Publisert: 12.08.2021 Oppdatert: 20.08.2021
«One Ocean»-ekspedisjonen er en offisiell del av FNs tiår for havforskning (se faktaboks).
Gjennom hele seilasen skal det alltid være to studenter med om bord. De får hovedansvaret for å samle inn ulike forskningsdata; som for eksempel sjekke vannprøver av mikroplast eller undersøke fisk tatt fra stang på dekk.
– Studentene har en veldig viktig jobb med å følge opp de vitenskapelige instrumentene og gjennomføre den vitenskapelige prøveinnsamlingen om bord, sier forskningsdirektør Geir Huse ved HI.
På første etappe mellom Arendal og Las Palmas er det studentene Erik Furevik og Erlend Mundal som skal mønstre på skuta. Begge to gleder seg veldig til seilasen.
– Jeg er veldig spent på det vi skal gjøre, alle de forskjellige målingene vi skal ta og oppgavene vi har. Ellers blir det spennende å oppleve livet ombord. Det blir utrolig gøy og minneverdig. Det er jo en «once in a lifetime» opplevelse, sier Furevik, som studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU.
Mundal, som tar lektorutdanning med matte som hovedfag ved UiB, skriver master om havmodellering. Han synes det blir interessant å lære hvordan forskerne henter inn måledata.
– Det er veldig spennende å møte folk som jobber med dette og høre hva de driver med, men også nå å faktisk kunne se hvordan de jobber og å få være med på det selv. Det tror jeg er en stor fordel for utdanningen min, sier han.
Det er mange målinger som skal tas under ekspedisjonen.
– Vi tar målinger av nesten alt som går an å måle fra en båt. Vi skal måle vind, lys i atmosfæren, bølger, CO2-konsentrasjonen i sjøen, i tillegg til vannprøver og mikroplast-prøver, forklarer Furevik
Begge to er litt smånervøse for ansvaret de har med prøvetakningen, men er trygge på at det skal gå bra.
– Jeg er glad for at vi er to som skal stå for målingene. Det er veldig viktig at det blir gjort nøyaktig og presist, slik at målingene kan brukes til noe. Det er litt skummelt, men det skal nok gå fint, sier Mundal.
Agenda Vestlandet har valgt å støtte studentdeltakelsen med hele 1,5 millioner kroner. Det jubler forskningsdirektøren for.
– Det var fantastisk å få nyheten om støtten fra Agenda Vestlandet. Støtten er helt avgjørende for å få til dette spennende prosjektet, sier Huse.
Agenda Vestlandet er en stiftelse opprettet av Sparebanken Vest, som støtter satsninger innen bærekraft og grønn omstilling.
– Havet kan gi mange bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser i årene som kommer, men utviklingen innen havnæringene må være kunnskapsbasert, sier Siren Sundland, styreleder i Agenda Vestlandet og konserndirektør strategi og digital distribusjon i Sparebank Vest.
Selv om det har blitt drevet en betydelig havforskning de siste 100 årene, er det fortsatt store kunnskapshull. Økt kunnskap om havet er et av hovedsatsingsområdene til Agenda Vestlandet.
– Ved å sende studenter med ekspedisjonen sikrer vi kritisk viktig datainnsamling under One Ocean-ekspedisjonen, som legger grunnlag for videre forskning og økt forståelse av havet. Jeg ønsker One Ocean lykke til på ferden, avslutter Sundland.
En annen oppgave studentene har på ekspedisjonen er fisking, og både Mundal og Furevik er klare på at det er en av oppgavene de gleder seg mest til.
– Fiskingen blir moro. Jeg bruker en stor del av fritiden på å fiske selv, så det blir kult å få gjøre det på ekspedisjonen også, og å få oppleve litt andre arter, sier Mundal.
Furevik sier seg enig.
– Vi skal se på hvilke typer fisk vi får og hvor de befinner seg, og det tror jeg blir kjempegøy.