Publisert: 28.02.2019
Hver eneste sommer reiser flere team fra oss på Havforskningsinstituttet langs kysten fra sør til nord, for å telle lakselus på vill laksefisk.
– Nå trenger vi engasjerte folk som ønsker seg en aktiv sommerjobb, sier prosjektleder Rune Nilsen. Søknadsfristen er 15. mars.
Jobben passer for alle som vil leve ut sin indre Lars Monsen! I små lettbåter, utstyrt med ruser og garn fisker sommerteamene vill laksefisk i havgap og fjorder. I tillegg blir det brukt trål og vaktbur.
Fangsten blir så nøye undersøkt: fiskens størrelse blir målt, og så teller man hvor mange lakselus det er på hver enkelt fisk, og registrerer hvilke livsstadier lakselusene er i.
– Feltarbeidet starter i mai på Sørlandet, og avsluttes i midten av august i Finnmark, forteller prosjektleder Rune. De som blir ansatt må like å jobbe og bo tett med andre, trives ute i vær og vind og ikke minst, ta forberedende kurs i lakselustelling og feltarbeid.
Det blir mange mil i bil – og man får etter hvert stålkontroll på ferjeavgangene på Vestlandet.
En drømmejobb for mange som liker seg ute - i fjor kom det inn nær 200 søknader.
Se hvordan det er å være med i overvåkningsteamet på jobb i Øst-Finnmark! Video: Thomas Kloster Jensen
Lakselus kan skade fisken, i verste fall kan den dø av skadene. Hovedkilden til lakselus i områder med mye oppdrett, har vist seg å være oppdrettsfisk.
Selv om det ikke er så mange lakselus på hver enkelt oppdrettslaks, kan det likevel resultere i høye utslipp av lakselus, på grunn av det høye antallet oppdrettslaks som står langs kysten vår.
Vi på Havforskningsinstituttet kartlegger omfanget av problemet. Vi lager modeller som viser hvor det er mye og lite lakselus. Så må vi ut og sjekke at modellen stemmer med virkeligheten. Det gjør vi igjennom dette nasjonale overvåkingsprogrammet.
Feltinnsamlingen er en omfattende jobb – med et viktig formål. Når dataene er ferdig analysert, går de inn i vår rådgiving. Instituttet gir råd til myndighetene, som igjen regulerer oppdrettsnæringen.
– Denne konkrete, fysiske jobben med å fiske og telle lakselus, er altså avgjørende for forskningen vår på konsekvenser av oppdrett, avslutter Rune Nilsen.