Publisert: 24.01.2018 Oppdatert: 27.04.2018
Simkje Kruiderink og Fiona Harrold fra DG MARE (Generaldirektoratet for fiskeri og maritime saker) med følge besøkte Marbank (se faktaboks) torsdag. Der ble de tatt med ned i «hvelvet», der det er hyllemeter på hyllemeter med eksotiske bunndyr på glass.
EU-representane fikk høre om den lange veien fra små bunndyr, bakterier og mikroalger blir samlet inn på tokt til et kommersielt produkt ser dagens lys. I svært mange tilfeller ender det i en blindvei, men det er også vellykkede eksempler. Blant annet har gift fra sjøsnegler og anemoner resultert i effektive medikamenter.
Prosessen kalles marin bioprospektering og bygger på et møysommelig tverrfaglig forskingsarbeid som blant annet involverer marin-, mikro-, celle-, og molekylærbiologer, biokjemikere og medisinere. Blir det funnet interessante stoffer, patenteres de og industrielle aktører overtar.
Både nasjonalt og i EU er marin bioprospektering et satsingsområde for verdiskapning, og forventingene til inovasjon og fremtidsrettede produkter innen medisin, mat og biodrivstoff er store. De to EU-representantene var i Tromsø i anledning Arctic Frontier, og benyttet dagen til å besøke flere relevante institusjoner i polarbyen.