Publisert: 06.06.2018 Oppdatert: 04.07.2019
Kveite er en populær fisk for fritidsfiskere og turister. Arten er morsom å fiske, og den smaker godt.
De siste årene har nye reguleringer, miljøbevissthet og matpreferanser ført til en økt fang- og slipp-praksis (på engelsk catch-and-release) for kveite.
Siden oktober 2017 er det påbudt å slippe ut all kveite over 2 meter, i følge Fiskeridirektoratet.
– Jeg har fått flere bekymringsmeldinger om at kveite blir behandlet feil når den slippes ut igjen i sjøen, sier forsker Keno Ferter. – Gjøres utslipp på feil måte, kan det stresse fisken og føre til at den dør.
Han har tidligere gjort forsøk for å finne ut hvordan det går med kveitene som blir sluppet ut igjen. Studien ble gjort i samarbeid med UIT Norges Arktiske Universitet.
Konklusjonen var at stangfisket kveite uten store krokskader eller sterke blødninger, overlevde.
Men, måten man slipper fisken ut igjen på, er avgjørende.
Det er en stor utfordring å håndtere en så stor fisk som kveite. Men ny forskning indikerer at det er uheldig å ta fisken opp i båten.
Det kan både føre til skader, og det er negativt for kveiten å bli eksponert for luft over lengre tid.
– Det kan være stressende for den. For eksempel om man tar den opp i båten for å ta bilder, måle lengde og holder på en stund, sier Ferter.
Ferter undersøker nå hvor stor skade langvarig lufteksponering har å si for kveite.
– Vi har tatt blodprøver av mindre kveite, både noen som ble avkroket i vannet, og andre som var oppe i båten i inntil ti minutter, for å analysere nivået av stress, forteller han.
De foreløpige resultatene viser kveiten bør avkrokes i vannet så sant det er mulig å få til.
– Det er svært uheldig å dra fisken opp i båten, hvis man ikke må, sier forskeren.
Mange profesjonelle fiskeguider anbefaler i dag å håndtere stor kveite med tau i underkjeven og haleslynge, ved siden av båten - for å skade fisken minst mulig.
– Det er den beste metoden ut ifra det vi vet i dag, men vi trenger mer kunnskap. Det kan være andre metoder som er bedre, og det må vi forske på, sier HI-forskeren.
– Det er vårt neste prosjekt.