Gå til hovedinnhold

Ingen endring i kvoteråd på reker i Barentshavet


Rekefangst på tokt i Barentshavet

Prøver av reker fra bunntrålen, på tokt med G.O Sars i Barentshavet.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Det internasjonale havforskningsrådet ICES tilråder at fangstene i 2022 ikke overskrider 140.000 tonn. Det betyr ingen endring fra året før.

Rekebestanden i Barentshavet har vært bra gjennom flere år, og bestanden er på samme nivå som i fjor.

ICES anbefaler en kvote på 140.000 tonn for 2022. Det er det samme som rådet for 2021.

– Rekebestanden har variert over tid, men holdt seg på et bra nivå. Med gode rekepriser har fangstene tatt seg opp i de seneste årene, og fisket er igjen blitt et av de største rekefiskeriene i Nord Atlanteren, sier forskningssjef Carsten Hvingel.

Lenke til rådet hos ICES her.

Flere nasjoner med i rekefisket

Det er ikke bare Norge som er interessert i rekefangst i Barentshavet. Tidligere var den norske andelen av totalfangstene over nitti prosent. De senere årene har en rekke andre land meldt seg på.

– Nå er den norske andelen av rekefisket omtrent en tredjedel av totalfangstene, mens Russland og «andre nasjoner» (EU, Grønland, Island og Færøyene) tar en tredjedel hver også, sier Hvingel.

En rekebestand som har det godt

– Det blir interessant å se hvordan bestanden reagerer på de økte fangstene.  Vi kan nok forvente at fremtidige kvoteanbefalinger vil ligge noe lavere. Men når alt kommer til alt, så er det en rekebestand som er beskattet bærekraftig, avslutter Hvingel.