Gå til hovedinnhold

Bli med på Krafttak for kysttorsken!


IMG 7946

Sebastian Bosgraaf trenger din hjelp til dugnad for torsken i Oslofjorden. (Ingen torsk ble skadet under fotografering. Denne kommer fra HI sin fryseboks.)

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen

– For å finne gode friområder for torsken, vil vi vite hvordan du bruker Oslofjorden. Vis oss på kartet her!

– I prosjektet Krafttak for kysttorsk leter vi etter måter å løfte torskebestanden i Ytre Oslofjord på. Ett virkemiddel kan være bevaringsområder, sier forskningstekniker Sebastian Bosgraaf.

Bevaringsområder har begrensninger for fisket. For hummer finnes det reservat i både Ytre Hvaler og Færder nasjonalparker. Slike reservat viser god effekt for mengden hummer og snittstørrelsen. Mer hummer i reservatene gir også effekt i områdene rundt.

Hjelp torsken ved å ta brukerundersøkelsen for sjøområdene i Ytre Oslofjord her. (NB: Kun på datamaskin.)

Vil vite hvordan du ikke bruker fjorden

– Det vi egentlig vil finne ut med brukerundersøkelsen er hvilke steder i Ytre Oslofjord som ikke er de mest populære blant folk, forklarer Bosgraaf.

– Hvis de samtidig er fine rekrutterings- og oppvekstområder for torsk, kan et reservat hjelpe torsken uten å gripe for mye inn i folks tilgang til naturen.

Undersøkelsen spør om all form for aktivitet, som fiske, dykking og padling.

Kritisk for kysttorsken, særlig i Oslofjorden

Kysttorsken er på et historisk lavt nivå. Arten har gått tilbake langs store deler av kysten i Sør-Norge. Verst er stoda i østlige deler av Skagerrak.

Les mer om de ulike torskebestandene på temasidene våre.