Gå til hovedinnhold

Første funn av snøkrabbe nordvest for Svalbard


Snokrabbe SI Arctic 800px low qa

Ryggskjoldet på den unge snøkrabben var mindre enn to centimeter bredt, men de lange foroverbøyde beina etterlot ingen tvil.

Plutselig var den bare der! Bunndyrsforsker Lis Lindal Jørgensen gjorde store øyne da hun oppdaget at det var en snøkrabbe hun hadde i hånden. For første gang ble denne arten observert nordvest for Svalbard.

Toktdeltakerne på «Helmer Hanssen» gleder seg selvsagt over funnet. Ryggskjoldet på den unge krabben var mindre enn to centimeter bredt, men de lange foroverbøyde beina etterlot ingen tvil. Snøkrabben dukket opp blant svamper, sjøstjerner og fisk som var blitt dratt opp med bunntrålen som Havforskningsinstituttet bruker på SI_ARCTIC / Arktisk økosystemtokt i Barentshavet og rundt Svalbard.

Hvordan kom den dit? Jo, snøkrabbelarvene flyter fritt i vannmassene i en periode.  Da har denne krabben muligens blitt brakt med kyststrømmen som går nordover langs vestsiden av Svalbard. Så har den bunnslått seg vokst opp. Det er mindre sannsynlig at den har kommet på nordsiden av Svalbard. Da må det i så fall ha vært mye østavind da den drev av gårde.

 

Snoekrabbekart.jpg

Snøkrabben ble funnet på 80o 10'64" N og 09o 21'03" Ø.

Foto: Kart: Google Earth