale, er de bestemt til et høyere taksonomisk nivå. Reirskjell på fjell ble observert, flekkvis med veldig tette bestander, på vertikale fjellvegger og under overheng i de midtre og ytre delene av fjorden, men ikke i de indre fjordarmene. Hardbunnskorallskog i Sognefjorden er tydelig assosiert med loddrette fjellvegger i den ytre delen av fjorden og ved terskelområdet (totalt to stasjoner). De bygges hovedsakelig av hornkorallene sjøtre, dversgsjøtre og risekgrynskorall (Primnoa resedaeformis) og har en betydelig innblanding av anemonene Protanthea simplex og Kadosactis abyssicola og viftesvamper som Axinella og Phakellia. Det forekommer også flekker med samlinger av kjøttkorallen A. grandiflorus. Hardbunnskorallskog er kategorisert som Nær Truet i den siste rødlistevurderingen av naturtyper i 2018.

Sognefjorden fremstår som en fjord med relativt høy geologisk og biologisk diversitet, men skiller seg litt fra noen andre dype fjorder med noe lavere tetthet og biomasse, muligens knyttet til et større bunndyp og lavere tilgang til mat for fastsittende filtrerende organismer.

 

1 - Bakgrunn 

1.1 Naturvariabler og forekomst av arter og naturtyper

Sognefjorden er Norges lengste (205 km) og dypeste (1308 m) fjord (Figur 1). Fjordbunnen har et rikt dyreliv bestående hovedsakelig av svampdyr (Porifera), pigghuder (Echinodermata) og nesledyr (Cnidaria) fordelt i seks forskjellige naturtyper (Buhl-Mortensen et al. 2020). Det er fremfor alt dyp, bunnsubstrat og helningsgrad som styrer hvilke dyresamfunn man finner hvor, men det ser også ut til å være forskjeller mellom de samfunn som blir observert i de kystnære strøk og de som blir observert langt inn i fjorden (Meyer et al. 2020, Buhl-Mortensen et al. 2017, 2020).

 

Oversiktskart der Norden og Baltikum er synlig, og med en rød firkant som viser beliggenheten til Sognefjorden.
Figur 1. Kart over Norge, hvor Sognefjorden strekker seg 205 km innover i landet fra vestkysten.

På terskelen og i de ytre delene av fjorden karakteriseres bunn med fjell og grus av et blandingssamfunn av reirskjellet Acesta excavata, sjøtreet Paragorgia arborea, sjøbusken Paramuricea placomus, og kråkebollen Gracilechinus acutus (Buhl-Mortensen et al. 2020). På den dype bløtbunnen (100–800 m) dominerer brisingasjøstjernen Hymenodiscus coronata, dyphavstrollhummeren Munida tenuimana, sjøpølsene Mesothuria intestinalis og Bathyplotes natans, og der er flekkvise forekomster av sjøfjærene Kophobelemnon stelliferum, Funiculina quadrangularis og Virgularia mirabilis (Meyer et al. 2020, Buhl-Mortensen et al. 2020). På den aller dypeste fjordbunnen (> 800 m) finner man samfunn av brisingasjøstjernen Hymenodiscus coronata og dyphavstrollhummeren Munida tenuimana (Buhl-Mortensen et al. 2020).


På eksponert fjellbunn dominerer rørbyggende flerbørstemark, reirskjellet Acesta excavata, nesledyr og skorpedannende svamp. Når fjellveggene blir veldig bratte, vertikale eller med overheng finner man ofte tette samfunn av kjøttkorallen Anthomastus grandiflorus og, i vanndyp over 800 m, kan man finne store eksemplarer av glassvampen Asconema aff. foliatum (Meyer et al. 2020). I områder med blandingsbunn (fjell, grus og mudder) og med lavere helning forekommer det ofte tette forekomster av den fastsittende sjøpølsen Psolus squamatus, viftesvamper som Phakellia ventilabrum (og andre arter i samme slekt), Axinella infundibuliformis og anemonen Bolocera tuediae (Meyer et al. 2020). Artsdiversiteten er høyere i de dype bassengene enn over terskeldypet (170 m). I tillegg ser diversiteten ut til å være høyere i de sentrale delene av fjorden sammenlignet med den ytre delen av fjorden (Meyer et al. 2020) og de aller innerste fjordarmene (Buhl-Mortensen et al. 2020). Dette er et typisk artsmønster i dyphavet, som generelt beskrives som artsrikt og med relativt få individ av hver art i lave tettheter (Starmans et al. 1999). I områder hvor det er høyere næringstilgang, samt mer variasjon i for eksempel strøm (som fjordterskler), ser man generelt færre arter i høyere tetthet.

1.2 Nye kunnskapsbehov

Sognefjorden dekker et overflateareal på omtrent 1000 km2 og et fjordbunnsareal på omtrent 1160 km2. Til tross for de overnevnte studiene har vi per i dag kun observert en brøkdel av fjordbunnen og det dyrelivet som gjemmer seg i dypet. For å ha et godt grunnlag for planprosesser er det ønskelig med en større dekningsgrad i kartleggingen og bedre informasjon om naturtypenes karakter i de forskjellige delene av fjorden. Det finnes dessuten et behov for flatedekkende kart som viser predikerte forekomster av spesielt viktige og/eller sårbare naturtyper.

I dette prosjekt har vi brukt den detaljerte og flekkvis tilgjengelige informasjonen om miljø og artssammensetning fra nye og gamle videotransekter for å predikere forekomst av sårbare naturtyper over hele Sognefjorden. Kunnskap om hvor i fjorden vi med høy sannsynlighet vil finne spesielt viktige og/eller særlig sårbare naturtyper eller hotspots (naturtyper med mange truede arter) er essensiell informasjon for forvaltningen. Spesielt finnes det i dag et sterkt behov for økt kunnskap om hvor i Sognefjorden det finnes, eller vi kan forvente å finne, sårbare naturtyper bygget av koraller og svamper, deres forventede (modellerte) utbredelse, deres karakter (tetthet og diversitet) og økologiske betydning. Jo tidligere i utredningsfasen denne informasjon er tilgjengelig desto høyere er sannsynligheten for at det kan tas riktig hensyn til dem i planleggingsfasen av både det marine verneområdet og annen menneskelig aktivitet som planlegges i fjorden.

2 - Kartlegging

2.1 Ny Kartlegging

Ny kartlegging av 57 utvalgte stasjoner i Sognefjorden ble gjennomført i oktober-desember 2023 med båt og ROV fra ROVas (Figur 2, sorte punkt i Figur 3 samt Vedlegg 1, Tabell 1). Undersøkte transekter ble valgt ut systematisk for å få en jevn fordeling over forskjellige dyp (Figur 4), helningsgrad og bunnsubstrat. Den jevne fordelingen er essensiell da informasjonen fra transektene vil bli brukt både for å dokumentere forekomst av sårbare arter og naturtyper på dypt vann (> 100 m) i fjorden, og for å produsere flatedekkende kart over predikerte forekomster av sårbare naturtyper over hele fjorden, for de arter hvor datamaterialet er tilstrekkelig stort for å tillate det. På hver stasjon ble det kjørt et 200 m langt transekt, fra startpunktet og oppover vinkelrett mot dybdekonturene. Dette for å oppnå best mulig bildekvalitet til støtte for artsanalyser.

I Sognefjorden finnes det i dag 12 offisielle ankringsområder for båter (røde punkt i Figur 3). I tillegg har kystverket foreslått 13 nye ankringsområder (grønne punkt i Figur 3). Disse totalt 25 ankringsområdene er fordelt på 13 fjordarmer innover i Sognefjorden. Videotransekter på 10—100 m dyp (Figur 4) ble samlet inn med ROV for å undersøke forekomsten av sårbare naturtyper i disse områdene. Video ble også analysert for visuelle spor fra ankringsaktivitet på havbunnen og på bunnlevende organismer (grønne og røde stasjoner i Figur 3 samt Vedlegg 1, Tabell 2).

All videodata ble samlet inn over 15 dager på to tokt (1.—5. oktober og 25. november—2. desember 2023) med en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) av typen Argus Rover 73 fra ROVas fartøyet ROV AS 1303 med to lasere montert slik at to punkter, med en avstand på 10 cm, lyste opp sentralt i bildet. Dette ble brukt til å beregne synsfeltet til ROVen. Undervannsposisjonen til ROVen ble målt med et USBL system fra Applied Nexus. Posisjonen til ROVen ble kontinuerlig lastet opp og lagret i HIs Toktlogger, et system for lagring av toktdata. Programvaren SFO (Seabed Field Observer) ble brukt til å logge, hovedsakelig, observasjoner av megafauna (arter større enn 5 cm) og bunnsubstrat under transektenes gang. SFO knytter observasjonene til riktig posisjon og dyp da dette leses inn fra toktloggeren.

 

To fotografier. Venstre: ROV henger fra kran og er på vei ned over ripa, toktpersonell står på dekk og holder på ROV. I bakgrunnen sees sjøen, og fjell som bader i vintersol. Høyre: Bilde fra arbeidsplass om bord. Toktpersonell jobber på PC, en stor skjerm i bakgrunn viser video fra ROV.
Figur 2. ROV på vei ned for dykk (til venstre) og annotering av observasjoner under tokt med programvaren SFO (til høyre).

 

 

Kart over Sognefjorden der videostasjoner er markert med fargede prikker som symboliserer følgende: svarte (vanlige), grønne (ny ankringsplass) og røde (eksisterende ankringsplass). Innfelt er et oversiktskart over Norge med rød firkant som viser kartutsnittet. Skalaen på kartet vises i nederste høyre hjørne, 0–20 km. Posisjoner kan sees i margene på kartet.
Figur 3. Kart over stasjoner hvor nye ROV dykk ble gjennomført i september og november 2023, merket med stasjonsnavn og -nummer.

 

Svarte stolper viser dybdeintervall. X-aksen lister stasjonene fra SA01 til SA23, og SO24 til SO75. Y-aksen viser dyp og går fra 0 til 700 m.
Figur 4. Graf som viser hvilke dybdeintervall som ble dekket av de 57 stasjonene filmet høsten 2023, hvorfra informasjon om bunnsubstrat og bunndyr ble samlet inn.

 

2.2 Tidligere kartlegging

For å få et bedre og utvidet datagrunnlag for kartleggingen av rødlistede arter og forvaltningsrelevante naturtyper, ble data også innhentet fra fire tidligere kartleggingsarbeid. Inkluderingen av disse fire datasettene utvidet også dybdeintervallet ved å dekke dyp mellom 650 og 1300 m, som ikke ble dekket under kartleggingen med ROVas høsten 2023.

Tidligere kartlegging med videoriggen CAMPOD og ROVen Ægir er blitt gjennomført og publisert av Buhl-Mortensen et al. (2020) og Meyer et al. (2020). Data fra disse toktene (totalt 34 transekt, Figur 5) er inkludert i denne rapporten. Transektene publisert i Buhl-Mortensen et al. (2020) har alle en standard lengde på 700 m, hvorav 15 av transektene dekket dybdeintervaller mellom 650 og 1200 m. De to transektene i Meyer et al. (2020) er 1,4 og 2,4 km lange, og ble kjørt fra bassengdypet (ca. 1200 m) og opp til ca. 50 m.

Ett dykk med Havforskningsinstituttets Munin AUV (Autonomous Underwater Vehicle) ble gjennomført i 2022, langs et 2 km langt transekt i et av bassengene (Mission 59, Figur 5). Data fra dette dykket er også blitt innhentet, analysert og inkludert. Videomateriale var av varierende kvalitet, og analysen er derfor noe flekkvis.

Videodata samlet under to forskjellige testtokt i regi av EAF-Nansen programmets fartøy DFN og VAMS (Video Assisted Multi Sampler) er også innhentet og analysert. Transektene (19 stykker) var av varierende lengde, hvorav ni av transektene dekket dybdeintervaller mellom 650 og 1300 m. Videomateriale var av varierende kvalitet, og analysen langs disse transektene er derfor flekkvis.

Totalt er data fra 54 videotransekter innhentet, blitt gjennomgått og inkludert i denne rapporten i tillegg til de 57 transektene som ble filmet under høsten 2023 av HI.

 

Kartutsnitt over Sognefjorden, der «Videostasjoner, andre kilder» er som følger: Svart tynn strek som peker ned til prikker = AUV, HI 2022. Grønn diamant = Buhl-Mortensen 2020. Blå prikk = EAF-Hansen 2017. Mørk blå prikk = EAF-Nansen 2021. Rød trekant = Meyer et al. 2020. Skalaen på kartet vises i nederste høyre hjørne, 0–10 km. Posisjoner kan sees i nedre og høyre marg.
Figur 5. Kart over de 54 stasjonene hvor tidligere kartlegging har blitt gjennomført i Sognefjorden. Data fra disse stasjonene er inkludert i denne rapporten (se Tabell 3, Vedlegg 1).

 

2.3 Bildeanalyse, samfunnsstruktur, rødlistede arter og forvaltningsrelevante habitat

Videomateriale av fjordbunnen ble analysert enten direkte på toktet med programvaren SFO eller etter toktet i programvarene VideoNavigator eller Biigle. Fokus var på registrering av stor (> 5 cm), strukturerende fauna som har særlig forvaltningsrelevans da de er klassifisert som sårbare og/eller verdifulle av OSPAR, ICES eller Artsdatabanken. En klyngeanalyse ble gjennomført for å se etter mønstre i bunndyrssamfunnene i fjorden. En klyngeanalyse er en statistisk metode som grupperer et datasett (her bunndyr) og fordeler de i klynger basert på hvor ulike/ like samfunnene er basert på tilstedeværelse av arter.

Basert på nevnte videotransekt, samt registreringer i Artskart (Artsdatabanken.no), ble et register satt sammen av alle observasjoner av fastsittende, marine evertebrater (virvelløse dyr) som på Norsk rødliste (2021) er kategorisert som nært truet (NT), sårbar (VU), sterk truet (EN) eller kritisk truet (CR) (det vil si korallene Anthelia fallax, Anthomastus grandiflorus, Anthothela grandiflora, Desmophyllum pertusum, Isidella lofotensis, Paragorgia arborea, Radicipes gracilis og Swiftia pallida). Figur 6 viser illustrasjonsbilder av rødlistede koraller som ble observert i Sognefjorden høsten 2023. Observasjoner av den rødlistede fisken blålange blir i tillegg presentert.

