Publisert: 15.06.2018 Oppdatert: 12.11.2018
I forbindelse med det nye høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi til statsminister Erna Solberg ble Havforskningsinstituttet (HI) bedt om å arrangere en forskerkonferanse i Bergen for 150 av verdens fremste haveksperter.
– HI er en ledende institusjon i Norge, og har også mye å bidra med internasjonalt, fordi vi i Norge ligger i tet på havforvaltning og forskning. Dette er blant annet på grunn av korte avstander mellom forskning, forvaltning og politikk. Det må være en god og løpende dialog for å ha en forskningsbasert politikk. Og der er HI veldig dyktige.
Det sier Vidar Helgesen, som skal lede arbeidet med høynivåpanelet.
I havpanelet til statsministeren er det invitert med 12 land. Det er forskere fra disse landene og fra G7-landene som skal komme til Bergen senhøstes.
– I tillegg kommer vi til å invitere forskere fra noen andre land, sier Helgesen.
Når de skulle ha en forskerkonferanse i Norge, tenkte de raskt på Bergen, forteller han.
– Der har du jo HI og andre havrelevante institusjoner, som universitetet. HI er en institusjon vi kjenner, og da vi spurte, svarte Sissel Rogne med sedvanlig entusiasme, sier Helgesen.
Hovedtemaet for konferansen som skal finne sted i Bergen er marine ressurser, både forvaltning av dem og teknologier og løsninger som kan sikre både bærekraft og verdiskapning, forteller Helgesen.
– Jeg håper det blir en konferanse som samler forskere som ikke bare snakker om hvor fælt alt er. Vi må få frem løsningene. Jeg håper de peker på innovasjoner, teknologier og «best practice» fra rundt omkring i verden, sier han.
At havet er avgjørende for livet, er ingen hemmelighet.
– Annethvert pust vi trekker kommer fra havet. Oksygenet fra havet står rett og slett for halvparten av alt oksygenet på jorden, sier Helgesen.
– For at økonomien i havet skal være bra, må også økologien i havet være bra. Derfor må vi ta tak i begge deler, legger han til.