Gå til hovedinnhold

Julemat fra havet: Slik lager du blåskjell på fire minutter


arne koker articleimg

Hjemme hos: Sjømatforsker Arne Duinker tar blåskjellene ned til det absolutt enkleste (og beste?).

Fotograf: Erlend A. Lorentzen, Arne Duinker

Sunt, sosialt og superraskt. Havforsker og matnerd Arne Duinker tar deg gjennom den påfallende korte prosessen på film.

Denne saken ble først publisert i 2019, og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.

– Mange tror at blåskjell er vanskelig og skummelt. Men det er det ikke. Her viser jeg hvor ekstremt enkelt det kan gjøres, sier han.

Se videoen:

Fra 04:50 er det tips for spesielt interesserte som vil ta blåskjellene til neste nivå.

På topp høst og vår

Du forbinder kanskje blåskjell med hvitvin og fløyelsmyke sommerkvelder? Ikke feil det, men det er faktisk om høsten og våren at blåskjellene er på sitt aller beste.

– Blåskjellene gyter gjennom sommeren. Da kan matinnholdet i skjellene gå noe ned, forklarer Arne Duinker.

– Nå er blåskjellene ekstra gode og kan være et lettere fordøyd alternativ til ribbe og pinnekjøtt. Skjell er også supersosialt. Det er noe avvæpnende med å spise med hendene, sier han.

Bærekraftig fast food

Blåskjell lever av å filtrere partikler fra sjøvannet. De er dermed blant det laveste på næringskjeden vi mennesker kan spise, en såkalt lavtrofisk art.

– Jo lengre ned på næringskjeden maten vår kommer fra, jo mer bærekraftig er den. Det er fordi det er mer å høste av der, forklarer forskeren.

Blåskjell inneholder vitamin B12, jod, selen og proteiner.

Sjekk før plukk

På oppdrag for Mattilsynet, undersøker Havforskningsinstituttet skjell fra kommersielle produksjonsanlegg i Norge. Skjellene analyseres for E.coli, Salmonella og ulike miljøgifter for å dokumentere at det er trygt å spise skjellene som selges i butikk og på serveringssteder.

Skal du plukke blåskjell selv, bør du følge med på det offentlige blåskjellvarselet på Matportalen. I sommersesongen kan du sjekke om blåskjellene i ditt område er trygge å spise.

Se også:

Mytilus edulis 02-02-2016_3.jpg

Sjekka skjel for forureining

Stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå den årlege overvakinga.