 

Illustrasjonsbildene fra øverst til venstre til nederst til høyre.
Figur 6. Illustrasjonsbilder av rødlistede koraller som forekommer i Norske fjorder: Isidella lofotensis: Grasholbanken (401 m), Mareano, Paragorgia arborea: Andfjorden (231 m), Mareano, Anthothela grandiflora: Nordland VI (178 m), Mareano, Anthomastus grandiflorus: Sognefjorden, EAF-Nansen.

 

Havforskningsinstituttets forenklede klassifisering av bevaringsrelevante naturtyper for Norge (basert på OSPAR- og ICES-listene over truede/minkende naturtyper) ble brukt for å sette sammen et register av observerte habitat/naturtyper som er rødlistede eller av særlig forvaltningsverdi. I Sognefjorden inkluderer dette fem naturtyper: 1) Svamphage, 2) Sjøfjærbunn, 3) Cerianthidebunn, 4) Hardbunnskorallskog og 5) Reirskjell på fjell. Disse ble registrert basert på følgende kriterier, hvor antall observasjoner per sekund gjelder for en fart på 0,3—0,5 knop:

Svamphage (Hardbunnssvampsamfunn)

Karakteristiske arter/taxa: Antho dichotoma, Axinella infundibuliformis, Axinellidae indet, Phakellia ventilabrum, Phakellia sp., Mycale lingua (Figur 7).

Substrat: Hardbunn (dominans av: grus, stein, blokk eller bart fjell) dominert av en eller flere hardbunnsbunntyper i blanding

Tetthet av karakteristiske arter: > 20 kolonier per 100 m2 (én observasjon oftere enn hvert 5. sekund)  

Svamphager står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er på ICES sin liste over VMEer (Vulnerable Marine Ecosystems) som «Deep-Sea Sponge Aggregations» bygget av Axinella og Phakellia svamper. «Deep Sea Sponge Aggregations» er også på OSPAR sin liste over truede og minkende habitat.

 

To bilder. Det til venstre viser litt på avstand, og fire røde laserpunkt er synlig midt i bildet. Og til høyre er et nærbilde av svampen.
Figur 7. Svamphage på hardbunn, bestående av viftesvampen Phakellia ventilabrum (Mareano).

 

Sjøfjærbunn (Sjøfjærsamfunn)  

Karakteristiske arter/taxa (Indikatorarter): Funiculina quadrangularis, Balticina (tidl. Halipteris) christii, B. finmarchia, B. sp., Kophobelemnon stelliferum, Pennatula phosphorea, Pennatula sp., Pennatulacea indet., Protoptilum thomsoni, Stylatula elegans, Virgularia mirabilis, Virgularia sp. og Petilella grandis (Figur 8).

Substrat: Bløtbunn (mudder til mudderholdig sand)

Tetthet av karakteristiske arter: > 20 kolonier per 100 m2 (én observasjon oftere enn hvert 5. sekund)

Sjøfjærbunn står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er på ICES sin liste over VMEer (Vulnerable Marine Ecosystems) som «Seapen fields» bygget av Pennatula, Kophobelemnon, Funiculina og Virgularia sjøfjær. «Sea Pen and Burrowing Megafauna» er også på OSPARs liste over truede og minkende habitat.

 

To bilder. Det til venstre viser litt på avstand, og to røde laserpunkt er synlig midt i bildet. Og til høyre er et nærbilde av sjøfjær.
Figur 8. Sjøfjærbunn bestående av Virgulariidae sjøfjær (Mareano).

 

Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn)  

Karakteristiske arter/taxa (Indikatorarter): Sylindersjøroser (Cerianthidae), Ceriantharia indet., Cerianthus lloydii, Cerianthus vogti, Pachycerianthus multiplicatus  (Figur 9).

Substrat : Bløtbunn (mudder til sandig mudder).  

Tetthet av karakteristiske arter: > 5 individ per 5 m (dvs. ca. 1 hvert sekund)  

Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn) står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, men er på ICES sin liste over VMEer (Vulnerable Marine Ecosystems) som «Tube-dwelling anemone aggregations» bygget av cerianthider/sylindersjøroser.

 

To bilder. Det til venstre viser litt på avstand. Og til høyre er et nærbilde av sylindersjørose.
Figur 9. Cerianthidebunn bestående av sylindersjørosen Cerianthus vogti (Mareano).

 

Reirskjell på fjell  

Karakteristiske arter/taxa (Indikatorarter): Reirskjell (Acesta excavata) (Figur 10).  

Denne arten opptrer ofte på korallrev men i norske fjorder forekommer den enkelte steder i store tettheter på fjellvegg og blokk på dyp mellom 50 og 200 m.   

Substrat: Vertikale flater på fjell og blokk.  

Tetthet av karakteristiske arter: Lokale tette bestander på mer enn 10 per 10 m2 .  

Reirskjell på fjell står ikke på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, heller ikke på ICES sin liste over VMEer (Vulnerable Marine Ecosystems) eller OSPARs liste over truede og minkende habitat. De blir likevel ansett som en forvaltningsrelevant naturtype da reirskjell deler mange karakteristikker med koraller og svamp. De bygger habitat med skjell i veldig høye tettheter, har veldig høye filtreringsrater og har derfor viktig funksjon for nitrogen- og karbonsyklusen i fjorder. De er sensitive mot forurensning og blir flere hundre år gamle.

 

To bilder av reirskjell på vegg, det til høyre viser litt mer nærbilde av en klynge skjell.
Figur 10. Reirskjell Acesta excavata på en fjellvegg (t.v.) i Hardangerfjorden og (t.h.) i Sognefjorden (SponGES prosjekt, Meyer et al., 2020).

 

Hardbunnskorallskog

Karakteristiske arter/taxa (Indikatorarter): Paragorgia arborea, Paramuricea placomus, Primnoa resedaeformis, Swiftia spp. (Figur 11).

Substrat: Hardbunn (bart fjell og blokk).  

Tetthet av karakteristiske arter: > 10 kolonier per 100 m2 (én observasjon oftere enn hvert 10. sekund).  

Hardbunnskorallskog står på den Norske rødlisten for naturtyper, som viser hvilke naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge, og er på ICES sin liste over VMEer (Vulnerable Marine Ecosystems) som «Hardbottom coral garden» bygget av Paragorgia og Primnoa. «Coral gardens» er også på OSPARs liste over truede og minkende habitat.

 

To bilder. Det til venstre viser på litt avstand. Og til høyre er et nærbilde en nesten helt rød Paragorgea arborea (sjøtre).
Figur 11. Hardbunnskorallskog bestående av Paragorgea arborea (Mareano).

 

2.4 Prediksjonsmodeller

For å kartlegge utbredelsen av naturtyper over større arealer er det vanlig å bruke statistiske modeller, som med artsdata og miljøvariabler med flatedekning som grunnlagsdata, forutsier sannsynlige tettheter eller forekomster av relevante arter og grupper av arter over området hvor informasjon om miljøvariablene finnes, i dette tilfellet hele Sognefjorden.

I dette prosjektet ble Random Forest modeller brukt i prediksjonsarbeidet. Disse modellene kvantifiserer først sammenhengen mellom grupper av arter og utvalgte kjente miljøvariabler, identifiserer områder som har like miljøforhold som områder hvor arten finnes, og deretter predikerer tilstedeværelsen av en gitt art innenfor modellområdet. Ved å plotte disse prediksjonene på kart får vi et gradientkart hvor intensiteten på fargen representerer den predikerte tettheten av artene.

Vi valgte å bruke Random Forest modeller da (1) vi ville bruke samme type modell for å analysere alle de forskjellige artsgruppene i Sognefjorden, og (2) data for noen arter var mindre egnet for parametriske modeller (f.eks. lineære modeller). Random Forest modeller er vanligvis mer robuste mot støy og ekstremverdier i dataene, og har en tendens til å gi høy nøyaktighet. Gitt mengden av data tilgjengelig for modellering av noen arter, er det dog en sjanse for overtilpassede resultater og at prediksjonen kan overse områder som faktisk er egnet for arten. Det er derfor viktig å understreke at modellene kun er et estimat på sannsynligheten av at en art eller en gruppe av arter vil forekomme med en gitt tetthet, på en gitt plass. Det anbefales at de områdene som modellen angir som gunstige for arten undersøkes nærmere ved tilfeller hvor tilstedeværelsen av arten kan utløse forvaltningstiltak.

Det var mulig å bygge gode (troverdige) modeller for gruppene Svamphage (Hardbunnssvampsamfunn), Sjøfjærbunn (Sjøfjærsamfunn), Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn) og Hardbunnskorallskog. For de tre første artsgruppene hadde vi i prosjektet nok data tilgjengelig til å undersøke og modellere variasjoner i tettheter over Sognefjorden. Hardbunnskoraller og hardbunnskorallskog ble funnet på svært få stasjoner, noe som begrenser modellens potensial til å gi gode og sannsynlige resultater om tetthetsvariasjon. Derfor analyserte vi tilstedeværelse av korallaggregeringer i stedet for, hvor minst fem koraller måtte ha blitt observert for å bli notert som tilstedeværende. Følgende miljøvariabler ble brukt i analysene:

  1. Gjennomsnittlig dybde ekstrahert fra et 50m*50m topografisk rasterkart (Lastet ned fra Geonorge)

  2. Terrenghelling ved bruk av 3*3 eller 21*21 pikslers vinduer (dvs. 150*150m eller 1050*1050 m vinduer)

  3. Profilkurvatur ved bruk av 3*3 eller 21*21 piksler vinduer

  4. Relativ posisjonsindeks, representert som forskjellen mellom den sentrale pikselens dybde og gjennomsnittsdybden til et 3*3 eller 21*21 pikslers vindu rundt den sentrale pikselen

  5. Terreng-ruhet estimert som variasjonen innenfor et 3*3 pikslers vindu hensyntatt den generelle terrenghellingen

  6. Temperatur - gjennomsnitt, samt laveste og høyeste verdier per piksel

  7. Saltholdighet - gjennomsnitt, samt laveste og høyeste verdier

  8. Maksimal Lyapunov-eksponent (MLE) - som representerer turbulens i vannstrømmen

  9. Stråling eller nedoveroppvarming

  10. Strømhastighet

  11. Daglig temperaturvariasjon

  12. Daglig saltholdighetvariasjon

Variablene 2—5 ble kalkulert ved hjelp av MultiscaleDTM-pakken i R fra rasterkart (basert på variabel 1). Oseanografiske data (variabel 6—10) ble hentet fra NorFjords160 hydrodynamiske modell (160 x 160 m horisontal oppløsning).

3 - Marinbiologisk mangfold

3.1 Arter, samfunnsstruktur og fjordgradienter

Undervannsvideo av fjordbunnen ble samlet inn på totalt 57 stasjoner i september og november 2023. Undersøkelsene strekte seg fra de indre delene av fjorden helt ut til terskelen, og fra 30 til 1200 m dyp (Figur 4). Individ fra dyregruppene Annelida (leddormer), Arthropoda (leddyr), Chordata (ryggstrengdyr), Cnidaria (nesledyr), Echinodermata (pigghuder), Mollusca (bløtdyr) og Porifera (svamp) ble observert, med en dominans av Echinodermata, Annelida og Chordata på de grunne stasjonene (SA) og av Porifera, Cnidaria og Echinodermata på de dypere stasjonene (SO) (Figur 12). Alle observasjoner av forvaltningsrelevante arter/artsgrupper (dvs. Acesta excavata, Cerianthus, Protanthea simplex, Kadosactis abyssicola, samt alle arter av sjøfjær og koraller) er registrert og tilgjengelig på Artskart (https://artsdatabanken.no/kart).

 

 Øverst: Stablet stolpediagram: Prosentvis fordeling av dyregrupper, X-aksen viser stasjonene (en stolpe per stasjon) og Y-aksen viser fra 0 til 100 %. Fargene representerer følgende; gul (Annelida), oransje (Arthropoda), organsje/rosa (Chordata), rosa (Cnidaria), mørk rosa (Echinodermata), lilla (Mollusca) og blå (Porifera). Nederst: Fire fotografier fra øverst til venstre til nederst til høyre. På bildet med kråkebollen (ø.h.) er det også et delvis nedgravd kuskjell. På bildet med sjøfjær (n.v.) er det også to grønne laserprikker, samt en kråkebolle. På bildet n.h. er det også en «sjøkreps-grop», en flatfisk og en kråkebolle.
Figur 12. Øverst: diagram som viser fordelingen innen de ulike dyregruppene observert på stasjoner i Sognefjorden undersøkt høsten 2023. Nederst: utvalgte fotografier av dominerende bunndyr i fjorden; sjøpølsen Parastichopus tremulus, kråkebollen Gracilechinus acutus, sjøfjæren Pennatula phosphorea og trollhummer Munida sp. sammen med sjøkrepsen Nephrops norwegicus.

 

Klyngeanalysen viser at fjorden domineres av fire forskjellige hovedtyper av bunndyrssamfunn. Det ser i hovedsak ut å være miljøvariablene dyp og breddegrad som driver denne fordelingen (Figur 13 og 18).


Øverst: Dendogram der Klynge 1 = blå, Klynge 2 = lilla, Klynge 3 = oransje og Klynge 4 = grønn. I dendogrammet ligger de ved siden av hverandre i følgende rekkefølge: Klynge 4, 1, 2 og 3. Nederst: Kartutsnitt over Sognefjorden der stasjonene har fargede prikker tilsvarende Klyngene.
Figur 13. Øverst: Dendogram fra klyngeanalysen som viser ulikhet/likhet i bunndyrssamfunn mellom de forskjellige stasjonene undersøkt høsten 2023. Nederst: kart over hvor i Sognefjorden de fire forskjellige bunndyrssamfunnene ble funnet.

