Gå til hovedinnhold

Forskning blir til metalopera


Fish to Mars Simon Valentine

Artistene under prøvene på Akvariet før premieredagen.

Fotograf: Simon Valentine

Metaloperaen Fish to Mars kombinerer to av Bergens viktigste eksportartikler; marin forskning og metalmusikk. I dag er det premiere på Akvariet.

Fish to Mars handler om vår plass i universet, med dagens klimaendringer som bakteppe, forteller forsker Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Hun har vært med siden prosjektet startet i 2017.

 Vill vitenskapsferd

– Forskning og kunnskap er bakteppet der den ville opera-historien utspiller seg, sier van der Meeren.

Stykket tar for seg alt fra mineralutvinning, datalagring på DNA og genredigering, til livets opphav og helt vanlige «alien» livsformer.

– På grunn av det utrolige mangfoldet livet utgjør på vår klode, kan det være vanskelig å skille mellom faktiske og fantastiske livsformer i denne historien, sier van der Meeren.

Alt dette mens vi følger heltinnen, Dr. Lola Larsen, på sin motvillige reise til Marskolonien for å bekrefte et uvanlig funn som viser seg å være det neste steget på menneskets utvikling. Foto: Jarle H. Moe

Urpremiere på Akvariet

I mange uker har musikere, skuespillere og forskere jobbet iherdig for å komme i mål til premieren. Ifølge komponist Arild Brakstad er dette verdens første metalopera.

Forsker Pål Buhl Mortensen fra Havforskningsinstituttet er del av ensemblet som er klare for å levere en forrykende forestilling til publikum. Foto: Jarle H. Moe