Gå til hovedinnhold

Skal holde hval unna ringnøter ved hjelp av «bråk»


Bilde med vannskorpen i midten viser en spekkhogger under en fiskebåt som fisker med ringnot

Spekkhoggerne er ofte veldig interessert i den samme silda som fiskerne.

Fotograf: Audun Rikardsen (etter avtale)

Kan akustiske signaler skremme hval bort fra fiskegarn? Det skal forskere finne ut av.

– Knølhval og spekkhoggere går ofte etter silda som står konsentrert i en ringnot. De prøver rett og slett å komme seg inn i nota under sildefisket.

Det sier hvalforsker Arne Bjørge.

Nå skal han og forskerkollegaer i gang med et prosjekt som skal finne en måte å beskytte både hvalene og fiskegarnene.

Vil skremme hvalene

Forskerne har tidligere funnet ut at akustiske sendere, såkalte pingere, kan holde niser borte fra fiskegarn. Disse senderne slipper ut små «ping», som får nisene til å holde seg unna. Nå skal de undersøke om det samme trikset kan fungere på storhval.

– Forskjellen er at vi skal prøve ut noen andre lydsignaler. Vi tror ikke pingerne har tilstrekkelig effekt når disse hvalene er ivrige på å ta fisken som fiskerne prøver å fange med ringnoten, sier Bjørge.

Lydsignalene som forskerne skal teste har vist seg å gi en autonom refleks i hjernestammen. Refleksen kommer uten at hvalene gjør noe bevisst.

– Disse lydsignalene gir en skremselseffekt som gjør at hvalene holder seg unna, sier forskeren.

Fungerte på sel i Storbritannia

Det er blitt gjort tilsvarende forsøk på sel, både rundt oppdrettsanlegg og rundt garnfiske.

– Da forskerne prøvde sånne lydsignaler på sel i Storbritannia, ga det en økning i garnfiskeriet på 74 prosent. De fikk så mye fordi selen havert ikke tok fangstene lenger, sier Bjørge.

Nå gjør han og kollegaene seg klare til å teste ut lydsignalene i forbindelse med vinter-sildefisket i Kaldfjorden og Kvænangen i Troms. I to vintre skal de undersøke om denne metoden kan fungere.

Det kommer til å være to lag ute i felt. Det første laget skal være om bord i ringnotbåter og teste metoden under aktivt fiske, mens det andre laget skal gjøre forsøk på hval i områder med få andre forstyrrende faktorer.

Første gang under aktivt fiske

– Dette er veldig spennende. Det har aldri blitt gjort et slikt forsøk under et aktivt fiske før, sier Bjørge.

Men selv om de klarer å få til en flukt-respons under de kontrollerte forsøkene, er det langt i fra sikkert at de klarer det samme under et aktivt fiske, med mye annen lyd og aktivitet.

– Forventningen er å oppnå ønsket resultat under et kontrollert forsøk. Spenningen er om vi klarer å gjenskape det under en ekte fiskesituasjon, sier forskeren.