 


 

Klynge/gruppe 1 (blå) finner man i hovedsak i fjordarmene i den sentrale delen av Sognefjorden ned til 100 m dyp (Figur 13, Figur 14, Figur 18). Gruppen karakteriseres av sjøstjernene Marthasterias glacialis og Asterias rubens, blekkspruten Rossia, reker i familie Pandalidae, eremittkreps, skjell, flatfisk fra ordenen Pleuronectiformes og forskjellige arter av fisk. Andre arter som finnes i denne gruppen, men som også er vanlige i andre grupper, er flere typer av rørbyggende flerbørstemark, Funiculina quadrangularis, Virgulariidae og andre Pennatulacea sjøfjærarter, kråkebollen Gracilechinus acutus, sjøkrepsen Nephrops norvegicus og skjeorm Bonelliidae.

 

Fire fotografier med fauna, grønne laserprikker/stråler er synlig.
Figur 14. Bilder av arter som er vanlig og karakteristiske for gruppen Klynge 1; Gracilechinus acutus, Ciona intestinalis, Pleuronectiformis, Pennatula phosphorea, Asterias rubens og eremittkreps.

 


 

Klynge/gruppe 2 (lilla) finner man i et bredt dybdespektrum i hovedsak i de sentrale delene av fjorden og i terskelområdet (Figur 13, Figur 15, Figur 18). Gruppen karakteriseres av forskjellige arter av kråkeboller, forskjellige typer anemoner inkludert Kadosactis abyssicola, korallene Anthothela grandiflora (dvergsjøtre) og Anthomastus sp. (kjøttkorall), ukjente massive svamper og filigranmarken Filograna implexa. Andre arter som finnes i denne gruppen, men som også er vanlig i andre grupper, er forskjellige typer av rørbyggende flerbørstemark, sjøpølsene Psolus squamatus og Parastichopus tremulus, Haliclona sp., viftesvampene Phakellia og Axinella og forskjellige ukjente arter av viftesvamper, ukjente arter av skorpedannende svamp og Hymedesmia paupertas, reirskjellet Acesta excavata, anemonen Bolocera tuediae, sjøstjernen Henricia sp., sjøfjæren Funiculina quadrangularis og kråkebollen Gracilechinus acutus.

 

Fire fotografier med fauna, grønne laserprikker/stråler er synlig.
Figur 15 . Bilder av arter som er vanlig og karakteristiske for gruppen Klynge 2; den rørbyggende flerbørstemarken Filograna, forskjellige typer svamp, reirskjellet Acesta excavata, og dvergsjøtre Anthothela grandiflora.

 


Klynge/gruppe 3 (oransje) finner man på mudderbunn, i hovedsak i de grunne sidefjordene i indre del av fjorden (Figur 13, Figur 16, Figur 18). Gruppen karakteriseres av sjøfjæren Kophobelemnon stelliferum, flerbørstemarken Oxydromus flexuosus og påfuglmarken Sabellidae. Andre arter som finnes i denne gruppen, men som også er vanlig i andre grupper, er Funiculina quadrangularis og andre sjøfjærarter tilhørende Virgulariidae og Pennatulacea, sjøkrepsen Nephrops norvegicus, sylindersjøroser/cerianthider, sjøpølsene Mesothuria intestinalis, Parastichopus tremulus og Bathyplotes natans samt kråkebollen Gracilechinus acutus.

 

Fire fotografier med fauna, grønne laserprikker/stråler er synlig.
Figur 16. Bilder av arter som er vanlig og karakteristiske for gruppen Klynge 3; flerbørstemarken Oxydromus flexuosus, forskjellige sjøfjærarter (Pennatula phosphorea, Kophobelemnon stelliferum og Virgulariidae), sjøkrepsen Nephrops norvegicus og sjøpølsen Parastichopus tremulus.

 


Klynge/gruppe 4 (grønn) finner man over hele fjorden men i all hovedsak på hardt substrat (fjell) dypere enn 400 m (Figur 13, Figur 17, Figur 18). Gruppen karakteriseres av reker av typen Pandalidea, flerbørstemarkene Chaetopterus, armfotinger, Polymastiidae svamper og flere forskjellige ukjente arter av svamper. Andre arter som finnes i denne gruppen, men som også er vanlig i andre grupper, er den rørbyggende flerbørstemarken Serpulidae, skjeorm Bonellidea, sjøpølsen Psolus squamatus, vifteformede svamper av forskjellige arter innen Phakellia og Axinella, skorpedannende svamp som Hymedesmia paupertas, reirskjellet Acesta excavata, svampen Haliclona sp., anemonen Bolocera tuediae, sjøstjernen Henricia sp., kråkebollen Gracilechinus acutus, sylindersjøroser/cerianthide og sjøpølsene Mesothuria intestinalis, Bathyplotes natans og Parastichopus tremulus.

 

Øverst til venstre: vifteformede svamper som Phakellia og Axinella. Øverst til høyre: reirskjellet Acesta excavata (rød pil) bak en brisingasjøstjerne. Nederst til venstre: den rørbyggende flerbørstemarken Serpulidae på fjell (røde piler) hvor en uer hviler på bunn. Nederst til høyre: et felt der mange sylindersjøroser/cerianthider stikker opp av mudderet.
Figur 17. Bilder av arter som er vanlig og karakteristiske for gruppen Klynge 4; vifteformede svamper som Phakellia og Axinella, reirskjellet Acesta excavata (rød pil) bak en brisingasjøstjerne, den rørbyggende flerbørstemarken Serpulidae på fjell (røde piler) hvor en uer hviler på bunn, og ett felt der mange sylindersjøroser/cerianthider stikker opp av mudderet.

 

Diagram (boksplott) med Klynge 1 (blå) innerst, Klynge 2 (lilla), Klynge 3 (oransje) og Klynge 4 (grønn). Y-aksen viser dyp og går fra 0 til 700 m.
Figur 18 . Diagram som viser i hvilke dybdeintervall Sognefjordens forskjellige bunndyrssamfunn ble funnet, basert på klyngeanalysen.

 

I denne studien ble det fokusert på å registrere tettheter av arter som er rødlistede eller bidrar til å bygge habitat/naturtyper som er klassifisert som sårbare og/eller verdifulle i enten Norsk rødliste for naturtyper eller av internasjonale forvaltningsorgan som OSPAR og ICES.

Cerianthider (Sylindersjøroser) var den dyregruppen som ble registrert flest ganger i Sognefjorden, med totalt 2668 individ (Tabell 1). Den ble observert på hele 20 av 57 stasjoner i dette studiet, og på 20 stasjoner av Buhl-Mortensen et al. (2020). Sjøfjær (Kophobelemnon og Funiculina) karakteriserer også tydelig bunndyrssammfunnet på mange plasser i fjorden (Tabell 1), hvor de bygger tette samfunn på bløtbunn, mens anemoner (Protanthea simplex og Kadosactis abyssicola) er karakteristisk for de harde fjellveggene hvor de på mange plasser bygger tette samfunn. Svampsamfunnene er dominert av vifteformede svamper fra slektene Phakellia og Axinella.

Den rødlistede Anthomastus (kjøttkorallen) ble observert på syv forskjellige plasser i fjorden i denne studien, og på ytterligere fem lokaliteter av Buhl-Mortensen et al. (2020). Kjøttkorallen ble observert både som enkelte individ og i grupper med mange individ, både store og små. Av arter som ikke regnes som sårbare eller truede dominerte sjøpølsen Psolus squamatus på flere lokaliteter. Denne danner veldig tette bestander på hardbunn (både fjellvegger og blandingsbunn [sedimentbunn blandet med stein og blokk]), på dypt og grunt vann, fra de ytre til de indre delene av fjorden. Ved den ytre terskelen ble det på mange plasser observert tette samfunn av arter som fanger partikler (mat) ved å filtrere bunnvannet, som for eksempel slangestjerner.

 

Art Individ Stn Art Individ Stn
HI 2023     Buhl-Mortensen et al. (2020)    
Cerianthidae 2668 30 Cerianthidae 1854 20
Kophobelemnon stelliferum 1652 15 Acesta excavata 1186 10
Oxydromus flexuosus 878 7 Phakellia/Axinella 1270 18
Phakellia/Axinella 526 12 Hymenodiscus coronata 401 11
Acesta excavata 454 15 Actiniaria 131 12
Pennatulacea 395 21 Hymedesmia paupertas 130 16
Protanthea simplex 342 1 Anthomastus sp. 101 5
Kadosactis abyssicola 231 3 Kophobelemnon stelliferum 97 9
Funiculina quadrangularis 203 19 Funiculina quadrangularis 71 5
Anthomastus sp. 184 7 Bolocera tuediae 65 12
Tabell 1. Oversikt over de ti vanligste artene som er blitt observert i Sognefjorden i denne studien og av Buhl-Mortensen et al. (2020), hvor mange av artene er rødlistede eller bidrar til å bygge habitat/naturtyper som er klassifisert som sårbare i enten Norsk rødliste for naturtyper eller av internasjonale forvaltningsorgan som OSPAR og ICES. Tabellen viser hvor mange individ som blitt observert (Individ) og på hvor mange stasjoner arten har blitt observert (Stn). Bilder av de mindre kjente anemonene Kadosactis abyssicola (SO56) (t.v.) og Protanthea simplex (SO36) (t.h.) er lagt ved under tabellen.

 

 

 Bilder av de mindre kjente anemonene Kadosactis abyssicola (SO56 (t.v.) og Protanthea simplex (SO36) (t.h.) er lagt ved under tabellen.


3.2 Dypvannsarter

Fire arter som vanligvis blir karakterisert som typiske dypvannsarter er funnet i Sognefjorden (Figur 19). Brisingasjøstjerne (Brisingidae), Bathyplothes natans (dypvannssjøpølse) og Anthothela grandiflora (kjøttkorall) ble relativt hyppig observert på dype plasser i fjorden. Dette samsvarer med observasjoner fra tidligere studier (Buhl-Mortensen et al. 2020, Meyer et al. 2020). I EAF-Nansen materialet ble det observert en glassvamp av typen Asconema foliatum nær terskelen av fjorden. Denne dypvannssvampen ble også observert av Meyer et al. (2020), både ved terskelen og i de sentrale delene av fjorden (på 930 og 820 m).

 

Figurtekst har all info.
Figur 19. Brisingasjøstjerne på 650 m dyp på stasjon SO26 (venstre), glassvampen Asconema aff. foliatum på stasjon S22-Tt (midten) og kjøttkorallen Anthomastus på 375 m dyp på stasjon SO73 (høyre).

 

3.3 Rødlistede arter

Fire arter av fastsittende rødlistede evertebrater (virvelløse dyr) ble funnet fordelt over 10 stasjoner (Tabell 2, Figur 20): Anthomastus grandiflorus, Anthothela grandiflora, Paragorgia arborea og Isidella lofotensis. I tillegg ble den rødlistede fisken blålange observert på to stasjoner. Mest utbredt var Anthomastus grandiflorus (kjøttkorallen) som ble observert på syv forskjellige stasjoner, på 650–240 m dyp. Buhl-Mortensen et al. (2020) rapporterte tre rødlistede koraller, nemlig Anthothela grandiflora (1 individ), Isidella lofotensis (4 individ) og Paragorgia arborea (13 individ) fra sine undersøkelser (Tabell 3). I tillegg observerte de blålange på syv stasjoner med totalt 8 individ. Meyer et al. (2020) observerte kjøttkorallen Anthomastus både ved terskelen og sentralt i fjorden. Anthothela grandiflora kan ha blitt observert, men alle hornkoraller ble i den studien kun identifisert til den høyere orden åttetallskoraller. Under tokt med DFN i Sognefjorden ble fire rødlistede arter observert, nemlig Anthothela grandiflora (1 individ), Isidella lofotensis (4 individ), Paragorgia arborea (13 individ) og Anthomastus. Kartet (Figur 21) viser tydelig terskelområdet som et hotspot for rødlistede arter, men også lenger inn i fjorden er flere arter blitt observert på forskjellige lokasjoner.


Stasjon SO32VL24 SO33VL23 SO36VL11 SO43VL42 SO45VL09 SO58VL13 SO61 SO65VL04 SO69VL10 SO73VL34
Dyp (max) 650 360 650 500 330 650 615 570 400 380
Dyp (min) 490 240 420 370 300 450 515 460 380 250
Substrat FmS BB FmS BB BB F BB BB BB FmS
A. grandiflorus 10 10 108     42   8 3 3
A. grandiflora     9     72 6      
I. lofotensis       1     4      
P. arborea         1 54        
Tabell 2. Rødlistede arter (evertebrater) observert med ROV i Sognefjorden under kartleggingen i oktober og november 2023. Substrat indikerer bunnforhold hvor F = Fjell, FmS = Fjell med tynt Sedimentlag og BB = bløtbunn

 

  Arter Stasjon Long Lat Individ Dyp (m)
Buhl Mortensen 2020 Isidella lofotensis S13VL14 6,9294 61,1270 2  
  Isidella lofotensis S18VL19 5,2077 61,1048 2  
  Anthothela grandiflora S18VL19 5,2077 61,1048 1  
  Paragorgia arborea S2VL3 5,1642 61,1090 1  
  Paragorgia arborea S3VL4 5,1932 61,0971 4  
  Paragorgia arborea S10VL11 5,1776 61,1064 5  
  Paragorgia arborea S18VL19 5,2077 61,1048 3  
  Anthomastus S2VL3 5,1642 61,1090 38  
  Anthomastus S3VL4 5,1932 61,0971 2  
  Anthomastus S10VL11 5,1776 61,1064 43  
  Anthomastus S17VL18 5,9337 61,1570 13  
  Anthomastus S18VL19 5,2077 61,1048 5  
Meyer et al. 2020 Anthothela grandiflora D1 6,5412 61,1088 2 552
  Anthothela grandiflora D2 5,3829 61,0684 2 502
  Anthomastus D1 6,5412 61,1088 34 547
  Anthomastus D2 5,3782 61,0655 36 954
EAF-Nansen Isidella lofotensis Oppe 12_3 5,4926 61,0604 3 676
  Isidella lofotensis S36-Tt 5,1873 61,0972 2  
  Paragorgia arborea S36-Tt 5,1820 61,0994    
  Anthothela grandiflora S36-Tt 5,1820 61,0994    
  Anthomastus S35-Tt 5,1820 61,0994 1  
  Anthomastus Oppe 13_2 5,4782 61,0508 35  
Tabell 3. Oversikt over observasjoner av rødlistede evertebrater fra Buhl Mortensen et al. 2020, Meyer et al. 2020 og Nansen-programmets testdykk i 2017 og 2021.

