Gå til hovedinnhold

Smakebiter på sjømat og sjømatforskning


HI1

Denne karen lar seg fascinere av organene som finnes i en fisk.

Lørdag arrangerte Havforskningsinstituttet en pop-up-forskningsfestival i Bergen hvor publikum kunne komme og se på, ta på, smake på og lære mer om noen av de fascinerende skapningene i havet. 

Bondens marked ble arrangert i Havrommet på Munkebryggen. I fortsettelsen av dette arrangementet, utover på nordsiden av kaien, rigget Havforskningsinstituttet seg til med fire stasjoner og med forskningsfartøyet «Hans Brattstrøm» fortøyd like ved. 

Om bord i båten – som er det minste forskningsfartøyet Havforskningen drifter – fikk besøkende et lite innblikk i hva forskerne gjør når de er ute på forskningstokt.

Diplom for innsatsen

På land fikk publikum smake på spenstig sjømat fra fjæra, insektslarver som kan brukes som laksefor, og/eller den mer trygge strandkrabbesuppen til Hanne «På høyden» Frostad. De ulike smaksprøvene ble krydret med rikelig med informasjon om råvarene. 

I løpet av arrangementet fikk også brødrene Sverre (6) og Ole Einar Fjelstad (7) diplom for registreringene de har gjort på folkeforskningsnettstedet «Dugnad for havet». 

Les mer om innsatsen og funnene Sverre har gjort i saken «Slik ser en ekte folkeforsker ut».


HI-direktør Sissel Rogne med superfolkeforskerne Sverre (6) og Ole Einar Fjelstad (7).

Havforskningsdirektør Sissel Rogne skryter av innsatsen til de unge brødrene og peker på at de er flinke til å følge med på endringene som skjer i havet. 

Havbyen Bergen

Det er ikke bare de unge folkeforskerne Rogne setter pris på å treffe. Hun er også er veldig glad for å kunne møte byens befolkning på kaikanten igjen.  

–  Havforskningsinstituttet er opptatt av å være til stede på ulike arenaer i Havbyen Bergen. Denne gangen har vi latt oss inspirere av Bondens Marked. Bøndene dyrker på landjorda, vi skal dyrke den blå åkeren. Dermed er dette en perfekt anledning til å gi noen smakebiter på havforsking og havets ressurser, sier Sissel Rogne.  


Fra livet på kaien:
(Foto: Paolo Cipriani/HI og Kjartan Mæstad/HI)