Publisert: 21.01.2020
Da man laget parfyme før i tiden, inneholdt den et stoff som kommer fra et sted man ikke forbinder med godlukt. Ambra, som stoffet heter, kommer nemlig fra tarmen til spermhvalen. I parfymebransjen ble det brukt til å binde sammen duftstoffene i parfymen.
– Dette lager de syntetisk nå, men før var ambra en sjelden vare. Det var veldig verdifullt, sier Nils Øien, hvalforsker ved Havforskningsinstituttet.
Men hva er egentlig ambra?
– Det er en fettklump med langkjedede fettsyrer. Vi vet egentlig ikke hvordan det oppstår. Det finnes bare én kjent kilde til stoffet, tarmen til spermhvalen. Det fant vi ut for mange tiår siden, da det ble drevet med spermhvalfangst, sier Øien.
Hvalforskeren forteller at det finnes en teori om at blekksprutnebb kan være årsaken til de sjeldne fettklumpene. Spermhval spiser nemlig blekksprut, og forskere har funnet store klumper med blekksprutnebb i magen til hvaler.
– Så en årsak kan være at store ansamlinger av blekksprutnebb irriterer magen eller tarmen til hvalen. Den får rett og slett vondt i magen av nebbene, sier forskeren.
– Det kan også sammenlignes med når vi får gallestein, legger han til.
Selv om det er lenge siden ambra var en verdifull parfymeingrediens, får Øien og forskerkollegaene fortsatt melding av håpefulle folk som tror de har funnet «gull» i fjæresteinene.
– Omtrent én gang i året får vi en henvendelse fra folk som mener de har funnet en ambraklump og tror de skal bli rike, sier Øien.
For noen år siden tok HI-forskerne prøver av en slik klump, og analysene viste at den besto av oljerester.
– Det var rett og slett en klump med oljesøl, sier Øien.
Hvis noen finner noe de tror er ambra, er Øien tindrende klar:
– Den trenger de ikke å sende til oss.