Gå til hovedinnhold

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks


Laks i form

Endringer i fôret påvirker hva fiskefileten vi spiser inneholder.

Fotograf: Helge Skodvin/Havforskningsinstituttet

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.

I en studie har HI-forskere sett på hvordan innholdet av de viktigste næringsstoffene i oppdrettslaks har utviklet seg de siste femten årene.

– Resultatene våre viser at selv om innholdet av marine omega-3-fettsyrer er mer enn halvert, så inneholder laksen fortsatt mye av det viktige næringsstoffet, sier doktorgradsstipendiat Amalie Moxness Reksten.

HI-forskerne har undersøkt rett over tusen laks fra ulike oppdrettsanlegg rundt omkring i Norge, i perioden 2005 til 2020.

Fiskefôret har endret seg

I løpet av disse femten årene har oppdrettslaksen gått fra å spise et fôr med hovedsakelig marine ingredienser, til et fôr med mer vegetabilske ingredienser som soya, raps, hvete, mais og solsikke.

– Endringer i fôret påvirker hva fiskefileten vi spiser inneholder, forklarer forskeren.

– Den største reduksjonen i omega-3 så vi fra 2005 – 2011, mens de siste årene har nivåene vært relativt stabile.

Fortsatt nok omega-3

Det er spesielt feit fisk som laks, sild og makrell som er rik på omega-3. Man finner det også i tran og andre fiskeoljer.

– I dag dekker én middagsporsjon med 175 gram oppdrettslaks dagsbehovet hos voksne for både omega-3, vitamin B12 og vitamin D, sier Reksten.

– Én middagsporsjon er faktisk nok til å dekke hele ukesbehovet for de marine omega-3-fettsyrene for voksne.

Vil du vite mer om omega-3? I denne filmen forklarer vi:

Stabilt innhold av vitamin D

Feit fisk som laks er en av få matvarer som inneholder mye vitamin D. I sommerhalvåret kan kroppen lage vitamin D i huden ved hjelp av sollys. Resten av året må kroppen få det i seg hovedsakelig gjennom kostholdet. (Les også: Derfor er vitamin D viktig for oss)

– Resultatene våre viser at innholdet av vitamin D i laksen har holdt seg stabilt over tid, sier forskeren.

Laksen inneholder også godt med vitamin B12, som er viktig for normal celledeling og produksjonen av røde blodceller i kroppen.

– Innholdet av vitamin B12 har faktisk økt litt i laksen, sier forskeren.

Lite jod

– Feit fisk inneholder lite jod, og det bekrefter studien vår. Faktisk, så har innholdet av jod gått litt ned over tid, og oppdrettslaksen har dermed gått fra å inneholde lite til å inneholde enda mindre jod, forteller Reksten.

Jod er viktig for normal energiomsetning hos alle, og spesielt viktig for normal utvikling av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn.

Generelt er det mager fisk som torsk, hyse, lyr og sei som inneholder mest av mineralet jod. (Les også: Forskerne svarer: Hva er greia med jod?)

Viktig kunnskap for fremtiden

– Når fôret endrer seg, og nye ingredienser tas i bruk, er det er viktig å undersøke hvordan eller om det påvirker innholdet av både nærings- og fremmedstoffer i oppdrettslaksen, sier Reksten.

Det foregår mye på forskningsfronten når det gjelder nye og alternative ingredienser som kan brukes i fôret til laksen og annen oppdrettsfisk. Blant annet insekter, lavtrofisk fisk, krill, alger og fôr produsert av bakterier er lovende ingredienser som det forskes mye på.

Referanse:

Reksten, A. M., Ho, Q. T., Nøstbakken, O. J., Markhus, M. W., Kjellevold, M., Bøkevoll, A., ... & Dahl, L. (2021). Temporal variations in the nutrient content of Norwegian farmed Atlantic salmon (Salmo salar), 2005-2020. Food Chemistry, 131445. Lenke: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131445