 

Bildene går fra øverst til venstre til nederst til høyre.
Figur 20. Isidella lofotensis : SO61 (539 m), Paragorgia arborea: SO58 (497 m), Anthothela grandiflora: SO36 (613 m), Anthomastus grandiflorus: SO36 (533 m).

 

Øverste kartutsnitt er over ytre deler av Sognefjorden, og nederste kartutsnitt er av indre deler av fjorden. Et lite kartutsnitt i midten, viser plasseringen i Sognefjorden ved hjelp av to røde rammer med piler. Stasjonene har fargede prikker (HI 2023) eller trekanter (andre kilder) for observasjoner av følgende rødlistede arter: Røde (Anthomastus grandiflorus), oransje (Anthothela grandiflora), gul (Desmophyllum pertusum), grønt (Isidella lofotensis), blå (Paragoria arborea) og mørk blå (Swiftia pallida).
Figur 21. Kart over hvor i fjorden det ble observert arter som er på Norsk rødliste for arter (2021) under kartleggingsarbeidet i 2023 (sirkler) og under tidligere kartleggingstokt (trekanter). Kartet inkluderer også observasjoner fra Artsdatabanken (artskart.no).

3.4 Forvaltningsrelevante habitat

3.4.1 Tette forekomster av sjøfjær og sjøfjærbunn

Under 2023 kartleggingen i Sognefjorden ble seks forskjellige arter av sjøfjær observert; Funiculina quadrangularis, Kophobelemnon stelliferum, Pennatula phosphorea, Virgulariidae, Balticina sp. og Ptilella grandis (Figur 22). Ptilella grandis ble observert med to individ på stasjon SA01 og SO73 (Tabell 4, Figur 22). Balticina ble observert én gang på stasjon SO58. De andre artene var mye mer tallrike og vidt til stede i fjorden. K. stelliferum var vanligst med totalt 1652 observasjoner, etterfulgt av Funiculina quadrangularis med 203 observasjoner. Noen individ var vanskelig å bestemme til art. Derfor er gruppen Pennatulacea registrert med 395 observasjoner. De fleste artene ble funnet i alle dybdespektre, fra 40 til 570 m.

 

Bildene listet A, B og C øverst og D, E og F nederst.
Figur 22. Illustrasjonsbilder av de seks forskjellige sjøfjærartene som ble observert i Sognefjorden: A) Funiculina quadrangularis, B) Kophobelemnon stelliferum, C) Pennatula phosphorea, D) Virgularia sp., E) Balticina sp. F) Ptilella grandis. Bilder fra video innsamlet av HI i 2023.

 

Sjøfjær bygger på substrat av mudder og mudderholdig sand naturtypen sjøfjærbunn, som i Norge karakteriseres av artene Funiculina quadrangularis, Balticina christii, B. finmarchia, B. sp., Kophobelemnon stelliferum, Pennatula phosphorea, Pennatula sp., Pennatulacea indet., Protoptilum thomsoni, Stylatula elegans, Virgularia mirabilis Virgularia sp. og Ptilella grandis.

Mareanoprogrammet er sjøfjærbunn blitt karakterisert som områder med en tetthet av indikatorarter på > 20 kolonier per 100 m2 eller minst én observasjon hvert 5. sekund. Basert på de kriteriene ble områder med sjøfjærbunn observert på totalt 10 stasjoner i Sognefjorden (Figur 23, tabell 4). Deler av stasjon SA20 er også karakterisert av sjøfjærbunn.


Stasjon SA15VL31 SA22VL28 SA23 VL27 SO42VL0 SO45 VL09 SO65 VL04 SO69 VL10 SO75 VL29
Dyp (m) 41 55 68 540 331 566 408 68
Dominerende substrat BB BB BB BB BB BB BB BB
F. quadrangularis     1 18 54   38 6
K. stelliferum   127 370 294 364 108 136 188
Pennatula phosphorea 196   1         40
Pennatulacea   1 27 51   1 6 2
Virgularidae   1 9 16 9   3 6
samlet 196 129 408 379 427 109 183 242
Tabell 4. Oversikt over sjøfjærobservasjoner på de stasjoner der det totale mengden sjøfjær var høyere enn 100 individ. Transektlengde = 200 m. BB = bløtbunn

 

tutsnitt over Sognefjorden. Sjøfjærbunn, gule sirkler (HI 2023) og gule trekanter (andre kilder). Tre illustrasjonsbilder under kartet.
Figur 23. Kart over transekter i Sognefjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av naturtypen sjøfjærbunn under kartleggingsarbeidet i 2023 (sirkler) og under andre kartleggingstokt (trekanter), samt illustrasjonsbilder av sjøfjærbunn fra videomateriale innsamlet av HI høsten 2023.

 

 

Buhl-Mortensen et al. 2020 observerte firearter av sjøfjær i sitt arbeid: Kophobelemnon stelliferum, Balticina sp., Funiculina quadrangularis og Virgularia mirabilis (Tabell 5). Mest tallrik var K. stelliferum med totalt 97 observasjoner, etterfulgt av F. quadrangularis med 71 og V. mirabilis med 23. Sjøfjær ble funnet på totalt 14 av 32 stasjoner i dette datasettet. Høyest tetthet ble observert på stasjoner S32VL33 (67 stykk), S18VL19 (67 stykk) og S23VL24 (25 stykk). På ingen av disse stasjonene var imidlertid tettheten så stor det kan bli karakterisert som sjøfjærbunn. Meyer et al. (2020) observerte to arter av sjøfjær (Virgularia og Kophobelemnon). På ingen av transektene var tettheten så høy at området kan bli karakterisert som sjøfjærbunn. Under testtokt med EAF-Nansen i Sognefjorden ble sjøfjærbunn observert på transekt 8.2 og 7.2 (Figur 23).

 

Sjøfjær samlet Stasjon Long Lat Antall Dyp (m)
Buhl-Mortensen 2020 S32VL33 6,6750 61,2998 67  
  S18VL19 5,9337 61,1570 67  
  S23VL24 6,4878 61,1114 23  
  S24VL25 6,9253 61,1228 12  
  S8VL9 6,9079 61,1238 13  
  S33VL34 5,2004 61,1279 13  
  S2VL3 5,1642 61,1090 11  
Meyer et al. 2020 D1 6,5414 61,1086 1+2 495
  D2 5,3790 61,0661 1 805
  D2 5,3837 61,0695 1 305
  D2 5,3840 61,0696 1 292
Tabell 5. Oversikt over stasjoner med høyest tetthet av sjøfjær i studiene av Buhl Mortensen et al. (2020) med en transekt lengde på 700 m og Meyer et al. (2020) med en transektlengde på 1,4 og 2,4 km.

3.4.2 Svamphage

Under 2023 kartleggingen ble 8012 svamper observert fordelt på 24 forskjellige arter/morfoarter. De fleste individ var ikke mulig å identifisere til artsnivå, men ble beskrevet som en morfotype hvor de vanligste var «Porifera encrusting», som ble logget mer enn 5000 ganger, og «Porifera fan/stalk/funnel/cup», som ble logget mer enn 1500 ganger. Mer enn 300 individ/kolonier på de 200 m lange transektene ble funnet på syv stasjoner (Tabell 6). Mye av svampen på de transektene var imidlertid skorpedannende og bidrar derfor ikke til å karakterisere området som svamphage. Derimot kan deler av transektene på stasjonene SO33, SO43, SO47, SO61, SO62, SO65, SO66, SO68 og SO73 karakterisert som svampehage/hardbunnssvampsamfunn med en tetthet av > 20 kolonier av vifteformede svamper per 100 m2 (Figur 24).  


 

Stasjon SO33VL23 SO36VL11 SO41 SO46VL05 SO50 SO65VL04 SO66VL07
Dyp Min 360 650 560 660 400 560 660
Dyp Max 240 420 410 560 180 460 500
Dominerende substrat BB FmS FmS BB FmS BB FmS
Total Porifera 322 303 1016 635 1423 656 788
Tabell 6. Stasjoner hvor mer enn 300 individer av svamp ble registrert under tokt i 2023.

 

 

Kartutsnitt over Sognefjorden. Svamphage, oransje sirkler (HI 2023) og oransje trekanter (andre kilder). Tre illustrasjonsbilder under kartet.Kartutsnitt over Sognefjorden.
Figur 24. Kart over transektene i Sognefjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av naturtypen svamphage. Data fra video innsamlet av HI i 2023 (sirkler) og fra tidligere studier (trekanter).

Kartleggingen av Meyer et al. (2020) observerte flere indikatorarter for svamphage men ikke på noen plass var tetthetene så høy at området kunne bli karakterisert som svamphage. Det samme gjelder kartleggingen i regi av EAF-Nansen programmet. Buhl-Mortensen observerte områder som klassifiseres som svamphage på syv transekt, både ved terskelen og lengre inn i fjorden (Tabell 7).

 

Svamp samlet Stasjon Long Lat Antall Transekt lengde (m)
Buhl-Mortensen 2020 S33VL34 5,2004 61,1279 1165 700
  S17VL18 5,9337 61,1570 965 700
  S12VL13 7,2518 61,1475 751 700
  S16VL17 6,4876 61,0852 669 700
  S15VL16 6,4705 61,1120 482 700
  S10VL11 5,1776 61,1064 370 700
  S23VL24 6,4878 61,1114 349 700
Tabell 7. Stasjoner hvor tettheten av svamp oversteg 300 individ per transekt (Buhl-Mortensen et al. 2020) og tilstrekkelig for å karakteriseres som svamphage.

 

3.4.3 Ansamling av koraller og korallskog

Fem forskjellige hornkoraller ble registrert i Sognefjorden under kartleggingen med ROVas høsten 2023: Anthothela grandiflora (dvergsjøtre), Paragorgia arborea (sjøtre), Primnoa resedaeformis (risengrynskorall), Paramuricea placomus (sjøbusk) og Isidella lofotensis (bambuskorall). Korallskog, dvs områder med en tetthet av nevnte arter på > 10 kolonier per 100 m2, ble kun registrert på en stasjon, SO58 ved Solsvika, i nærheten av terskelen (Figur 25, Tabell 8). Korallskog ble også observert under testtokt i regi av EAF-Nansen programmet på Sognefjordens terskelstasjon S36-Tt (Figur 25, Tabell 9). Vår sammenstilling viser at hardbunnsskorallskoger i Sognefjorden bygges hovedsaklig av hornkorallene sjøtre, dversgsjøtre og risekgrynskorall med en betydelig forekomst av anemonene Protanthea simplex og Kadosactis abyssicola og viftesvamper som Axinella og Phakellia. Her forekommer også flekker med samlinger av kjøttkorallen Anthomastus. Hardbunnskorallskog i Sognefjorden er tydelig assosiert med loddrette fjellvegger i den ytre delen av fjorden ved terskelområdet (Figur 25).

Hardbunnskorallskog, blå sirkler (HI 2023) og blå trekanter (andre kilder). Tre illustrasjonsbilder under kartet.
Figur 25. Kart over transektene i Sognefjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av naturtypen hardbunnskorallskog og illustrasjoner av forskjellige typer hornkoraller som bygger habitatet; Anthothela – dvergsjøtre (venstre), Primnoa resedaeformis - Risengrynskorall (midt) og Paragorgia arborea – sjøtre, risengrynskorall og reirskjell – Acesta excavata (høyre), SO58. Data fra video innsamlet av HI i 2023 (sirkler) og fra tidligere studier (trekanter).

 

Stasjon SO36VL11 SO43VL42 SO45VL09 SO58VL13 SO61
Dyp max 650 510 330 640 615
Dyp min 420 370 305 450 515
Dominerende substrat FmS BB BB F BB
Anthothela grandiflora 9     72 6
Paragorgia arborea     1 54  
Primnoa resedaeformis       93  
Paramuricea placomus       9 1
Isidella lofotensis   1     4
Hornkorall totalt 9 1 1 228 11
Tabell 8. Stasjoner hvor hornkoraller (av forskjellige arter) ble identifisert under HI-tokt i 2023.

 

Hornkorall samlet Stasjon Long Lat Antall Dyp (m) Transekt lengde (m)
Buhl-Mortensen 2020 S18VL19 5,9337 61,1570 27 550-430 700
  S10VL11 5,1776 61,1064 17 380-370 700
  S2VL3 5,1642 61,1090 6 380-350 700
  S3VL4 5,1932 61,0971 5 710-650 700
  S13VL14 6,9294 61,1270 2 510-500 700
EAF-Nansen S36-Tt 5,1873 61,0972 >50 570- Ikke kjent
Tabell 9. Alle stasjoner hvor hornkoraller ble observert av Buhl-Mortensen et al. 2020 og EAF-Nansen programmet.

3.4.4 Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn)

Under 2023 kartleggingen ble naturtypen Cerianthidebunn/ Sylindersjørosebunn observert langs åtte av transektene: SO43, SO48, SO57, SO61, SO66, SO68, SO69 og SO71. På disse stasjonene ble mer enn 100 individ observert, hvor den høyeste tettheten var på transekt SO48 (Tabell 10). Cerianthider er vanskelig å identifisere til art basert på bilde/videomateriale, og ble derfor kun identifisert til overordnet taksonomisk nivå. Buhl-Mortensen et al. (2020) observerte Cerianthider på totalt 22 av 32 stasjoner. De var mest tallrike på stasjoner S28VL29 og S8VL9 med 586 og 371 observerte individ, og møtte tetthetskriteriene for å karakteriseres som Cerianthidebunn (dvs. > 5 individ per 5 m) på 8 stasjoner (Figur 26, Tabell 11). Meyer et al. (2020) observerte centianthidebunn langs begge transektene (D1, D2), særlig langs delene av transektene som var i de dypere delene av fjorden. Under testtokt i regi av EAF-Nansen programmet ble det ikke observert noen cerianthidebunn.

