Gå til hovedinnhold

Var koronafast i Norge – nå seiler «Dr. Fridtjof Nansen» ut i verden igjen


Fem personer står på dekk, med Bryggen og Fløyen i bakgrunnen

Dette blir det første Afrika-toktet for overstyrmann Anders Lyngvær (f.v.), styrmann Paul Kåre Remøy, matros Kjell Egil Hustad, nettmann Jan-Terje Normann og forpleiningsassistent Gordana Gagic.

Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

Forskningsfartøyet har vært i Norge siden mars 2020. Nå skal det tilbake til Afrika – med fem førstereisfolk om bord.

– Vi har sett frem til dette lenge. Nå er vi klare. Det har blitt høst her oppe, så det passer veldig å dra sørover, sier kaptein Aron Håpoldøy og smiler.

Lørdag 9. oktober 2021 setter «Dr. Fridtjof Nansen» kursen for Las Palmas på Kanariøyene.

I mars 2020 reiste forskningsfartøyet hjem igjen til Norge på grunn av korona-pandemien. Siden har det operert i norske farvann, men nå skal det tilbake der det hører hjemme: til utviklingsarbeid gjennom EAF Nansen-programmet utenfor Afrika-kysten.

Fem spente utenlands-ferskinger blir med

Med om bord på seilasen sørover er et mannskap på 14 personer. Dette blir det første utenlandstoktet for fem av dem.

Én av førstereisfolkene er Paul Kåre Remøy. Styrmannen begynte å jobbe på «Dr. Fridtjof Nansen» i februar 2021. Han ser frem til å dra til fartøyets «rette element» i fjerne himmelstrøk.

– Det blir bra å komme i gang med toktene, trålingen, kulturene, folkene vi møter og landene vi skal besøke. Det blir spennende å se hvordan dette her henger i hop, sier Remøy.

To menn på et skipsdekk med Bryggen i Bergen og Fløyen i bakgrunnen.
Kaptein Aron Håpoldøy (t.v.) og styrmann Paul Kåre Remøy gleder seg til å sette kursen fra høst-Bergen til sørligere breddegrader. (Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet)

– Endelig kommer vi i gang igjen

Nansen-programmet er et samarbeid mellom Norad, FAO og HI.

Gjennom EAF Nansen-programmet skal «Dr. Fridtjof Nansen» bistå utviklingsland i å etablere en økosystemtilnærming til fiskeriforvaltning.

– Endelig kommer vi i gang igjen. Vi er veldig utålmodige etter å bruke vårt fantastiske forskningsfartøy i de havområdene der det hører hjemme. Verden trenger havforvaltning, og «Fridtjof Nansen» og Nansen-programmet kan bidra med den viktige kunnskapen for å bygge god havforvaltning, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.

Også Norad ser frem til at forskningsfartøyet kommer i gang igjen utenfor den afrikanske kysten.

 – Jeg er svært glad for at Norads forskningsfartøy igjen setter kursen mot afrikanske farvann. Det er viktigere enn noensinne å ta vare på våre havområder og marine ressurser, og «Dr. Fridtjof Nansen» gir et unikt bidrag gjennom innsamling av fysisk og biologisk informasjon fra tokt i hav- og kystområder i Afrika og Asia. På vegne av Norad ønsker jeg kaptein og mannskap fra Havforskningsinstituttet en god seilas til Las Palmas, sier Norads direktør Bård Vegar Solhjell.

FAO er enige med Rogne og Solhjell.

– Vi er glade for å kunne gjenoppta våre til-sjøs-aktiviteter i partnerlandenes farvann, sier Merete Tandstad, programkoordinator for EAF-Nansen-programmet hos FAO.

– Forskningstoktene bidrar til nødvendig kunnskap som hjelper landenes innsats for mer bærekraftig fiskeriforvaltning og bedre matsikkerhet, noe som bringer landene nærmere å nå FNs bærekraftsmål innen fristen i 2030, legger hun til.

Transportetappe til Kanariøyene

Turen til Las Palmas blir en ren transportetappe. På Kanariøyene blir det mannskapsbytte, og etter det kommer de norske og utenlandske forskerne om bord.

Det første vanlige forskningstoktet skal etter planen begynne 22. oktober.

EAF Nansen-programmet er en offisiell del av FNs havtiår.