Gå til hovedinnhold

– Ej er så dritnervøs!


felt elise

Elise kapret drømmejobben, men må stå på lusetellingseksamen og gjennomføre feltkurs før hun kan begynne.

Fotograf: Thomas Bøhn/HI

Så mange ønsket å få sommerjobb på HI at annonsen måtte bli tatt ned.  Elise (24) er blant de heldige utvalgte - men før hun kan begynne, må hun stå på eksamen i lusetelling.  

I en halvmørk, vindusløs gang på Havforskningas kontor i Bergen venter en rastløs student fra Sunnmøre. Om kort tid går den tunge, oransje døra til luselabben opp. Da begynner eksamen. 

– Herregud, jeg er drittnervøs, sier Elise Eidset (24). 

Av nesten 200 søkere til Norges kuleste sommerjobb for friluftsfolk var fiskebiologistudenten en av de som trakk det lengste strået. 

Men først må hun telle nok lakselus til at hun står på eksamen.

Dypt konsentrert: Elise (24) og de andre kursdeltakerne må få med seg hver minste lus. (Foto: Erlend Astad Lorentzen / HI)

Søknadsbonanza på sommerjobb 

– Dessverre, vi har ansatt alle vi trenger i år.

Mobilen til prosjektleder Rune Nilsen har knapt stått stille siden HI lyste ut «Norges kuleste sommerjobb for friluftsfolk». Mange ønsket å reise norskekysten på langs for å telle lakselus, som er en del av det nasjonale overvåkningsprogrammet.

Etter å ha mottatt over 160 søknader, måtte Rune si stopp. – Vi måtte ta ned annonsen, forteller han.

–  Som vi skrev i teksten, så skulle vi ansette fortløpende. Nå er det flere uker siden alle teamene var fullt opp, men fortsatt ringer folk og spør om jobben.

For prosjektlederen har responsen vært overveldende – og veldig positiv. 

– Det er selvsagt utrolig gøy at så mange har lyst til å bidra til et viktig forskningsprosjekt! 

– Det er jo drømmejobben! 

Elise så HI-saken om de ledige stillingene på Facebook. 

– Jeg tenkte at dette er jo drømmejobben, forteller hun. – Det er kult å få reise landet rundt og samle inn data for et så viktig forskningsprosjekt.

Siden hun studerer fiskeribiologi på Universitetet i Bergen, så hun en mulighet til å slå to fluer i en smekk.

– Det er jo svært faglig relevant for min utdannelse, og i tillegg så er jeg veldig glad i å få være utendørs, smiler 24-åringen som nå gleder seg stort til å begynne.

Men det er et hinder igjen: Hun må stå på eksamen.

Prosjektleder Rune Nilsen er overveldet over hvor mange som søkte på sommerjobbene. Nå kurser han en ny generasjon lusetellere. (Foto: Erlend A. Lorentzen / HI)

Må telle pinlig nøyaktig antall lus 

Alle som skal ut og samle inn lakselusdata for HI, må gjennom forberedende kurs i lakselustelling og feltarbeid.

Eksamen i lusetelling har både teoretisk og praktisk del – og nå nærmer den praktiske delen seg for Elise.

Teknikere kommer nedover gangen, bærende på kar med fisk påført lakselus, som har blitt kontrolltelt to ganger. Så er det opp til kursdeltakerne å telle på ny.

– Jeg må konsentrere meg skikkelig, sier Elise på gangen. –  For jeg tror det er lett å blingse på noen lus!

Kursleder Rune har ikke gjort det enkelt for kandidatene. Det er opp mot hundre lus på hver enkelt fisk, og deltakerne må telle fire fisker hver – i løpet av en time.

Deltarne blir målt på om de treffer på antall lus på fisken, og om de klarer å plassere de ulike lusene i riktig stadium. Man må være våken og nøyaktig som luseteller. For i larvestadiene er lakselusa på størrelse med en liten, sort prikk.

Kullets høyeste score

Karene med eksamensfisk står klare på bordene inne i labben. Da er det deltakernes tur til å komme inn, før klokken settes i gang.

Om en time må de være ferdige. Elise trekker pusten, og går inn.

En time senere ringer Rune. – Elise stod på eksamen med glans. Hun fikk faktisk kullets høyeste score!

Så nå kan sommeren bare starte, for den ferske lakselustelleren.

Slik blir sommeren: Elise og kollega Ingrid Holtan Søbstad skal bruke sommeren på å fange vill laksefisk langs norskekysten. Her øver de seg, på feltkurset i Etne. (Foto: Thomas Bøhn / HI)