Publisert: 12.05.2021
Produkter og mat som inneholder tang og tare blir stadig mer populært, og det blir stadig tilsatt i nye matvarer, som sjokolade, kaviar og kosttilskudd. Nå har HI-forskere undersøkt jodinnholdet i produkter som er tilgjengelig på det norske markedet.
Resultatene viste at det var store variasjoner.
– For 54 av produktene vil kun én porsjon eller dose overstige det som er anbefalt grense for daglig inntak av jod, sier forsker Inger Aakre.
I produktene som var rene tang og tare- produkter varierte jodinnholdet fra 128 mikrogram til 62 000 mikrogram i kun én porsjon. Til sammenligning er anbefalt daglig inntak av jod på 150 mikrogram.
– Det vil si at man lett kan få i seg for mye jod dersom man bruker slike produkter i kostholdet sitt, sier Aakre.
Forskerne undersøkte til sammen 96 forskjellige produkter. 43 var rene tang- og tareprodukter, 39 var matvarer som inneholder tang og tare, som for eksempel sjokolade og kaviar. I tillegg ble 14 ulike kosttilskudd undersøkt.
For matvarene som var tilsatt tang eller tare varierte jodinnholdet i kun én porsjon fra 30 mikrogram til 25 000 mikrogram. For kosttilskuddene varierte nivåene fra 5 til 5600 mikrogram i én daglig dose.
Alle produktene ble kjøpt i butikker i Bergen og Oslo, i tillegg til norske nettbutikker.
– Jeg er overrasket over hvor mange ulike produkter vi fant, og det var nesten slik at vi måtte begrense oss. Det viser at slike produkter er i vinden nå, sier Aakre.
Det var artene fingertare, sukkertare, og kombu som inneholdt mest jod. Merkingen av jodinnhold og mengden tang og tare som var brukt i produktene var mangelfull for mange av produktene.
– Flere produkter hadde passende innhold av jod, men det kan være vanskelig å finne frem til riktig produkt når merkingen er dårlig, sier Aakre.
Forskerne har også undersøkt hva som skjer med jodnivåene hos dem som spiser tang- og tareprodukter.
Les også: Vet lite om hva mat med tang og tare inneholder | Havforskningsinstituttet (hi.no)
Totalt 44 stykker var med i studien, og de leverte urinprøver to ganger etter at de hadde spist et måltid med tang og tare. Alle brukte tang- og tareprodukter enten som krydder, i sushi, som snacks eller som en siderett eller ingrediens i mat.
– Hele gruppen av deltakere hadde jodnivåer på over 1200 mikrogram per liter urin etter at de hadde spist et måltid som inneholdt tang og tare, forteller Aakre.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at man ikke overskrider 300 mikrogram jod i urin.
De mest populære produktene blant deltakerne i studien var sukkertare, butare, søl og purpurfjærhinne.
– Dette viser at det er lett å få i seg for mye jod kun etter ett enkelt måltid, men samtidig gir måling av jod i urin kun et øyeblikksbilde. Det er ikke sikkert at de spiser tang og tare hver dag, samtidig som dette er en liten studie, sier Aakre.
Jod er et næringsstoff som er viktig for kroppen. Tidligere studier har vist har mange, spesielt unge kvinner, har for lite jod.
Men samtidig er det heller ikke bra å få i seg for mye jod. Dersom vi får oss i for lite jod kan det påvirke stoffskiftet vårt, og det samme skjer ved for mye jod.
Forskerne har også undersøkt innholdet av tungmetaller og sporstoffer i tang- og tareproduktene. Resultatene fra det kommer.
Aakre, I., Doblaug Solli , D., Wik Markhus, M., K. Mæhre, H., Dahl, L., Henjum, S., Alexander, J., Korneliussen , P.-A., Madsen, L., & Kjellevold, M. (2021). Commercially available kelp and seaweed products – valuable iodine source or risk of excess intake?. Food & Nutrition Research, 65.