Kartutsnitt over Sognefjorden. Cerianthidebunn, mørk blå sirkler (HI 2023) og mørk blå trekanter (andre kilder). To illustrasjonsbilder under kartet.
Figur 26. Kart over transektene i Sognefjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av naturtypen Cerianthidebunn og bilder av cerianthidebunn på stasjon SO48 (550 m dyp). Data fra video innsamlet av HI i 2023 (sirkler) og fra tidligere studier (trekanter).

Stasjon Long Lat Antall Dyp (m)
SO42 5,4196 61,0628 216 540
SO43 6,5622 61,1874 216 510
SO47 7,3284 61,1276 104 440
SO48 6,5756 61,1944 525 550
SO57 7,3692 61,1424 398 550
SO61 7,3397 61,1407 127 615
SO66 6,0828 61,1432 524 660
SO69 5,1495 61,1168 387 410
Tabell 10. Alle stasjoner med > 100 registreringer av cerianthider under HI-tokt i 2023.

 

Cerianthider Stasjon Long Lat Antall Dyp (m)
Buhl-Mortensen 2020 S28VL29 7,3784 61,3648 586 380-370
S8VL9 6,9079 61,1238 371 850-850
S13VL14 6,9294 61,1270 272 510-490
S7VL8 6,5982 61,1908 239 1090-890
S29VL30 7,3570 61,2287 204 650-270
S6VL7 6,4787 61,0974 126 1170-1160
S31VL32 7,1663 60,9331 119 405-260
S15VL16 6,4705 61,1120 113 490-180
Meyer et al. 2020 D1 6,5412 61,1092 40 581
Tabell 11. Tabellen viser alle stasjoner hvor tettheten av cerianthider oversteg 100 individ per transekt (Buhl-Mortensen et al. 2020) og områder som kan bli karakterisert som cerianthidebunn (Buhl-Mortensen et al. 2020 og Meyer et al. 2020)

 


3.4.5 Reirskjell på fjell

I 2023 ble reirskjell (Acesta excavata) observert 454 ganger og med tettheter høyere enn 45 individ per 200 m på fem forskjellige stasjoner (Tabell 12). Høyest tetthet ble observert på stasjon SO56. Lokale tette bestander av det som kan karakteriseres som naturtypen “reirskjell på fjell”, dvs. > 10 individ per 10 m2, ble observert på åtte stasjoner: SO26, SO32, SO36, SO37, SO50, SO56, SO63 og SO66 (Figur 27). Reirskjell ble særlig observert på vertikale flater og underheng på fjell og blokk, i alle deler av fjorden fra den ytre terskelen til de indre delene. Buhl-Mortensen et al. (2022) observerte Reirskjell av tettheter som er tilstrekkelig for å karakteriseres som habitatet reirskjell på fjell på seks lokasjoner i fjorden. På fem av disse transektene ble mer enn 100 individ registrert (Tabell 13). Meyer et al. (2020) registrerte også tette ansamlinger av reirskjell, i området nært terskelen (Tabell 13).

 

Kartutsnitt over Sognefjorden. Reirskjell på fjell, lys grønne sirkler (HI 2023) og lys grønne trekanter (andre kilder). To illustrasjonsbilder under kartet.
Figur 27. Kart over transektene i Sognefjorden hvor det er registrert tilstedeværelse av reirskjell (Acesta excavata) på fjell og illustrasjonsbilde av habitatstypen: stasjon SO50 (venstre) og SO36 (høyre). Data fra video innsamlet av HI i 2023 (sirkler) og fra tidligere studier (trekanter).

Reirskjell Stasjon Long Lat Antall Transekt lengde (m)
Denne studie SO56VL47 6,2842 61,1028 131 200
  SO37VL17 7,0660 60,9996 67 200
  SO32VL24 7,3308 61,1524 77 200
  SO26VL08 6,0072 61,1584 64 200
  SO36VL11 5,1860 61,0947 45 200
Tabell 12. Stasjoner hvor mer enn 45 individer av reirskjell ble identifisert under tokt i 2023.

 

Reirskjell samlet Stasjon Long Lat Antall Transekt lengde (m)
  Buhl-Mortensen 2020 S16VL17 6,4876 61,0852 303 700
    S12VL13 7,2518 61,1475 280 700
    S14VL15 6,8827 61,1192 190 700
    S17VL18 5,9337 61,1570 160 700
    S15VL16 6,4705 61,1120 136 700
  Meyer et al. 2020 D2* 5,3780 61,0652 129  
Tabell 13. Tabellen viser de stasjoner i Sognefjorden men den høyeste tettheten at Reirskjell dvs alle stasjoner hvor tettheten oversteg 100 individ per transekt (Buhl-Mortensen et al. 2020) & Meyer et al. 2020.

*115—530 m dyp

4 - Modellering av naturtyper

Modeller over sannsynlig tilstedeværelse av fire forskjellige naturtyper i Sognefjorden ble laget, for Svamphage (Hardbunnssvampsamfunn), Sjøfjærbunn (Sjøfjærsamfunn), Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn) og Hardbunnskorallskog . Disse er karakterisert som sårbare, og det er derfor særlig relevant for forvaltningen å kjenne til deres utbredelse. Det er viktig å være klar over at de presenterte kartene ikke viser 100 % korrekt tilstedeværelse, men kan indikere hvor i Sognefjorden det er høy sannsynlighet for for at disse naturtypene er tilstede. Hvor god modellen er til å beregne tilstedeværelsen, avhenger av detaljnivået på grunnlagsdata, og hvilke variabler som kan brukes som grunnlagsdata. Kun flatedekkende variabler kan benyttes for å lage flatedekkende kart. For Sognefjorden mangler det heldekkende kart over bunntype (bløtbunn/hardbunn, kornstørrelse etc.) noe som bidrar til usikkerhet i prediksjonene, da bunntype har stor betydning for bunnlevende dyr.

4.1 Svamphage

Videoundersøkelsene avdekket relativt diverse samfunn av svamp i Sognefjorden, med særlig høye tettheter av vifteformede svamper på 9 stasjoner. Svampsamfunn ble funnet på dyp mellom 200 og 600 m og på både fjell og bløtbunn. Figur 28 viser sannsynlig (modellert) egnet habitat for svamphager i Sognefjorden. Gradientkartet viser tydelig en høy sannsynlighet for tilstedeværelsen av denne naturtypen langs begge sidene av hovedfjorden. Dataene (modellert og observert) viste at det var høyere sannsynlighet med høye svamptettheter i områder med bratt skråning og en maksimal temperatur lavere enn 8,5 oC, det vil si i dypere områder. Selv om vegger ofte er svært egnet for svamper, bør de være rette og ikke for utsatt for altfor sterk strøm.

Kartutsnitt over Sognefjorden. Log (predikert forekomst) fra 0 (mørkest blå) til litt over 4 (gul). Observert svamp vises som sirkler med ulike størrelser: Prikk (0), deretter sirkler med kryss med økende størrelse: 50, 100, 150 og 200. Koordinater langs nedre og venstre marg.
Figur 28. Modellert utbredelse av naturtypen svamphage i Sognefjorden på fargeskala, hvor gul er høy predikert tetthet og blå er lav predikert tetthet eller ingen forekomst. Observert svamp vises som sirkler. Gradientkartet viser at sideveggene av hovedfjorden er sannsynligekjerneområder for denne naturtypen.

4.2 Sjøfjærbunn

Videoundersøkelsene avdekket rike samfunn av sjøfjær i Sognefjorden med særlig høye tettheter på 10 stasjoner, på bløtbunn mellom 40 og 600 m dyp. Figur 29 viser sannsynlig (modellert) utbredelse av sjøfjærbunn i Sognefjorden. Gradientkartet viser tydelig høy habitategnethet for denne naturtypen i kystområdene utenfor terskelen, men også i mindre områder langs sidene av hovedfjorden og i noen sidefjorder. Ifølge modellen var høyere tetthet av sjøfjær mer sannsynlig der minimumstemperaturer var rundt 6,5 til 9 oC, har lav turbiditet og lav profilkrumning. Dette type miljø er karakteristisk for små områder langs fjordgrenene og området utenfor terskelen. Det er sannsynlig at områdene med lav topografisk profilkurvatur og lav turbiditet representerer akkumulasjonsområder for sediment med små kornstørrelser.

 

Kartutsnitt over Sognefjorden. Log (predikert forekomst) fra litt under 1 (mørkest blå) til litt under 4 (gul). Observert sjøfjærbunn vises som sirkler med ulike størrelser: Prikk (0), deretter sirkler med kryss med økende størrelse: 50, 200, 300 og 400. Koordinater langs nedre og venstre marg.
Figur 29. Modellert utbredelse av naturtypen sjøfjærbunn i Sognefjorden, hvor gul er høy sannsynlighet og blå er lav sannsynlighet. Observert sjøfjær vises som sirkler. Gradientkartet viser at kystområdene utenfor terskelen, samt noen sidefjorder, er sannsynlige kjerneområder for denne naturtypen.

 


4.3 Cerianthidebunn (Sylindersjørosebunn)

Videoundersøkelsene avdekket tette samfunn av sylindersjørosebunn langs 8 transekter i Sognefjorden på bløtbunn mellom 40 og 600 m dyp. Figur 30 viser (modellert) utbredelse av sylindersjørosebunn i Sognefjorden, hvor gradientkartet tydelig viser en relativt høy tetthet av artene i denne naturtypen først og fremst i hovedfjorden. De mest egnede habitatene var karakterisert ved høy saltholdighet (rundt 35 ‰), lav turbiditet og relativt flat bunn.

 

Kartutsnitt over Sognefjorden. Log (predikert forekomst) fra 0 (mørkest blå) til 5 (gul). Observert sylindersjørosebunn vises som sirkler med ulike størrelser: Prikk (0), deretter sirkler med kryss med økende størrelse: 100, 200, 300, 400 og 500. Koordinater langs nedre og venstre marg.
Figur 30. Modellert utbredelse av naturtypen sylindersjørosebunn i Sognefjorden, hvor gul er høy sannsynlighet og blå er lav sannsynlighet. Observert sylindersjørose vises som sirkler. Gradientkartet viser at bassengområdene i hovedfjorden er sannsynlige kjerneområder for denne naturtypen i fjorden.

 


4.4 Korallforekomst

Videoundersøkelsene avdekket tette samfunn av koraller på én stasjon, i nærheten av terskelen. I motsetning til habitatkartene for de andre artene, som viser predikert tetthet, viser Figur 31 den modellerte distribusjonen basert på sannsynligheten for forekomst av koraller. Dette skyldes at koraller var mindre vanlige, noe som begrenset mengden data modellene kunne bruke for å estimere tetthetsvariasjon. Gradientkartet viser tydelig høy sannsynlighet for tilstedeværelse av koraller ved terskelen og i kystområdet nordvest for terskelen (der det er registrert koraller, se Figur 21). Noen små områder langs hovedfjorden indikerer også en viss sannsynlighet for forekomst. Vi har riktignok funnet enkelte koraller inne i fjorden, men disse er sparsomme og vanskelige å knytte til et spesifikt habitat/miljø uten flere observasjoner. Modellen viser at korallene krever høy saltholdighet (rundt 35 ‰) og foretrekker terreng med høy rugositet (humpete terreng).

 

Kartutsnitt over Sognefjorden. Sannsynlighet for forekomst fra 0,0 (mørkest blå) til litt over 0,6 (gul). Observert korallforekomst vises som prikker med ulike farger: rød (ikke til stede), oransje (<5 individ) og grønn (> 5 individ). Koordinater langs nedre og venstre marg.
Figur 31. Modellert utbredelse av korallforekomst i Sognefjorden, hvor gul er høy sannsynlighet og blå er lav sannsynlighet. Observert korallforekomst vises som sirkler. Gradientkartet viser at området utenfor og nær terskelen sannsynligvis er kjerneområder for denne naturtypen i fjorden.

 

5 - Ankringsområder

Blant de 28 ankringsområdene som ble undersøkt, var 12 kategorisert som eksisterende/gamle og 13 som potensielt nye. Noen av de potensielt nye områdene er likevel allerede i bruk i dag. Ingen store, generelle forskjeller mellom bunndyrssamfunnene ble observert på nye ankringsområder sammenlignet med de eksisterende. Det er imidlertidig usikkert hvor mye de forskjellige ankringsområdene (både nye og eksisterende) faktisk er i bruk. Dette betyr at fraværet av observerte forskjeller ikke nødvendigvis er enstydende med at bunnfaunaen på de eksisterende ankringsområdene ikke er påvirket.

To av ankringsstasjonene (SA14 og SA16) skilte seg imidlertidig ut som utpreget forskjellige fra de andre. I Nærøyfjorden (SA14) registrerte vi gule og hvite bakteriematter på bunn langs hele transektet. Eneste fauna som ble observert var den opportunistiske flerbørstemarken Oxydromus flexuosus, og da i samfunn med veldig høy tetthet, og kun i siste delen av transektet (Figur 28). Det ble heller ikke observert noen gravehull eller andre spor i mudderet etter fauna. Mye dødt terrestrisk materiale (blader fra trær) ble observert og hele transektet var preget av generelt lite vannbevegelse langs havbunnen.

 

To bilder, der venstre viser de tette ansamlingene av børstemark, mens det høyre viser bakteriematter og materiale.
Figur 32. Bilder fra havbunnen på stasjon SA14 som viser tette ansamlinger av flerbørstemarken Oxydromus flexuosus, hvite bakteriematter og dødt terrestrisk materiale. Avstanden mellom laserpunktene er 7,5 cm.

 

På stasjon SA16 i Flåm var havbunnen hovedsakelig mudder/sandholdig mudderbunn. Den siste halvdelen av transektet var veldig kupert, som sannsynligvis er pløyemerker fra ankringsaktivitet (Figur 29). I tillegg ble den opportunistiske flerbørstemarken Oxydromus flexuosus observert. Noen sjøfjær ble observert i begynnelsen av transektet hvor det ikke var tydelig pløyemerker, sammen med mye gravehull etter bunndyr.

