Resultatene viste at bakterien Listeria monocytogens kan finnes i både produksjonsmiljøet og på fisken i slakteriet. I noen tilfeller er det også Listeria i selve fisken som skal videre til fabrikkene.
Dersom det etableres gruvedeponi i Repparfjorden kan hyse bli en viktig art for videre overvåkning. Hyse er nemlig ekstra egnet til å avsløre endringer i metaller og andre grunnstoffer i fjordens bunn.
Torsdag 25. november lokaliserte forskningsfartøyet G.O. Sars kabelen som var savnet fra Lofoten-Vesterålen havobservatorium (LoVe). Kvelden etterpå var kabelen tatt om bord i forskningsfartøyet.
Den nye rødlista er nå lansert. For ekspertene bak vurderingene har det vært en krevende jobb: Er artene som ikke har blitt sett på mange tiår sjeldne, truet eller forsvunnet?
Hummer i Norge blir vurdert til å være en sårbar bestand på den oppdaterte rødlista. Overvåkning viser nedgang i en bestand som er utsatt for sterkt fiskepress.
Det er 14 marine fiskearter på den nye rødlista. Halvparten er ulike typer bruskfisk: hai og skater. Men pigghåens reise fra kritisk truet til sårbar viser at det er mulig å snu.
Det var Tore Haugs mantra på vei inn sjøpattedyrenes verden for drøye 40 år siden. Nå er Tore blitt pensjonist, men han er ikke helt klar for å slippe taket.
Fredag 12. november leverte Kartverket, Noregs geologiske undersøking og Havforskingsinstituttet eit forslag til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om å gjennomføre Marine grunnkart i kystsona som eit nasjonalt program frå 2023.
Produksjonsområdene 3 fra Karmøy til Sotra og 4 fra Nordhordland til Stad er i kategorien med høyest sannsynlig dødelighet av villaks forårsaket av lakselus. Områdene 5 og 7 ligger i den mellomste kategorien, mens de resterende ni områdene er vurdert til å ha lav sannsynlig dødelighet.
Det pleide å være iskaldt, arktisk hav, men nå ligner det stadig mer på områdene lenger sør. Denne såkalte «atlantifiseringen» skyldes sterkere påvirkning fra atlanterhavsvann.
En begeistret havforskningsdirektør Sissel Rogne var glad for å få møte den nye ministeren sammen med forskningsdirektørene Geir Huse og Geir Lasse Taranger. De har ansvar for henholdsvis Marine økosystemer og ressurser, og Miljøeffekter av akvakultur.
Lofoten-Vesterålen havobservatorium (LoVe) er per dags dato ute av drift. Det skyldes omfattende skader på ytre krets, og det vil ta tid før systemet er tilbake til normalen.
Fra nyttår går havforskningsdirektør Sissel Rogne over i stilling som fagdirektør. Hun får et spesielt ansvar for Havforskningsinstituttets internasjonale arbeid med bl.a. FN-systemet og Havpanelet.
Lørdag arrangerte Havforskningsinstituttet en pop-up-forskningsfestival i Bergen hvor publikum kunne komme og se på, ta på, smake på og lære mer om noen av de fascinerende skapningene i havet.