Publisert: 19.01.2022 Oppdatert: 21.01.2022
På oppdrag for Mattilsynet har HI analysert 25 ulike plantebaserte middagsprodukter og plantedrikker fra dagligvarebutikker.
Vegetarpølser, vegetarburgere, vegetarboller, vegetardeiger og plantebaserte drikker er produktene som ble analysert for både næringsstoffer og uønskede stoffer.
– Vi så at middagsproduktene er gode kilder til både protein og fett, sier forsker Lisbeth Dahl.
Les saken hos Mattilsynet her: Mattilsynet har undersøkt innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikker
I de plantebaserte kjøttalternativene var det mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. I snitt var det også noe mer fett i kjøttproduktene, mens proteininnholdet var omtrent likt i plantebasert og i kjøttproduktene.
– Når det gjelder type fett i de plantebaserte produktene så viser analysene lavere andel av det mettede fettet som vi bør spise mindre av, forteller Dahl.
De plantebaserte middagsproduktene er ingen god kilde til vitamin B12, noe som både kjøtt og fisk er.
I de plantebaserte produktene kommer proteinkildene fra belgvekster, solsikke og hvete.
– Vegetarpølser og vegetarboller inneholder generelt sett noe mer beta-karoten og folat enn tilsvarende kjøttprodukter, forteller Dahl.
Det er per i dag ikke grenseverdier for tungmetallene arsen, kadmium, bly og kvikksølv for de plantebaserte produktene i dette prosjektet.
– Det er likevel veldig bra at resultatene viste at det var lite tungmetaller i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene.
Muggsoppgifter og noen andre prosessfremkalte stoffer ble også analysert.
I de plantebaserte drikkene er det stor variasjon i næringsinnhold avhengig av om de er basert på havre, soya, mandel eller kokos, og om de er tilsatt næringsstoffer.
En del av drikkene som ble undersøkt er tilsatt vitamin B12, vitamin D og kalsium.
De plantebaserte drikkene inneholdt nesten ikke jod, bortsett fra en av havredrikkene som var tilsatt jod. De soyabaserte plantedrikkene har mer proteiner, og tilsvarende proteinmengde som kumelk.
Les også: Lite jod i plantebasert melk | Havforskningsinstituttet (hi.no)
Stadig flere forbrukere etterspør plantebaserte produkter eller plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og melkeprodukter.
- Derfor er det viktig å skaffe informasjon om både næringsstoffer og fremmedstoffer for disse produktene, sier Dahl.
Analyseverdiene er lagt inn i Matvaretabellen, og alle oppskriftene der de analyserte produktene inngår som ingredienser, er også oppdatert.
Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene som spises i Norge. I 2021 inneholder Matvaretabellen 1983 matvarer fordelt på 11 matvaregrupper.
Utvalget av produkter i rapporten er basert på bestselgere av plantebaserte middagsprodukter og drikker fra flere produsenter på det norske markedet.
Analyse av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker. Rapporten er utarbeidet av Mattilsynet og Havforskningsinstituttet, januar 2022. Lenke: Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker