Publisert: 16.08.2021
– Resultatene våre viser at det kan bli vanskeligere å drive bærekraftig oppdrett i et fremtidig varmere klima, sier havforsker Anne Sandvik.
En temperaturøkning på to grader er ansett som realistisk. Dersom temperaturen i sjøen for eksempel øker fra 9 til 11 grader er det estimert at det vil gi en dobling av smittepresset fra lakselus.
Lakselus er en parasitt som lever på laksefisk. I områder med lakseoppdrett er det mer lus på grunn av det høye antallet verter. I flere områder har lus så stor negativ effekt på villfisken at myndighetene har bestemt at oppdrettsnæringen ikke får øke produksjonen.
Sjøtemperaturen er avgjørende for hvor fort lakselus utvikler seg fra egg til voksen lus.
– Om vinteren når det er kaldt i sjøen utvikler lakselusene seg sakte. Det kan ta flere «ekstra» uker før de har utviklet seg fra larve til voksen. Etter hvert som temperaturen stiger utover våren og sommeren, går utviklingen stadig raskere. Lusene vokser og formerer seg altså raskere i varmt enn i kaldt vann, forklarer Sandvik.
Når sjøtemperaturen øker som følge av klimaendringene, vil det ifølge de nye forskningsresultatene få flere følger for lakselusa:
– Alle disse faktorene bidrar i samme retning til økt smittepress, men resultatene fra denne studien viser at det er den økte evnen til å feste seg på fisken som kommer til å bidra mest.
For å komme fram til resultatene har forskerne blant annet brukt spredningsmodellen til Havforskningsinstituttet.
– Den viser hvordan lakselus sprer seg fra gitte punkt, for eksempel et oppdrettsanlegg. Den samme modellen blir brukt i den nasjonale overvåkingen av lakselus på villfisk, sier Sandvik.
I modellen er det tatt høyde for blant annet ulike biologiske forutsetninger og temperatur.
– Når vi endrer temperaturen som er lagt inn i modellen, ser vi hvordan luseproduksjonen og spredningsmønster endrer seg som en følge av det.
Modellen kan også brukes til å finne løsninger:
Resultatene fra denne studien vil være et viktig bidrag når nye forvaltningsstrategier som skal sikre bærekraftig vekst i et klima i ending skal planlegges.
– Vi kan for eksempel se om det finnes enkeltanlegg som smitter et stort område med lakselus, da kan det være en løsning å flytte akkurat dette anlegget eller bruke teknologi som luseskjørt eller lukkede anlegg for å redusere utslippene av lus, eller det kan være mer omfattende endringer i produksjonen som skal sjekkes, avslutter Anne Sandvik.
Sandvik, Anne D., et al. "The effect of a warmer climate on the salmon lice infection pressure from Norwegian aquaculture." ICES Journal of Marine Science (2021).
https://doi.org/10.1093/icesjms/fsab069