Publisert: 15.11.2019
I anledningen tok hun sentralbanksjef Øystein Olsen og pressen med på en kort tur med forskningsfartøyet "Johan Hjort". Dermed kunne Olsen vise frem den nye 1000-kroneseddelen for første gang midt ute på Byfjorden med Bergen som bakgrunn.
– Motivet på tusenlappen får utmerket frem det mytiske og mystiske med havet, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne og legger til:
– Motivet er kunstnerisk lekkert. Samtidig er det viktig at det får frem havets betydning for nasjonaløkonomien og klimaet.
Om bord på "Johan Hjort" fikk sentralbanksjefen blant annet innføring i hvordan HI jobber med å innhente klimadata fra vannmassene, blant annet målt temperaturer i havet. Like etter turen med sentralbansjefen gikk forskningsfartyet ut for å ta hydrografiske målinger i faste snitt (eller linjer) ut fra kysten. Dette er målinger av temperatur og saltholdighet og brukes til å identfisere det er atlantisk vann eller kystvann, blant annet. Det er altså målinger av selve havet som er hovedmotivet på den nye seddelen.
– Vi jobber hver dag for å sikre rene og rike hav inn i evigheten. Dette er jo grunnlaget for bærekraft, sier Rogne som synes det er flott at Norges Bank bidrar til oppmerksomhet rundt bærekraftig forvaltning av havet og mulighetene som ligger i det marine.
Motivet av en bølge skal både illustrere havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover. Sentralbanksjefen er personlig veldig fornøyd med valget.
– Det var ikke veldig mye tvil da havet ble foreslått som tema. Det var et enstemmig hovedstyre som tok avgjørelsen. Det er vanskelig å se for seg et gjennomgangstema som representerer Norge på en bedre måte enn havet, sier Olsen.
Etter presseturen ble det holdt et lanseringsseminar på Akvariet, hvor blant annet ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen var tilstede. Seddelen går inn i en seddelrekke som har havet som gjennomgående tema.
Også 200-lappen har en direkte tilknytning til HI, da den har en torsk og sild avbildet på fremsiden. I utgangspunktet var det kun en sild avbildet, men havforskere påpekte at en sild aldri svømmer alene. Dermed ble det tre sild på forsiden.