 

To fotografier, se figurtekst. Lite synlig fauna på disse bildene.
Figur 33. Bilder fra havbunnen på stasjon SA16 som viser tydelig kuperte bunnsedimenter, som sannsynligvis er pløyemerker etter oppankring. Avstanden mellom laserpunktene er 7,5 cm.

 

 

6 - Kilder

Buhl-Mortensen L, Buhl-Mortensen P, Glenner H, Båmstedt U, Bakkeplass K (2020) Chapter 19 - The inland seep sea – benthic biotopes in Sognefjord. Seafloor Geomorphology as Benthic Habitat (Second Edition) 355-372. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814960-7.00019-1

Meyer HK, Roberts EM, Mienis F, Rapp HT (2020) Drivers of megabenthic community structure in one of the world´s deepest silled fjords, Sognefjorden (Western Norway). Frontiers in Marine Science 7:393. DOI: https://doi.org/10.3389/fmars.2020.00393

Starmans A, Gutt J, Arntz WE (1999) Mega-epibenthic communities in Arctic and Antarctic shelf areas.  Marine Biology  135:269-280. DOI: https://doi.org/10.1007/s002270050624

 

7 - Takk til bidragsytere

Vi vil rette en stor takk til alle som har bidratt med data til denne rapporten. Jan Arne Vågenes har gjort fotografier, innsamlet med AUV under Rederiavdelingens testtokt til de dype bassengene i Sognefjorden, tilgjengelige for analyser. Magne Olsen og Tor Magne Ensrud har gjort videomateriale, innsamlet med VAMS-en under EAF-Nansen-programmets testtokt med FF Dr. Fridtjof Nansen , tilgjengelige for analyser. Pål Buhl-Mortensen har gjort data, innsamlet gjennom prosjektet “Species inventory and nature type mapping of Sognefjorden” finansiert av Artsdatabanken, tilgjengelige for oss, og har også bidratt med sin erfaring og innsikt under planleggingsfasen av dette kartleggingsprosjektet. Dataene fra Meyer et al. 2020 ble samlet inn av EU prosjektet SponGES, og vi takker forfatterne for at de ga oss tillatelse til å bruke dataene i vårt arbeid.

8 - Vedlegg 1. Metadata for transekter annotert under dette arbeidet

Stasjon Start Stopp
  Long Lat Long Lat
SO24 5,3802 61,0821 5,3830 61,0819
SO26 6,0072 61,1584 6,0079 61,1586
SO31 5,1406 61,1016 5,1372 61,1007
SO32 7,3308 61,1524 7,3291 61,1535
SO33 7,3600 61,1471 7,3641 61,1471
SO35 6,8828 61,0957 6,8801 61,0956
SO36 5,1860 61,0947 5,1848 61,0948
SO37 7,0659 60,9996 7,0687 60,9997
SO40 7,4121 61,1296 7,4152 61,1303
SO41 7,0978 61,1117 7,0993 61,1107
SO42 5,4195 61,0628 5,4186 61,0646
SO43 6,5622 61,1874 6,5644 61,1891
SO45 5,1507 61,1223 5,1509 61,1237
SO46 5,8663 61,1236 5,8683 61,1221
SO47 7,3284 61,1276 7,3269 61,1263
SO48 6,5756 61,1945 6,5715 61,1947
SO50 7,2406 61,1479 7,2409 61,1476
SO55 6,9943 61,0788 6,9912 61,0780
SO56 6,2842 61,1029 6,2840 61,1023
SO57 7,3695 61,1419 7,3714 61,1430
SO58 5,2075 61,1084 5,2086 61,1083
SO60 6,2342 61,1508 6,2367 61,1518
SO61 7,3397 61,1407 7,3405 61,1421
SO62 6,5923 61,2100 6,5955 61,2101
SO63 6,0048 61,1261 6,0039 61,1248
SO64 5,3659 61,0420 5,3663 61,0414
SO65 5,4394 61,0678 5,4380 61,0688
SO66 6,0828 61,1432 6,0820 61,1444
SO68 6,9159 61,1536 6,9174 61,1553
SO69 5,1501 61,1163 5,1508 61,1141
SO71 7,2569 61,1642 7,2571 61,1656
SO73 6,7177 61,1771 6,7177 61,1790
SO75 7,3640 61,2707 7,3610 61,2719
Tabell 1. Start og stopp posisjon for ROV-transekter kjørt i Sognefjorden (SO transekter) i september og november 2023.

 

Stasjon Fjord Status Start Stopp
      Long Lat Long Lat
SA01 Fuglesetfjorden ny 5,8134 61,0767 5,8166 61,0776
SA02 Høyangerfjorden eksist. 6,0669 61,2130 6,0702 61,2139
SA03 Lånefjorden ny 6,2077 61,1767 6,2110 61,1775
SA04 Finnafjorden ny 6,3085 61,0533 6,3118 61,0542
SA05 Arnafjorden indre ny 6,3605 61,0061 6,3637 61,0070
SA06 Framfjorden ny 6,4074 61,0114 6,4107 61,0122
SA07 Vik eksist. 6,5818 61,0925 6,5851 61,0933
SA08 Esefjorden, indre ny 6,5116 61,2167 6,5149 61,2175
SA09 Esefjorden, ytre ny 6,5274 61,2145 6,5307 61,2153
SA10 Balestrand eksist. 6,5455 61,2088 6,5488 61,2097
SA11 Vetlefjorden eksist. 6,5572 61,2903 6,5605 61,2911
SA12 Fjærland, indre eksist. 6,7538 61,4125 6,7571 61,4133
SA13 Fjærland eksist. 6,7449 61,4022 6,7483 61,4030
SA14 Gudvangen eksist. 6,8623 60,8950 6,8656 60,8958
SA15 Fimreite ny 6,9804 61,1542 6,9837 61,1550
SA16 Flåm, indre eksist. 7,1309 60,8689 7,1342 60,8697
SA17 Flåm, ytre eksist. 7,1376 60,8770 7,1409 60,8779
SA18 Eidsfjorden ny 7,1527 61,2029 7,1561 61,2037
SA19 Kaupanger eksist. 7,2516 61,1787 7,2549 61,1795
SA20 Lærdal eksist. 7,4450 61,1091 7,4483 61,1099
SA21 Årdalstangen eksist. 7,7041 61,2316 7,7074 61,2324
SA22 Høyheimsvik ny 7,4057 61,4001 7,4090 61,4009
SA23 Skjolden ny 7,5876 61,4882 7,5910 61,4890
Tabell 2. Start og stopp posisjon for ROV-transekter kjørt i potensielle nye (ny) og allerede eksisterende (eksist.) ankringsområder i Sognefjorden (SA transekter).

 


 

Tokt Stasjon Lat Long Dybde tid (hh:mm)
2022 2021 Mission 59 20221127_1 S22-Tt (1) 61,1460 61,1016 5,9042 6,5020 1260 1198 00:17 01:29
  S22-Tt (2A & B) 61,0977 6,5108 1100 m 00:57 + 01:16
  S34-Tt 61,0992 5,1801 358 m 00:55
  S35-Tt 61,0994 5,1820 384 m 00:23
  S36-Tt 61,0972 5,1873 570 m 01:42
2017 Oppedal_Sognefjorden 12_1 61,0613 5,4928 850-750 m 01:36
  Oppedal Sognefjorden 12_2 61,0607 5,4927 750-720 m 00:35
  Oppedal Sognefjorden 12_3 61,0604 5,4926 700-650 m 00:49
  Oppedal Sognefjorden 13_1 61,0511 5,4755 605-390 m 01:22
  Oppedal Sognefjorden 13_2 61,0508 5,4782 390-356 m 00:56
  L22 Sognefjorden_2 61,0994 6,5130 1050-1050 m 01:18
  Høyanger_Sognefjorden 11.2 61,1340 6,0433 1240-1230 m 01:25
  Høyanger_Sognefjorden 10.2 61,1540 5,8367 1257-1230 m 00:37
  Høyanger_Sognefjorden 9 61,1541 5,9317 1270 m 00:26
  Høyanger_Sognefjorden 8.2 61,1646 5,9967 390 m 01:09
  Høyanger_Sognefjorden 7.2 61,1790 6,0164 320 m 00:40
  Høyanger_Sognefjorden 6 61,1790 6,0164 210 m 01:01
  Høyanger_Sognefjorden 5 61,1955 6,0679 160 m 01:13
  Høyanger_Sognefjorden 4 61,2042 6,0724 70 m 01:33
  Total timer analysert video       21:39
Tabell 3 . Metadata for videodata samlet inn med VAMS under EAF-Nansen programmets testdykk i Sognefjorden i 2017 og 2021, og fra HI sitt AUV Munin dykk i 2022.

9 - Vedlegg 2. Sammendrag av observasjoner langs transekter annotert under dette arbeidet

Observasjoner av særlig forvaltningsrelevans er markert med fet skrift.

Ankringsområder

Stasjon SA01

Stasjonen starter på 67 m dyp og veksler mellom flat mudderbunn med huler fra gravende dyr, skjellfragment og områder med stein og blokk. Kråkeboller dominerte faunaen, men noen sjøfjær, kalkrørsmark, skorpedannende svamp, kalklager og uer samt enkelte sjøfjærskjelett ble også observert.

Stasjon SA02

Stasjonen består av mudderbunn med relativt høy tetthet av kråkeboller (både voksne og juvenile) og lav tetthet av slangestjerner, eremittkreps, trollhummer, sjøpølse og sjøfjær av arten Funiculina. Noen sjøfjærskjelett ble også observert. Stasjonen starter på 85 m dyp.

Stasjon SA03

Videolinjen starter på 63 m dyp og strekker seg over flat mudderbunn. Bunn var ujevn med mange store hauger og groper. Tettheten av fauna var lav. Noen få sjøpølser, kråkeboller og sjøstjerner ble observert samt en koloni av Filogranmarken og mange små buskformede foraminifera.

Stasjon SA04

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 60 m dyp. I starten ble det observert mye debris fra land (blader og greiner) samt tare på bunn. Et stykke inn i linjen dominertes bunn av rørbyggende børstemark, noen sjøfjær, kråkeboller og eremittkreps. Enkelte kalkrørsmarker ble også observert.

Stasjon SA05

Videolinjen strekker seg mellom 40 og 60 m dyp og bunn består vekselvis av mudderbunn og områder med grus, steiner, blokk (med skorpedannende kalkalger og kalkrørsmark) og skjellfragment. Faunaen var dominert av kråkeboller, men også sjøstjerner og eremittkreps var vanlig, samt torskefisker og knurr.

Stasjon SA06

Videolinjen strekker seg mellom 60 og 70 m dyp og består av flat mudderbunn dominert av kråkeboller, sjøstjerner og noen rørbyggende børstemark. Noen flatfisk ble også observert.

Stasjon SA07

Videolinjen strekker seg mellom 80 og 105 m dyp på flat mudderbunn med mye organisk debris (terrestrisk) og dekke av noe som lignet foraminifera eller bryozoa. Kråkeboller, sjøpølser, slangestjerner, sjøstjerner, trollhummer og flatfisk dominerte faunaen.

Stasjon SA09

Videolinjen strekker seg mellom 14 og 20 m dyp på bunn av grus, stein, skjellfragment, blokk og mudder. Mye kråkeboller ble observer samt noen sjøstjerner, eremittkreps, skorpedannende kalkalger og kalkrørsmark.

Stasjon SA10

Videolinjen strekker seg mellom 60 og 97 m dyp og består av mudderbunn med enkelte blokker. Faunaen var dominert av kråkeboller, sjøpølser, eremittkreps og noen sjøfjær på mudderbunn og av svampen Mycale, skorpedannende svamp, trollkrabbe, kalkrørsmark og viftesvamper i områder med steinblokk. Noen flekker med høye tettheter av slangestjerner og flerbørstemarken Oxydromus flexuosus ble observert på mudderbunn.

Stasjon SA11

Videolinjen består av flat mudderbunn og strekker seg mellom 48 og 36 m dyp. Noen sjøfjær ble observert samt relativt mye små, ikke identifiserbare fisk, samt noen små huler som fisken svømte inn og ut av. Kråkeboller, rørbyggende børstemark og reker ble også observert relativt ofte.

Stasjon SA12

Videolinjen strekker seg fra 84 til 92 m dyp og består av flat mudderbunn med et relativt tett dekke av noe som så ut å være foraminifera (Pelosina arborescens) samt noen rørbyggende børstemark. Den mobile faunaen var dominert av kråkeboller, slangestjerner og noen fisk av typen knurr.

Stasjon SA13

Videolinjen strekker seg over relativt flat mudderbunn, med mye huler og hauger, på 80 og 112 m dyp. Sikten var dårlig i starten med mye dyreplankton. Bunn var dekket av foraminifera av typen Pelosina arborsescens og faunaen var dominert av rørbyggnede børstemark, kråkeboller, sjøstjerner og reker. Noen sjøfjær samt uidentifiserbare småfisk og flatfisk ble observert.

Stasjon SA14

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 55 til 77 m dyp. Sikten var dårlig med mye partikler i vannet på grunn av det veldig løse og finkornete sedimentet. Ingen fauna ble observert på den første 2/3 av linjen, deretter ble noen flerbørstemark (Oxydromus flexuosus ) observert på akkumuleringer av blader. Både gule og hvite bakteriematter ble også observert.

Stasjon SA15

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 39–41 m dyp, og er flekkvis dekket av skjellfragment. Mye sjøfjær ble observert samt kråkeboller, trollhummer og kalkrørsmark. Stasjonen kan muligens karakteriseres som sjøfjærsamfunn.

Stasjon SA16

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 45–47 m dyp, men med en kort strekning med fjell i på midten av linjen. Bunn var karakterisert av huler og hauger bygget av børstemarken Arenicola. Noen sjøfjøær av artene Funiculina og Kophobelemnon ble observert samt noen kråkeboller. På den siste delen av linjen var bunnen preget av ankerspor. Flerbørstemarken Oxydromus flexuosus ble observert her, samt noen flatfisk, knurr og sjøkreps.

