Gå til hovedinnhold

Sommerjobben ble et springbrett ut i verden for Emma (31)


Emma Matland på sjøanlegg.

Emma Matland (31) jobber som sommervikar på sjøanlegget i Austevoll. 

Fotograf: Christine Fagerbakke / HI

Sommervikarene: Nå gjør hun comeback på forskningsstasjonen vår i Austevoll.

Solen skinner skarpt på sjøanlegget i Austevoll. Selv om mye av forsknings- og feltaktivitetene er i feriemodus, skal fiskene som bor her fremdeles røktes. Leppefiskene skal ha mat flere ganger for dagen, så det er mer enn nok å gjøre for vikarene på forskningsstasjonen til Havforskningsinstituttet (HI).

Emma Matland (31) har bodd på flere kontinenter, men er egentlig fra øyriket Austevoll på Vestlandet. 

Det var også her karrieren hennes startet, for snart ti år siden. Den gangen var hun biologistudent, og fikk sommerjobb hos HI. Hun jobbet med både hyse, torsk og artemia.

Det skulle vise seg å bli springbrettet videre ut i verden for Emma.

Ansvarlig for vannsystem

Selv om sommerjobben handlet mest om bunnfisk, fikk Emma også inspirasjon til mastergraden. Hun undersøkte hvor stor og gammel leppefiskene er, når de begynner å gyte. Takket være arbeidserfaringen og oppgaven, fikk hun så jobb på et stort akvarium i Edmonton i Canada, over 1200 kilometer fra havet.

– Jeg jobbet som hovedansvarlig for alle vannsystemene på akvariet. Selv om det var mye som var annerledes, var røktearbeidet veldig likt som på Havforskningen, forklarer Emma.

– Alle fiskene må fores og vannkvaliteten må overvåkes.

Etter flere år i Canada, var det på tide å komme tilbake til gamlelandet i havgapet i 2022.

Har «kommet hjem» til HI

Nesten ti år har gått siden forrige gang hun drog på seg sjøstøvlene på forskningsstasjonen. Mye har forandret seg, men likevel er også mye slik det var.

– Du føler deg alltid velkommen her på stasjonen. Å komme tilbake i sommer, føles som «å komme hjem igjen». Jeg jobbet her jo bare i to sesonger, men likevel husket mange meg. Slik er det ikke overalt, sier Emma.

– Vi har et veldig godt miljø, vi sommervikarene her ute. Alle er kjempegreie. Det er også helt topp å få jobbe utendørs på fine sommerdager, jeg blir jo veldig brun, smiler hun lurt.

 

Emma er den andre du får møte i vår spalte om sommervikarene på HI.