Gå til hovedinnhold

Følg Hummerteina live 2017


kamerateina

Forskningstekniker Sebastian Bosgraaf med kamerateina.

Vår hummerteine sender live fra sjøbunnen i Flødevigen også i år! Kamerateina går i sjøen søndag 1. oktober klokka 8.00 ved starten på årets hummerfiskesesong.

Hummerteina live er over for i år

Utenom krabbe og torsk fikk vi én hummer i teina lørdag 7. oktober.
 
– Det var en kjenning på 31,9 centimeter som vi merket 21. september. Den gangen fikk vi den på motsatt ende av kaien, forteller teinerøkter Sebastian Bosgraaf.
 
To døgn eksperimenterte vi med kattemat (fjærkre) som agn. Dette gav ikke hummer i teina, men flere viste sin interesse. Se film:
 

 

I år har vi fått mange kommentarer og tilbakemeldinger i to tråder på Facebook (her og her). Mange har tipset oss om hummer i bildet, som har gjort det enklere for oss å ta vare på de aktuelle høydepunktene. Enkelte har til og med spilt inn filmklipp selv.

– Det har vært veldig gøy å følge kommentarene fra vårt dedikerte publikum i år. Ekstra kjekt er det at vi har svært trofaste seere også i Sverige, sier Sebastian Bosgraaf.

– Må ikke undervurdere tilfeldighetene

– Det var laber fangst i år?

– Ja, jeg synes det er litt snodig. Ved forskningsfiske like før sesongen fikk vi godt med hummer i samme område. De første dagene i sendingen fisket vi grunt, der leppefisk og krabbe tok grovt for seg av agnet. Videre kan den beskjedne fangsten skyldes vær og vind eller andre faktorer. Men du skal aldri utelukke tilfeldigheter i fiske. Vi fikk i det minste sett hummer i bildet med jevne mellomrom, avslutter han.

Teina sendte video frem til fredag 13. oktober. Da hadde over 16.000 klikket seg inn på denne saken på hi.no. Mange seere brukte også direktelinker, eller så streamen hos Fædrelandsvennen (fvn.no). Uttrekte høydepunkt har igjen sine egne seertall:

Hummerteina live

 

 

 

(Har du problemer med å se streamen? Prøv denne lenken for datamaskin, eller denne for smarttelefon.)

I 2017 er det innført nye regler for hummerfiske. Les reglene hos Fiskeridirektoratet.

Forskningstekniker Sebastian Bosgraaf røkter teina. Sebastian sjekker teina klokka 12 på hverdager for å se til agnet og eventuelt ta ut hummer for merking. I helga drar han den ved behov.
 
Fangstdata fra Hummerteina live går inn i vår forsking på effekten av bevaringssoner for hummer. Flødevigen ligger i en slik bevaringssone. Mengden hummer her er dermed ikke representativ for andre områder. Samtidig setter vi teina like ved kaikanten, så vi kan ikke garantere fangst!
 

Tips oss!

Vi vil gjerne ha tips fra publikum om det skjer noe spennende! Både fordi det kan være interessante observasjoner for forskerne våre, og fordi vi kan trekke frem høydepunkt på nettside eller Facebook.
 
Du kan sende epost om teina til Sebastian Bosgraaf på sebastian.bosgraaf@imr.no.
 
Du kan også gi tilbakemeldinger i dette kommentarfeltet på Facebook.
 
Alf Ring Kleiven er bestandsansvarlig for hummer.
 
Les også rapporten hvor vi foreslo endringer i reglene for hummerfisket: Evaluering av effekten av forvaltningstiltak på hummer og forslag til tiltak.