Gå til hovedinnhold

Tre steder har badetemperaturer som skiller seg ut


Solastranden i sollys.

Utenfor Solastranden er det oftere kaldere enn flere andre steder på Sør-Vestlandet.

Fotograf: Christine Fagerbakke / HI

På tjenesten vår havvarsel.no kan ivrige badere sjekke temperaturer, strøm og vindforhold i sanntid året rundt.

I sommer har det vært omtrent seks grader forskjell i havtemperaturen fra Nordkapp som har 10–11 grader, og Lindesnes som ligger på cirka 16–17 grader. Finværet i august førte til at Sør-Norge fikk en ny runde med badetemperaturer.

– Gjennom året har Vestkysten av Norge har egentlig ganske stabile temperaturer i motsetning til fjordene, sier forskningssjef og oseanograf Jan Erik Stiansen.

Ifølge havvarsel.no så vil temperaturene krype enda litt oppover i midten av august, mens i Nord-Norge vil havtemperaturen fortsette å synke.

Her kan du sjekke temperaturene i din lokale badevik.

Stedene som skiller seg ut 

Stiansen trekker frem tre spesifikke områder som har temperaturer som skiller seg ut:

Sjøvannet i området rundt Sola er ofte kaldere enn andre steder på Sør-Vestlandet. Dette skyldes kaldere vann som ligger tettere på overflaten enn andre plasser.

– Vannet blir påvirket av strøm, vindretning og så videre. Summen av alt dette gjør at dette området er kaldere enn andre. Men ikke alltid, forklarer Stiansen.
 

Temperaturoversikt på Sola
Det gulgrønne laget indikerer at det er mellom 15-18 grader i vannet.

Både Drammensfjorden og Oslofjorden skiller seg også ut på kartet.

Drammensfjorden er spesielt kald. Dette er på grunn av det kalde elvevannet som ikke har rukket å bli varmet opp enda. Når det renner ut i fjorden så vil det gjøre at nærområder kan være veldig mye kaldere.

På andre siden er Oslofjorden ofte flere grader varmere enn resten av kysten om sommeren. Det er fordi fjorden fungerer som en brems på utskiftningen av vannet, og det da rekker å bli godt oppvarmet av solen.

– Men fjorder som har brakkvann, slik som Oslofjorden, også kan også bli mye kaldere enn resten av kysten når det blir nedkjølt om vinteren, sier han.

Temperaturen vil alltid variere

Det er i hovedsak det lokale været som styrer badetemperaturene. Etter perioder med varme, stiger havtemperaturene fordi solen varmer opp det øverste laget med vann.

Samtidig kan vinden ødelegge de gode temperaturene både ved å blande sammen kaldere underliggende vann med et varmere overflatevannet, og ved å skyve det varme overflatevannet ut fra kysten ved fralandsvind som vil erstatte det med kaldt havvann.

Sjøvann som kommer drivende fra nære eller fjerne områder vil også påvirke badetemperaturen lokalt, men kanskje ikke i like så stor grad som solstråling, vind og lufttemperatur.

havvarsel
I kartet kan du utforske temperaturene lokalt langs hele kysten.

Helt nye funksjoner i Havvarsel

Siden havvarsel.no ble lansert sommeren 2021 har vi lagt til både strøm- og vindoversikt. I tillegg er det lagt til et API slik at dataene i Havvarsel kan brukes av andre.

– For oss var det viktig å inkludere strøm og vind, fordi dette er værfenomen som folk opplever. I tillegg så påvirker begge disse faktorene badetemperaturene, forklarer Stiansen.

Siden lanseringen har havvarselet nemlig blitt hyppig brukt av ivrige badere. Varselet kan ved hjelp av modeller anslå noe om badetemperaturer to dager frem i tid.

– Da varselet det var nede for vedlikehold i vinter kom det flere meldinger fra isbadere som trodde vi hadde glemt dem, forteller Stiansen.