Gå til hovedinnhold

Lite jod i plantebasert melk


Analyserer plantemelk på laboratoriet

HI-forskerne har analysert 40 ulike typer plantemelk. På bildet er forsker Maria Wik Markhus og masterstudent Tonje Eiane Aarsland som også var med på studien.

Fotograf: Veronica Nagelsen / Havforskningsinstituttet

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.

Jod er et næringsstoff som kroppen vår trenger litt av hver dag, og er spesielt viktig for gravide og ammende, som også skal dekke behovet til foster og spedbarn.

Melkeprodukter basert på kumelk er en viktig kilde til jod for mange grupper i Norge, men flere unge kvinner erstatter kumelk med plantebasert melk. Derfor ville forskerne finne ut hvor mye jod disse produktene inneholder.

– Plantebasert melk har veldig lave nivåer av jod sammenliknet med kumelk, men unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod, forteller ernæringsforsker Lisbeth Dahl.

Har undersøkt 40 plantemelkprodukter

HI-forskerne har undersøkt de fleste typer plantebasert melk som selges i norske matvarebutikker; hovedsakelig havremelk, soyamelk, kokosmelk, mandelmelk og rismelk.

I tillegg undersøkte de to typer plantebasert kaffemelk og en type til matlaging.

– Generelt er det lite eller ingen jod i de aller fleste typer plantemelk, og dette er viktig for forbrukere å være klar over, sier forskeren.

– Kun noen få typer havremelk, som er tilsatt jod, vil kunne dekke nesten 40 prosent av dagsbehovet vårt for jod hvis man drikker et stort glass (2,5 dl).

Jod er viktig for alle, men spesielt for unge kvinner

De fleste norske studier viser at unge kvinner får for lite jod. Dette næringsstoffet er viktig for normal utvikling av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, og for normal energiomsetning og vekst gjennom hele livet. (Les også: Har for lite jod land tid etter fødsel)

Meieriprodukter som melk, og mager sjømat er de viktigste kildene til jod i det norske kostholdet.

– Plantebasert melk er ikke en naturlig kilde til jod, slik som kumelk er. Spesielt unge kvinner bør være oppmerksom på det, og hvis de drikker plantemelk i stedet for kumelk velge en type plantemelk som er tilsatt jod, sier Dahl.

I denne episoden av serien vår "Sjømat for landkrabber" kan du lære mer om jod:

Referanse

Dahl, L., Aarsland, T. E., Næss, S., Aakre, I. & Markhus, M. W. (2021). Iodine concentration in plant-based milk products available on the Norwegian market. Norsk Tidsskrift for Ernæring, 2021(1).

Lenke: https://www.ntfe.no/journal/2021/1/ma-03/Iodine_concentration_in_plant-based_milk_products_available_on_the_Norwegian_market