Gå til hovedinnhold

«Kronprins Haakon» innom Tromsø på vei i isen


KPH i Tromsoe, ved kai

«Kronprins Haakon» ved kai i Tromsø. Foto: Gunnar Sætra/HI

Det nye forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» er innom i hjemmehavna i Tromsø en snartur før båten går videre til isprøver nord for Svalbard.

– Dette skipet er en framtidsrettet plattform som blir å ta norsk polarforskning mange steg videre, sa direktør ved Norsk Polarinstitutt Ole Arve Misund. 

Han rakk så vidt en pressevisningen om bord på båten i dag før den går videre nordover. 

Norges nye isgående fartøy blir et av verdens mest avanserte forskningsskip. Med 14 laboratorier som kan huse de fleste forskningsdisipliner, og med noen av de mest omfattende utstyrspakkene som er levert til et forskningsfartøy, skal skipet overvåke miljø- og klimatilstanden i havområdene i Arktis og Antarktis.

«Kronprins Haakon» skal eies av Norsk Polarinstitutt, og driftes av Havforskningsinstituttet. Største bruker blir UiT Norges arktiske universitet. Skipet ble overtatt av norske myndigheter i mars. 


Fylkesmann Elisabeth Aspaker, programleder for HIs Barentshavprogram, Maria Fossheim og Tromsø-ordfører Kristin Røymo på broen på nye "Kronprins Haakon". Foto: Gunnar Sætra/HI.

 

Direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet sier at skipet gjør det mulig å tenke annerledes når det gjelder forskningsprosjekter.

– En ny æra starter for oss. Nå kan vi gå i områder med is store deler av året – det kunne vi ikke før. Og skipet har utstyr som gir oss nye muligheter. Nå gleder vi oss til å starte samarbeidet med de andre institusjonene, sier hun, og nevner krilltokt, bestandsforskning i nord og tokt i Sørishavet der verneområder skal utredes.

Første toktet er «Arven etter Nansen» som er beregnet å starte i august.

– «Kronprins Haakon» kommer til å ha stor betydning for det det store forskningsprosjektet «Arven etter Nansen» der ti institusjoner samarbeider om studier i det nordlige Barentshavet opp mot iskanten. Med skipet får vi også den nødvendige infrastrukturen som skal til for å drive forskning i Antarktis og Arktis, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Les mer om båten.