Publisert: 28.01.2019 Oppdatert: 24.08.2020
Våre hav- og kystområder består av mange ulike økosystem. Et økosystem er alle dyr og alt liv i et naturlig avgrenset område – og deres samspill mellom hverandre og til miljøet rundt dem.
Noen arter er mat for andre arter, mens andre konkurrerer med hverandre. Dette systemet av «hvem som spiser hvem» kaller vi for næringskjeden.
På samme måte som på land, er livet i havet basert på fotosyntese i planter, alger og plankton. De bruker energien i lys til å omdanne vann, karbondioksid og næringssalter til energi og oksygen. Dagslys har altså betydning for hvor mye liv det er under havoverflaten.
I havet blir fotosyntesen i hovedsak utført av planteplankton. Alle andre organismer er avhengige av disse for å overleve, vokse og formere seg. Planteplanktonet beites på av dyreplankton, som for eksempel hoppekreps og krill – som igjen spises av en rekke dyr, blant annet fisk.
Lenger oppe i næringskjeden finner vi de større rovdyrene som torsk, sel, sjøfugl og hval. Helt på toppen av næringskjeden troner isbjørn, spekkhogger og mennesker.
Livet i havet forandrer seg hele tiden. Det er en rekke faktorer som spiller inn. For økosystemene i havet er lysforhold og de fysiske og kjemiske egenskapene til vannet viktige.
Fysiske egenskaper handler om temperaturen i havet, hvor salt vannet er og hvilke strømmer det er i området. Dette påvirker økosystemet «nedenfra og opp»: Nederst i næringskjeden, hos planteplanktonet, er de fysiske forholdene avgjørende for hvor mye planteplankton vokser.
For fisk og sjøpattedyr er påvirkningen fra de fysiske faktorene både direkte og indirekte. For en fisk kan for eksempel temperatur påvirke stoffomsetningen i kroppen direkte eller også føre til mindre planteplankton, så det blir mindre mat til fisken. Begge deler kan da påvirke veksten.
Vannets kjemiske egenskaper er for eksempel næringsinnholdet eller pH-verdien. Næringssalt i vannet er nødvendig gjødsel for at planteplanktonet kan vokse. Mange av de kjemiske komponentene i havet er naturlige, men noen kommer til på grunn av forurensning.
Klima påvirker også økosystemene. Klima blir ofte definert som det gjennomsnittlige været i en 30-årsperiode: nedbørsmengde, lufttemperatur og vindforhold. I havet beskriver vi det gjennomsnittlige «været» med å se på vanntemperatur, havstrømmer, vannstand og ved å måle hvor salt vannet er.
Naturlige svingninger gjør at klimaet varierer mye fra år til år. Samtidig kan klimaet stabilisere seg i varme og kalde perioder over flere år, til og med tiår. På toppen av disse naturlige svingningene kommer de menneskeskapte klimaendringene. Disse skyldes økt utslipp av klimagasser til atmosfæren. Både naturlige svingninger og menneskeskapte endringer påvirker økosystemene.