Publisert: 20.12.2019 Oppdatert: 22.12.2021
Denne saken ble først publisert i 2019, og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.
– Mange tror at blåskjell er vanskelig og skummelt. Men det er det ikke. Her viser jeg hvor ekstremt enkelt det kan gjøres, sier han.
Fra 04:50 er det tips for spesielt interesserte som vil ta blåskjellene til neste nivå.
Du forbinder kanskje blåskjell med hvitvin og fløyelsmyke sommerkvelder? Ikke feil det, men det er faktisk om høsten og våren at blåskjellene er på sitt aller beste.
– Blåskjellene gyter gjennom sommeren. Da kan matinnholdet i skjellene gå noe ned, forklarer Arne Duinker.
– Nå er blåskjellene ekstra gode og kan være et lettere fordøyd alternativ til ribbe og pinnekjøtt. Skjell er også supersosialt. Det er noe avvæpnende med å spise med hendene, sier han.
Blåskjell lever av å filtrere partikler fra sjøvannet. De er dermed blant det laveste på næringskjeden vi mennesker kan spise, en såkalt lavtrofisk art.
– Jo lengre ned på næringskjeden maten vår kommer fra, jo mer bærekraftig er den. Det er fordi det er mer å høste av der, forklarer forskeren.
Blåskjell inneholder vitamin B12, jod, selen og proteiner.
På oppdrag for Mattilsynet, undersøker Havforskningsinstituttet skjell fra kommersielle produksjonsanlegg i Norge. Skjellene analyseres for E.coli, Salmonella og ulike miljøgifter for å dokumentere at det er trygt å spise skjellene som selges i butikk og på serveringssteder.
Skal du plukke blåskjell selv, bør du følge med på det offentlige blåskjellvarselet på Matportalen. I sommersesongen kan du sjekke om blåskjellene i ditt område er trygge å spise.