Publisert: 28.01.2019 Oppdatert: 18.09.2019
– Jeg er veldig glad for at jeg får gjøre dette. For meg var det viktig å velge en oppgave som både var interessant og noe som var relevant for samfunnet, sier masterstudent Fredrik Håkonsholm.
Håkonsholm har en bachelorgrad i bioingeniørfag, og holder nå på med en mastergrad i mikrobiologi ved Universitetet i Bergen.
Han valgte tidlig å undersøke hvilke masteroppgaver som var tilgjengelige, og synes oppgavene ved HI var interessante. Han kontaktet HI-forsker Bjørn Tore Lunestad som raskt foreslo oppgaven han nå skal bruke det neste året på.
Kort tid etter at han startet på oppgaven sin ved HI fikk han bli med på sildetokt i Nordsjøen. Der samlet han inn prøver fra både sild og sjøvann.
I løpet av ett år skal han se på forekomsten av Vibrio-bakterier i norske farvann og i fisk, i tillegg til å se på spredningen av antibiotikaresistens hos disse bakteriene.
– På denne måten får jeg vært med på alt med oppgaven. Jeg har hentet opp fisk, tatt prøvene og skal gjøre analysene. Jeg styrer mye av arbeidet selv, og det er et spennende tema, sier Håkonsholm.
Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem både i Norge og internasjonalt. Noen bakterier har egenskaper som gjør dem naturlig resistente mot enkelte antibiotika. Både disse og andre bakterier kan utvikle resistens mot antibiotika de utsettes for.
Vibrio-bakterier forekommer naturlig i sjøvann, og finnes vanligvis på overflaten av marine planter og dyr, og i tarm hos marine dyr. Noen av dem er sykdomsframkallende for dyr og mennesker, og de øker i antall ved høyere sjøtemperaturer.