Publisert: 16.09.2019 Oppdatert: 28.07.2021
På overflaten kan man fnise litt av at Didrik analyserer bakterier fra bæsj, men bakteppet er mer enn alvorlig nok.
Antibiotikaresistente bakterier er en av de største helseutfordringene i verden i dag.
– Dersom man ikke lengre kan bruke antibiotika til å behandle infeksjoner, så blir sykdommer fort mye farligere for folk enn de er i dag, forklarer Didrik.
– Plutselig kan et lite kutt i fingeren være nok til å bli alvorlig syk.
Mesteparten av forskningen på antibiotikaresistens har handlet om mennesker og dyr.
– Men vi vet for lite om hvordan slike resistente bakterier sprer og utvikler seg i miljøet. Det er det jeg forsker på, hva som skjer med disse bakteriene når de havner i havet, forteller Didrik.
Kloakk havner nemlig ofte i havet til slutt.
Det kan komme fra vanlige hjem, sykehus og gårdsbruk. Kloakken kan inneholde både tarmbakterier og rester av antibiotika.
Bakteriene som er inne i denne «smørja» kan derfor utvikle antibiotikaresistens selv.
Didrik har i sin doktorgradsavhandling undersøkt om tarmbakterier i skjell er resistente mot antibiotika.
Skjell er en utmerket, liten «agent» som avslører om det er kloakk i vannet i et område, og om det er resistente bakterier der.
– Skjell filtrerer og fanger opp partikler, som bakterier, fra vannet rundt seg. Bakteriene kan stamme fra mennesker, husdyr eller ville dyr, som fugler og sjøpattedyr.
– Ved å bruke skjell kan vi sammenligne ulike kystområder, og se hvor det er mange og få resistente bakterier. Det igjen gjør at vi kan vurdere om sjømaten er trygg å spise.
Forsker Grand Prix blir arrangert i Bergen 25. september. De to beste forskerne går videre til den nasjonale finalen i Stavanger 28. september.