Gå til hovedinnhold

Miljøengasjerte IT-nerder søker seg til Havforskningen


Håvard Brügger Helgesen på Akvariet med en sel svømmende bak ryggen sin

Helgesen har gode minner fra da han var liten og besøkte selene og fiskene på Akvariet i Bergen. Nå ser han frem til å jobbe for et rent og rikt hav med et mangfold av arter.

Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

«Wow, for en mulighet,» tenkte Håvard Brügger Helgesen (30) da han så at HI trengte systemutviklere.

I vår var Håvard Brügger Helgesen ferdig med IT-utdannelsen ved Universitetet i Bergen. En stund før han var ferdig, begynte han å kikke etter jobber.

– Så kom jeg over at HI trengte systemutviklere. Da tenkte jeg at «Wow, for en mulighet,» sier han.

48 søkere

Han er ikke den eneste unge, nyutdannede IT-personen som har søkt seg til HI det siste året. I vår var HI på jakt etter én seniorutvikler og to juniorutviklere. Spesielt på de to sistnevnte var det mange søkere.

– På de to junior-stillingene hadde vi 48 søkere. Vi har aldri hatt så stor interesse tidligere, sier seksjonssjef Sjur Ringheim Lid.

Liker vibbene

Helgesen har alltid vært glad i Akvariet, og har gode minner fra da han besøkte selene, fiskene og de andre dyrene der.

– Vibbene med HI og det de driver med var veldig bra. Motivasjonen er å bli en del av noe viktig som jeg har personlig interesse for: et rent og rikt hav med et mangfold av arter, sier han.

Flere av de andre søkerne var også veldig interesserte i samfunnsoppdraget til HI, forteller seksjonssjef Lid.

– At det er et stort miljøengasjement blant unge, var ikke nytt. Men at de faktisk følger det opp med jobbene de søker på, det var litt overraskende, sier han.

Håvard Brügger Helgesen sin svarte siluett foran store skjermer som viser kart on informasjon fra One Ocean-ekspedisjonen.
Håvard Brügger Helgesen studerer skjermene på Akvariet med informasjon fra One Ocean-ekspedisjonen. En viktig del av jobben hans blir å utvikle nye datalagringssystemer. (Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet)

Skal bedre datalagringen

Nå skal Helgesen være en del av den nye avdelingen HI Digital. En viktig del av jobben blir å være med på utviklingen av nye datalagringssystemer, som skal lagre data om alt fra fiskeprøver og ekkoloddmålinger til vannprøver og strømmålinger.

–  Dette er systemer som skal brukes til innhenting av data, og systemer som skal presentere og tilgjengeliggjøre disse dataene for verden, sier han.

Det er nemlig nok av forskningsdata å bryne seg på for den ferske systemutvikleren. I 2005 hadde HI samlet inn omtrent 25 terrabyte med digitale data. I dag har instituttet til sammen 2500 terrabyte med data. Altså en hundredobling eller en økning på 9900 prosent. Og den datamengden vil bare øke i årene fremover.

– Det er gøy å se at vi kan bruke teknologi til noe som er viktig for verden. Produktene vi lager har større betydning enn bare ren økonomisk profitt, sier Helgesen.