Stasjon SA17

Videolinjen gikk over flat mudderbunn med masse huler og relativt lite dyreliv, på 71–73 m dyp. Noen sjøkreps, knurr og sjøpølser ble observert samt én sjøfjær.

Stasjon SA18

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn med masse huler og terrestrisk debris, på 86–70 m dyp. Noen sjøkreps, eremittkreps, flatfisk og små uidentifiserbare fisk ble observert.

Stasjon SA19

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn med mye huler, på 51–48 m dyp. Noen sjøkreps, sjøfjær (Virgularia og Pennatula) og fisk (hyse, knurr og flyndre) ble observert, samt mye kråkeboller og sjøpølser. Et tapt fiskegarn ble observert.

Stasjon SA20

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 55–37 m dyp med dårlig sikt. Sjøbunn var dominert av slangestjerner og flerbørstemarken Oxydromus samt noen gastropoda. Siste halvdelen av videolinjen bestod av sjøfjærbunn bygget av arten Virgularia.

Stasjon SA21

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn, med noen huler og mye spor av dyr (Lebenspuren), på 84–72 m dyp. På den første delen av linjen ble noen sjøfjær av artene Kophobelemnon og Fuliculina observert samt noen furer fra oppankring. Under den siste delen av linjen var bunn veldig merket av oppankringsaktivitet med noen sjøfjær og flerbørstemarken Oxydromus .

Stasjon SA22

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn på 55–48 m dyp. Sjøfjærbunn bygget av arten Kophobelemnon ble observert på deler av linjen. Flerbørstemarken Oxydromus flexuosus og kråkeboller var også vanlig.

Stasjon SA23

Videolinjen strekker seg over flat mudderbunn, med mye huler, på 68–57 m dyp. Sjøfjærsafunn bygget i hovedsak av arten Kophobelemnon men med innslag av Funiculina og Virgularia ble funnet på deler av linjen. Noen sjøpølser og sjøstjerner ble også observert samt flerbørstemarken Oxydromus flexuosus.

Øvrige stasjoner

Stasjon SO24

Videolinjen strekker seg over fjellbunn med tynt dekke av sediment fra 352 til 259 m dyp. Faunaen var karakterisert av skorpedannende svamp, kråkeboller, mobile sjøpølser og fastsittende sjøpølser av typen Psolus. Noen anemoner og sylindersjøroser ble også observert.

Stasjon SO26

Videolinjen dekker en bratt fjellvegg og små hyller fra 650 til 473 m dyp. Faunaen karakteriseres av skorpedannende svamp, viftesvamper av typen Phakellia, mye Psolus sjøpølser, kalkrørsmarker og noe sylindersjøroser. Ett overheng med mye reirskjell ble observert.

Stasjon SO31

Videolinjen strekker seg over fjellbunn med et tynt dekke av sediment fra 370 til 295 m dyp. Bunnstrømmen var sterk. Fjellbunn var kolonisert av den fastsittende sjøpølsen Psolus og innimellom disse observertes tusenvis av slangestjerner samt kråkeboller, mobile sjøpølser (Parastichopus) og noen skorpedannende hvite og blå svamper.

Stasjon SO32

Videolinjen strekker seg over bratt fjellbunn med et tynt dekke av sediment og noen hyller med sedimentbunn, fra 650 til 492 m dyp. På sedimentbunn på de dypere delene av linjen ble sjøfjær og sylindersjøroser observert. På stykker med bratt fjellvegg ble tette ansamlinger med reirskjell (Acesta) observert flere plasser. En plass ble en ansamling av kjøttkorall funnet. Fjellveggen var utenom dette karakterisert av små svamp av ukjente arter og mye sjøpølser (Psolus, Mesothuria og Bathyplotes). En brisingasjøstjerne (Brisingidae) ble observert.

Stasjon SO33

Videolinjen strekker seg over bratt fjellbunn med et tynt dekke av sediment og noen hyller med sedimentbunn, fra 359 til 241 m dyp. Faunaen karakteriseres av forskjellige typer ukjente skorpedannende og opprettstående arter av svamp, viftesvampen Phakellia, sjøpølser (Psolus, Mesothuria og Parastichopus) og sylindersjøroser. Et område med en kjøttkorallansamling ble observert.

Stasjon SO35

Videolinjen strekker seg i hovedsak oppover en skrånende fjellvegg, fra 244 til 63 m dyp. Mye kalkrørsmarker ble observert samt skjeormer (Maximuerellia og Bonnelidae), anemoner og kråkeboller. Relativt få opprettstående eller vifteformede svamper observert.

Stasjon SO36

Videolinjen dekker en bratt fjellvegg med et tynt dekke av sediment, fra 654 til 424 m dyp. Dekningsgraden av kalkrørsmark og skorpedannende svamp var høy. Flere områder med tette forekomster av reirskjell, anemoner av typen Kadosactis og hornkoraller av typen Anthothela/Lateothela ble funnet. Flekkvise funn av kjøttkorall (Anthomastus) og den fastsittende sjøpølsen Psolus be også gjort. Mellom 440 og 420 m ble tette samfunn av Psolus og slangestjerner observert.

Stasjon SO37

Videolinjen starter på bløt blandningsbunn og strekker seg så oppover en bratt fjellvegg med et tynt dekke av sediment, fra 360 til 240 m dyp. Fjellveggen er karakterisert av kalkrørsormer og rør av flerbørstemarken Chaetopterus. Noen flekker av tette ansamlinger av reirskjell (Acesta) ble funnet samt noen svamp, anemoner og reker.

Stasjon SO40

Videolinjen strekker seg over bratt fjellbunn med et tynt dekke av sediment og noen hyller med sedimentbunn og blandningsbunn, fra 302 til 149 m dyp. Noen områder ser ut til å være raspreget, hvor et er lite biota i rassonene. Relativt mye sjøpølser av typen Psolus, vifteformede og skorpedannende svamp, kalkrørsmark samt rør av flerbørstemarken Chaetopterus ble funnet (ikke i rassoner).

Stasjon SO41

Videolinjen dekker en bratt fjellvegg med et dekke av sediment i varierende tykkelse, noen hyller med sedimentbunn, fra 560 til 408 m dyp. Relativt lave tettheter med fauna som øker noe med minkende vanndyp. Sjøpølser, sylindersjøroser, skorpedannende svamp, noen opprettstående svamper av ukjent art, kalkrørsormer og rør av flerbørstemarken Chaetopterus ble observert. En brosme og en blekksprut.

Stasjon SO42

Videolinjen dekker flat mudderbunn fra 540 til 479 m dyp med tett nok bestand av sjøfjær av arten Kophobelemnon til å bli karakterisert som sjøfjærsamfunn.Funiculina sjøfjær, en del gravehull, sjøpølser, kråkeboller, reker, flyndrer og en blålange ble også observert.

Stasjon SO43

Videolinjen starter på mudderbunn og går senere opp langs en bratt fjellvegg dekket av et tynt sedimentlag, og med noen hyller med tykkere sedimentbunn, fra 507 til 367 m dyp. Høye tettheter av sylindersjøroser og enkelte individ av svampene Thenea og Stylocordyla ble observert på mudderbunn. Høye tettheter av sjøpølsen Psolus, viftesvampen Phakellia og ukjente arter av skorpedannende svamp, kråkeboller, enkelte reirskjell (Acesta) og en hornkorall ble også funnet.

Stasjon SO45

Videolinjen dekket både flat mudderbunn og fjell dekket av et tynt lag av sediment i dybdeintervallet 332–305 m. Bløtbunn karakterisertes av sjøfjærsamfunn (av artene Kophobelemnon, Funiculina og Virgularia) med innslag av Parastichopus sjøpølse, trollhummer, reker og sjøstjerner. Fjellbunn var kolonisert av Psolus sjøpølser og vifteformede Phakellia svamper.

Stasjon SO46

Videolinjen dekket dypdeintervallet 661 til 560 m og mudderbunn, sandbunn og områder med blokker. Blokkene var kolonisert av Psolus sjøpølser, armfotinger, kråkeboller samt vifteformede og skorpedannende svamper av forskjellige ukjente arter. Tynt sedimentlag på svamper indikerer lav strømhastighet i området.

Stasjon SO47

Videolinjen dekker dybdeintervallet 444 til 319 m, med bratte fjellvegger dekket av et tynt sedimentlag, og noen hyller med tykkere sedimentbunn. På bløtbunn finnes tette forekomster av sylindersjøroser. På fjellveggene finnes tette forekomster av sjøpølsen Psolus, en flekk med reirskjell (Acesta) og en flekk med Anthomastus (kjøttkorall). Sjøpølsene Parastichopus og Mesothuria er også relativt vanlig.

Stasjon SO48

Videolinjen dekker dybdeintervallet 547 til 439 m, og strekker seg hovedsakelig over mudderbunn med høye tettheter av sylindersjøroser, kråkeboller og noen enkelte Funiculina og Kophobelemnon sjøfjær. Sjøpølser av artene Parastichopus, Bathyplotes og Mesothuria ble også observert, samt en brisingasjøstjerne (Brisingidae). Noen områder med fjell, med tette forekomster av Psolus sjøpølser og enkelte individ av vifteformede svamper.

Stasjon SO50

Videolinjen dekker en bratt fjellside i dybdeintervallet 400–182 m. Flekker med reirskjell (Acesta) nesten hele veien, blandet med mye anemoner og endel vifteformede og skorpedannende svamper av ukjente arter. Noen plasser fantes tette forekomster av kalkrørsmark og rør av flerbørstemarken Chaetopterus. En brisingasjøstjerne (Brisingidae) ble observert.


Stasjon SO55

Videolinjen dekker dybdeintervallet 444 til 316 m og dekker bratte fjellvegger dekket av et tynt sedimentlag, og noen hyller med tykkere sedimentbunn med grus, stein og/eller blokker. Faunaen var dominert av sjøpølser av typene Psolus, Parastichopus og Mesothuria samt kråkeboller. Noen få, små plasser, var tettheten av vifteformede og skorpedannende svamp relativt høy.

Stasjon SO56

Videolinjen dekker en bratt fjellside i dybdeintervallet 399–199 m. Noen plasser ble tette forekomster av juvenile kråkeboller observert, samt noen få Psolus sjøpølser, skorpedannende svamp og små kalkrørsmark. Tettheten av dyr var lav langs hele linjen unntatt på noen få plasser hvor veldig høye tettheter med reirskjell, korallnellik anemoner, anemoner av typen Kadosactis og svamper (Phakellia og Mycale lignende) forekom.

Stasjon SO57

Videolinjen dekker dybdeintervallet 553 til 410 m og strekker seg over en bratt fjellvegg med et tynt sedimentlag, og noen hyller med tykkere sedimentbunn. På bløtbunn ble cerianthidebunn observert. På fjellveggene ble tette forekomster at Psolus sjøpølser observert, sammen med sjøpølser av typene Parastichopus og Mesothuria. Skorpedannende svamper og små vifteformede svamper av ukjent art var også relativt vanlig.

Stasjon SO58

Videolinjen starter på mudderbunn, på 644 m dyp, og går opp langs en bratt fjellvegg opp til 450 m dyp. Hele veggen kan karakteriseres som korallskog med tette forekomster av risengrynskorall, Anthothela/Lateothela, sjøtre, reirskjell, Kadosactis anemoner, og kjøttkoraller. Her forekommer også Psolus sjøpølser og vifteformede svamper relativt tett. Mye små reker og trollhummer lever blant korallene.

Stasjon SO60

Videolinjen dekker en fjellvegg med et tynt sedimentlag i dybdeintervallet 398 til 225 m. Videolinjen karakterisertes av lave tettheter med fauna. Små juvenile kråkeboller, enkelte Psolus, Parastichopus og Mesothuria sjøpølser samt vifteformede svamper av typen Phakellia og Axinella og skorpedannende svamper ble observert. Flere store hauger med gamle, døde Acesta skjell observert, men kun to levende skjell.

Stasjon SO61

Videolinjen dekket dybdeintervallet 614 til 517 m og dekker både flat mudderbunn og noen små loddrette vegger. Bløtbunn var kolonisert av sjøpølser av Mesothuria og Bathyplotes og sylindersjøroser. Fjellveggen var kolonisert av Anthothela og Paramuricea koraller og skorpedannende svamper og små vifteformede svamper av ukjente arter. Fire bambuskoraller (Isidella) ble observert.

Stasjon SO62

Videolinjen strekker seg over en skrånende fjellvegg med et tynt dekke av sediment på mellom 344 og 179 m dyp. På hardt substrat ble det observert skorpedannende og vifteformede svamper, blant annet PhakelliaPsolus sjøpølser, skjeormer (Maximuerellia og Bonnelia), kråkeboller og kalkrørsormer. På noen plasser ble hauger med døde Acesta skjell observert. En sjøfjær (Funiculina) ble observert på bløtbunn.

Stasjon SO63

Videolinjen dekker dybdeintervallet 657 til 548 m og strekker seg over bratte fjellvegger med noen områder med bløtbunn. Forskjellige typer svamper, brisingasjøstjerner (Brisingidae), skjeormer av typen Bonellidae, sjøpølser av typene Psolus, Mesothuria og Parastichopus, slangestjerner, sylindersjøroser, armfotinger, kråkeboller, kalkrørsmarker var relativt vanlig. Tre områder med tette forekomster med reirskjell ble funnet. Søppel ble observert.

Stasjon SO64

Videolinjen dekker dybdeintervallet 651 til 652 m og dekker en mudderflate og noen små strekk med fjellgrunn. Bløtbunnen karakterisertes av trollhummer (Munida) og sylindersjøroser. Fjellgrunnen karakterisertes av Psolus, armfotinger, svamper av forskjellige typer og brisingasjøstjerner (Brisingidae). Kråkeboller ble observert både på bløtbunn og hardbunn.

Stasjon SO65

Videolinjen dekker dybdeintervallet 568 til 460 m og dekker en mudderflate og noen små områder med fjellgrunn. På fjellgrunn ble relativt mye skorpedannende og vifteformede svamper av forskjellige arter og Psolus sjøpølser observert. En flekk med et stort antall kjøttkoraller observert. På bløtbunn var sjøpølser og sjøfjær av typen Kophobelemnon relativt vanlig, på et strekk med tetthet høy nok for å karakteriseres som sjøfjærsamfunn. Kråkeboller forekom flekkvis over hele videolinjen.

