Publisert: 12.07.2022 Oppdatert: 15.07.2022
Ifølge forskeren er det en sammenheng mellom hvor mange oppdrettslaks som rapporteres rømt i et produksjonsområde for akvakultur, og andel rømte oppdrettslaks i elvene.
– Men vi ser også at de rømte fiskene kan ha svømt et stykke før de går opp i elva, og på veien kan de ha krysset grensen for produksjonsområdet, sier han.
Dette kommer fram i de første og foreløpige analysene av hvor rømt laks i elvene kommer fra, og er inkludert i årets rapport om rømt oppdrettslaks i vassdrag. Rapporten er en bestilling fra Fiskeridirektoratet.
– Kunnskap om hvordan rømt oppdrettslaks sprer seg etter en rømming er viktig for å vurdere risikoen for laksevassdrag og utvikle effektive tiltak for å fjerne rømt oppdrettslaks når rømmingen først har skjedd, sier Wennevik.
Om en rømt oppdrettslaks svømmer opp i elvene er avhengig av hvilken årstid den rømmer og hvor stor den er.
– Oppdrettssmolt som rømmer om våren går ut i havet på samme måte som villsmolt. Selv om dødeligheten er høy, kan de komme tilbake til elvene for å gyte året etter, sier Wennevik.
Samtidig er fiskene som har vært en periode i havet bedre rustet til konkurransen på gyteplassen enn nylig rømt fisk.
– Men også stor fisk som rømmer om sommeren eller tidlig på høsten kan bli gyteklare og gå opp i elvene og delta i gytingen.
– Resultatene fra overvåking av rømt oppdrettslaks i vassdragene i 2021 viser at det er lave andeler rømt oppdrettslaks i de fleste vassdragene, sier Wennevik.
I 140 av de 178 vurderte laksevassdragene har forskerne klassifisert innslaget av rømt laks som lavt. Likevel påpeker Wennevik at det fortsatt er en del vassdrag med høyt innslag.
– I disse vassdragene er det høy risiko for genetisk påvirkning på villaksbestanden fra rømt oppdrettslaks som deltar i gytingen. Vassdrag med høyt innslag av rømt oppdrettslaks finnes i flere fylker, blant annet i Vestland og i Nordland, sier han.
Wennevik, V. m.fl, Rømt oppdrettslaks i vassdrag i 2021 — Rapport fra det nasjonale overvåkningsprogrammet. Rapport fra havforskningen 2022-21.