Gå til hovedinnhold

Havvarsel.no: Sjekk badetemperaturen for de neste dagene!


bilde av en gruppe forskere som står i badetøy på kaien i sol - holder opp mobil med nettsiden havvarsel.no

HI sine oseanografer måtte selv teste teori mot praksis på Nordnespynten. Fra venstre: Forskningsdirektør Geir Lasse Taranger, Mari S. Myksvoll, Heather A. Cannaby, Dung Manh Nguyen, Jan Erik Stiansen, Lars Asplin, Frida R. Klubb, Barbro T. Haugland, Ingrid A. Johnsen, Håvard G. Frøysa og Simen de Lange.

Fotograf: Erlend A. Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Vår nye tjeneste lar deg finne temperaturen i sjøen hvor som helst på kystlinja – og i havet.

Denne saken ble først publisert i 2021, og er løftet frem igjen til glede for alle badeløver og badepyser i hele landet. 

Havvarsel.no er tilgjengelig for alle badenymfer i det ganske land! I portalen vår kan du trykke hvor som helst på norgeskartet for å finne badetemperaturen. Både i «Indre gokk» eller langt til havs der det ikke finnes termometer.

– Dette er mulig fordi temperaturen er simulert ved hjelp av avanserte strømmodeller, forklarer Mari Myksvoll, oseanograf ved Havforskningsinstituttet.

De samme datamodellene bruker HI til å simulere spredningen av lakselus og plast langs kysten. Meteorologisk institutt bruker lignende modeller i sine værvarsel.

Kan skåne morgenbadende sørlendinger for kuldesjokk

– Dette er kraftige verktøy som også beregner hvordan badetemperaturen trolig vil utvikle seg de neste 48 timene innen en radius på 400 meter, sier Myksvoll.

Med andre ord kan du planlegge morgenbadet uten å få deg en kald overraskelse. I sjøen kan nemlig temperaturen endre seg raskt.

– Dette ser vi hvert år utenfor badebyen Kristiansand. Når vinden blåser parallelt med kysten, dytter den bort overflatevannet. Da strømmer kaldt vann opp fra dypet for å erstatte det. Plutselig er de gode badetemperaturene vasket bort over natta, forklarer hun.

Slik ser havvarsel.no ut på mobil:

Vil bygge ut portalen etter hvert

Havvarsel.no er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom HI, Meteorologisk institutt og SINTEF digital. (Se faktaboks.) Beregningene bak har eksistert lenge.

– Temperatur er viktig, ikke bare for mennesker, men også for livet i havet. Modellene som lager disse varslene gir oss verdifull kunnskap om miljøforholdene langs hele kysten og inne i fjordene, samtidig som vi kan følge med på hvordan klimaet endrer seg, sier forskeren.

Nettportalen er en tilgjengeliggjøring av hav-data forskerne likevel sitter på. Planen er å utvide den med mer data til folket.

– I tillegg til badetemperaturer i overflaten ser du i dag også hvor salt sjøen er i promille, kanskje mest for spesielt interesserte. Hvis du er glad i å dykke dypt, kan du støte på kaldere vann enn det portalen viser. I fremtiden vil vi inkludere mer data fra hele vannsøylen, altså de dypere vannlagene.

Vil vise sannsynlig drivbane for det som havner i sjøen

– I fremtiden vil vi også å inkludere et verktøy for å vise hvor noe som havner i sjøen er sannsynlig å havne med strømmen. Det kan i teorien brukes til alt fra flaskepost til savnede personer, fortsetter hun.

HI har samarbeidet med letemannskaper om slike simuleringer flere ganger før. Men nå ønsker forskerne å gjøre verktøyet mer tilgjengelig for alle.

– Men i anledning sommeren er det altså de langt mer trivelige badetemperaturene som er først ut når vi nå lanserer Havvarsel.no, avslutter Myksvoll.

OPPDATERT 2022: Nå er også vind og strøm tilgjengelig på kartet.