Stasjon SO66

Videolinjen dekker dybdeintervallet 660 til 498 m, med bratte fjellvegger dekket av et tynt sedimentlag, og noen hyller med tykkere sedimentbunn. På bløtbunn ble mye sylindersjøroser observert, på noen plasser i tilstrekkelig tetthet for å karakteriseres som sylindersjørosebunn. Andre relativt vanlig forekommende arter er sjøfjær, Mesothuria, Parastichopus, slangestjerner og kråkeboller. På fjellgrunn ble vifteformede svamper av forskjellige, uidentifiserbare arter observert sammen med Psolus sjøpølser, kalkrørsmarker, armfotinger og skjeormer.

Stasjon SO68

Videolinjen dekker dybdeintervallet 389–266 m og strekker seg over en blanding av bløtbunn og fjellgrunn. Bløtbunnen karakterisertes av Funiculina sjøfjær, sylindersjøroser, sjøpølser av Parastichopus, Mesothuria og Bathyplotes og kråkeboller. Fjellgrunnen karakterisertes av Psolus sjøpølser, skropedannende og vifteformede svamper av ukjente arter samt Phakellia og Haliclona svamper og skjeormer (Maxmuerellia).

Stasjon SO69

Videolinjen dekket bløtbunn på 407 til 384 m dyp, samt noen korte strekk over fjellgrunn. På bløtbunn ble et område med sjøfjærsamfunn (bygget av artene Kophoblemnon og Funiculina) funnet. Samme område var tett kolonisert av sylinderroser. Sjøpølsen Psolus var vanlig på fjellgrunn mens Parastichopus ble funnet både på bløtbunn og fjellgrunn.

Stasjon SO71

Videolinjen dekker dybdeintervallet 542 til 400 m og går over en fjellvegg, samt flere hyller med tykkere sedimentbunn. På bløtbunn fantes tette samfunn av sylindersjøroser. På fjellgrunn var sjøpølsen Psolus, skorpedannende og vifteformede svamper av Phakellia vanlig. På flere plasser ble små områder med tette ansamlinger med reirskjell (Acesta) funnet. Sjøpølsene Parastichopus og Mesothuria var vanlig over hele linjen.


Stasjon SO73

Videolinen dekket både bløtbunn og hardt substrat på 382 til 254 m dyp. På fjellgrunn var sjøpølsen Psolus, kalkrørsmarker, skorpedannende og vifteformede svamper av typen Phakellia (tetthet på grensen til å være tilstrekkelig høy for å karakteriseres som svamphage) vanlig. Noen sjøfjær ble observert på bløtbunn.

Stasjon SO75

Videolinjen gikk sikk-sakk mellom 70 til 5 m langs en fjordside i et søk etter mergelbunn. Ingen mergelbunn ble funnet, kun skorpedannende kalkalger. På bløtbunn i de dypere delene ble sjøfjærsammfunn (av Kophobelemnon, Funiculina, Virgularia og Pennatula phosphorea) observert. På fjellgrunn ble vifteformede svamper av Phakellia observert på de dypere delene, mens forskjellige sjøstjerner og tunikater (Ciona intestinalis) dominerte i grunnere områder.

Andre stasjoner analysert for rapporten

Stasjon S22-Tt(1)

Stasjonen er en karakteristisk dypvannsstasjon som går over mudderbunn med start på 1200 m dyp og med enkelte Munida trollkreps, Bathyplotes natans (sjøpølse), Myxine glutinosa (slimål), Cerianthider, og brisingasjøstjerner (Brisingidae). På flere plasser er den bløte fjordbunn dekket av små rør av flerbørstemark som stikker opp av sedimentet.

Stasjon S22-Tt(2A)

Stasjonen dekker vekselvis bratte fjellvegger med et tynt sediment lag og hyller med tykkere sedimentlag med start på 1200 m dyp. De vanligst forekommende artene på hardbunn var Psolus, Parastichopus, Mesothuria, Munida, brisingasjøstjerner (Brisingidae), og små vite svamper av ukjent art. Tre glasssvamper av typen Asconema aff. foliata ble observert. Ett enkelt Acesta skjell ble observert.

Glassvamp på fjellvegg
Figur 34. Glassvamp av typen Asconema aff. foliata på fjellvegg.

 

Stasjon S22-Tt(2B)

Består vekselvis av fjellvegger og hyller med sedimentbunn med Munida, Psolus, Parastichopus, kråkeboller, brisingasjøstjerner (Brisingidae), cerianthider, Mesothuria og brachiopoda og mange små svamper av ukjent art. Hauger med Acesta skjell ble observert.

Stasjon S34-Tt

Stasjonen består av sedimentbunn som noen plasser er blandet med store steiner og blokk og starter på 360 m dyp. Faunaen karakteriseres av Parastichopus, Gracilechinus, Henricia, Munida, brisingasjøstjerner (Brisingidae) og små hvite og gule svamper av ukjente arter. En Paramuricea korall ble observert samt en sjøfjær av arten Funiculina.

Stasjon S35-Tt

Stasjonen består av sedimentbunn som noen plasser er blandet med store steiner og blokk og starter på 380 m dyp. Faunaen karakteriseres av Psolus, Gracilechinus, brachiopoda, Parastichopus, Phakellia svamper og på noen plasser store mengder slangestjerner. En kjøttkorall ble observert.

 

Tre bilder. Øverst til venstre: Rød/rosa kjøttkorall, øverst til høyre: Psolus, børstemark og slangestjerner. Nederst: Bilde av bunn på litt avstand, tette forekomster av Psolus, slangestjerner og kråkeboller.
Figur 35. Karakteristisk fauna på Stasjon S35-Tt.

 

Stasjon S36-Tt(1)

Stasjonen består vekselvis av bratte fjellvegger med et tynt sediment lag og hyller med tykkere sedimentlag. Start på 570 m dyp. Fjellveggen var karakterisert av tette samfunn av Psolus, Phakellia svamper, hornkorallen Anthothela og anemonen Kadosactis. De dypeste fjellveggene også med tette samfunn av hornkorallene Primnoa resedaeformis, Paragorgea arborea og Paramuricea. På alle hyller var det tette samfunn av sjøfjæren Kophobelemnon stelliferum og noen Funiculina sjøfjær. Brisingasjøstjernen forekom hyppig. To observasjoner ble gjort av bambuskorallen Isidella lofotensis.

To fotografier med mange ulike arter, se figurtekst.
Figur 36. Karakteristisk fauna på Stasjon S36-Tt(1)

 

Stasjon L22_Sognefjorden_2

Stasjonen dekker flat mudderbunn på 1040 m dyp og noen korte strekninger med fjellrygger. Mudderbunn karakteriseres av Parastichopus, Munida, Bathyplotes, reker og en liten gjennomsiktig anemone, alle i lave tettheter. På fjellryggene finnes lave tettheter med Psolus, armfotinger (Terebratulina cf. retusa), Sagartia anemoner, brisingasjøstjerner (Brisingidae), Parastichopus og Munida.

Stasjon Oppedal_Sognefjorden 12_1

Stasjonen går fra 850 till 750 m dyp og dekker vekselvis fjellvegger og sedimenthyller. Fjellveggene domineres av Psolus, armfotinger og Phakellia svamper med Munida trollhummer og reker. Andre vanligt forekommende arter er Gracilechinus, Henricia, anemonene SagartiaBolocera og Parastichopus.

Stasjon Oppedal_Sognefjorden 12_2

Stasjonen går fra 750 til 720 m dyp og dekker vekselvis fjellvegger og sedimenthyller. Fjellveggene domineres av slangestjerner, Haliclona svamper, små hvite svamper av ukjent art, armfotinger, Psolus, Parastichopus og reker. Sedimentbunn karakteriseres av Munida, Bathyplotes, Mesothuria og Parastichopus sjøpølser, Gracilechinus og sjøfjærarten Kophobelemnon. Det forekommer et par, i areal, begrensede områder med store ansamlinger av slangestjerner også blandet med Psolus. Det forekommer også et par, i areal, begrensede områder med tette forekomster av sjøfjær arter Kophobelemnon med Gracilechinus sjøpinnsvin og Bathyplotes sjøpølser.

Stasjon Oppedal_Sognefjorden 12_3

Stasjonen strekker seg fra 700 til 650 m dyp og dekker sedimentbunn med innslag av fjell. Sedimentbunnen karakteriseres av sjøfjæren Kophobelemnon, små gjennomsiktige anemoner av ukjent art, sjøpølsen Mesothuria og hydrioden Corymorpha. Tre stykk bambuskoraller av arten Isidella ble observert. Fjellbunnen var kolonisert av sjøpølsen Psolus i tusentall. Andre vanlig forekommende arter i områder med disse fastsittende, filtrerende sjøpølsene var armfotinger, svampene Phakellia og Haliclona, brisingasjøstjerner (Brisingidae), Sagartia anemoner, sjøpinnsvin i slekten Gracilechinus og slangestjerner av ukjent art.

 

Fire fotografier med karakteristiske arter. Bildet ø.v. viser en bambuskorall og viser to bambuskorall. Se ellers figurtekst.
Figur 37. Fauna karakteristisk for Stasjon Oppedal_Sognefjorden 12_3.

Stasjon Oppedal_Sognefjorden 13_1

Transektet strekker seg oppover fra 605 til 390 m dyp og dekker bratte fjellvegger og sedimentbunn med stein/blokk. Samfunnet på fjellbunn karakteriseres av sjøpølsen Psolus og Phakellia, som forekommer tidvis i høye tettheter. Andre vanlige arter er sjøpinnsvinet Gracilechinus, slangestjerner av ukjent art, Sagaria og Bolocera anemoner, brisingasjøstjerner (Brisingidae), Axinellida svamper, små hvite svamper av ukjent art og kalkrørsmark. En liljestjerne ble observert. Tettheten av Phakellia er flekkvis tilstrekkelig høy for å karakteriseres som svampehage, men ikke med hensyn til strekningen/område som tettheten dekker.

Stasjon Oppedal_Sognefjorden 13_2

Transektet strekker seg fra 390 til 365 m dyp og dekker vekselvis fjell og sedimentbunn. Psolus forekommer hyppig, men med lavere tetthet enn på 13_1 og 12 transektene. Transektet karakteriseres av slangestjerner av ukjent art. Gracilechinus sjøpinnsvinet, svamper av Phakellia, Parastichopus sjøpølser, Munida trollhummer og Bolocera anemoner. Kjøttkoraller ble observert på 5 forskjellige plasser med totalt 35 individ. To hornkoraller av arten Paramuricea ble observert. Slangestjerner ble observert noen ganger i veldig høye tettheter. Tettheten av Phakellia er flekkvis tilstrekkelig høy for å karakteriseres som svampehage, men ikke med hensyn til strekningen/område som tettheten dekker. To sjøfjær med stor fot synlig på video, muligens av arten Ptilella grandis, ble observert.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 11.2

Transektet strekker seg fra 1240 til 1233 m dyp og dekker sedimentbunn, noen plasser med stein og blokker. Faunaen karakteriseres av brisingasjøstjerner (Brisingidae), Bathyplotes sjøpølser, Munida trollhummer og små gjennomsiktige anemoner. 1 reke, 1 Psolus og en svamp av typen Sycon ble observert.

Tre bilder. Venstre: brisingasjøstjerner (Brisingidae), midten: Bathyplotes sjøpølser og høyre: små gjennomsiktige anemoner.
Figur 38. Karakteristisk fauna på Stasjon Høyanger_Sognefjorden 11.2.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 10.2

Transektet strekker seg fra 1257 til 1230 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Faunaen består av Munida trollhummer, Bathyplotes sjøpølser og brisingasjøstjerner (Brisingidae) .

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 9

Stasjonen er på 1270 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Faunaen består av Munida trollhummer, Bathyplotes sjøpølser og noen brisingasjøstjerner (Brisingidae). En skolest og en havmus ble også observert.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 8.2

Stasjonen er på 390 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Første halvdel av transektet kan karakteriseres som sjøfjærbunn bygget av Virgulariidae med innslag av Kophobelemnon og Funiculina. Andre arter som forekommer er Parastichopus, Gracillechinus, reker og noen Cerianthider (sylindersjørose).

To bilder av sedimentbunn med sjøfjær. På høyre bilde sees en Parastichopus
Figur 39. Karakteristisk fauna på Stasjon Høyanger_Sognefjorden 8.2. 

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 7.2

Stasjonen er på 320 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Hele transektet kan karakteriseres som sjøfjærbunn bygget av Virgulariidae. Andre arter som forekommer er Parastichopus, slangestjerner av ukjent art og trollhummer Munida. Bunn er også dekket av buskeformede foraminifera (Pelosina arborescens). En havmus ble observert.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 6

Stasjonen er på 210 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Faunaen er karakterisert av Virgulariidae og Funiculina sjøfjær, men ikke av tilstrekkelig høy tetthet for å bli karakterisert som sjøfjærbunn. Andre arter som ble observert er sjøpølsene Parastichopus og Mesothuria samt trollhummer Munida.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 5

Stasjonen er på 160 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Faunaen er karakterisert av av Virgulariidae og Funiculina sjøfjær, men ikke av tilstrekkelig høy tetthet for å bli karakterisert som sjøfjærbunn. Andre arter som ble observert er sjøpølsen Parastichopus, trollhummer Munida og reker.

Stasjon Høyanger_Sognefjorden 4

Stasjonen er på 70 m dyp og dekker kun sedimentbunn. Faunaen er dominert av sjøpinnsvinet Gracilechinus som ble funnet både enkeltvis og i tette ansamlinger. Andre arter som ble observert var trollhummer Munida, og sjøfjærene Virgulariidae, Funiculina og Pennatula phosphorea. En blekksprut ble også observert.

To bilder av sedimentbunn. Til venstre: sjøpinnsvinet Gracilechinus og til høyre: en sjøfjær.
Figur 40. Karakteristisk fauna på Stasjon Høyanger_Sognefjorden 4.